הקדשה

איקידו

New member
לגבי תפקידו שת האטמי באיקידו

TONJIN מה שלומך? הנושא של אטמי הוא מאוד רחב. קיים באיקידו של איקיקאי קונספט לפיו האטמי שמבוצע בטכניקה לא מיועד לפגוע בפרטנר שלך אלא לחתוך דרך רוחו. תשאל את המורה שלך : あてみについて: からだをきることじゃなくて、こころをきる いみをおしえていただけますか אם ניפגש בהזדמנות אשמח להסביר לך את האופן בו הקונספט הזה מיושם באימון, ובאמת כשתגיע לארץ אנא צור קשר. אשמח להזמינך אל הדוג'ו שלי לתת הדגמה של האיקידו שלך. ZEHI !!! זאב א.

sapporo

New member
tonjin...

קטונתי מלהכיר או לא להכיר בסגנון כלשהו. כאשר אמנות מסוימת נקראת בשם מסוים, יש לה מערכת חוקים משלה ואידיאולוגיה או עקרונות משלה. ברגע שאתה סותר את העקרונות האלה, אינך עוסק יותר באמנות המקורית. כמובן שייתכן שמה שאתה עושה יהיה טוב יותר לצרכים מסוימים, אבל הדגש שלי הוא שלמרות זאת כבר אינך עוסק באותר הדבר... את החלוקה לפי שנים שביצעת אפשר לראות במגוון דרכים. אתה רואה זאת בצורה אחת, אני רואה זאת בצורה לפיה אואשיבה השלים מעגל והגיע לשלמות אמנותו. ככל הידוע לי לא היו לו תוספות מיוחדות אחר כך, למעט, אם אפשר לקרוא לזה כך, תוספות פילוסופיות. חשוב יותר, מאחר ואואשיבה המציא את השיטה (איך, זו לו שאלה רלוונטית), הרי הוא היחיד שיכול היה לקבוע מה "איקידו" ומה לא...ואם הנ"ל הקים ארגון שיש לו מערכת חוקים וכללים, הרי שאם אינך עומד בכללים, אינך חלק מן השיטה. ואם זה אומר שאיקיקאי קובעים, אז זה מה שזה אומר...פשוט כך...איקידו אינה אמנות מסורתית שיש לה 1000 RYU ו-DO וכולי. יש ראש אחד והפיצולים, כשמם כן הם, פיצולים. אני מסייג את זה ביושינקן, אבל לא אכנס להסבר כרגע. sen sen no sen, למיטב הבנתי, אין פירושו לתקוף ראשון. אטמי הוא רק חלק מטכניקה, לא עיקרה, ואולי אני טירון, אבל לא מכיר בעיטות באיקידו. עם זאת, אשמח להסברים מכל מי שיחפוץ. * כל האמור לעיל הינו דעתי בלבד, וגם את זה אני יכול לשנות.

Tonjin

New member
sapporo....

טירון או לא טירון (אני לא בטוח שאני לא רב"ט בעצמי...) אין זה תירוץ לא לדעת את ההיסטוריה, במיוחד אם אתה כה גאה בה... תחפור קצת בפורום הזה, בוושו ואולי גם באחרים (koryu.com וe-budo.com הם מקומות טובים להתחיל) - העולם גדול ואייקיקאי לא משלמים תמלוגים על השם אייקידו לאף-אחד...

sapporo

New member
ידידי,

אין צורך להיעלב. לא טענתי למונופול על החכמה ובטח לא על הידע בהסטוריה של האיקידו. אגב, באופן כללי אני לא מגדולי הקוראים בכתבים- אני מעדיף ללמוד דרך הידיים והרגליים. שנית, ברור מאליו שלא לזכויות יוצרים התכוונתי, אלא באופן רעיוני בלבד. לא השוויתי בין סגנון כזה לאחר ובטח לא ערכתי טבלת יתרונות וחסרונות...כוונתי המקורית היתה שברגע שאדם ממציא משהו (ואני חושב שגם אתה תאלץ להסכים שאת האיקידו כשיטה מגובשת המציא אואשיבה...), שינויים באותו "משהו" משנים אותו ומהווים פיצול מהמצאתו המקורית של אותו אדם, אלא אם השינויים נעשים על דעתו של ה"ממציא". למשל, אם תחליט שהדרך בה בנויים הפעלים בשפה האנגלית ניתנת לשיפור, ואכן תמציא שיפור כזה, שיהפוך נחלתם של המונים, האם אותם המונים ידברו אנגלית, או טונג'ינית? אני מקווה שהפעם המסר עבר...בכל מקרה הדיון קצת נמתח מדי לפורום, אבל אשמח להמשיך אותו במייל. [email protected] ושא ברכה!

