המלטות

• פותח הנושא jgut
  • פורסם בתאריך

jgut

New member
המלטות ../images/Emo95.gif

קודם כל יש כתבה מעניינת ב - MyPet בנושא של המלטות וסייחים...
וחוץ מזה לכמה מכם יצא להם לצפות בהמלטה? האים קרו לכם מיקרים מעניינים?
היו תגובות של הסוסים האחרים בסביבה?
האים הגעיל אותכם \ ריתק אותכם ההמלטה עצמה?
מה דעתכם לגביי נושא של החתמת סייחים?
ואפשר קצת להרחיב את הדיון על נושא של העברת עוברים (בעד\נגד) עם נימוקים אים יש לכם דברים קשורים או תמונות צרפו להודעה זו...

../images/Emo24.gif

אלופה את!
לצערי, לא צפיתי בהמלטה. כשסוסה אהובה עלי מאוד היתה לקראת המלטה, הייתי בכוננות בכל לילה, ובסוף בלילה היחידי שלא יכולתי - היא המליטה. אני בטוחה בטוחה שלא היה מגעיל אותי. זה פלא הבריאה, איך יהיה מגעיל? (וגם ילדתי בעצמי פעמיים, אז יש לי מושג כללי
) המקרה הכי מרגש שפגשתי, היה של סוסה שהקדימה את המועד. היא גם לא הראתה סימנים של לקראת המלטה (לא ניפחה עטינים, לא טפטפה, לא נראתה חסרת מנוחה, לא התסכלה על הבטן, סתם התנהגה רגיל). ביצור - היא עדיין לא היתה ב"חדר הלידה" - שזה תא מרווח, מרופד והכי חשוב - עם קירות גובהים וסגורים, שמבטיח פרטיות ובטחון לסוסה ולסייח. היא היתה בתא רגיל שהשער הקדמי שלו פתוח - ז"א יש מוטות ברזל עבים, אבל מרווחים. ברגיל - אלה תאים בטיחותיים לחלוטין. במקרה המסויים הזה, הסוסה ככל הנראה המליטה את הסייח עם התחת לשער. הסייח החליק החוצה אל מחוץ לתא. כיוון שזה היה לפני המועד - אז גם לא היו ביקורת לילה שיש לקראת המלטות. בקיצור - הסוסה בפנים, הסייח בחוץ. התא נעול במנעול תלי מסיבי. מה עושה האמא המופלא הזו? נכנסת בשער עם החזה שלה עד שהמנעול מתנפץ ופותחת אותו ומתאחדת עם הסייחה. בבוקר נמצאו סייחה ואם בריאות ושלמות (למעט כמה חבלות בחזה של האם). מדהימה עוצמתה של האמהות
(וגם תזכורת חשובה עד כמה צריכים להיות עירניים ולנסות לצפות אפילו את הבלתי צפוי). אני יודעת שבאורווה שבה אני נמצאת נהוג בהחלט להתעסק עם סייחים ממש מההתחלה. לגעת בכל הגוף, ללטף, להפגין נוכחות. כשהם מעט גדלים - בהחלט גם להרים רגליים, להוביל עם ראשייה, להבריש. אותי תמיד סייחים קצת מפחידים. הם כ"כ זריזים ובלתי צפויים. אני נורא נלחצת להוציא את האמא ולהשאיר את הקטני בתא, ואפילו להוציא ביחד ולהעביר את הקטני.

jgut

New member
לגביי תמונות

יש לי בבית עיתונים ישנים של עולם הסוס (שנת 83), נידמה לי שיש שם תמונות של המלטה. מותר לסרוק ולשים פה? אני יודעת שיש זכויות יוצרים אני ייציין מאיפה זה לקוח, וגם עברו יותר מ-20 שנה :)

dixie chick

New member
זה הדבר היחיד שאני די מתבאסת

ממנו... למה לא חשבתי על זה ואירגנתי את המצלמה? למה?

