תגובה ליובל נחמקין
אנחנו שוב חוזרים לנושא של "פרקטיות" באמנות לחימה, וזה בלי שום קשר למרכז הישראלי לטאי-צ´י. בעולם אמנויות הלחימה יש שני קצוות של קשת הזמן: בקצה אחד הגישה האומרת "אימון ריאליסטי לחלוטין, מגע מלא, מינימום זמן עד ליכולת לחימה סבירה". בקצה השני גישה האומרת "אימון רך, שיפור הישגים הדרגתי, ייקח כמה זמן שייקח עד להשגת יכולת לחימה". הטאי-צ´י נמצא בקצה ה"רך" של הקשת, ועל זה כולם יסכימו. כולם גם יסכימו שיש הבדל בין "הגנה עצמית" (הכוללת אלתור כלי-נשק מחפצי-בית, זיהוי מקומות שלא כדאי להכנס אליהם, מציאת דרכי-מילוט, ידע איך לקרוא לעזרה [לצעוק "הצילו שריפה!" ולא "הצילו אונס!"], תרגילים מלוכלכים וכו´ - לבין "אמנות לחימה". ברוב השיטות, גם ה"קרביות" ביותר, אין התייחסות להתקנת לחצני-מצוקה בבית, לשליפה ושימוש בספריי גז-מדמיע/שוקר חשמלי/"צרחנים" למיניהם, וגם אין התייחסות להתגוננות נגדם. זה לא אומר שהשיטה לא "יעילה". נושא נפרד הוא הקשר (או היעדר הקשר) בין זירות "פול קונטאקט" לבין לחימה ברחוב האמיתי - בזירה זה אחד-על אחד, ללא כלי-נשק, רהיטים, שברי-בקבוקים על הרצפה, בגדים מגבילים וכו´. עובדה שאין טעם להווכח עליה, היא שמספר תלמידים במרכז, כאלה שלא היה להם שום נסיון באמנויות לחימה, הותקפו ברחוב, גם עם כלי-נשק, והתגוננו בהצלחה בעזרת מה שלמדו - והם למדו בעיקר קטה, מעט פושינג-הנדס ועוד פחות "עבודה חופשית". אני לא לומד טאי-צ´י להגנה עצמית (למרות שנראה לי שללמוד טאי-צ´י בלי להתייחס ליישום הלחימתי זה כמו ללמוד שחיה בהתכתבות), אבל ברור לי, על סמך המקרים הנ"ל, שהתרגול האיטי והרך הזה יכול להיות יעיל מאוד "ברגע האמת". אין לי מושג איך אני, אישית, אסתדר בקרב רחוב ו/או בזירת "פול קונטאקט", ואין לי שום כוונה לחפש הזדמנות לבדוק; כששואלים אותי על הגנה עצמית "נטו", אני ממליץ על דוברמן+אקדח+קורס הגנה עצמית בכיוון של קרב-מגע. אבל אני גם דואג להסביר את המגבלות של הגישה הזו.