הקבלה וWicca

הקבלה וWicca

קראתי ב Spirit Online על Wicca, ושם היה כתוב שאי אפשר לערבב וויקה עם יהדות, מוסלמיות ונצרות - כי אלה דתות לא-פאגאניות, לעומת זאת כל שאר הדתות (בודהיזם וכו´) אפשר "לערבב" עם וויקה. אבל בהרבה מקומות אחרים בהם קראתי על וויקה, ראיתי שכן משתמשים בדברים רבים מהיהדות, במיוחד דברים שקשורים לקבלה. אז כן מערבבים דתות לא-פאגאניות עם דתות פאגאניות, או לא? או שאולי זה נתון לפי שיקול הדעת של כל אחד, לפי האמונה והדיעה שלו?

morning star

New member
מונותאיזם ופאגאניזם

לדעתי, וממה שראיתי - זה אכן נתון לשיקול דעתו של כל אחד. הדבר היחיד שבאמת קשה לקבל בתור פאגאן זה את הבסיס באמונה באל אחד - כל שאר הדברים, חופשי. גם בתקופות העתיקות, לפאגאנים לא הייתה בעיה להתפלל גם לאלוהיהם של עמים מונותאיסטיים (קרי היהודים). בקשר לקבלה - ישנם זרמים ואישים ביהדות (המפורסם בהם הוא הרמב"ם) אשר מתנגדים לקבלה ורואים בה השפעה של "עבודה זרה". אישית, אני גם לא אוהב את spiritonline... אין לי כח לפרט, רק שנראה לא רציני במיוחד. ישנו גם ויכוח לא קטן בין חוקרי היהדות באם האמונה היהודית הייתה מונותאיסטית מראשיתה. חוקרי מקרא לא דתיים ממקמים את תחילתה של היהדות המונותאיסטית בסוף גלות בבל - עד אז, חלקם טוענים, היו גם פסלים של האשרה (ו/או עשתורת) בבית המקדש (לפני חורבנו, כמובן). דתות פאגאניות אחרות נהגו לשלב דתות אחרות בדתן, אם כי לא תמיד את כל עקרונותיהם. מקווה שלא בלבלתי לך במוח יותר מדי.. הנווד

מוזר -

ככל שאני קוראת יותר, אני מרגישה שאני יודעת פחות... אני מניחה שזה ככה אצל כולם בהתחלה, ואני עוד בהתחלה של ההתחלה... אבל זה גם נורא מתסכל. בינתיים אני משתדלת לא לפסול אף אתר אינטרנט - אני קוראת עכשיו מיליוני אתרים במקביל, ומכל אחד האינפורמציה היא קצת שונה, אבל הדברים הבסיסיים חוזרים על עצמם. אגב, היהדות לא הייתה מונותיאיסטית מתחילתה. אנחנו בדיוק לומדים את ספר בראשית עכשיו, ולמשל הפסוק השני בספר בראשית - "והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום ורוח אלוהים מרחפת על פני המים" מראה שמי ש"ערך" את התנ"ך "שכח" להוריד את הפסוק הזה (אני מצטטת את המורה שלי). הפסוק הזה הרי סותר את כל האמונה היהודית, ואת הפסוק הראשון בספר בראשית - "בראשית ברא אלוהים..." כי הפסוק השני בבראשית מראה שכן היו דברים לפני אלוהים, וזה בא ישירות מעובדי האלילים שהיו מסביב והשפיעו מאוד על היהודים באותו זמן. לאט לאט הדת התפתחה והפכה למשהו יותר מופשט ומונותאיסטי, אבל בהתחלה היו המון השפעות מהדתות השכנות. אגב, אם כבר אתה עונה לכל השאלות שלי... כמעט בכל אתר שנכנסתי אליו והיה מין מאמר על איך "להתחיל" עם כל העניין, הם אומרים שאני צריכה לשאול את עצמי למה בעצם אני רוצה להיות פאגאנית, או וויקה-אית. בינתיים אין לי סיבה, אני פשוט רוצה לחקור ולהבין את זה. אבל במידה ובסופו של דבר אני כן אהפוך לפאגאנית, יש שאלה אם אני אהייה מוכנה לוותר על המסורת שעליה גדלתי וחונכתי, כל הטקסים שיש ביהדות והם מאוד יפים בעיניי, והם גם חלק בלתי נפרד מהחיים שלי. בעיקרון, אני מאוד אוהבת את החיים שלי כרגע - אני לא מתעניינת בפאגאניות כי אני רוצה לשנות את החיים שלי, אלא שפתאום גיליתי דת, דרך חיים, שיותר מתאימה לסולם הערכים שלי. השאלה שלי היא עד כמה אני אצטרך לוותר על המסורת היהודית בשביל להפוך את הדרך החיים שלי ליותר פאגאנית? אני מבינה שזה כל אחד לשיקול דעתו, אבל בכל זאת, אני מניחה שיש מעט מאוד פאגאנים רציניים שחוגגים את ליל הסדר... ואם אני חושבת על העתיד שלי כאמא וכחלק ממשפחה, קשה לי לדמיין את הילדים שלי לא גדלים כיהודים... השאלה שלי היא בעצם עד כמה אני יכולה לערבב בין כל מיני דתות? אני מבינה שיש פאגאנים "אקלקטים", אבל האם זה אומר שאני יכולה בעצם לערבב בין מיליון דתות (למשל - בודהיזם, פאגאניות, יהדות וכו´)? אני מניחה שכל ההודעה הזאת יצאה נורא מבולבלת... מעניין למה

