הציור השבועי לילד...

avitamim

New member
הציור השבועי לילד...

שלום ילדים. בשבת האחרונה אבי הטייס טס מעל זכרון בגובה 650 מטר(2000 רגל)בסביבות השעה 17:00 והיה בטוח שהוא רואה "גולש" שטוחן טרמיקה, אבי לקח מיד מצלמה וצילם, אך כשהגיע הביתה לא מצא את הגלשן. אולי אתם ילדים תוכלו לעזור לאבי למצוא את ה"גולש". בין הפותרים נכונה יוגרלו פרסים ...המשך שבוע טוב לכולם.

חגי

New member
יש 3 גלשנים - השלישי נמצא בדיוק 20

מטר משמאלך - זה היה מדהים איך עברת בדיוק בגובה שלי ולא שמת לב... אולי בפעם הבאה במקום לצלם תסתכל סביב! אגב אחרי המעבר היו לי רוטורים נוראיים וכמעט התהפכתי.

Bartov Alon

New member
שני הגולשים ללא ספק

ברטוב וולנסי לפי השעה, ולפי זה שהעמדה ריקה!!

avikal

New member
מה אומר החוק ?

מעל לכביש הישן באזור זכרון , עובר נתיב VFR למטוסים בגבהים של 1500 ו 2000 רגל . האם מותר לגולשים להכנס לנתיבים אלו ? אני טייס GA , והרבה פעמים יצא לי לראות גולשים בקרבה לנתיב . בד"כ אני הייתי מפנה מערבה (בתאום עם הבקרה כמובן) , אך מה אומר החוק ?? ואיך נמנעים מחליפות מסוכנות (מטוס ב 150 קשר עלול לא לראות גולש בפרופיל ( סכין) עד שיהיה קרוב מידי לחמוק ללא נזק )...

avron

New member
החוק לא העיקר

אבי, החוק הוא לא עיקר הבעיה. הבעיה היא שטייס שדיווח שהוא בנתיב, ויודע שהוא לבד שם (מהאזנה לקשר) לא יסתכל סביב ולא יראה בכלל את הגלשנים. מי "ינצח" במפגש? אברון

David Gerby

New member
בעייה

אם המנהל מתעלם מהעובדה שקיימת "בועה" סביב האתר בזכרון בה הסיכון גבוה בהרבה בהשוואה לאיזור הסגור של הבונים והזזת נתיב לא נראית באופק, צריך להסביר בדרך כלשהי לטייסים ולהביא למודעותם כדי שהם יסתכלו טוב יותר ויסטו מעט לכיוון מערב. בכל מקרה, אם המטוסים יפעלו במשנה זהירות ויטוסו על הנתיב במדוייק שנמצא מעל כביש 4, הסכנה תפחת כיוון שגלשנים נוטים להיסחף מזרחה ובד"כ לא עוברים את קו הרכס לכיוון מערב.

avikal

New member
הצעת פתרון

אני מניח שגם הגולשים חמושים ב VHF ונמצאים בהאזנה על פלוטו , ברגע שמטוס מדווח בגלים או בחדרה על כוונתו להמשיך בנתיב , תוכלו גם אתם להתריע על נוכחותכם באזור (ואפילו על גובה) , בכדי שהטייס יהיה ערני לקיומכם ולא יהיה עסוק במשחקי מכשירים , מצלמות או GPS כשהוא חולף בקרבתכם ...( "גלשנים זכרון 1.5 ") ותשקוט הארץ 40 שנה

חגי

New member
אתה טועה והפתרון פשוט

ראשית אנחנו לא מאזינים לכלום ובטח לא לפלוטו. שנית - להערכתי תוך מקסימום 3 שנים תהיה תאונה טרגית ואחריה יאותו במנהל להזיז את הנתיב חזרה מערבה. במקור הנתיב הוזז בגלל ההצנחות בבונים שמידת הסיכון שבהם נמוכה פי 1000 מהסיכון לפגוע בגלשן או מצנח. מי שחושב שהוא טס על הכביש וזה פותר את הבעייה טועה - פעמים רבות אנחנו טסים מעל הכביש גם מעל 2000 רגל ובינינו - כולנו יודעים שמתוך 10 כלי טיס שחולפים 8 מתוכם עוברים ממש מעל העמדה פלוס מינוס 100 מטר כך שהכביש הוא בטח לא פתרון אפילו לא מינמלי.