fliperit

New member
לצערי לא ראיתי

(לפחות לא במציאות..). לגבי החתמת עוברים...אין לי שום דבר נגד, וזה נורא כיף כשיש סייח שאפשר להתחבק ולהתלטף איתו, אבל אני גם לא חושבת שזה מועיל באילוף. החתמה של סייח היא לא כמו החתמה של גוזל או אפרוח, כי הסייח לא חושב שהאדם הוא אמא שלו (כי בניגוד להם..סייח לא בוקע מביצה, אלא יוצא מאמא שלו..ואותה הוא רואה ראשונה), אלא פשוט מתרגל לנוכחות שלו. בגלל זה יש לי בעיה עם המושג "החתמה" ועם האמונה שה24 שעות הראשונות הן קריטיות (כי, האמת, רוב הסייחים שהכרתי היו ידידותיים בימים הראשונים, ואז נהו פחדנים לתקופה של כמה שבועות. בין אם נגעו או לא נגעו בהם ביממה הראשונה). יש לי סיפור ממש מעניין שנוגע לסייחים...למדריכה שלי מלפני 7 שנים הייתה סוסה עם סייחה. שבוע אחרי ההמלטה הסוסה חטפה קוליק, ואחרי כמה שעות בבית דגן נפטרה. הסייחה, בת שבוע, נשארה בלי אמא... הביאו אותה להרי יהודה, והייתה שם סוסים עם סייח בן 3 חודשים, שהיה מוכן להיגמל. במקביל לגמילה שלו, התחילו להרגיל את הסוסה לסייחה היתומה, ולמרות שבהתחלה היא לא אהבה את הרעיון, אחרי כמה ימים היא השתכנע לגמרי וטיפלה בה יפה יפה...יש לי כמה תמונות שלהן, אבל הן לא על המחשב...

fliperit

New member
אה..והאמת שאם ההורים שלי

היו מסכימים אז הייתירואה המלטה... סוסה שרכבתי עליה הייתה בהריון מתלקדם, וערב אחד כשרציתי לעלות עליה בשביל להזיז אותה קצת, היא נפלה על הרצפה בזמן שהברשתי אותה. היה ברור שהיא קיבלה צירים והכנסנו אותה חזרה לתא (עם השגחה כמובן), ב-6 בבוקר יום למחרת המאמנת שלי התקשרה להודיע שיש סייחה...אם ההורים היו מרשים הייתי נשארת בחווה לראות..

dixie chick

New member
אני ראיתי שתי המלטות!

כשהייתי בחווה בחו"ל בחודש ינואר שעבר, מועד כל ההמלטות בחווה סונג'רתי להיות משגיחת היולדות הקרבות... מתוך 4 סוסות בהריון (כולן פונדקיות אגב) המאמן שכח אחת בחוץ והיא המליטה בלי טובות מאפאחד
השניה אחרה בשבועיים (שבועיים של "שמירת הריון" שאני ביצעתי) ובסוף ילדה בתזמון מושלם בדיוק בסוף המשמרת, ב5 וחצי בבוקר כשעובד הנקיון מגיע
, גם התעוררתי לגמרה במקרה (בדרך כלל הייתי מתעוררת כל שעתיים במהלך הלילה אבל מ5 ככה כבר הייתי שוקעת בשינה כי ידעתי שעובד הנקיון עוד מעט מגיע). יומיים לפני שאלתי אנשים בחווה "מה בעצם הסימנים שהיא עומדת ללדת?" אז התשובות היו התנשמויות, פסיעות, שכיבה, שכיבה ועמידה וכ'... היא ביצעה את כל אלו בעקביות במהלך השבועיים כולם, מעולם לא מראה סימן שבכוונתה להמליט. אחרי שבועיים שאלתי שוב, לוודא שאני לא מפספסת משהו (הרי מכל הסימנים האחרים אני כבר מתעלמת), והתשובה החדה ביותר היתה "כשאת רואה רגליים קטנות מבצבצות, זה סימן שהיא יולדת!" ואכן, זה היה הסימן היחידי שקיבלתי מהסוסה בלידה. הלידה השניה היתה קצרה עוד יותר (רבע שעה גג), בסביבות 10 בלילה, עזרתי רק בלקרוע את השליה מהסייחה (אחרי שהיא יצאה כולה כמובן), ווידאתי את מינה של הסייחה הממצמצת ומתבוננת מבולבלת בעולם שאליו נולדה לה. על הרביעית כבר לא השגחנו כי מזג האויר היה מספיק יציב לאפשר לה להמליט בחוץ אני מאוד מאוד בעד ההולכה והמגע ה48 שעות הראשונות בחיי הסייח (ומחקרים מראים שבחיי התינוק) זה השעות שבהן המוח הכי פעיל והכי חשוף לגרויים, מה שהוא לומד אז הוא יזכור לנצח וזה חוסך הרבה הרבה זמן בהמשך ללמד אותו לקבל בני אדם מגע וראשיה, בשיא הזהירות כמובן, כי אם הם משתוללים הם יכולים לשבור את המפרקת, אבל מה עדיף, ללמד סייחון פצפון בן כמה ימים להיות מובל עם ראשיה, או ללמד סייח בן שנתיים חסון ושרירי שמעולם לא ראה בני אדם ללכת עם ראשיה?!?! מה יותר פשוט?

jgut

New member
חוויות שלי...

