אחת האלטרנטיבות
היא הקמת קהילות שבהן יש כסף חליפי. זה אומר שלא מבטלים לחלוטין את הכסף, אבל בתוך הקהילה מתבצע סחר חליפין של עבודה תמורת עבודה. אני אטפל לך בגינה, אתה תשמור לי על הילדים בצהריים. אני אתקן לך את המכונת כביסה, אתה תבשל לי ארוחה. אני אלמד אותך לעבוד במעבד תמלילים, אתה תשאיל לי את האוטו. ככה אני מקבל מה שאני רוצה ואתה מקבל מה שאתה רוצה, בלי שאני מנצל אותך, או שאתה מנצל אותי. אחד העקרונות בכסף חליפי, הוא שאי אפשר לצבור אותו. כלומר אתה לא יכול להיות עשיר בזכות כסף חליפי ואתה לא יכול להיות עני אם אין לך אותו. זה מבטל את העיוות הנוראי שיש היום שמנהל מפעל בונה וילות על חשבון הפועלים שלו שעובדים תמורת שכר מינימום ובסוף עוד סוגר את המפעל כי "המפעל נכשל". זה לא המפעל נכשל אלא המנהל שנכשל. ואם הוא נכשל יך יכול להיות שיש לו וילות (ברבים) ולפועלים שלו יש אוברדרפט? אחד היתרונות בכסף חליפי הוא שהוא לא מגביל אותך למקצוע יחיד שממנו אתה מרוויח כסף, אלא מעודד אותך לפתח את הכישורים המגוונים שלך. מי אמר שאופה לא יכול לתקן מכונות כביסה? מי אמר שמהנדס תוכנה לא יכול לשמור על הילדים של השכן שלו? זה לא עושה את המהנדס תוכנה מטפל ולא עושה מהאופה טכנאי מכונות כביסה. זה פשוט מאפשר להם לפתח את עצמם לתחומים נוספים שהם מוכשרים בהם. אני אשמח לפתח את הנושא אם תרצו, אבל בכל מקרה יש עוד אלטרנטיבות לקפיטליזם חוץ מקומוניזם. עכבר