הממ... חידה?

Fingertip

New member
הממ... חידה?

השעה מתאחרת ואני מתעייף, כבר רוצה להגיע לסדין המלטף. אך טרם אטוש, עוד דבר אחרון, לחידה נוספת אבקש פתרון: ביער אפל, מהלך לו חשב, ומגיע לשתי דלתות מזהב. מאחורי כל אחת עומד לו שומר, אחד דובר אמת, השני תמיד משקר. מאחורי המפתן של אחת יש דרור, אך מעבר לשני יש רק חושך ושחור. ובין שתי הדלתות ניצב לו תמרור, להסביר את המצב, בכתב נקי וברור: "מבקר יקר, הולך דרך חביב, כל אחד מהשומרים יוכל להשיב, על שאלה אחת שתציג בפניו, ואז בחר באחת מדלתות הזהב. שאלה אחת ניתנת לכל אחד, לא תקבל הזדמנות נוספת לעד" גבורינו האמיץ, לא הניד אז עפעף, דף ועיפרון מכיסו מייד שלף. חישב חישובים, הציב הצבות, הכל בניסיון את השאלה לגלות. לבסוף את כלי כתיבתו הוא הניח, ואל אחד השומרים פנה בדו-שיח: "סלח לי, אדוני השומר החביב, אך אם נסור ונשאל את שכנך האדיב, אם הדלת שלו מובילה אל הדרור, מה תהיה התשובה של אותו הגיבור?" השומר, תמה על השאלה הבלתי רגילה, חשב מעט, והשיב בשלילה. חשבנו לא חיכה עוד רגע יותר, ועבר את מפתנו של השומר האחר. ובכך תם לו סיפור המעשה, על החשב החכם שידע מה הוא עושה. אך האם בכך יסתיים לו הערב, בסיפור מעשה עם חרוז וקצת קצב? נשארה לי שאלה אחרונה חביבה, ועליה אני מעוניין לקבל תשובה. האם אפשרי, אם יש n דלתות, להוסיף מספר מצומצם של הגבלות, כך שנוכל, בסופו של דבר, להיות בטוחים שהחשב לביתו חזר? ובמילים אחרות, במשפט קליל, האם את סיפור המעשה ניתן להכליל? אהד.

ההגבלה היחידה היא שאפשר לשאול

2 שאלות בלבד! [בתנאי שיש m דלתות נכונות]. אם n>2 אז שאל שומר כולשהו את השאלה: האם 1+1 = 2? אם התשובה שלילת אז, אילו הן n-m הדלתות המובילות אל הגרדום? והולכים לאחת מהדלתות שהוא יציין. אם תשובתו חיובית אז שואלים: אילו הן m הדלתות המובילות אל הגרדום? והולכים לאחת הדלתות שיציין.

Fingertip

New member
יפה... לא חשבתי על זה...

ומה אם מגבילים אותך לשאלה אחת? אהד.

חיי נר

New member
כמה שומרים אומרים אמת?

אם ידוע מספר דוברי השקר, ניתן לשאול את אחד השומרים מה חברו היה אומר שחברו היה אומר שחברו היה אומר, וכן הלאה, עד השומר האחרון לגבי השאלה "איפה יש דלת לדרור?" ולפי זוגיות מספר השומרים דוברי השקר, לדעת האם התשובה נכונה. אם יש מספר זוגי של שקרנים, אז התשובה תהיה אמת, ולהפך.

bralon1

Member
שאלה

אני שם לב שאתם אוהבי חידות הגיון (גם אני מידי פעם אוהב להסתכל על מצב מבחינה לוגית). האם קראתם את חידת ההגיון של אבי דן משבוע שעבר בעיתון ידיעות אחרונות?

בולי ים

New member
כן ואין לי מושג מה התשובה...

אמנם זה קצת טיפשי אבל "אפוף" פירושו מוקף ואולי הם רוצים לדקדק על המילים והתכוונו שהחדר ה-1 הוא מוקף באש (מבחוץ זאת אומרת) ואז מבפנים האיש ינצל. אבל שוב זה ממש לא נראה לי....

pallidfool

New member
לא היה משהו עם אריות

שלא אכלו כבר המון זמן? הם צריכים להיות מתים, לדעתי

בולי ים

New member
וואלה הם לא אכלו כבר כמה חודשים....

הם חייבים להיות מתים! יפה פלידפול

אפשר לשאול רק שאלה אחת

אם השומרים דבקים בחוקים כפי שניסחת בחרוזים אז אבוא אל שומר אחד או אחר ואשאל בקלילות למנוע טעות אנא הצבע אל הדלת הנכונה השומר אולי יביט במבוכה דובר האמת יצביע מיד אל היעד המיועד אך דובר השקר מרוב בלבול יצביע אל כל הדלתות בהיתול וכך אפשר לעבור בבטחה מבלי למטריד את מנוחתך כמובן שאם השקרן לא טיפש אז נצטרך לנחש

למעלה