לא הייתי עדה להמלטה לצערי (ניראה לי) אבל קרו שני מיקרים בעקבות המלטות באחת החוות בהם הייתי
מקרה ראשון הוא של סוסה שהמליטה בתא בדיוק מתי שהייתה אמורה להמליט.לצערנו היא המליטה סייח אחד בריא ולאחר כמה שעות סייח נוסף מת ולא מפותח (אני אישית שמחה שלא הייתי עדה לכך) . אבל בעקבות כל המהומה כל סוסי החווה לא ישנו בלילה והיו נירעשים, בינהם הסייחים במרעה סייחים (בגיל חצי שנה - שנה) והם פרצו את הגדר החשמלית והתחילו להתפרע בכל החווה. הם כלכך השתלוללו שהם נכנסו למשרד והחלו לבעוט דברים החוצה, בעטו בגדר עץ של החווה ובמכוניות חונות. בקיצור עבר על החווה לילה של וונדליזם בעקבות ההמלטה הזו. בנוסף תמיד אומרים שסוסה לא יכולה להמליט תאומים (חבל שלא זכרתי לשאול את הוטרינרית) אבל הסייח שנולד חי - יצא בריא ושלם.
המלטה שנייה שלא היו לה עדים הייתה של סוסה שהמליטה לפני הזמן בלי סימנים מוקדמים. פשוט הגעתי לחוה ראשונה בבוקר והיא הייתה במרעה עם הסייחה שלה. בהתחלה לא הבנתי מי שיחרר אותם ככה בחוסר אחריות, אבל אז ראיתי שיש שלייה בתא בו היא אמורה הייתה להיות. כניראה שהסייחה ברחה מהתא והאמא פשוט הצליחה לקפוץ החוצה.
לגביי החתמת סייחים, אני בעד להרגיל אותם לטיפול ובני אדם. אבל ראיתי סרט פעם בהרצאה של וטרינרים שבו ממש ברגע שהסייח עומד על הרגליים מתחילים להתעסק איתו ולהכניס לו ידיים לאף (עמוק) ולאזניים ומשפשפים את כולו ומחזיקים אותו בידיים (חוזרים על הכל מספר רב של פעמים עד שאין שום התנגדות) כדי שיזכור שהאדם חזק ממנו.בנוסף מספרים אותו, עושים לו פן ודוקרים אותו במחט של מזרק, כל זאת כבר ביום הראשון שלו. אני אישית זועזעתי מהסרט הזה. גם ניראה לי קצת התעללות בסייח המסכן וגם ניראה לי מוגזם כרעיון.
ולגביי העברת עוברים - זה ניראה לי במחשבה שניה שווה דיון בנפרד, עם הסבר בנושא. אולי אני אפתח כזה בעוד מספר ימים.

החתמת סייחים

לצערי עדיין לא יצא לי לראות המלטה. לגבי החתמה. הייתי בחווה כלשהי בארץ והיה שם סייח שכבר ניגמל, וגר בתא לבד. סייח קטן, לא איזה טינאייג'ר שרירי. אני לא יודעת אם עשו לו החתמה כשעוד היה עם האמא. הוא היה צריך לקבל איזשהו טיפול וטרינרי, ואחד המדריכים נכנס כדי לשים לו ראשיית בית. הסייח הפנה אליו את התחת ובעט. אני הייתי מאחוריו ואני נשבעת שהבעיטה עברה לו 2 ס"מ מהמצח. בכל אופן, אחרי שזה קרה ישר השכיבו את הסייח על הרצפה של התא (3 גברים חסונים), דרכו עליו, קפצו עליו וכו' - כדי להראות לו שהאדם יותר חזק והוא לא יכול להתנגד. "אם לא נעשה את זה לו הוא יעשה את זה לנו". אחרי שהם קמו ממנו הסייח נשאר לשכב והתנשם עוד איזה רבע שעה לבד בתא. אני תוהה, כי זו כבר לא החתמה, אלא שבירת סוס. האם באמת צריך לשבור, ובפרט סייחים? זה שהוא בעט, זה קו אדום? האם חייבים לשבור אותו, או שעם קצת סבלנות אפשר ללמד אותו בדרכים אחרות? אם הוא היה מוחתם מגיל 0, היה אפשר להימנע מכך? נכון שסוסים שבורים יותר נוחים לרכיבה ויותר בטיחותיים לילדים, אבל הם הרבה פחות איכותיים בביצוע, הם לא מביאים את הנשמה. במקרים קיצוניים הסוס פשוט בדיכאון, במקרים קיצוניים פחות הוא עושה רק כשמכריחים אותו. תמיד יהיו סוסים שכן יתנדבו לעבוד, אבל זה כמו אנשים- איזה אחוז מהאוכלוסייה מתעסק בספורט כמקצוע, מתוך בחירה? סתם שיחות שערכתי עם עצמי.

