המסע לפולין

המסע לפולין

אני מודע לכך שדיון קצר כבר נערך בפורום בנושא ואף על פי כן אני מתעקש להעלות דיון נוסף בעניין המסע. ביום רביעי התקיימה פגישת ההכנה הראשונה למשלחת שאליה אני שייך. לאחר כל משחקי ההיכרות המבדחים, חולקו לנו עותקים של מאמר של ג´רמי פוגל. המסר המרכזי של המאמר היה הצורך להעביר את נושא השואה תוך נגיעה במטרות האינטלקטואליות של הסקת מסקנות. לאמצעי הרגשי של זעזוע בהחלט יכול להיות מקום, תובע הכותב, אך באם לא הוסקה גם מסקנה קונקרטית בעניין מוסריות ומציאות חיינו אקטואלית, הרי שהמסע לא השיג את מטרתו. שמעתי בעבר ביקורת רבות שנמתחה על המסע, בעיקר על רעיון הזעזוע מחוסר התוכן. טענו בפניי שהמסע מתרכז בנסיונות להחריד בעזרת מראות ועדויות את המשתתפים, והדיונים בדבר הסקת מסקנות והפקת לקחים הנם שוליים להדהים. על כן הפתיע אותי לקרוא כבר בסדנה הראשונה מאמר שסותר את הגישה הזו. אשמח לשמוע מהו, אם כן, אופיו של המסע, ובנוסף לכך אתם מוזמנים לשרשר שאלות נוספות שיעניינו אתכם, וניצור שרשור שואה נפלא.

tali_le

New member
זה הכול תלוי....

תלוי מי מוציא את המסע שאלה: האם את המסע אצלכם מוציאה חברת המעורר? המסעותץ אצלם שונים לגמרי ממסעות אחרים, הם חבורת שמאלנים מהנוער העובד... הם אגב גם אלה שהביאו להתחלתה של תנועת נוער שואה הידועה לשמצה מסניף ב"ש....

tali_le

New member
כל מיני חברות

וכל אחת שמה דגשים יותר ופחות על כל הנושא אבל המעורר היא יוצאת דופן (חוץ מהבי"ס שלי שמוציא את זה בעצמו ודומה למעורר ואולי עוד כמה בודדים)

lionalx

New member
המסע שלי היה מטעם הסוכנות היהודית

..ששילמה על חלק ניכר מהמסע. היינו משלחת ענקית של שישה אוטובוסים [קבוצות משש בתי הספר וקבוצה של סטודנטים עיוורים/כבדי ראיה ומלוויהם]. כמובן שתוכן המסע היה בהתאם לערכי הסוכנות, גם המדריכים היו בהכשרתה. מצד אחד ציפית שאופי המסע יהיה כזה, סוכנות היא סוכנות. ביהס שלי יכל לסרב, אבל א. למה לו?, בעיניהם אין דבר רע בסוכנות; וב. ללא המימון שלהם הם לא היו מצליחים להוציא משלחת. אני לא זוכרת את ההכנה כבעלת תוכן רב מידי.., אבל אולי זה בגלל הקבוצה מהשכבה שלי. תוכן לא בדיוק הולם להם.. אבל היה משהו שדי עיצבן אותי. אחת ההסדנאות הייתה מוקדשת לכך שאנחנו אמורים לדואג לתמדיתה של מדינת ישראל, במיוחד בימים האלה [זה היה באוגוסט-ספטמבר האחרון], ואנחנו צריכים להגן על מעשיה: "אנשים שם לא רואים את הדברים באמת, אתם צריכים להסביר להם שאנחנו צודקים, שישראל צודקת במה שהיא עושה".

ר ו י

New member
פן אחר

כמי שהיה בפולין במסע, אני חושב שמי שנוסע לשם ועובר את החוויה המיוחדת ההיא מבלי להתייחס עמוקות וברצינות לפן האמוני-דתי של השואה יפספס את רוב תועלתו של המסע ושכרו מהמסע יהיה מועט. ודרך אגב, המסע לפולין לא חייב לעסוק רק בשואה. יהודים חיו בפולין במשך כ-1100 שנה. היסטורית ומסורת יהודי פולין בפרט ויהודי אשכנז בכלל נשקפים מכל עיירה כמעט בפולין, מכל קהילה יהודית עתיקה, מכל בית-כנסת חרב, מכל בית קברות יהודי עתיק (ויש המון כאלה). ארזי הלבנון ואדירי התורה שבתולדות יהדות אשכנז קבורים בהמוניהם ברחבי פולין. כדאי לבקר במקומות כאלו. הדסבר החשוב ביותר לזכור בפולין הוא שאדמת פולין היא אדמת קודש! כל מטר ומטר בה ספוג בדם אבותינו הקדושים והטהורים שנרצחו בשואה ובכל שאר הפוגרומים שהיו בתולדות יהדות פולין. לסופו של עניין, לדעתי הנסיעה לפולין היא חובה לכל אחד ואחד. רוי.

yyzz

New member
יש מסע אחר! (ולא המגזין...)

