הפועל שועה

• פותח הנושא bwp2
  • פורסם בתאריך

גנגי

New member
מצאתי עוד אוקסימורון נאה -

מציאות וירטואלית...

לגבי נוכרי ומוכר

אז בחנוכה התקשנו, אשתי ואני, למצוא איזה דבר תורה, אז פתחנו את הרש"ר הירש על פרשת שבוע (מקץ), ושם, על הפסוק "וירא יוסף את אחיו ויכירם, ויתנכר אליהם וידבר איתם קשות" (בראשית מב, ז), הרש"ר הירש מנסה להבין איך זה שאותו שורש מתאים לשני משמעויות שונות (זה, כמובן, בגלל שלצערו הוא לא קרא את הפתיל הזה), והוא נותן פרשנות מעניינת (למרות שאני לא בטוח שהיא נכונה). הוא טוען, שהשורש נ-כ-ר, משמעותו להבדיל מאחרים, ולפי זה, כשמישהו נוכרי, זה אומר שהוא לא שייך לקבוצה, אבל כשאתה מכיר מישהו, זה אומר שהוא מובדל מההמון שאתה לא מכיר ובזה ייחודו. לפי ההסבר הזה, המשמעות הבסיסית של השורש נ-כ-ר היא אותה משמעות, ורק היישום שלה בבניינים ובהטיות שונות נותן את הגיוון למשמעויות השונות. כמו שאמרתי - מדרש יפה, גם אם הוא לא בהכרח נכון.

nutmeg

New member
טוב, כמובן

שזו לא היתה השאלה שאני שאלתי (על דבר והיפוכו) - כי זה איכשהו נראה לי ברור. אנשים עושים את זה כל הזמן. אני חשבתי שנקח את כל המילים שנגזרות מהפועל, על כל המשמעויות - הפוכות ולא קשורות - וננסה לראות אם יש מכנה משותף סמנטי. אבל לא משנה.

מוגג

New member
אבל את עירבבת

בין שרשים שונים לשעות ולשווע - באים ממקורות שונים. לעיתים גם פעלים שנראים זהים למעשה מקורם שונה - למשל, למשול ולמשול. חדדי את שאלתך והביאי דוגמיות. בינתיים אם דיברתי על משלים אזכיר רק כי פעלי אמירה מקבילים למילות שליטה. ונדמה לי שדיברנו על זה פעם: אמיר - אמר נגיד - נגיד מלך - נמלך מושל - משל מדביר - מדבר נשיא - ותיהני..

nutmeg

New member
אני כולי בתוך המילון עכשיו

בשביל העבודה השנייה לאוניברסיטה... אין לי כוח
מרוב פעלים אנ´לא רואה את היער.

springsmille

New member
השתמשו כאן ב...

לקלס מספר פעמים. הרי זו בדיוק דוגמא מוצלחת: לקלס - להלל לקלס - ללעוג (לשים לקלס) (כניסה ראשונה ומקרית שלי לכאן, ומקווה שלא טעיתי בהבנת הדיון...)

גנגי

New member
צר לי, אך לא.

בשני המקרים זו שלמות, וזו הקבלה לשורש ש.ל.מ. סוף הוא משהו שהגיע לידי השלמה, ומשהו שאינו פגום והוא שלם הוא תום, כי אין בו מתום. ואגב, השורש הוא ת.מ.מ., כך שגם תמים (שה תמים - שאינו פגום, שהוא שלם) ותמימות (אותה בתוליות) באים ממנו, ואם אתה מחפש קשרים, אז אפשר לומר שבתוליות היא חוסר הפגם, אותה שלמות... (פחחחח...........
). תמו דבריי.

אוֹחַ

New member
את סתם מיתממת...

יונתי-תמתי, זה שברובד מסוים המשמעות היא זהה (ואולי אפילו ברובד המרכזי), זה לא גורע בכהוא-זה מכך שבשימוש היומיומי, ניתן לייחס שורש זה לדבר והפוכו. אגב, אמרו לך פעם שיש לך עיניים מטמתטמות (או שמא מתמתמות)?

למעלה