morning star

New member
התחבטויות...

קודם כל - ההרגשה הזו היא טבעית, ככל שרואים יותר כמה אנחנו לא יודעים אז נדמה לנו כי אנו לא יודעים הרבה. מתסכל, נכון, אבל זו עוד משוכה שצריך לעבור. גם אני מצאתי שהפאגאניזם יותר מתאים לסולם הערכים שלי, והעניין שלי במסורות פאגאניות שונות בסופו של דבר הביא אותי לקירבה אליהן. אמנם חונכתי כ"חילוני אורתודוכסי" בבית אתיאיסטי טוב (יום כיפור הוא עוד יום חופש, אין מצות בפסח וכדומה) - אני הייתי הכבשה השחורה (או אולי הלבנה?) במשפחה ודווקא התחלתי להתחבר לדת. אז אירגנתי את המושגים שלי, לא שללתי מסורות יהודיות - הרי רבים החגים שביהדות שחוגגים את השנה החקלאית והטבע (פסח, שבועות, סוכות, ט"ו בשבט) וכן מעט מחקר מצידי גם גיליתי כי לא מעט חגים "יהודיים" לכאורה (למשל כמו חנוכה, ט"ו באב, ראש השנה) מקורם בחגים קדומים יותר - פאגאניים. אז מבחינה "שכלתנית" יישבתי את הסתירה לכאורה בין מסורת אבותיי (והשלכתי אותה על מסורת אבות קדומה יותר
). אני נהנה מסדר פסח כהילכתו ואני רואה בו יותר חג שבטי וסימבולי (שבטי - "שבט" ישראל יצא ממצרים וסימלי - מעבר מעבדות לחירות), יום כיפור - כרעיון לא רע בכלל לחשבון נפש (אם כי זה דבר שאני עושה גם בלעדיו). בוויקה, אחד מעקרונות היסוד - שאין דת שצודקת יותר או פחות. כל הדתות הן חלק מהאמת. לדעתי את יכולה לחגוג בכיף את החגים היהודים, אפילו שאינך מאמינה בדת היהודית - לפחות ככיבוד מסורת האבות (שהיא כן חשובה באמונות פאגאניות רבות). גם Starhawk, דמות מובילה בוויקה בארה"ב לא "מתביישת" בעברה היהודי (היא קוראת לכך Jewitch), עשתה בארץ טקס "חניכה" לשמה היהודי (שרה, אם איני טועה) ואף מתחברת לחגים יהודיים - אז אם היא לא מרגישה שלא בנוח עם זה, אז אני קטונתי - אם כי זהו דבר אינדבידואלי לכל אחד. שלך הנווד

Jewitch... חחח... ../images/Emo13.gif

ניראה לי שהחודשים הקרובים יעברו עליי עם ערימות של ספרים על פאגאניזם וכל המשתמע מכך... אבל זה דבר טוב. אני מרגישה שהמחקר הזה על דתות אחרות הוא המשך ישיר של המסע לחיפוש עצמי שעבר עליי בשנתיים האחרונות. תודה רבה רבה על כל העזרה שלך, אתה מצליח לענות לי על המון שאלות שמתרוצצות לי בראש

cybercorp1

New member
אה... לא בדיוק

על פי האמונה הקבלית אלוהים הוא המקור להרמוניה ולגורמים של היין ויאנג (שנקראים אדם וחווה) אז הפסוק דווקא מתאר את זה באופן דיי נחמד. סקירה קצרה , בראשית ברא אלוהים את השמיים ואת הארץ מקור ליין יאנג יצירת תוהו וווהו , והארץ הייתה תוהו וובוהו (בכאוס) וחושך על פני תהום יצירת הרמוניה בין הדברים ותחילת התפקוד שלהם , למען האמת הקבלה מאוד דומה לדאואיזם רק בלי החלק היוצר.

