הקדמה

הקדמה

או קיי, עוד מבחן מאחרי ואני מתפנה לכתוב קצת על הספר. קודם כל גיליתי שהרבה יותר מעניין לי לכתוב המלצה כמה ימים אחרי שסיימתי את הספר ולא ממש מייד, משום שהספר שוקע מעט ויותר קל להתייחס אליו כמכלול ולא לחלקים שיותר או פחות תפסו אותך. בכלל, אני בתקופת דוסטוייבסקי שלי עכשיו, וכל פעם מחדש אני נהנה יותר ויותר מהכתיבה שלו. אני חושב שזה נובע משילוב של שני דברים: החומרים שהוא כותב עליהם, האלימות, "משאלת המוות" של הדמויות שלו, ההליכה על הסף בין לגיטימיות חברתית לטירוף, והשאלה מה מניע אנשים ולמה. כל אלו דברים שאני מתעסק בהם בשנים האחרונות ואולי זה מסביר חלק מהמשיכה שלי לספרים שלו ולעניין שאני מוצא בהם. הסיבה השניה היא השפה. הכתיבה של דוסטוייבסקי מתאימה בצורה מושלמת לאווירה בספרים שלו. השפה השבורה, המקוטעת, המשופעת בסימני קריאה ובשיברי שיחה, מתאימה לתכנים המבולבלים והמקוטעים שהיא מתארת. דווקא המינימאליות הזו מסבירה את הגאונות שלו יותר מכל. נדמה לי שכתבתי כבר בעבר על היכולת המופלאה שלו, בעיני, לתאר במשפט אחד מה שסופרים אחרים נדרשים לפסקאות ארוכות עבורו. הפרדתי את ההמלצה למי שההקדמה לא ממש מעניינת אותו. שבת שלום.

../images/Emo91.gif לב רך / דוסטוייבסקי

הספר (עוד אחד מהקצרים של דוסטוייבסקי) מתאר שני חברים, פקידים, שחיים יחד בדירת חדר. הסיפור מתחיל כשאחד מהם, רך הלב, מודיע לחברו כי הוא עומד להתחתן. רוך הלב משמש כאן שימוש כפול. מצד אחד - טוב לב. ומצד שני - חולשה. החבר רך הלב מתקשה להתמודד עם התמורות בחייו עקב החתונה הצפויה וסערת הרגשות שמציפה אותו מטלטלת את חייו בטלטלה שהוא לא מצליח להתמודד עימה. הספר מאוד מזכיר, הן בתכנים והן בסיגנון, את החטא ועונשו המפורסם ממנו. גם בתכנים וגם בסגנון והייתי ממליץ עליו למי שרוצה לקרוא את החטא ועונשו אולם נרתע מהגודל והעומק. למישהו כזה "לב רך" יכול להוות מבוא נהדר לברר אם הוא נהנה מהסגנון ומתחבר לתכנים. השפה והסגנון של דוסטוייבקי מובהקים. כל מי שמכיר מעט את הסגנון של הסופר יכול לומר מיד שמדובר ביצירה שלו אפילו בלי להציץ בכריכה. למי שאוהב - ההנה מובטחת. אני נמנע מלהוסיף פרטים על העלילה משום שמדובר בספר מאוד קצר, בסביבות 70 עמ' (כולל איורים מיותרים לדעתי), אבל על הכריכה האחורית נאמר כי מדובר בסגנון קפקאי. אני לא קראתי את קפקא, אך למי שכן יתכן שמדובר בעוד אידיקציה אם הוא יאהב או לא. אני רק אוסיף שהספר נכתב שנים לפני שקפקא בכלל נולד, כך שאם יש השפעות כל כך ברורות -הכיוון של ההשפעה הוא מדוסטוייבסקי לקפקא ולא ההיפך. בקיצור, מאוד מאוד נהניתי. מומלץ, כמו התנין, כספר למתחילים עם דוסטייבסקי כמבוא וכחשיפה ראשונה לסגנון ולתכנים של הסופר. רוצו לקרוא!

למעלה