לגבי פיתרון וסטטיסטיקה,אז כמו שדודו

כבר אמר,הסיכוי שתהיה חליפה מעל הכביש היא נמוכה ביותר. ואם אתם רוצים להתייחס לזה סטטיסטית אז על כל 50 טיסות שלי בזיכרון טסתי פעם אחת לכוון הכביש,ואני מאמין שכמוני גם אחרים. לא פיתרון מושלם אבל בהחלט יפחית את הסיכון משמעותית.

avron

New member
לא חוקי לדבר בקשר

לא רק שאין לגולשים קשר תעופתי, אלא אין זה חוקי לדבר בקשר. לגשיונים/ומצנחים אין מספר 4X ולכן אין אות קריאה ורשיון תחנת רדיו. מיותר לציין שאף אחד מהגולשים/מרחפים לא מחזיק בתעודת RT. פעם כשהייתי צריך לחצות את הכביש בית קמה - באר שבע ממערב למשזרח בגובה הנתיב, ושמעתי על תנועה שבאה מבית קמה, פניתי לחגב. השיחה שחשבתי שתתקים: אני: חגב, מגלשן אויר. חגב: גלשן המשך. אני: גלשן מזרחית לרהט, 3200, מבקש אישור לחצות הנתיב, פינוי תוך 10 דקות. .... השיחה שהתקימה: אני: חגב, מגלשן אויר. ההמשך - בלבול מוח שלם, מה פתאום אני טס שם? איזה מירשה הגשתי? תנחת מייד. מאז אני רק במוד של מאזין. אבל! בכדי להאזין אני צריך עוד מכשיר. וזה קשה לחלק קשב בין שני תדרים.

החוק...הצודק.. והחכם

מנקודת הקפתו של טייס העובר רבות בנתיב זה- א. החוק אינו מתייחס כלל להגבלות טיסה של גלשונים לא ממונעים. ההגבלה היחידה היא שאסור להם לטוס ברדיוס של 5 ק"מ מסביב לשדה תעופה מוכרז. ב. טיס בגובה הנתיב- בין אם הוא לכיוון חיפה ב- 1500 רגל ובין אם לכיוון דרום ב-2000 רגל - אינו יכול להבחין בגלשן ממרחק בטוח. ההטל המזערי של גלשון במבט חזית נראה לטייס כציפור, אם הוא בכלל רואה אותו. האפשרות היחידה לזהות גלשן היא רק כאשר שטח הכנף כולו פונה אל המטוס- או כאשר אור השמש מוחזר ממנו בצורה בולטת. ג. בהתנגשות בין שני הגופים האלה יש רק מנצח אחד. הפרופלור.. ד. הגולש נמצא במצב הרבה יותר טוב לזהות מטוס מתקרב - גם שדה הראיה הבלתי מוסתר שלו (360 מעלות, בלי חלונות וקורות וכנפיים) הוא גם שומע את רעש המנוע. והוא צריך להיות זהיר בקרבת נתיב טיסה. ה. מכיוון שמטוס מוגבל לטיסה בתוך נתיב מוגדר מראש (דרך אגב- לידיעתכם: רוחב הנתיב החוקי הוא 2 ק"מ (1 ק"מ מכל צד של הכביש) ואילו אתם "חופשיים כציפור" - חובת הזהירות הראשונית היא עליכם. המנעו מלהכנס לתוך מימדי הנתיב- כפי שאמרתי נפח האויר החל מגובה 1400 ועד 2100 רגל וברוחב ק"מ מכל צד של הכביש. ו. כפי שנאמר לעיל- גם אם תודיעו בקשר לפלוטו על התחלת וסיום הגלישה באיזור- תתרמו לבטחון. פלוטו יזהיר את הטיס כמו שהוא מזהיר אותו לגבי פעילות בהצנחות הבונים - אבל להדגיש שוב- כל כמה שהטיס יוזהר ויתמקד - כמעט בלתי אפשרי לראות אותכם ממרחק של 5 ק"מ. (בטיסה בנתיב ב- 90 עד 100 קשר זה ענין של 2 דקות בלבד!!)

