המילה "שייך"

• פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך

or99

New member
המילה "שייך"

מישהו העיר בפורום בנענע שהוא שומע הרבה אצל דתיים את הביטוי "שייך ל.../ש..." במשמעות "מתאים ל.../ש...". אז חיפשתי קצת ומצאתי דברים ממש מעניינים לדעתי. אם תחפשו בגוגל "שייך לעשות" לדוגמה, תמצאו רק אתרים דתיים. ובחיפוש הזה גם ראיתי שכבר עלו על זה קודם. באתר השפה העברית (http://www.safa-ivrit.org/dialects/ultradox.php ) המילה שייך מופיעה לראשונה בתלמוד הבבלי בד"כ בצירוף "שייך ב..." (בירושלמי היא לא מופיעה). אבל לפי אבן שושן ולפי המילון של עזרא ציון מלמד ההגייה שם היא שָיֵךְ, ומסתבר כך משום שהמילה מופיעה בתמוד במשפטים בארמית, וזהו המשקל שמתאים לארמית. לפי אבן שושן הביטויים "שַיָּך ל...", "שַיָּך ב.." וכד` לפני שמות ולפני פעלים, מקורם בספרות הרבנית של ימי הביניים (למשל רש"י ותוספות). דוגמאות שהוא מביא: "איסור והיתר שייך לעניין אכילה" (רש"י חולין יח ע"א) "הכא לא שייך לחייב מהאי טענה" (=כאן לא שייך לחייב בגלל הטענה הזאת, תוספות סנהרין לג ע"ב) (אם כי לא ברור מניין אבן שושן מוכיח שהניקוד שם הוא שַיָּך ולא שָיֵךְ. מן הסתם הוא התבסס על צורת הקריאה של המקורות בימינו, אבל לדעתי אי אפשר לדעת באמת לאיזו הגייה התכוונו רש"י ובעלי התוספות). מכיוון שדתיים הם העיקריים שנחשפים לספרות הזאת, לא פלא שאצלם זה נפוץ. ומכאן הדרך לביטויים "שייך ש..." קצרה. לא מצאתי באינטרנט הרבה, כי זה בעיקר לשון דיבור, אבל המעט שמצאתי הוא באמת רק באתרים דתיים: "שייך שתלך" (ממש הצחיקה אותי התוצאה כאן. די סטריוטיפית
) "שייך שתבוא"

lordgino

New member
../images/Emo45.gif

נצל"ש: אני יכול לסרוק קטע מעיתון ולפרסמו בפורום? מאיר שלו התייחס בטור השבועי שלו לטעות הלשונית ב- "לימור תתפטרי" והייתי רוצה לשתף את אלו שלא קוראים ידיעות אחרונות.

גנגי

New member
וואללה, לורד יקר, אנא שלח לי במייל.

(תוכל למצוא אותו בכרטיסישי שלי).

Eldad S

New member
גם אני אשמח

לקבל את המאמר באימייל. אני שולח לך מסר אישי.

אסופית02

New member
זה לא מאמר, רק כמה שורות בנידון

ואני לא בטוחה שיש כאן בעיה רצינית של הפרת זכויות.. שלו התייחס לביקורת של אחרים (מנסתם יאיר לפיד) על צורת הציווי "התפטרי", וטען שאין בה פסול והיא טובה לשפת הדיבור. הוא מביא דוג' כגון "תצא בחוץ". (מקווה שלא טעיתי, הכול מהזיכרון)

Eldad S

New member
גמזו לטובה ../images/Emo13.gif

אשמח לקבל גם את ה"כמה שורות" האלה.

אסופית02

New member
הזכרת לי את הסיפורים

על האיש 'נחום איש גם זו', שידע להודות גם על הטובה וגם על הרעה, ועל כל צרה שבאה עליו אמר: "גם זו לטובה".
רק עכשיו כשחיפשתי בגוגל גיליתי שהמקור הוא בגמרא.

Eldad S

New member
על נחום איש גמזו -

כאן. תודה על שהארת את עיניי :) היה גם המבקר הספרותי חיים גמזו, שהיה "גומז" את ההלל על יצירות שונות
. למעשה, עליו חשבתי כשכתבתי "גמזו לטובה". הנה מאמר על אפרים קישון, והפועל שהמציא, "לגמוז" - שהתבסס על מבקר הספרות חיים גמזו, שהיה קוטל בביקורותיו. שני הלינקים שעלו אצלי בגורל הם ממקורות דתיים. במקרה של הקישור הראשון, מובן וברור. במקרה של השני - טוב, זה היה הראשון במופעי גוגל שהזכיר את הפועל "לגמוז"

uriozmor

New member
יאיר לפיד אידיוט כבר אמרנו?

כל הטיפוס הזה על עצי צורות העתיד כל כך מיותר ומטופש. תטפלו במערכת החינוך במקום לקשקש ולהתלונן. אתם יכולים לשער כמה היו צוחקים על המורים אם הם היו כותבים "לימור, התפטרי"?

גנגי

New member
אמרנו, אומרים ונאמר.

נורא כיף לתרגל את צורות הפועל בזמנים בהקשר הספציפי הזה.
בעיקר כשסוף סוף זה בגוף "מדברים".

למעלה