WhiteWolf

New member
ממה שאני שמעתי

פעם, לא זוכרת איפה כנראה ממך הנווד,שפעם גם היהדות היתה פוליטאיסתית, וחולקה ליהוה ולשכינה (זכר ונקבה) כשללא השכינה- גם יהוה לא היה לטובת העם היהודי. היה אפילו פסל של האלה בבית המקדש, עד שאיזשהו מלך שנחשב צדיק עד היום (לא זוכרת מי ועצלנית מכדי לבדוק) פשוט הוציא את הפסל מבית המקדש. וששני העמודים שמשני צדי הכניסה לבית המקדש היו סימבוליים לאלה- הם נראו כמו רגלים של אישה יולדת, והפתח של בית המקדש היה כמו הכניסה לרחם שלה, (יציאה מבית המקדש- לידה מחדש) חוץ מזה, האמונה שלי מתנגשת עם היהדות במספר מקומות קטן בלבד, אבל זה כבר סתם פילוסופיות שלי..

cybercorp1

New member
לא ממש

היו את האיסיים שנחשבו לכופרים בגלל כך אבל הם היו היחידים שעשו את זה , הם קראו לשכינה בשם סופיה אם אני לא טועה אבל זה הכל , רק הם כל השאר זה ממש לא נכון , במקדש בבית אל היה באמת פסל של עשתורת אבל לא במקדש שלנו , והעמודים שהם בועז ויכין סימלו את האלמנטים הזכריים והנקביים ולא שום לידה לידה , אפילו לא בניתוח קיסרי.

morning star

New member
סופיה...

אח, סופיה, סופיה, איזו חתיכה... סופיה היא המילה היוונית לחכמה, ומכאן פילו-סופיה = אהבת חכמה. אחד ממיתוסי הבריאה ההרמטיים מספר על סופיה אשר יורדת דרך ה-Aeons ומגיעה לארץ, ובן זוגה מחפש אותה ומתגלם בנו - בני האדם (זהו כמובן, מיתוס סימבולי וכנראה שלא התייחסו אליו אחרת). התפיסה של עמודי המקדש כ"רגלי אישה הכורעת ללדת" אינה באה מהיהדות, וכפי שסייבר מציין סימלו כנראה את הזכר והנקבה. סייבר, אני ואתה קטונו אל מול חוקרי תנ"ך (גם מאלו החילוניים) ואני די מסכים עם הדיעה כי עד גלות בבל היהדות של אז לא התקרבה ליהדות של היום. הידעת כי היה אל מסופוטמי (ובעצם, אוגריתי) בשם י.ה.ו.ה. (היה אל מלחמות). כפי שציינתי קודם, כמה מחוקרי התנ"ך מציינים כי ככל הנראה היו תקופות בהם היה פסל של העשתורת או האשרה במקדש ירושלים. ואני אביא עוד פרט מעניין - בתנ"ך מוזכר כי היו כרובים בדביר (חישוב מידותיהם מראה כי הם היו כה גדולים כי יכלו להכיל בין כנפיהם את כל אוהל מועד, אשר עלה ירושלימה בימי דוד המלך). בספר יחזקאל ("מעשה מרכבה") מוזכרים היצורים המופלאים ככרובים בעלי פני אדם, נשר, אריה ושור. כמה פסוקים לאחר מכן מוזכרים אותם היצורים שפניהם פני אדם, נשר, אריה וכרוב... מכאן ניתן להבין כי פני כרוב הם בעצם פני שור - ומכאן שהכרובים הם שוורים מכונפים (ישנם כמה כאלה בממצאים הארכאולוגיים באשור) וגם נמצא כאן קשר ישיר לעגלי הזהב (הן במעמד הר סיני והן של ירבעם בן נבט מלך ישראל). מעניין לא? { הידעת כי המילה "אל" הוא שמו של אבי האלים הכנענים? שמעת על הרפורמה של אנחתון בדת המצרית שניסה להופכה למונואיסטית? דברים אלה קשורים באופן ישיר... חוקרי התנ"ך הדתיים מתעלמים מהמחקר על עמי הסביבה (ואם כבר מתייחסים אליהם - אז רק מתוך מה שכתוב בתנ"ך), בעוד שחוקרי התנ"ך החילוניים, שלא מעוכבים ע"י אמונה, רואים את התמונה הכללית יותר, ואולי בשל כך (לפחות לדעתי) מגיעים למסקנות נכונות והגיוניות יותר.} שלך הנווד

