"המסע לפולין"

"המסע לפולין"

הבכורה שלי יוצאת עוד שבועיים וחצי. הערות והארות מבעלות נסיון יתקבלו בשימחה! (אגב, חלק ניכר מחבריה לא יוצאים, כי ההורים חושבים שזה "לא מתאים")

לא

יש אצלנו עזרה למי שצריך. יש הטוענים שגיל 16-17 זה צעיר מדי להתמודד עם המציאות של זוועות השואה. ויש שטוענים שהם שמחים שהילדים שלהם לא צריכים לחשוב על השואה, ןלא צריך להכריח אותם.

זו חוויה מיוחדת ולא פשוטה

שני ילדיי השתתפו. כאשר הבן חזר הוא אמר שכל אחד חייב להיות שם. ולא - הוא לא חזר עם דעות לאומניות. אני מציינת זאת, כי זו אחת הסיבות להתנגדויות. כאשר הגיע התור של בתי, הצטרפתי אליה. ביה"ס אישרו מספר הורים מלווים וניצלתי זאת. אמנם היה קצת ויכוח עם הבת, אך היא השתכנעה, לאחר שהבטחתי לא להציק. המסע הזה אינו קל, אך הנוער מתמודד עם כך יפה. אני נדהמתי לראות את הפרחחים הכי גדולים מתנהגים בכבוד בביקורים במחנות. החבר'ה האלו לקחו את הסיורים מאד ברצינות ורבים בכו, אך זה לא הפריע להם לחגוג ולהשתולל בערב ולפרוק את כל זוועות היום. אני קנאתי ביכולת הזו לעבור ממצב למצב. אני "סחבתי אבן בחזה" עד ליציאה מפולין. אני מקווה שבבי"ס עושים להם הכנה טובה, שיש מלווים שיכולים גם לתמוך וגם לשמור בלילות שלא תהיה השתוללות יתר. בכל ערב, לאחר ביקור במחנות - היו שיחות קבוצתיות שאיפשרו לפרוק ולהתאוורר. אצלנו, אספו מכל ההורים, בלי ידיעת הילדים, מכתבים של תמיכה ועידוד. לאחר הביקור באושוויץ, בשיחת הערב - חלקו לילדים את המכתבים. היה מאד מרגש. כיום, יש אפשרות תקשורת יותר קלה, אז אם היא לוקחת טל' נייד - תהיו מוכנים להקשבה ותמיכה. עברו כבר כ- 10 שנים, כך שאולי הדברים נעשים אחרת, כיום, אך אם יש לך שאלות שאוכל לענות - ברצון.

גם אצלנו אספו מכתבים

ויש תכנית הכנה טובה (אבל סביר להניח שזה בגלל שבית הספר שאת מדברת עליו וזה שאני מדברת עליו הם קצת "תאומים", ומעתיקים אחד מהשני חופשי). אגב - מקרב חבריהן של הבת שלי, דוקא אלו מהמשפחות היותר לאומניות הם שלא שולחים את הילדים. לי זה דוקא חשוב - למרות שאנחנו "שמאלנים יפי נפש", חשוב לי שהיא תבין למה הורי עזבו את חייהם הנוחים בחו"ל ועלו לישראל, לסייע בבניית המדינה. טוב לשמוע שגם הפרחחים התנהגו בצורה נאותה. אצלנו כבר העלו חששות של ניצול המסע לפריקת עול בלילות

עכשו ראיתי את תגובתך

ל"כבשה200" ואוסיף - לנוער הזה יש בהחלט יכולות להתמודד עם הנושא. קחי בחשבון שהם שומעים על השואה כל השנים. נכון שלראות את הר האפר, את מחסני הבגדים, הנעלים, להכנס לתאי הגזים ועוד - זה הרבה יותר מוחשי מכל הסיפורים והסרטים. אך אפשר להתגבר. אלא אם כן מדובר בילדים שיש להם קשיים נפשיים. כמובן, שלא צריך להכריח לצאת. מי שמרגיש שאינו יכול - שלא יצא, בשום אופן לא לנסות לשכנע.

יש לנו קרובת משפחה, חוקרת שואה,

שמלווה כבר שנים משלחות נוער לפולין. היא כמובן בעד הטיול ומדברת על חשיבותו. אני מסכימה שהטיול חשוב ומקווה שהילדים שלי יעשו את המספע הזה ביום מן הימים - רק לא במסגרת בית ספרית, לא עם תלמידים אחרים אלא במסגרת משפחתית מצומצמת עם מדריכה טובה (אותה קרובת משפחה, שכתבה דרך אגב ספר הנוגע לשואה ואשמח לספר עליו אם זו לא פרסומת)

חלק גדול מהחוויה שלי

היה דווקא בגלל שהייתי עם תלמידים. לראות את התנהגותם, לשמוע את התגובות שלהם, להיות שותפה לטקסים. אשמח לקרוא על הספר, לדעתי זו לא פרסומת.

