על העיוורון
על העיוורון רבים רואים את "על העיוורון" כנפילה של סאראמאגו. גם אני חטאתי בתפישה זו לאורך זמן, אך עכשיו אני דווקא רואה את הדברים אחרת. כל ספריו של סאראמאגו מצחיקים עד דמעות, משעשעים ומספקים נקודת מבט מרעננת על החיים. "על העיוורון" מבחינה זו שונה לחלוטין. זהו ספר כבד, מדכא, מייאש, מציג מצבים מזוויעים ומעוררי צמרמורת, וחסר חוש הומור. כתיבתו של סאראמאגו היא תמיד מעניינת, אבל "על העיוורון" הוא ספר פשוט מדכא, שלא כמו ספריו האחרים. אפשר לראות בזה נפילה, אבל אני רואה בזה פשוט סגנון שונה, לא פחות טוב, לא יותר טוב, אבל שונה, ומאוד לא מתאים לסאראמאגו. אני מניח כי רבים מכירים את הסיפור, אך אחזור עליו בקצרה בכל מקרה – מגיפה של עיוורון לבן מתפרצת. הדבר מתחיל באיש אחד שלפתע מתעוור בעת שהוא נוהג הביתה, ומדביק לאט-לאט את כל הסובבים אותו. הממשלה מחליטה להעביר את כל החולים לבידוד בבנין מרוחק מחוץ לעיר. הסיפור מסופר מנקודת מבטה של אשתו של אחד העיוורים שנשלחו לשם, והיא החליטה להצטרף אליו, למרות שהיא הצליחה לשמור על מאור עיניה. מבין כל הכלואים שם, היא היחידה שמסוגלת לראות, והיא מוסרת דיווח על המתרחש שם. היא מתארת את החיים הקשים בבידוד, את החברה שם שמתדרדרת לאנרכיה מוחלטת, השתלטות של בריונים על המקום והתפרצויות קשות של אלימות, גם מצד השומרים. זהו ספר קשה, שבו חושף סאראמאגו את הצדדים האפלים בנפש האדם, הצדדים שמתגלים כאשר אין פיקוח, כאשר כל אדם יכול לעשות מה שהוא רוצה, מבלי לשלם את המחיר. במידה רבה הזכיר לי הספר את "בעל זבוב" של ויליאם גולדינג, שגם הוא מגלה את הצדדים המזעזעים באישיותם של נערים מתבגרים, המוצאים את עצמם עומדים ברשות עצמם, בלי מבוגרים שישגיחו עליהם. על העיוורון כתוב בצורה סוחפת, אך התכנים והמסרים קשים מאוד. התמונות העולות מכתיבתו של סאראמאגו לעתים מחליאות, אך מאוד אמיתיות. ספר מומלץ ביותר, למרות שהוא לא אופייני לסאראמאגו.