jgut

New member
האמת שאלה שאלות שאני בדיוק

שואלת את עצמי ואין לי תשובות. ניראה לי שהדבר הנכון נמצא אי שם באמצע. צריך להחתים את הסייח אך להשאיר מקום גם לטבע שלו. הוא צריך להיות מורגל לאנשים ובאמת שפעם ביום יטפלו בו (גפ אים זה לא נעים לו) אבל לתת לו גם זמן להתרגל ולגדול לזה...

Hunny Bun

New member
../images/Emo205.gif אלוהים אדירים ../images/Emo12.gif

נשמע לי כמו התעללות ולא החתמה...

../images/Emo4.gif

ככה שוברים סוס, כמו הסצינה בסוף הסרט "הלוחש לסוסים" כשהוא משכיב את פילגרים ונותן לה לשבת עליו. אבל (תמיד יש אבל) , לא תמיד זה הכרחי, וגם אם כן- לא צריך להפוך את זה לשעשוע.

Hunny Bun

New member
../images/Emo205.gif באמת ../images/Emo4.gif

לא אוהבת את המונח "שבירת סוס" הוא נותן לי קונוטציות אלימות. אילוף זה מונח חיובי יותר מבחינתי. ולא ראיתי את הסרט (קראתי את הספר). אני חושבת שאפשר ללמד סייח בדיוק את אותו הלקח אבל אחרת, בלי האלימות הזו ובלי שהוא יצא אחר כך מותש, ותנשם ו"שבור. מעדיפה סוס ממושמע ולא שבור

מסכימה לגמרי

ולמען האמת לא נכחתי בכלל בסוג כזה של מגע מול סייח. הנוכחות הרבה יותר שקטה ומלמדת. המגע הוא בעיקר ליטוף והרגלה למגע ולנוכחות.

fliperit

New member
זה לא כמו...

כי את פילגרים לא השכיבו על הרצפה בכוח של 3 גברים (או 10, כי פילגרים קצת יותר חזק מסייח). שבירה של סוס זה מונח שעבר מן העולם. בשיטות האימון של היום לא משתמשים בזה. כשעולים על סייח פעם ראשונה, לא זורקים עליו אוכף ומחכים שהוא יתעייף מלנסות להעיף אותנו. התקשורת שלנו עם סוסים התקדמה הרבה מעבר לזה היום.בשביל לעלות על סייח פעם ראשונה, בלי שהוא ינסה להעיף אותנו אפיעלו פעם אחת, כל מה שצריך לעשות זה להגיע למצב שהסוס מקבל את הנוכחות שלנו ב-100% (מקבל אותה, ולא מאויים ממנה), ולא להראות לו ש"אנחנו יותר חזקים". בשביל לשלוט על סוס לא צריך להראות לו שאנחנו יותר חזקים (כי אנחנו לא..), אלא לגרום לו לסמוך עלינו ולכבד אותנו. להראות לו שאנחנו אומרים את המילה האחרונה, כלומר: זה לא צריך להיות "בעטת בי- עכשיו תשכב על הרצפה כמה דקות", אלא "בעטת בי, אני אפליק לך (לא חייב חזק!), בעטת שוב, אני א]פליק שוב, עד שתבין שבעיטה גוררת הפלקה". כמובן שעם סייח שמפחד מנגיעה לא צריך בכלל לשחק משחקים כאלה, אלא קודם כל להיות מסוגלים להתקרב אליו ולגעת בכול כולו.

קיבלתי מסר מהורסמאן

בזו הלשון: כדאי שתתקני את: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=382&msgid=92178523 כי זה שטויות במיץ, וזה סתם מוציא שם רע להתעסקות עם סוסים. אני לא מתכוונת להוסיף או לגרוע, כל אחד יכול להסיק מסקנות לפי אמות המידה שלו והבנתו.

אוי אלוהים

זה יותר נשמע כמו שבירה של הסייח תרתי משמע
. זאת לא החתמה, זה עינוי. לדעתי השתמשות באלימות ולא משנה למה, אם יש דרכים אחרות פחות אלימות או לא אלימות בכלל- לא מוצדקת!. אני לא אוהבת את העניין של לשבור סוס. לדעתי כדי להצליח לטפל בסוס ולרכב עליו בצורה הכי טובה שיש צריך לשתף פעולה עם הסוס, ושבירה תעשה את ההיפך הגמור מזה.

למעלה