David Gerby

New member
מנקודת השקפתו של גולש

שנהג לטוס הרבה באתר הזה, ברור שאינני מצפה מטייס שטס ב 150 קשר או אפילו ב 90 לזהות את כל הגילשונים והמצנחים באתר, אבל מספר דברים הוא יכול לעשות כדי להמנע מתאונה אפשרית - להתרחק את מלוא הק"מ הנותר מערבה מהנתיב, להיות מודע להמצאותם של כלים איטיים בהרבה ממנו באיזור ובגובה שלו במיוחד בסופי שבוע, לדווח לפלוטו אם הוא זיהה פעילות באתר. כמה עובדות על גלשנים ומצנחים - מהירות הטיסה היא 10-30 קשר בממוצע, ז"א שיכולת ההתחמקות שלהם ממטוס מתקרב היא אפסית גם אם הם שמעו את המטוס חצי דקה לפני הגעתו (בד"כ מדובר על 3 עד 5 שניות)! הגלשן לא רוצה להיות בנתיב, הוא פשוט שם כי לשם הובילה אותו התרמיקה והוא יעשה מאמצים כדי לא לצאת ממנה. בזיכרון דיי קשה לעלות גבוה ולכן גולש שכבר טיפס ל 2000 רגל לא יעזוב את התרמיקה אלא ידבוק בה וימשיך עד ליציאה מזרחה או דרומה מהאתר. הישארות בגובה נמוך בזיכרון מסוכנת בגלל הצפיפות באתר ובגלל מיעוט שדות נחיתה הקרובים לעמדה, לכן בטוח יותר להמצא בגובה. גלשן או מצנח הנמצא בזכרון הוא רחוק מלהיות "חופשי כציפור". לגולשים אין חובה לקחת קשר וגם אם הם לוקחים זה רק לקשר ביניהם ולא בתדר של פלוטו. מרבית הגולשים מצויידים בקשר שהוא מחוץ לטווח תדרים של המטוסים. ואם נחזור לחוק, לדאון (גלישון לצורך העניין) יש זכות קדימה על פני כל כלי טיס ממונע שאינו מתדלק ושאינו במצוקה. קיימת מזה מספר חודשים פעילות מצד מצנחי הרחיפה שמיידעת את פלוטו על טיסות המתבצעות באמצע השבוע. לגבי סופשי"ם לא נראה לי שזה קיים. בכנות איני רואה כל פתרון אחר מאשר הגברת המודעות בקרב הטייסים (הגולשים מכירים את הבעיה אבל לא ממש יכולים לעשות משהו חוץ מלהמנע מלטוס בזכרון).