orii

New member
אז זהו שאומנות לחימה רק דומה לשפה

היא נישאת בגוף של תלמידיה. מה שניתן לתעד בדפים הרבה פחות חשוב. לשימור והעברת מה שנמצא בגוף יש חוקים אחרים מאלו של שפה או כל פטנט אחר. מורה יכול ללמד רק מה שהוא יודע. את מה שאושיבה ידע רק הוא ידע. למעשה, כל מורה ואו תלמיד נושאים מידע יחודי. אין שום דרך לשכפל אותו באמת. זה כמובן לא אומר שלא ניתן ללכת בדרך של מורה מסוים - זה כן אומר שניתן ללכת בה רק במידה מסוימת. זה מסביר למה יש כל כך הרבה פירושים לאיקידו או לטאי צ'י או לכל אומנות מסורתית. ממה שאני מבין, זו בדיוק המסורת לשנות כל הזמן. הכח המניע הוא ההבנה של המורה שמשתנה ככל שהוא מתקדם ולומד (מעצמו מתלמידיו או ממוריו). מורה טוב מעמיד תלמידים יותר טובים ממנו. וזה בגלל שהוא מאפשר להם ללמוד את מה שהוא למד בפחות זמן. מורה טוב תמיד נשאר תלמיד. לכן, תמיד ההבנה שלו תשתנה ומה שהוא ילמד ישתנה. אה, וחלק מהמסורת זה להגיד שהיא אף פעם לא משתנה - רק מועברת בדיוק כמו מה שהמורה הגדול יצר. אז אומרים שאומנות לחימה מסורתית לא משתנה - זו המסורת להגיד. תראו לי דוגמה של אומנות לחימה שלא השתנתה ואני אראה לכם אומנות שמתה.

Tonjin

New member
להעלב...? לא אני, לא מכאלה דברים -

יש לי חבר שעד היום מתייחס לטאי-צ'י שאני עדיין נוהג לתרגל מידי פעם כ''ריקוד הסיני הקטן הזה שלך...' (והדיון הזה בהחלט מקומו בפורום, אלא אם תעדיף כמובן מאיזושהי סיבה להעביר אותו למקום אחר.) אבל לא זו הנקודה, הנקודה היא שאם היית מעיין מעט בכתובים (ושוב, אין לי בעייה אם אנשים שמתעלמים מהם לחלוטין, זה מקובל עלי לחלוטין.. בהחלט עדיף להתאמן מאשר לקרוא ספר על...) היית מגלה שלמושגים אייקי, אייקיג'וג'טסו ואייקידו פירושים ביפנית והם מופיעים לפני הולדתו של אואשיבה. לפי הגישה שלך אחרי שאימי ליכטנפלד יצר את השיטה שלו וקרא לה 'קרב מגע', אסור היה להשתמש בשמות 'קרב מגן' או 'קרב מגע ישראלי' או סתם להתייחס לקרב בידיים ריקות כקרב מגע... לדעתי, זה לא עובד ככה ולא צריך לעבוד ככה.. נוסף לכך, קרא שוב את דבריו של אורי, אח"כ קרא שוב את הדוגמא שלך כשתסיים פתח ספר אנגלי מודרני (אני קורא כרגע את Snow Crash, מצויין!) ולאחר-מכן את שייקספיר או את התנ"ך. האם מדובר באותה שפה? האם רק שייקספיר דיבר אנגלית או שג'.ד סאלינג'ר וניל סטפנסון (שכתב את Snow Crash) גם הם מדברים אנגלית?

