ובקשר לפתיחות פוליטית
בטיול שלי עכשיו בצפון, פגשנו אדם סיני מבוגר בחרבין שככה סתם התחשק לו לדבר איתנו. כבר פגשתי אנשים כמוהו בטיולים, הם מחפשים את הזרים, אם זה כדי לשפר את האנגלית שלהם או כי הם סקרנים (הסקרנות לא תופסת מקום של כבוד דווקא...). בכל מקרה ובקיצור ולעניין, האדם הזה שאני מעריכה שהיה בערך בן 60, היה הסיני הראשון שהפגין ידע רחב מאד מאד באירופה, הגאוגרפיה שלה והפוליטיקה שלה, ויותר מזה- היה הסיני הראשון ששמעתי אומר שהוא, ואני מצטטת: "שונא, שונא שונא את המפלגה הקומוניסטית". וכמו שהוא הגדיר את זה: "אבל מה אני אעשה? אני רק בנאדם אחד ואין אפשרויות אחרות. אם היו- הייתי מצביע למפלגה אחרת". הוא היה אדם מאד דברן, וכמובן שבקור שבחרבין ליד הנהר הקפוא באיזהשהו שלב רצינו כבר ללכת אבל הוא היה הסיני הראשון ששמעתי אומר את הדברים האלה, ועוד ככה בכזאת נחישות דעת של להעביר את המסר- שזה היה מהפנט. אחרי השיחה איתו חשבתי לעצמי משהו שחשבתי גם קודם, אבל הפעם ידעתי שזה בטח גם נכון- בטח יש עוד מלא סינים שחושבים ככה- ופשוט לא אומרים שום דבר. בקיצור- דמוקרטיה בסין, ואני מודה שחשבתי פעם אחרת, היא משהו שיקרה, אבל זה ייקח עוד המון זמן לדעתי.