בי"ס ברנר (שבמקרה בו אני לומד) מוציא מסע לפולין כל שנה כבר הרבה שנים - בין בתיה"ס הראשונים בארץ. אני מחלק את המסעות לפולין בבתיה"ס בארץ ל2: 1. המסע שהוא הטיול השנתי (רוב בתיה"ס) 2. המסע הרציני (=ברנר) למסע השנה, מתוך שנתון של יותר מ-300 יש, יוצאים 31 אנשים. 10%. זה מועיל לגיבוש של הקבוצה (שאגב, עלותו 1120$ אם זה מעניין אתכם...). ההכנה למסע, שיצא ב28/6, החלה כבר בחנוכה עם יומיים מרוכזים, השמיכה ותמשיך עד למסע עם 8 מפגשים של שעתיים כל אחד, נסיעה אחת לבית התפוצות וסופ"ש אחד (ולא למען הנופש.) ההכנה בבי"ס ברנר היא בין הרציניות ביותר בארץ, אם לא הרצינית ביותר - וכל מי שמבין בנושא (והוא מחוץ לביה"ס) יעיד על כך. למסע לא יוצא כל השנתון אחרי הכנה של 3 שעות! כל מי שנסע לפולין יגיד כי ההכנה של ברנר היא מועילה ביותר, ואני מכיר הרבה מבתי"ס אחרים שלא מרוצים מההכנה שלהם -בכלל!!! מסקנה- אם אתה גר באיזור מטה-יהודה, גן-רווה, גזר או ברנר, ולומד בבי"ס ברנר- סע לפולין! (אבל רק אם אתה רציני, כי ביה"ס מנפה את הלא-רציניים ולא-אחראיים שנוסעים רק בשביל הדאווין!) נ.ב. אני לא גר בקיבוץ! רק בעיר!

tali_le

New member
קצת נסחפת, לא?

עוד שנייה נעשה כאן סלקציה... אצלי בבי"ס המסע היה טיול שנתי (מהבחינה שכל השכבה נסעה, המסע עולה ממש מעט) אבל... הוא היה המסע הרציני ביותר שאני פגשתי ההכנה הייתה רצינית והייתה חלק אינטגרלי מתוכנית הלימודים (כיון שנועדה לכל השכבה) היו סמינרים, הרצאות, מפגשים והמון התעסקות בנושאים ערכיים שקשורים למסע.... המסעהיה ממש מוצלח ממש מגבש מבחינת השכבה וממש ערכי אני חושבת שלכל אחד מגיע להנות מהמסע ולא מאמינה ברעיון המשלחת המייצגת כביכול של ממעט תלמידים עשירים (כי זה עולה הון תועפות)

yyzz

New member
אני מכיר לא מעט אנשים

שנסעו כ"טיול שנתי" - וסבלו! הרעיון של משלחת לפולין זה שכל מי שבאמת רוצה לנסוע יסע, ולא בגלל שביה"ס מחייב או לחילופין בגלל שכל החבר´ה נוסעים. רק מי שזה באמת חשוב לו, ושבאמת איכפת לו והוא רוצה כי הנוסע מעניין אותו וכולי - רק הוא צריך לנסוע. נכון, יש מגבלה כספית (שאגב התחילה רק השנה - עד אז ביה"ס ממין הרוב...), אבל אף אחד לא ישלם 1120$ בשביל להיות עם החבר´ה! (חוץ אולי ממי שגר בבית חנן...) חוצמזה אני חושב שאני לא הייתי מסתדר אם כל השנתון היה נוסע! חלק ממה שמאחד את המסע עם הקבוצה המצומצמת זה שיש גיבוש בתוך הקבוצה, ושיש "תיכה נפשית" של הקבוצה אחד בשני ואינטגרציה קבוצתית, מה שיכול להיות בקבוצה של 31 איש ולא בשנתון של 350 איש! וזה שההכנה היא כחלק מתוכנית הלימודים אני חושב שזה בעייתי. כי מי שזה לא כ"כ מעניין אותו יפריע למי שזה באמת מעניין אותו! אני לא יכול לפסול את שיטת ה"טיול השנתי" כיוון שעוד לא ניסיתי אותה (אבל שמעתי עליה רבות), אולם אני כן יכול לשבח את הקבוצה הקטנה כי ביה"ס שלי מוציא קבוצה קטנה כבר 20 שנה וגם אני לוקח חלק בזה. אני יכול לומר שאני רואה בתוך השנתון שלי מעט אנשים שרוצים לנסוע ואין להם את היכולת, וזה לעומת הרבה אנשים שלא רוצים לנסוע כי זה אומר שהם צריכים לשלם כסף או להשאר אחרי בי"ס פעם בשבועיים! אולי קצת הפרזתי בשבחים... יובל.

למעלה