תודה על הקישורים

שמעתי על הספר ואוסיף אותו לרשימה של הספרים שברצוני לקרוא, אך לצערי הרשימה ארוכה ולא יודעת מתי אגיע אליו.

מנסיונם של ילדי

הטיול חשוב. ציון דרך משמעותי בהתבגרות אישית תוך שייכות לעם וערכיו. אני בעד.

לא הייתי בתור נערה,לא רציתי אבל היום ברור

לי שחוסר הרצון שלי נבע מזה שהבנתי כבר אז שאני די חלשה נפשית והיום אני מטופלת בתרופות אנטי חרדתיות למרות שגם בלעדיהן תיפקדתי טוב

b o t t e n

New member
יכולה לספר לך שלא הייתי באושוויץ, כי אמא דאגה

ומצטערת על זה. ואעשה זאת בהזדמנות. כן הייתי בטרזינשטאט והיה לי מאוד קשה. ראשית, מדובר בעיירה שרוקנה כדי להיו מחנה, ועכשיו {15 שנה} היא חוזרת לחיים, חלק מצאצאי בעלי הבתים שם חזרו לגור וילדים משחקים תופסת ע"י הקרמטוריום. אח"כ גיליתי שיש בית קפה נחמד ליד ביתן 23 שהוא ככה"נ הביתן שהיה בו סבא שלי לפני שברח. יש ביניין אחד שהוא מוזיאון {שם אגב ראיתי רשימת שמות להוצאה להורג על אי ציות עם השם של סבא שלי} וכל השאר- כאילו כלום . שום דבר מזעזע לא קרה שם. נראה לי שלראות אנדרטה של מחנה יותר "קל" מהבחינה הזאת שלא מחללים אותו.

אז זהו - אין לנו במשפחה ניצולי שואה

כל המשפחה שלי עזבה את אירופה בתחילת המאה הקודמת. לכן עוד יותר חשוב לי שהבת שלי תלך, כי בגדול הנושא די רחוק ממנה, אלא מהלימודים בביה"ס. בכלל, אני חושבת שהמסע מאד חשוב לנוער לקראת צבא, ובעיקר בעידן ההשתמטות שלנו.

dify

New member
אני חייבת להגיד לך

שאני לא הייתי במסע לפולין, לא זוכרת שבתקופתי זה היה סטנדרטי כמו היום ולכן לא היה לחץ חברתי להיצטרף ולכן כנראה לא היתה בי תחושת פספוס גדולה. אין במשפחתי ניצולי שואה, ובכלל שואה זה נושא שדובר מעט מאד אצלי בבית. ועדיין, בתחושה שלי, ברור שנושא השואה קרוב לליבי, קראתי לא מעט ספרי שואה, ראיתי סרטים, הלכתי למוזיאון השואה בוושינגטון (חוץ מכמובן מה שכל ישראלי עובר בחינוך בישראל). ואני לא מרגישה פחות מודעת או פחות חשופה בגלל שלא עשיתי טיול לפולין עם הכיתה... אני לא בהכרח אומרת שזה רע לנסוע בגיל הזה, אני חושבת שזה עניין של מוכנות ופתיחות סובייקטיבית של הילד עצמו, אבל אני כן אומרת שזו לא הדרך היחידה, ושהרבה מאד מהעניין סביב זה הוא הקטע החברתי. ומי שלא עושה את המסלול הזה, בתחושה שלי, לא פחות מודע להיסטוריה של העם שלנו ולא פחות מעורב, אלא אם כן מלכתחילה לא היה לו איכפת...

DeaDsOuL

New member
אפשר גם?

אמנם אני לא אמא עדיין אבל יצאתי לפולין כשהייתי בת 17, 17 וחצי יש לך חששות שהיא לא תעמוד בזה? אני דווקא חושבת שהמסע גורם בעיקר להתבגרות למי שבאמת הולך למסע מתוך רצון ללמוד ולראות. בסה"כ אני לא מכירה את בתך אבל יכולה להגד שאני מאוד מאוד אמוד רגשנית וחשבתי שכל המסע אני לא אפסיק לבכות וזה ממש לא היה ככה אולי פעמיים בכיתי ולא מעבר בעיקר למדתי ותחושות הגאווה גדלו הרבה יותר (יצאתי למסע דרך פנימייה צבאית שזה הרגיש הרבה יותר גאווה לצעוד בראש מצעד החיים עם מדים ודגלים של החיל ושל ישראל) אני מאחלת לבתך ללמוד, ולחזור מלאת מסקנות (לאו דווקא לגביי מה שקרה) אני חושבת שדווקא שם פתאום עושים חשבון נפש גדול מאוד. אם יש לך שאלות יותר ספציפיות את מוזמנת לשאול :)

למעלה