הפועל שועה

• פותח הנושא bwp2
  • פורסם בתאריך

bwp2

New member
הפועל שועה

פתחתי את המילון כדי לברר את המשמעות, וגיליתי שזה אומר שאו שהקשבת לדברי מישהו, או שסרת\הרפית את עצמך, ואני לא מבין איך פועל יכול להיות גם עצמו וגם ההפך ממנו(זה היה במילון ספיר)

zimes

New member
אולי

אם אתה רפוי, אתה יכול להסחף אחרי מישהו אחר.

nutmeg

New member
יש עוד הרבה מובנים

לשועה למשל אציל ובעל ממון לשים לב (כמו שה´ לא שעה למנחתו של קין) לשוע - לצעוק, להשתוקק ויש עוד רק אין לי כוח השאלה היא מהי הסיבה שפועל אחד מכיל כל כך הרבה פירושים שונים והאם יש מכנה משותף ביניהם -- נכון! מכנה משותף חוץ לשוני. אם למישהו יש רב-מילים שיוכל לתת לנו את כל הפירושים אפשר להתחיל לחשוב על זה.

אני זוכר פליטון של חנניה רייכמן ../images/Emo20.gif

על ריבוי המשמעויות של הפועל "סידר" (בבניין פיעל לבדו!). מישהו מכיר ?

יש אי אלו דוגמאות בעברית

למילים/פעלים שיש להם שתי משמעויות מהופכות. אוהה, יופי של רעיון לשרשור - לשרשר לכאן את המילים האלו ואולי גם לנסות להתחקות אחר מקור התופעה. אני אתחיל, ובשביל להשאיר מילים לאחרים אכתוב רק אחת: חניטה.

גנגי

New member
בחיי שאין לי כוח עכשיו

אבל אני מזהירה - יש לי מה לומר בעניין. כשאתאושש ממכת הבישולים שנחתה עלי היום, טוב?

עופר ב.ה

New member
השורש שרש

הרעה החולה השתרשה, יש לשרש אותה. אפרופו רעה חולה - בהרצאה בה נכחתי היום המרצה דיבר על חלות רועות. ואני כבר שאלתי את עצמי - על מי רועות החלות - על כיכרות לחם או על עוגות קטנות?

גנגי

New member
עופר התחיל במצווה - אני אמשיך.

בעברית קיימת תופעה של שימוש בשורשים רבים למשמעות אחת ולהיפוכה. הסיבה עשויה להיות מיעוט השורשים, וריבויים היחסי של הבניינים/משקלים שאפשר לשחק בהם עם השורש הנתון, כך שמתקבלת אפשרות מעניינת להעשיר לא רק את אוצר המילים, אלא גם את המשמעות של השורש. מכירים את האימרה הידועה שבכל רע יש טוב, בכל שנאה יש אהבה - ולהיפך? זה בדיוק אותו עניין כאן. בכל שורש יש פוטנציאל לדבר ולהיפוכו. עופר הדגים בעזרת ש.ר.ש. (שירש / השתרש), ואני אתן עוד כמה דוגמות, ואין לי ספק שאח"כ תמצאו עוד רבות כאלה, כי יש המון. השורש נ.כ.ר - נוכרי / מַכָּר, מוּכּר השורש ע.מ.ת - עמית / עימות, להתעמת (עם) השורש ק.ד.ש - קדושה / קדֵשה השורש ח.ט.א. - חטא (=דבר מזוהם) / חיטוי השורש ר.ע.ע - רֵעַ / רֹעַ עכשיו תמשיכו מכאן, ותוכלו למצוא עוד שורשים כאלה (פעם עשיתי רשימה אבל אני לא יודעת איפה הנחתי אותה. אני רק זוכרת שהיא היתה ארוכה ובהחלט לא סופית).

יופי של התחלה, אבל

מה עם כל המילים (לא פעלים) שזוכות למשמעות כפולה ומנוגדת?

גנגי

New member
לא שמתי לב

שעמית, עימות, רעות ורוע, מכר ומנוכר הם פעלים, אבל עכשיו שאמרת...

גנגי

New member
ניסיתי לחשוב על מה ששאלת

ולא ממש הבנתי למה התכוונת - אותה מילה רק במשמעות והיפוכה? לא מילים משורש זהה שמשמעותן הפוכה? משהו על העיקרון של "תהיה לי בריא" שאומר, בעצם, שתמות-ממחלה-קשה-בגלל-מה-שאתה-עושה לי? אז "לקלס" ו"לברך" באמת מתאים כאן, אבל פה זה עניין סמנטי-משני, כלומר - משמעות שמוענקת למילה לאור הנסיבות, ולא משמעות מילונית, לא? או אולי לא הבנתי למה אתה חותר, אז תחתור ברור יותר... ~החותרים ברינה~

אוֹחַ

New member
יש גם את: "את זה אתה אמרת!"

שבא כתשובה לשאלות כמו: "אז מה? אתה טוען שאני הוא זה שלא מבין?". וכשעונים: "את זה אתה אמרת" מתכוונים ל: "כן! אני חושב שאתה אדיוט גמור! רק, שכשאני עושה שקלול של יחסי הגומלין ביננו, לא כ"כ כדאי לי לומר לך זאת בצורה מפורשת". אבל נראה לי שהוא מכוון, דווקא, למקלס-מברך...

אדרבא ואדרבא!

כן כן, נכון שדה שילוב של א-דרבה (יעני "שגדול"), אבל המשמעות (המילונית) היא: נהפוך הוא/יתר על כן. לדעתי זה די דבר והפוכו. זכור לי שיש עוד שכאלה ואני לא זוכר אותן עכשיו.

גנגי

New member
והיום בדרך לירושלים

ראיתי שלט גדול: "בית עלמין ארץ החיים".

ST

New member
שעות ניסיתי להוסיף את זה... ../images/Emo29.gif

גנגי

New member
אני יכולה לחשוב על כמה

הנאות גדולות מזו. אבל איש-איש וטעמו. שלא לדבר על אישה-אישה...

vegan

New member
ושלט מול הר הרצל "למרכז העיר"

עם איור של שלושה עיגולים זה בתוך זה, כמו מטרה - האם זה רמז לפיגועים? ובתל אביב, בנתיבי איילון פעם לא היתה יציאה 16 כי היא הלכה (לא יודע לאיפה), אפילו היה שלט: "יציאה 16 - הלכה". לאחר שנים רבות השלט הוחלף בדרך ההלכה או משהו דומה.

גנגי

New member
באמת אף פעם לא הבנתי

את זה: אינני הולכת בדרך ההלכה, אבל אני נוסעת בה... בד"כ זה ההיפך אצלי
...

למעלה