הצפנה קוואנטית

atheist22

New member
ומה רע בשיטת ההצפנה המקובלת?

מה שכתוב בקישור שהבאת אינו נכון. גם בשיטת ההצפנה המקובלת היום לא ניתן ליירט את המפתח מהסיבה הפשוטה שהמפתח הפרטי לא משודר לאף אחד. מה שמשודר זה המפתח הציבורי, שאיתו אפשר רק לקודד הודעות ולא לפתוח אותן. חוץ מזה, הצפנה קוונטית זה רעיון יפה על הנייר, אך במציאות קצת בעייתי ליישם אותו. אני זוכר ששני סטודנטים אצלינו באוניברסיטה עשו פרוייקט שבו הם בנו מכשיר להצפנה קוונטית, זה נראה יפה מאוד עד שהתחלתי לברר איך הם עשו זאת. הסבתר שבפועל הם לא מסוגלים לשלוח פוטון אחד בכל פעם והם שלחו מספר פוטונים, מה שהורס את כל הרעיון. אם יודעים שיש קורלציה בין פוטונים עוקבים, ניתן בקלות לעלות על זווית השידור. כל מה שצריך לעשות זה לסובב את המקלט עד לקבלת קורלציה מקסימלית בין שני פוטונים עוקבים. עכשיו רק נשאר לכם לברר מה הוא 1 ומה הוא 0, אבל זה כבר ממש לא בעיה. האמת היא שאפילו אם מבחינה פיזיקלית הכל נעשה בצורה מושלמת, אך יש תבנית כלשהי בתוך האות, ניתוח מעמיק יכול לפצח את הקוד.

ChipsMan

New member
גם בשיטה המקובלת..

של הצפנה עם מפתח ציבורי ופתיחה עם מפתח אישי אפשר באמצעות ניתוח סטטיסטי לדעת מה היה המידע ואפילו לפצח את הקוד. השיטות היחידות שנראות חסינות מפני ניתוח סטטיסטי הן שיטות שנותנות קידוד באורך משתנה (מבחינת כמות ביטים) לכל נתון.

ChipsMan

New member
בעע.. שלחתי על "שלח" מהר מדי ../images/Emo3.gif

מה שרציתי להוסיף זה שאני לא מכיר שיטת הצפנה בעלת אורך משתנה שעובדת לפי שני מפתחות. כך שבדרך זו ניתן ליירט את המפתח.

NinjaHacker

New member
שזוהי הצפנה ולא תשדורת.

ההבדל הוא שהצפנה ניתן אולי לפצח, במיוחד אם המפתח הפרטי קצר או חלש (בהתקפת מילון, או ניחוש מושכל של המפתח הפרטי, או brute force של מליוני מחשבים אישיים שהCPU שלהם נתפס חלקית על ידי תולעת...) אבל בהצפנה קוונטית לא מדובר על פיצוח ההצפנה, אלא על מניעת אפשרות ליירוט התשדורת (בשונה מתשדורת מוצפנת PGP שאותה ניתן ליירט באינטרנט). אם ישלח פוטון אחד בכל פעם, כל נסיון להאזנה יכשל בגלל חוסר ניחוש נכון של המקטב שבו בחר הצד בקולט באותו רגע (כמובן שאם נשתול האזנה במכשיר השולח או המקבל, אז...).

dor_ian

New member
איך מצליחים לשלוח פוטון אחד בודד?

אני גם קראתי בעבר על ניסוי בו שלחו פוטון אחד בודד דרך נקב זעיר אל עבר משטח. כאשר הפוטון פגע במשטח הוא יצר טבעת. כאילו שפגע בכל הנקודות האפשריות מבחינה הסתברותית. איך מצליחים בכלל להפיק פוטון אחד בודד ולשלוט בו. אני מניח שחסר לי ידע הנלמד בפיזיקה תאורתית. שנה הבאה נרשם לזה :)

בן סירא

New member
OTP

ONE TIME PAD היא שיטת ההצפנה היחידה שהוכחה כבטוחה (מתמטית). אם אני לא טועה אז הוכח גם שאין הצפנה בטוחה עם אורך מפתח קצר יותר מOTP. הבעיה בהצפנה זו היא שהמפתחות ארוכים מאוד (כאורך ההודעה). הצפנה קוונטית היא בעצם שיטה פיזיקלית ליצירת המפתחות הזהים (הדרושים ל OTP) בשני הצדדים תוך ודאות שאין שאין גורם שלישי שיש לו את המפתח.

למעלה