העמסת עלויות-תמחיר

alon c1

New member
העמסת עלויות-תמחיר

שלום לכולם,
יש לי שאלה בנושא העמסת עלויות הובלה על מוצרים המיובאים מחו''ל.
כדי לפשט את העניין, נניח שאנו בעולם עם שני מוצרים בלבד.
מוצר 1. מחשב חכם למערכת מיזוג תעשייתי. המחשב שוקל 5 ק''ג והנפח שלו הוא כשל אריזת מחשב לפטופ סטנדרטי. העלות של המחשב מהיצרן בחו''ל היא 5,000 יורו.
מוצר 2. פלסטיקה חיצונית עבור מזגנן תעשייתי. החבילה שוקלת 30 ק''ג ומידות החבילה הן: 2 מטר אורך וחצי מטר רוחב. עלות החבילה מהיצרון בחו''ל היא 300 יורו.
עלות הובלה במטוס לשני המוצרים יחד היא 600 יורו.
איך הייתם מעמיסים את עלויות ההובלה על כל אחד מהמוצרים?
ההתלבטות היא מצד אחד יש לי מוצר יקר (המחשב) אבל עלות ההובלה שלו מאוד נמוכה (תופס פחות נפח) מצד שני מוצר זול (חבילת הפלסטיקה) אבל עלות ההובלה שלה גבוהה כייון שתופסת יותר מקום.
אשמח לתגובות ורעיונות.
נ.ב העלויות הן לשם המחשה בלבד.
תודה

ai21

New member
מוצרים זולים בעלי נפח גדול ופשוטים - לא מטיסים במטוס

או שמייצרים אותם בארץ (בעלות כפולה או משולשת),
או שמייבאים באוניה,
אחרת התחרות תאכל אותך. התחרות והחלופות זה מה שקובע את המחירים.

גרי רשף

New member
בהיעדר נתונים נוספים - לפי המשקל

סחורה הנשלחת במטוס מתומחרת לפי המשקל, המטוס מוגבל מבחינת יכולת הנשיאה שלו, וזו הסיבה שמי שטס במטוס מוגבל בדרך כלל ל-20 ק"ג (בניגוד למי שמפליג באוניה).

יחד עם זאת, יש מגבלת נפח למקרה שמישהו יתחכם וירצה לשלוח מטען של קלקר (נניח) שמשקלו אפסי אבל הנפח שלו גדול מאוד. יתכן ובשאלה מתייחסים למקרה הזה ואז צריך למצוא נוסחה שתשקלל את המשקל והנפח; אך בשביל זה יש צורך בפרטים נוספים.

alon c1

New member
גרי, אילו עוד פרטים אתה צריך?

אגב, זו לא שאלה אקדמית. זו שאלה שאני נתקבל בה במקום עבודתי .
יש התלבטות מאוד רצינית איך להעמיס את עלויות המשלוח על המוצרים.
מצד אחד המחשב לא שוקל כמעט והנפח שלו מאוד נמוך, אבל העלות שלו (של המחשב עצמו) גבוהה.
מצד שני החבילת פלסטיקה שוקלת הרבה ותופסת יותר מקום, אבל העלות של הפלסטיקה מהיצרן הרבה יותר נמוכה מהמחשב.

גרי רשף

New member
אינני בטוח שאני הכתובת..

חשבתי שמדובר בשאלה אקדמית שנועדה לתרגול ושיש לה "תשובה נכונה",
אלא שמתברר שמדובר בשאלה "מהחיים" ולכן יכולות להיות לה מספר תשובות שמתוכן יש לבחור באחת סבירה ולהיצמד אליה (כלומר- לא לשנות בכל חודש את השיטה לפי כיוון הרוח).
&nbsp
עבדתי כתמחירן בתחילת דרכי המקצועית, לפני כ-25 שנה. מאז לא עסקתי בזה, ויהיה קצת יומרני להציע תשובות.
&nbsp
אני מבין שהבעייה היא שהעלות משותפת, ושלא מדובר בסכום עלויות ההובלה של כל אחת מהחבילות בנפרד. יתכן והדרך היא להעמיס על כל מוצר את העלות ברוטו לו הוא היה נשלח בנפרד (יש דרך לברר כמה זה עולה?), ואת ההנחה או הרווח כתוצאה מהמשלוח המשותף לחלק באופן "צודק" בין שני הפריטים (למשל לפי פרופורציית העלויות ברוטו).
שוב - הצעה של מישהו שזה אינו המקצוע שלו, ושמנסה לנהוג לפי השכל הישר.

FineSilverMan

New member
השאלה האם אפשר לשחק במספר היחידות המיובאות

כלומר לא ברור למה ה-600 יורו עלות הובלה מתייחס.
אם מדובר ביחידות ידועות וקבועות, אז להעמיס באופן יחסי את ה-600 על ה-5000 ועל ה-300. אם ניתן לשנות את היחידות, אז גם ה-600 אמור להשתנות.

paretomc

New member
השאלה היא מה מטרת התמחיר

בעסקים שאני מלווה, התמחיר משמש ככלי עבודה לקבלת החלטות מחד, וכבסיס לבקרת רווחיות מאידך.
התשובה לשאלתך שונה אם מדובר על ייבוא מזדמן או ייבוא שוטף.
ייבוא מזדמן, לדוגמא, חברה שרוכשת במיליון שקל בחודש ומייבאת ב 20,000 ש"ח בממוצע, בכל פעם מוצרים אחרים, זה ייבוא מזדמן.
ייבוא שוטף, לדוגמא חברה שמייבאת קבוצת מוצרים באופן קבוע בסכום משמעותי מבחינתה.
&nbsp
בייבוא מזדמן או ייבוא שאינו משמעותי, אחוז מעלות הייבוא זה מדד טוב מספיק.
מדד זה אינו מדוייק כלל, אך ההשפעות של חישוב שגוי של עלויות הייבוא זניחות בהחלט. במקרה זה צריך להתאים את האחוזים לסוג המוצר ככל שניתן, אך שוב, זה קירוב טוב וחסר משמעות.
&nbsp
בייבוא שוטף או משמעותי המודל צריך להכיל את המשקל, הנפח, עלות הסחורה ושיטת ההובלה, ולהעמיס את תיק הייבוא בהתאם.
כאן יהיה שווה לנתח בעזרת עמיל המכס את עלות הייבוא לרכיביה השונים, להעמיס את ההובלה האווירית לפי משקל, את ההובלה הימית לפי "משקל נפחי", את הביטוח לפי עלות הסחורה ואת שאר העלויות לפי המפתח שמשקף באופן המוצלח ביותר את הרכב הייבוא.
החשיבות הגדולה של התמחיר כאן תהיה לקבוע עלות תקן ריאלית לכל מוצר, ולקבוע את מחירו ואת התכנית העסקית שלו בהתאם.

למעלה