נדמה לי שאתה לומד טיסה, דוד

המטוס בנתיב חייב להצמד לימין כהוראת בטיחות. בטיסה צפונה, בגובה 1500. הצמדה לימין היא דוקא לצד המזרחי של הנתיב . אתה כותב: "ברור שאינני מצפה מטייס שטס ב 150 קשר או אפילו ב 90 לזהות את כל הגילשונים והמצנחים באתר". אני אומר לך שהטיס לא יזהה אפילו את מיעוט הגלשונים . כשאמרתי "חופשי כציפור" התכוונתי לחופש מנתיבי טיסה מוגדרים. לעומת המטוס שיש לו רק פלח שמיים צר ובגובה קבוע, אתם יכולים לטוס בכל מקום אפשרי. לגבי מתן זכות קדימה באויר- אני מצרף לך כאן את תקנה 68: ============================================= "68. כללי זכות קדימה - תפעול יבשתי (א) כללי - כל אדם הקשור בהטסת כלי טיס יקיים הסתכלות והשגחה מתמדת להימצאות כלי טיס אחרים, על מנת למנוע התקרבות שיש בה משום סכנה, בין אם הטיסה מתנהלת לפי כט"מ או לפי כטר"מ, והכל כמפורט בתקנה זו. כאשר תקנה זו מעניקה זכות קדימה לאותו כלי טיס, יתן מפעיל של כלי הטיס האחר זכות קדימה לאותו כלי טיס, ולא יעבור מעליו, מתחתיו, או לפניו, אלא אם נשמר מרחק בטוח בין שני כלי הטיס. (ב) מצב מצוקה ((distress - לכלי טיס במצב מצוקה זכות קדימה על פני כל יתר כלי הטיס. (ג) נתיבים מתכנסים ((converging - כאשר שני כלי טיס מאותה קטגוריה (כגון בלון, דאון, אוירון, רוטורקרפט) טסים באותו גובה בקירוב בנתיבים מתכנסים, למעט התקרבות חזיתית או כמעט חזיתית, זכות קדימה תהיה לכלי הטיס הנמצא מימין. כאשר כלי הטיס הם מקטגוריות שונות זכות הקדימה תהיה כדלקמן: (1) לבלון זכות קדימה על פני כל קטגוריה אחרת של כלי טיס; (2) לדאון זכות קדימה על פני ספינת אויר, אוירון או רוטורקרפט; (3) לספינת אויר זכות קדימה על פני אוירון או רוטורקרפט. אולם לכלי טיס המשמש לגרירה או לתדלוק של כלי טיס אחר, זכות קדימה על פני כל כלי טיס ממונע אחר. (ד) התקרבות חזיתית ((approaching head-on - כאשר שני כלי טיס מתקרבים חזיתית או כמעט חזיתית האחד לקראת השני, ישנה טייסו של כל אחד משני כלי הטיס כיוון טיסתו לימין. (ה) עקיפה ((overtaking - לכל כלי טיס שנעקף זכות קדימה וכלי הטיס העוקף ישנה כיוון לימין ויעקוף במרחק בטוח. (ו) נחיתה - לכלי הטיס בשעת גישה סופית לנחיתה, או בשלבים האחרונים של הנחיתה, זכות קדימה על פני כלי טיס אחרים בטיסה או בשלבי הסעה על הקרקע. כאשר שני כלי טיס או יותר מתקרבים לשדה תעופה לשם נחיתה, זכות הקדימה היא לכלי הטיס הנמוך שביניהם, אולם זכות קדימה זו לא תנוצל לצורך "חיתוך" לפני כלי הטיס הנמצא בגישה סופית, או לצורך עקיפתו. ============================== שים לב להטלת האחריות- בסעיף א: "(א) כללי - כל אדם הקשור בהטסת כלי טיס יקיים הסתכלות והשגחה מתמדת להימצאות כלי טיס אחרים, על מנת למנוע התקרבות שיש בה משום סכנה" ולגבי זכות קדימה- היא נכונה רק במקרה של נתיבים מתכנסים ובתנאי ששני כלי הטיס רואים זה את זה. אל תסמוך על זה. ---------- בקיצור, ולדעתי האישית- רוב האחריות להמנעות מפגישה וחליפה קרובה היא עליכם. אני רוצה רק להזכיר כאן תקרית שהייתי מעורב בה לפני שנתיים- טסתי בנתיב צלצון-שגב-גלעם. בערך מעל שגב ובגובה 3000 רגל ,שעת אחה"צ מאוחרת, השמש בדיוק בעיניים - אני מבחין פתאום בנקודה שחורה מתקדמת מולי. הולכת וגדלה הולכת ומתקרבת.. לקח לי שתי שניות להבין שזה גלשן הטס בנתיב התנגשות ראש-בראש. משכתי את הסטיק לבטן בתנועה אינסטינקטיבית, והססנה הזקנה נסקה כ- 100 או 150 רגל לפני שהגולש האומלל חלף בדיוק מתחתי. (הנושא דווח למינהל התעופה . נחקר עד תומו והגולש אף אותר ונחקר)