cybercorp1

New member
הממממ

כן ידעתי את זה , לפי התפיסה הקבלית האליל האוגריתי היה שאריות ממה שאברהם לימד את תלמידיו שלא כולם הצטרפו אליו באור כשדים אישית אני לא בטוח בקשר לפסל במקדש ירושלים אבל יכול להיות אני אצטרך לבדוק את זה... כן הכרובים , מהמילה הארמית ´כרובו´ משמע להתפלל , גם הזהר הקדוש אומר שמכל תפילה נוצר מלאך ששומר על המתפלל ומסנגר בעדו בבית דין של מעלה. אבל זה לא קשור ל עגל הזהב , ארבעת המלאכים (לא כרובים כי הם לא נוצרים מתפילה) הם בעצם ארבעת מלאכי השרת שנושאים את מרכבת האל ובאים לידיי ביטוי בארבעת רוחות השמיים , זה עוד דבר שיש ליהדות במשותף עם דתות אחרות ממש כמו ארבעת שומרי המגדל , ארבעת הרוחות הגדולות , ארבעת המלאכים הבבליים וכו´ כל העניין מאוד דומה לדאואיזם בהשקפה שלו שזה נורא נחמד :) אתנחתון? , אל תתן לזה להטעות אותך אח שלי זה סך הכל שיבוש של השם של תות´ משמע תות אנך אמון רואה את הדימיון אחי? בקשר לחוקרים דתיים ולא דתיים , בחלק מהמקרים אתה צודק אבל צריך לזכור שלא אחת חסר לחוקרים לא דתיים את המאסות של המידע מהמסורת שהוא הבהרות מה זה כל דבר בתורה וכו´

morning star

New member
מפאת קוצר זמן

אענה רק לפרט שצרם לי הכי הרבה... מה בקיאותך בהיסטוריה המצרית? אמנם שלי אינה גבוהה במיוחד, אך לדעת כי קיים הבדל בין אנח´תון לבין תות-אנך-אמון, זה כבר ידע בסיסי גם אצל המתעניין האקראי בנושא. ממליץ לך לרענן קצת את הידע בנוגע לשניים (בעוד האחד נרצח בעודו נער, השני מת בגיל די מבוגר, וזה רק אחד ההבדלים). שלך הנווד

cybercorp1

New member
בסדר גמור יחסית

אני מכיר את כל המיתולוגיה המיצרית , ותאמין לי אחי זה תוספת מאוחרת ודיי שיקרית ומטעה

morning star

New member
מהאתרים ומהספרים

בהם בדקתי - לא עולים דבריך עימם בקנה אחד. אשמח אם תכוון אותי למקום בו כתוב הדבר בצורה מפורשת - ספר (כולל העמודים, אין לי זמן פנוי לקרוא ספרים שלמים כשאני מתעסק באנזימים וDNA), אתר, אפילו כתב עת. שלך הנווד

morning star

New member
וגם

העמודים בספר של רוני שיר בהם מוזכר אותו אברקסוס שהזכרת, הספר נמצא ברשותי... שלך הנווד

cybercorp1

New member
כמעט כל ספר אנתרופולוגיה

שעוסק באיג´פטולוגיה (אההה יצא לי חרוז)

cybercorp1

New member
בבקשה , תהנה

the history of egypt - a mythical guide ספר טוב יחסית לספר בעברית (הספר של רוני שיר) הא?

morning star

New member
ביקשתי גם

מספרי עמודים - הרי לא אקרא ספר שלם בשביל דבר אחד פעוט. ובקשר לספר של רוני שיר, הוא ברמה חובבנית ביותר, תסלח לי (וזה התחוור לי עוד לפני 4 שנים בערך. החלק הטוב בו באמת זה המבוא - כל השאר הוא נסיון תמצות שאינו מניח את הדעת. אם יזדמן לי, מחר אקפוץ לספריית האוניברסיטה (מאחר ובטכניון אין ספרות כזאת) בכדי לבדוק את הנושא - אי מאמין שבספרים מקצועיים הדיון מפותח הרבה יותר. שלך הנווד

cybercorp1

New member
סורי בנאדם

אני ממש לא זוכר מספרי עמודים , והספר עצמו היה מושאל אז אני לא יכול לבדוק נכון לעכשיו , תנסה לבדוק באינדקס

למעלה