המוסר מהו וקנה מדתו

נכון

כי הוא חושב שהמוסר כפוף לדת, ומעולם לא ניסה לתת אמת מידה למוסר בלבד, אבל לא שהוא יטען שהמוסר שבידו הוא כך, כל דעתו תהא מבוססת על דת. אנו רוצים לדעת, מוסר מהו שלא עפ"י אמת מוסר דתית=פאנטית.

אם כך, הסכמת איתי...

אם "אנו רוצים לדעת, מוסר מהו שלא על פי אמת מוסר דתית=פנטית" (ואם יורשה לי להוסיף: "או פנאטית, או שונה מאוד בדרך החשיבה") כי אז אנחנו באמת שופטים את המוסריות לפי השקפת עולם ספציפית (או לפחות לפי סגנון של השקפות עולם מערביות המוכרות לנו).

שוב, "ספציפית"?

אתה מתכוון שעדיין לא כולם בגיעו להכרה הזו?, אכן. אבל אתה גם חושב שלא שייך מצב שכולם יתקדמו להכרה זו?, אם ההשקפה הספציפית (כלשונך) היא המפותחת יותר, א"כ השאיפה שכולם יתקדמו לקראת השקפת עולם זו.

כן.

זאת השאיפה שלנו. לא של השקפות העולם הקיצוניות. גם אם האנושות עשויה להפוך ל"כפר גלובלי" אמיתי, ויתכן שהשקפות עולם קיצוניות עשויות אז להתמתן - סביר להניח שיצוצו כל הזמן תנועות קיצוניות קטנות בעלי השקפת עולם אחרת. מה לעשות... המוסריות שלך והמוסריות של דתיים ואידיאליסטים - אינה שואפת להתפתח לאותו מקום. החרדים מטיפים כל הזמן נגד דמוקרטיה, ונגד ה"מוסריות" החילונית. כמובן שיתכן ויום אחד כולם "יתפתחו" (לדעתנו זאת תהיה התפתחות) להשקפת עולם שלנו. השקפות עולם עשויות להשתנות.

אם נסכם את דברינו.

אכן יש מוסריות מפותחת, אך לא בטוח שכולם יסכימו איתה אי פעם, מאחר ולדעתך תמיד יצוצו קיצוניים, אני רוצה להיות אופטימי, ולקוות שאי פעם כולם יגיעו לזה, זה יקח מאות שנים לפחות, אבל אולי.... נו, לפחות ננסה אנחנו לפתח משהו, זו גם התפתחות.

אבל הייתי מגדיר זאת יוטר טוב, כך:

לדעתנו, אכן יש השקפת עולם מפותחת שממנה נובעת גם מוסריות משופרת, אך לא בטוח שכולם יסכימו איתה אי פעם. מאחר ויתכן כי תמיד יצוצו קיצוניים. אנו רוצים להיות אופטימיים, ולקוות שאי פעם כולם יגיעו להשקפת העולם שלנו, זה אולי יקח מאות שנים לפחות, אבל.... נו, לפחות ננסה אנחנו לפתח משהו, זו גם התפתחות.
...

טוב, עם המילים נסתדר כבר.

העיקר שהצטרפת לקהלתנו, ואנא תנסה לפתח את העולם ליעודו

מפותחת יותר?

איך אתה קובע ש"חברה שאיננה רואה רצח בכבוד המשפחה כאנטי מוסר, היא פשוט פחות מפותחת"? אולי להיפך?

כל הצלחה למגר תופעה

ללא כח צדדי, הינו מפותח יותר, לדוגמא, אם היום מצליחים לנתח ללא כל הפורצדורה העתיקה, זו התפתחות, לא? אם מצליחים למנוע בעיות של כבוד המשפחה ללא רצח, זוהי התקדמות, לא?

לא.

לא אם השקפת העולם שלך גורסת שרצח זה לא דבר נורא בכלל, ושכבוד המשפחה הוא בין הדברים הכי חשובים שיש. (אינני יודע אם כך זה אצל הבדווים). השקפת העולם הפשיסטית טוענת שגזעים אחרים נחותים, או אינם בני אדם. רק אם תשנה את השקפת העולם עצמה, תשתנה גם המוסריות הבאה עימה. ואם ההשקפה תשתנה - תהיה זו התקדמות לפי השקפתך. לא לפי ההשקפה הפשיסטית.