amir_aikido

New member
אאושיבה המציא רק את האייקידו שלו

כתבת: "אני חושב שגם אתה תאלץ להסכים שאת האיקידו כשיטה מגובשת המציא אואשיבה" וכאן בדיוק הבעיה - המונח "אייקידו" שימש כשם לאמנויות לחימה לפני שאואשיבה נטל אותו לאמנות הלחימה שלו. לכן, אואשיבה אכן המציא/פיתח אמנות לחימה מגובשת, ואכן כינה אותה "אייקידו" אך הוא לא קיבע בכך את המשמעות של המינוח "אייקידו" שכבר היה קיים קודם לכן. בדיוק כפי שאתה כתלמיד של דרכו של אואשיבה, מפרש את האייקידו בדרך מסוימת. כך זכאים אחרים, שלומדים דרך של מורים אחרים, או דרך שנסמכת על הפרשנות של מורים אחרים, לפרש את האייקידו בדרכם הם. והפרשנות הזו לא פחות לגיטימית או נכונה מהדרך שלך. בהשוואה למטאפורה שלך - האנגלית אולי נחשבת לשפה יחידה, אך האנגלית בריטניה איננה נשמעת כמו האנגלית בקנדה וזו איננה נשמעת כמו האנגלית בארה"ב, ויותר מכך, אפילו בשפה הכתובה יש הבדלים בין תת-שפות אלה. ובכל זאת כולן אנגלית ! יתירה מזאת, לא ברור לי מדוע, בהעדר פרשנות מפיו של אאושיבה עצמו, אדם מחוייב לבחור דווקא בפרשנות של תלמיד מסויים של אואשיבה, ולא בזו של תלמיד אחר. מורים גדולים ידועים בכך שהם נותנים הסברים שונים לתלמידים שונים, לפי האתאמה האישית לאותו התלמיד (וכבר סיפרתי מספר סיפורים כאלה על מייסד קורינדו אייקידו). לכן, בכלל לא ברור שדווקא הפרשנות של תלמיד א' מתאימה לך יותר מהפרשנות של תלמיד ב' שאתה באופייך דווקא נוטה יותר לדרכו. אני מקווה שהמסר שלי ברור עכשיו. אמיר

nage

New member
יש נטיה ברורה לאנשי אייקיקאי

לנכס את כל האייקידו אלינו. אותי אישית זה ממש לא מעניין, אני חושב שכולנו מטפסים על הר וככל שאנו יותר קרובים לפסגה כך אנחנו יותר מתקרבים גם אחד אל השני. אני מתאמן אם בחור שהתאמן אצל שלמה ומאמן אחד כזה, האייקידו של שניהם מאוד כוחני, אבל לדעתי זה בגלל ששניהם שוקלים הרבה מעל 100 ק"ג ולא בגלל שהתאמנו אצל מישהו כזה או אחר. אותי אישית דוקא מעניין ונסות סוגים שונים של אייקידו סתם בשביל השכלה כללית.

amir_aikido

New member
אכן כן

אני, כאחד ששייך לסגנון אחר, חש את הנטיה הזו באופן מאוד חריף. ואני רוצה לציין שהאלמנט השתלטני בה (האייקידו הוא רק הפרשנות שלי ...) די מוזר אם חושבים על המסרים של האייקידו כפי שאתם מפרשים אותו. אבל, התרשמתי שהנטיה הזו נפוצה יותר בשלבים מתחילים יחסית. כך שאולי זו פשוט וריאציה מעודנת יותר על "האמנות שלי הכי טובה"
אמיר אגב, מותר לדעת מי הם האנשים שמתאמנים גם אצלכם והתאמנו (מתאמנים?) גם אצלנו ? (אפשר גם במסר)

Tonjin

New member
אכן כי כך...

