הצלתי או היצלתי?

הצלתי או היצלתי?

עורכת הלשון תיקנה לי "היצלתי" במקום "הצלתי". לטענתי ש"הצלתי" היא הצורה התקנית והמקובלת, ו"היצלתי" נראה לי כשיבוש צורם, היא ענתה שמבחינתה מה שחשוב זה שאנשים לא יבטאו "הEצלתי". מה דעתכם?

nevuer

New member
תגיד לה שמבחינתך

מה שחשוב זה שאנשים לא יכתבו "היצלתי".

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, הכתיב התקני לפי כללי האקדמיה הוא "הצלתי"

ובמקרה שממש חשוב להדגיש שזה חיריק פשוט מוסיפים ניקוד עזר (הִצלתי) וזו גם עצת האקדמיה. בכל מקרה גם ניקוד העזר מיותר; צריך להשתמש בו במקרים של הומוגרפיה, לא כדי "לחנך" את הקורא להגייה נכונה, שאיפה יומרנית וחסרת סיכוי. מי שמבטא הEצלתי ימשיך לבטא כך ושום חיריק או יו"ד בספר לא ישנו זאת; בפרט, מכיוון שבלאו הכי נוהגים לסמן גם צירה ביו"ד (גם במקומות שלא צריך) זה לא מה שיפיל את האסימון לקורא.

trilliane

Well-known member
מנהל
רשימת הנימוקים:

1. זה לא תקני. 2. מטרת הטקסט אינה לחנך את הקורא, וזו יומרה לא ריאלית. 3. השימוש ביו"ד לא מבהיר שזו תנועת i. לסיכום: היא הולכת נגד כללי האקדמיה בתקווה לשנות את דרכי הקורא (אין סיכוי) והאירוניה היא שזו דרך שאפילו לא באמת מבהירה את מה שהיא רוצה להבהיר... יותר מזה?

יאקים

New member
שאלה לי אליך: מדוע החלטת על קו מפריד

בין ההסגר למשפט שבא אחריו? בידוע הוא שאפשרי פסיק, אך לא קו מפריד. והואיל ותיקנת (בהחלט בצדק) שאין לומר ולכתוב כמובן ש.. (וכן כנראה ש.., כידוע ש.. וכיו"ב), מפליא שהחלטת על קו מפריד. או שמא יש לך נימוק מוחץ להחלטתך?

יאקים

New member
מילא, שיהיה!

בכל מקרה, תשובה מעניינת, ייחודית ויוצאת דופן.

מוגג

New member
תודה על הערותיך המקוריות,

המחכימות והמדויקות. בבחינת מרובה המחזיק מועט.

יאקים

New member
על כגון זה כבר כתב עוזי (כינוי עט)

בעיתוני שנות החמישים-שישים - צברינו חמודים ועוקצנים. אבל אתה עלית על כולנה..שהרי שנינותך עולה ומציפה את שתי גדותיה... שומר נפשו ירחק ממך, נפש "טובה".

sailor

New member
שנות הששים?:

אחרי שעמוס קינן נסע לפריז ב-54 שוקן ניבה למנות כותבים אחרים לטור, אבל זה לא הצליח והטור בוטל עוד באותה שנה.

יאקים

New member
כ ב ר שנות החמישים?

תודה על תשובתך המדויקת, אם כי נקבתי בתקופה משוערת - שנות החמישים-שישים.

trilliane

Well-known member
מנהל
אפשר לתחום הסגר גם עם קו מפריד

אמנם מקובל לעשות זאת באמצע משפט, אך איני רואה סיבה מיוחדת להימנע מכך כשההסגר בתחילת המשפט.

יאקים

New member
שלום רב שובך, טריליאן.

לי הבדלת הסגר בקו מפריד נראית מוזרה ולא במקומה. האם יש אסמכתה לכך? אשמח לשמוע, לקרוא וגם ללמוד.

למעלה