David Gerby

New member
ניצן, לתהייתך

נכון, אני לומד טיסה וכותב גם בפורום תעופה קלה מדי פעם. אבל אני מדבר כרגע מנקודת מבטו של הגולש ומכיר מעט גם את הצד שלך. אני מסכים אתך שטייס לא יראה גלשן ומוסיף שגלשן לא יוכל להתחמק ממטוס בזמן גם אם ישמע או יראה אותו. אם כך הפתרון המוחלט יכול להיות אחד מהשניים: א. סגירת העמדה בזכרון ב. הזזת נתיב מכיוון שסביר להניח שבזמן הקרוב אף לא אחד מהם יקרה - נותר להביא לידיעה ולנקוט אמצעי זהירות. ויפה שעה אחת קודם...

חגי

New member
כמו שאמרתי - אין סיכוי שזה יקרה

לי היו כבר מעל 4 חליפות בטווח של 100 מטר ב- 4 השנים האחרונות. תכפילו את זה בערך ב- 50 (מספר הגולשים והרחפנים שמשתמשים באתר בממוצע כמוני) ותקבלו בערך 50 חליפות בשנה. ברוב המקרים שקרו לי הטייס בכלל לא ראה שעבר קרוב לגלשן או מצנח - במיוחד הדבר בולט בימים עם ענני קומולוס ואז ממש אין שום סיכו לראות את המכשולים בדרך. כבר ציינתי זאת בעבר ואני מוכן להמר על כך בגדול - ההתנגשות היא רק עניין של זמן , הסטטיסטיקה מנצחת. מקווה רק שמישהוא אחר יאכל אותה ושהזזת הנתיב לא תהיה על חשבוני.

avron

New member
איך לעזור לסטטיסטיקה בקלות.

ברור שאם טסים במקביל לנתיב אז מבקשים צרות. אם נכיר את מפת הנתיבים באזור בו טסים ונתכנן את נתיב הטיסה שלנו בצורה שהמפגשים עם נתיבי המטוסים יהיו בניצב נמזער את הסיכוי לתאונה בכמה מונים. אזור מסוכן מאוד הוא איזור הצנחות. הסכנה היא כלל לא מהצנחנים - הם מוטלים בשטח קטן יחסית. מה שמסוכן הוא המטוס. כדי שהעסק יהיה כלכלי עליו לעשות מקסימום סבבים ביום. בדרך כלל המטוס בנחיתה לפני אחרון הצונחים. זה אומר שהוא צולל מהר מאוד קרוב לקו האדום שלו ב VNE. המטוס מאבד את הגובה בתיאום עם הבקרה באזור שטח גדול מאוד ולא בנתיבים. במהירות טיסה כה גדולה הוא לא רואה אפילו דאונים. בשדה תימן הוא מודיע כל הזמן מיקום, גובה וכיוון ושואל כל הזמן אם יש דאונים באזורים שיגיע אליהם עוד דקה. אותו הדבר הוא עושה גם בטיפוס. יש בשדה תימן שני מטוסים שמצניחים, כלומר בלגן שלא נפסק. פה הבעיה להמנע מהאזור היא קשה הרבה יותר ומחייבת תכנון נתיב הטיסה מראש, דבר שקשה עד בלתי אפשרי לגלשנים.

למעלה