נדמה לי שאתה לומד טיסה, דוד
המטוס בנתיב חייב להצמד לימין כהוראת בטיחות. בטיסה צפונה, בגובה 1500. הצמדה לימין היא דוקא לצד המזרחי של הנתיב . אתה כותב: "ברור שאינני מצפה מטייס שטס ב 150 קשר או אפילו ב 90 לזהות את כל הגילשונים והמצנחים באתר". אני אומר לך שהטיס לא יזהה אפילו את מיעוט הגלשונים . כשאמרתי "חופשי כציפור" התכוונתי לחופש מנתיבי טיסה מוגדרים. לעומת המטוס שיש לו רק פלח שמיים צר ובגובה קבוע, אתם יכולים לטוס בכל מקום אפשרי. לגבי מתן זכות קדימה באויר- אני מצרף לך כאן את תקנה 68: ============================================= "68. כללי זכות קדימה - תפעול יבשתי (א) כללי - כל אדם הקשור בהטסת כלי טיס יקיים הסתכלות והשגחה מתמדת להימצאות כלי טיס אחרים, על מנת למנוע התקרבות שיש בה משום סכנה, בין אם הטיסה מתנהלת לפי כט"מ או לפי כטר"מ, והכל כמפורט בתקנה זו. כאשר תקנה זו מעניקה זכות קדימה לאותו כלי טיס, יתן מפעיל של כלי הטיס האחר זכות קדימה לאותו כלי טיס, ולא יעבור מעליו, מתחתיו, או לפניו, אלא אם נשמר מרחק בטוח בין שני כלי הטיס. (ב) מצב מצוקה ((distress - לכלי טיס במצב מצוקה זכות קדימה על פני כל יתר כלי הטיס. (ג) נתיבים מתכנסים ((converging - כאשר שני כלי טיס מאותה קטגוריה (כגון בלון, דאון, אוירון, רוטורקרפט) טסים באותו גובה בקירוב בנתיבים מתכנסים, למעט התקרבות חזיתית או כמעט חזיתית, זכות קדימה תהיה לכלי הטיס הנמצא מימין. כאשר כלי הטיס הם מקטגוריות שונות זכות הקדימה תהיה כדלקמן: (1) לבלון זכות קדימה על פני כל קטגוריה אחרת של כלי טיס; (2) לדאון זכות קדימה על פני ספינת אויר, אוירון או רוטורקרפט; (3) לספינת אויר זכות קדימה על פני אוירון או רוטורקרפט. אולם לכלי טיס המשמש לגרירה או לתדלוק של כלי טיס אחר, זכות קדימה על פני כל כלי טיס ממונע אחר. (ד) התקרבות חזיתית ((approaching head-on - כאשר שני כלי טיס מתקרבים חזיתית או כמעט חזיתית האחד לקראת השני, ישנה טייסו של כל אחד משני כלי הטיס כיוון טיסתו לימין. (ה) עקיפה ((overtaking - לכל כלי טיס שנעקף זכות קדימה וכלי הטיס העוקף ישנה כיוון לימין ויעקוף במרחק בטוח. (ו) נחיתה - לכלי הטיס בשעת גישה סופית לנחיתה, או בשלבים האחרונים של הנחיתה, זכות קדימה על פני כלי טיס אחרים בטיסה או בשלבי הסעה על הקרקע. כאשר שני כלי טיס או יותר מתקרבים לשדה תעופה לשם נחיתה, זכות הקדימה היא לכלי הטיס הנמוך שביניהם, אולם זכות קדימה זו לא תנוצל לצורך "חיתוך" לפני כלי הטיס הנמצא בגישה סופית, או לצורך עקיפתו. ============================== שים לב להטלת האחריות- בסעיף א: "(א) כללי - כל אדם הקשור בהטסת כלי טיס יקיים הסתכלות והשגחה מתמדת להימצאות כלי טיס אחרים, על מנת למנוע התקרבות שיש בה משום סכנה" ולגבי זכות קדימה- היא נכונה רק במקרה של נתיבים מתכנסים ובתנאי ששני כלי הטיס רואים זה את זה. אל תסמוך על זה. ---------- בקיצור, ולדעתי האישית- רוב האחריות להמנעות מפגישה וחליפה קרובה היא עליכם. אני רוצה רק להזכיר כאן תקרית שהייתי מעורב בה לפני שנתיים- טסתי בנתיב צלצון-שגב-גלעם. בערך מעל שגב ובגובה 3000 רגל ,שעת אחה"צ מאוחרת, השמש בדיוק בעיניים - אני מבחין פתאום בנקודה שחורה מתקדמת מולי. הולכת וגדלה הולכת ומתקרבת.. לקח לי שתי שניות להבין שזה גלשן הטס בנתיב התנגשות ראש-בראש. משכתי את הסטיק לבטן בתנועה אינסטינקטיבית, והססנה הזקנה נסקה כ- 100 או 150 רגל לפני שהגולש האומלל חלף בדיוק מתחתי. (הנושא דווח למינהל התעופה . נחקר עד תומו והגולש אף אותר ונחקר)