מהי "גורסת"

ננסה להבין מה עומד מאחורי הרעיון, ולא מהו הרעיון, הרצח בא כתופעת מיגור, ולא כי רצח הוא לגיטימי, ולכן אם תוכל למגר את התופעה ללא הרצח, הרצח חייב להעלם.. גזע אחר נחות, למה?....אין כאן סיבה, יש כאן מסקנה מרעיון שאפשר להשלים עם הרעיון ללא המסקנה, כלומר, אם נניח שהגזע שלנו עדיף מחמת אינלקטואליות, הרעיון אולי אמיתי, אבל המסקנה לא, כי הינך יכול לומר שהמנטליות נחותה, ולא הגזע ובכך להסכים עם הרעיון ולא עם המסקנה. אני מקווה שהובנתי.

אפס דעתי - אפס!!!

אפס, לא יכול להיות המוסר הוא משו אבסלוטי, עצמי ביחס להתאמות עקרוניות אשר כל אדם בהיותו אדם מזהה אותם כאשר הוא מתנתק לרגע מכל הוויות המוסכמות וכו', וניתן להוכיח זאת על ידי לקיחת כל אדם והושבתו לשולחן הדיונים ולבסוף יגיע לאותה נקודה ובלבד שיש לו אופי עניני וכנה. מי שלא רוצח גם הוא נאמן למוסר, רק שלא נותנים לו "תואר" מוסרי אם רק זה מוסרו, אבל מכאן להסיק שמה שכבר מושרש אינו מוסר, מה שהחברה אינה מעריכה אינו מוסרי, שאל נא את החברה עצמה ותואמר שזו אמירה לא מוסרית........ [סמיילי] את עצם הדברים שביקש ממני אתאיסט אני מחכה להצעות אחרות מטעמים לגמרי שונים........

לא ולא. לא קראת את דברי בעיון.

"יש כמובן גם נורמות מוסריות כלל עולמיות, המשותפות לרוב החברות האנושיות. גם נורמות אלו משתנות עם הזמן." לכן היה נראה לך שמדובר במשהו אבסולוטי. לדוגמא: השקפת עולם מוסרית "אבסולוטית" כיום כוללת את ההתנגדות לסחר עבדים. שים לב שבעבר הרחוק זה היה הפוך. בנוסף, אפילו כיום ההשקפה אינה אחידה בכל מקום. הדמוקרטיה המערבית כוללת הבדלי מוסריות גדולים יחסית להשקפת העולם הערבית הטאליבנית. דוגמאות מעטות: האם אתה תגיע להסכמה עם שהיד מתאבד שהוא מבצע מעשה מוסרי? האם אתה תומך כמו הבדווים ב"רצח על כבוד המשפחה", ו"נקמת דם"? האם מקובל בעולם שמותר לרמות לא יהודים בכסף (כפי שהיהודים החרדים מאמינים)? ---- נ.ב. הזהר לא לערבב בין המשפט "מה שהחברה מעריכה" לבין המשפט "נורמה חברתית העומדת קצת מעל לחוקים החברתיים ההכרחיים". אלו שני דברים שונים לגמרי.

אולי אבל ייצגת מקצת עמדתי

א' אני מאמין שניתן לשכנע שהיד שהוא טועה אלא אם כן יצא מגדר נורמלי ב' אני הוא שטוען למוסר אבסלוטי, נראה כי הנך סובר את ההיפך הלא כן?

אהמ..

א. ואני טוען שניתן בהשקעה של מאמץ לשכנע אדם מערבי להיות שהיד, גם אם הוא נורמלי. כמו שאמרתי - השקפת עולם עשויה להשתנות. ב. אכן.

הגדרה לא נתת, אפס

אתה מכיר בקיומו של המוסר אלא שאתה טוען................ תן נא הגדרה למונח מוסר אני משער שאחר כך נתקדם יותר טוב

למעלה