"הן ישגעו אותי !!!!!!"

• פותח הנושא motir
  • פורסם בתאריך

motir

New member
"הן ישגעו אותי !!!!!!"

ראשית שלום לכולכם. זו הפעם הראשונה שאני כותב כאן בפורום, נחמד לגלות פורום לשפה העברית! רציתי לשאול את דעת שוכני-הפורום לעובדה שמטריפה את דעתי: בשנים האחרונות, ובמיוחד בזמן האחרון, נראה כי לא קיימים יותר גוף שני ושלישי, בנקבה ובזמן עתיד. רוצה לאמר: במקום להגיד "הן תלכנה" משתמשים ב-"הן ילכו". במקום לאמר "אני ממליץ שתבדוקנה את הנושא" אומרים "אני ממליץ שתבדקו", גם כאשר ניכר כי המדובר בנקבה או נקבות בלבד. הדבר הפך נפוץ כל כך, עד כי גם במהדורות החדשות ובעיתונות הכתובה משתמשים אף ורק בהטיה של מין זכר. אותי הענין מוציא מכלי... זהו, סתם שתדעו
וברוך הבא לי
מוטי

uriozmor

New member
עיתונות וחדשות

זה ממש לא אותו דבר. בעיתונות אין הקפדה מיוחדת על תקניות, ולכן אפשר למצוא שם דברים מזעזעים, ואילו בחדשות (באלה של קול ישראל לפחות) מקפידים על עברית תקנית. האקדמיה אישרה כבר מזמן את כשרותן של צורות פועל כמו אלה שדיברת עליהן, והתופעה הזאת ממש לא חדשה. היא מצויה כבר במקורות. למשל "שמרו" משמשת גם לרבים וגם לנקבות בעברית מזמנים קדומים מאוד, אף על פי שהייתה פעם צורה מיוחדת לרבות ("שמרה", ויש לצורה הזאת שרידים במקורות).

motir

New member
עד כמה שאני יודע

משתמשים ברבים זכר רק כאשר יש זכר אחד לפחות בקבוצה. אך כאשר מדובר על קבוצת שהיא נשים בלבד, חובה להשתמש בלשון נקבה. האם יש איזכור מקראי לשימוש בלשון זכר כאשר ניכר שדובר בקבוצת בנות?

uriozmor

New member
לא זכור לי

בעברית הקדומה התופעה מתבטאת בכינויים עד כמה שאני זוכר, לא במערכת הפועל, אבל יכול להיות שיש מקרים כאלה. בכל מקרה הטקסטים הקדומים - גם המקראיים וגם החז"ליים - לא התעסקו כל כך בנשים, ולכן קשה לדעת. אגב, שאלה למחשבה: למה לא להשתמש בלשון נקבה גם כשיש אישה אחת בקבוצה של בנים? רק כי ככה נהוג?

motir

New member
אני זוכר דיונים בכך בעבר

עם פריחת הפמיניזם כמובן שגם השאלה הזו נשאלה. אני אפילו זוכר במעורפל החלטה של האקדמיה ללשון שאמרה שאם יש רוב נשים, יש להתייחס לכל הקבוצה בלשון נקבה. אך זה לא תפס בחיי היומיום.

uriozmor

New member
ברור שלא

הקהילה דוברת העברית, אם אפשר לקרוא לזה ככה, היא גברית, ולכן ברור שלא אימצה את ההחלטה העבשה הזו.

dorgad

New member
להד"ם והבהרה

הנושא אומנם כבר עלה ונדון כאן, אך אני מוכנה לחזור ולכתוב ש: רבות עתיד - השימוש בלשון רבים עתיד תקני עפ"י האלל"ע; רבים ורבות במעורב - לשון זכר תמיד(!), וכל שמועה אחרת - טעות!!!, וגם זה על-פי האלל"ע. דור

motir

New member
תודה על ההבהרה. אני עדיין מוצא את

ההחלטה הזו מרגיזה. אינני יודע, אולי זה אני ארכאי משהו, אך עדיין צורם לי בכל פעם מחדש לראות משפט כמו "הן ישגעו אותי". בדיוק כפי שצורם לי לראות פעלי ציווי לא תקינים כגון "כנס ותהנה" או "תחתמו ותזכו בפרסים". אלו מופיעים חדשות לבקרים בעלוני פרסום שונים ואף בטלויזיה. יום טוב ותודה שוב.

הדוגמאות שהבאת אינן ציווי

אלו משפטי תנאי שלא מנוסחים כראוי. תכנס ותהנה הכוונה היא אם תכנס אז תהנה. תחתמו ותזכו בפרסים הכוונה היא אם תחתמו אז תזכו בפרסים. אני מעדיף: נכנסים ונהנים/ חותמים וזוכים בפרסים. בקשר לעיקרון, בהחלט יש בעיה לדוברי עברית היום עם הציווי. וכשכבר מנסים לדבר בציווי אז משתמשים בבניין הלא נכון(ראה:כנס>>לכנס הכנס>>להכנס) גם הציווי על גוף ראשון רבים די נשכח, זה קיים אם כי לא ממש בשימוש: הבה נכנס, הבה נחתום ובשלילה בל נכנס, בל נחתום.

motir

New member
לא. בפרסומות בד"כ משתמשים בציווי

ולא בבמשפטי תנאי כאלה. אף מפרסם לא יכתוב SLOGAN בסגנון: "אם תחתום - תרוויח". זה פושר מדי ולא מניע לכדי פעולה. עדיף: "חתום - ותרוויח!". אותו כנ"ל לגבי פרסומות באנגלית, שם אין ציווי ברור כמו בעברית, אך עדיין לא תראה פרסומת כמו "If you sign - you will be happy" אלא בד"כ בציווי: "Sign - And be happy!".

uriozmor

New member
"אותו כנ"ל"? איכס

הערה: שימוש בצורות עתיד בהוראת ציווי (כמו "תצא בחוץ") מצוי במקורות. אני לא זוכר אם הוא תקני, אבל למשתמשים בו יש על מה לסמוך.

uriozmor

New member
אבל

להזדעזע מ"אותו כנ"ל" זה רחוק מאוד מאוד מטהרנות, ודאי מטהרנות יתר.

mucool2

New member
לא נראה לי שמישהו נעלב

אבל, לפי מה שאני מבין, בפורום הזה לא נהוג להתיחס לסגנון כתיבה או לתקן שגיאות, לפחות לא בצורה כזאת.

גנגי

New member
ואותי, למשל, מוציאות מדעתי

הגננות והמורות שאומרות "בואנה, בנות, שבנה כאן, צאנה החוצה לשמש" וכו'. והמקצוע שלי, רק לידיעתך - לשון. עברית. ובעיניי זה דידקטי ומעצבן ביותר. מה תעשה לי?

למעלה