אני שותך להרגשה שלך, ואני לא יכול להמנע מלחשוב על המשפט הבא (שמיוחס לברוס לי) בהקשר הזה: "שים את המורים הגדולים בכל הזמנים בחדר אחד והם יסכימו על הכל, שים את התלמידים שלהם באותו חדר והם יתווכחו על הכל" (זה משפט ששכנע אותי שחוץ מידיים ורגליים מהירות היה לאיש גם מוח חושב..) זה גם המקום להבהיר (במידה והשתמע אחרת) שאני מעריך מאד את המייסד ואת אייקיקאי, הבעייה שיש לי מגיל צעיר היא עם אנשים שמנכסים לעצמם את הזכות להגיד לי מה אני כן ולא עושה... דיסקלמייר: במבה וסאפורו, הכוונה לא אליכם, הדיון אתכם נשמר לדעתי בתחומי הטעם-הטוב ואני אישית לפחות גם מצאתי בו עניין.

tamuzav

New member
איקידו מול...

הכל טוב ויפה בתאוריה השאלה היא האם אפשר לדמין לוחם איקידו שמסוגל להתמודד עם לוחמים מ K-1 או PRIDE או UFC? לדעתי ללוחם איקידו לא יהיה סיכוי מפני שמבני האימונים שלו בנוי ברובו מאותם אלמנטים - אלמנטים שאין להם דמיון בטכניקות שמופיעות למשל ב UFC שדומות מאוד לקרבות ברחוב

nage

New member
אבל זה לא מעניין "לוחם" אייקידו

מכיוון שזה לא אייקידו ונוגד את הרוח של האייקידו (לפחות כמו שאני מבין אותה). זה ספורט ומצבים אמיתיים הם לרוב לא נגד הוייס גרייסי למיניהם. כמה שאני מבין את הפילוסופיה של אייקידו, אז כל הרעיון הוא להמנע מקרב, כלומר לגמור את העניין לפני שהוא מתחיל, אם יורשה לי לצטט את מוריהי אואשיבה, זה לא מתאים לספורט. דרך אגב כשחייתי בארה"ב היו שם ב pay per view קרבות בלי חוקים, אין לי מושג אם זה היה מבוים או לא אבל היה שם אייקידוקא אחד שכינה את עצמו באד קארמה ואף אחד לא הצליח להתקרב אליו בלי למצוא את עצמו תקוע באיזה קיר או מרוסק על הריצפה. אנשים שוכחים לפעמים שבשביל להגיע לריצפה או לאגרוף צריך לצמצם טווח ליריב ועל הנק, הזו בדיוק עובדים באייקידו, כלומר לתפוס את היריב בזמן שהוא מצמצם טווח.

UFC דומה לקרב רחוב?

לא ראיתי שם כלי-נשק, או קרב נגד יותר מאדם אחד, או קרב בסביבה לא נקיה (איפה שולחנות, מדרגות, בקבוקים שבורים על הרצפה...?); והכי חשוב, הם מגיעים לקרב מוכנים. ההבדל בין זה לקרב-רחוב כל כך גדול, שאין לי מושג איך להעביר אותו. נכון ש-UFC יותר מגוון מאיגרוף, אבל זה עדין ספורט.

איקידו

New member
אתמול אחה"ץ הייתי בחוף פלמחים

בחור צעיר עם טרקטורון הרכיב את חברה שלו והשוויץ על החוף. כשהוא חלף בטיסה כמה ס"מ מאשתי ומהבן שלי (היה לו המון מרחב לתמרן ולא היתה לו סיבה של ממש להתקרב כל כך) סימנתי לו לעצור. הוא עצר במרחק של כחמישים מטר ורץ לקראתי. כשהוא הגיע אלי הוא שלף אולר מהכיס שלו ופתח אותה. לא אמרתי לו כלום ולא סימנתי לו כלום. אולי העובדה שהייתי כל כך רגוע פשוט גרמה לו פתאום לחזור חזרה. אולי משהו אחר. זה קרה אתמול לפנות ערב. נשארנו שם עוד שעה לשחק בים. הבן שלנו למרות הרוח הקרירה פשט את הבגדים שלו והכנית את הגוף שלו בן ה 30 חודשים למיים הקרים. לא רצה לצאת... הטרקטורונים האלו, הם פשוט הורסים את החופים ואת השקט שלשמו באים רוב המבקרים בחוף.

למעלה