הליך ההזדקנות

elfsong

New member
זה מתאים יותר לפורום ביולוגיה אבל

בעיקרון מדובר בתוצר לוואי של שני תהליכים בגוף האחד הוא מנגנון השכפול התאי, במהלך כל חלוקה של תאים נפתח סליל הDNA ומועתק מחדש וככה נוצרים שני העתקים של הכרומוזום, עכשיו בקצה כל כרומוזום קיים מקטע שנקרא טלומרז החלק הזה הוא קטע באורך של כ120 קודונים שקיים בקצותיו של הכרומוזום והמטרה שלו היא למנוע את ההתפרקות של הכרומוזום, ככל שהתא עובר יותר חלוקות חלש יותר גדול מהטלומרז אינו משתכפל(אני לא זוכר את ההסבר למה) וכתוצאה מכך לאחר מספר חלוקות הכרומוזום נטול טלומרז והוא מתפרק כתוצאה מכך ואז התא אינו מסוגל להשתכפל. התהליך השני הוא בעצם התהליך שמאפר לנו לחיות יצור האנ' בתאים במהלך התהליך שאתה בטח מכיר מגיב חמצן עם סוכר ונפלטת אנ' פד"ח ומים וATP'S לעיתים בתהליך נוצרים מה שנקרא "רדיקלים חופשיים" שהם בעצם אטומי חמצן בדרך כלל טעונים וכתוצאה מכך מגיבים במהירות עם הסביבה לעיתים קורה שהם פוגעים בדופן התא והורסים אותה או באברונים אחרים ולעיתים בDNA עצמו וגורמים למוטציות כאשר מנגנוני התיקון אינם מסוגלים לתקן את הנזק לתא, התא מתאבד. כמובן ישנם מנגנונים חיצונים שמגבירים את הנזק כמו קרינה אולטרה סגולה ועוד...

טל ר

New member
יש לי בעיה עם שני ההסברים

אני מבין מעט מאוד בביולוגיה, אך אנסה להסביר את הנקודה שלי. הבה נביט בחידק. נניח שהחידק מתחלק פעם בשעה. כאשר הוא מתחלק נוצרים שני חידקים חדשים. האם כל אחד מהם הוא חידק "חדש", או האם כל אחד מהם בן שעה (כחידק המקורי), או האם אחד מהם הוא "חדש" והשני "ותיק" (בן שעה)? מאחר ולמיטב ידיעתי החלוקה היא "שמרנית למחצה" (כשגדיל DNA משכפל את עצמו, בכל אחד מהגדילים הנוצרים יהיה גדיל אחד מקורי ואחד חדש), למעשה שני החידקים הם המשך של החידק המקורי. מכאן, שכל חידק בטבע גילו למעשה מליוני שנים אם לא יותר, ובכל זאת טרם הזדקן, למרות שני האפקטים שתארת. מדובר הרי בהזדקנות של אורגניזמים אשר מתרבים ברביה מינית, והצאצאים שלהם אינם המשך ישיר שלהם, ובהם קיים איזשהו מנגנון שאינו מאפשר להם לחיות לנצח. האם טעיתי פה? טל.

elfsong

New member
אם חידקים יש בעיה

הDNA לשהם אינו בצורת סליל בטא(כפול) אלא בצורת טבעת (לפחות אצל כמה זנים כמו אי-קולי) לכן אין טלומרז אצלם ולמעשה התא לא מאבד חלקים מהגנום אבל זאת רבייה אל-מינית נוצר עותק זהה לחלוטין של התא המקורי ,ישנה עוד תורה שמקימים תאי סרטן והיא יצירה של חלבון מיוחד שמחדש בלי הרף את הטלומרז,בשני המיקרים מוטציה היא הגורם לאבולוציה של החיידק 2. שיחלוף תאים אם חידקים אחרים ככה לדוגמא האי-קולי אם אני זוכר נכון מהרצאה ששמעתי מתישהו "אסף" מחיידק אחר הנקרא שינגלה(שיוצר את אחד הרעלנים הקטלנים ביותר בטבע) את התכונה ליצור הרעלן הנ"ל ומאחר את היכולת לשרוד בקיבה ולא בקנה הנשימה ומאחר את היכולת לעבור מפרות לבני אדם, ככה נוצר לך חיידק אם תכונות יותר טובות מקודם. דרך אגב ככה חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקות, לעיתים שמשתמשים באנטיביוטיקה שורדת קבוצה קטנה או תא בודד מהחיידק שניסינו לחסל בזכות עמידות לאנטיביוטיקה והוא יכול למסור לחיידק אחר את התכונה הזאת עד שלבסוף נוצר חיידק שמכיל עמידות בפני כל האנטיביוטיקות. בנוגע למערכת הרבייה אני לא זוכר אבל תהליך יצירת תאי מין שונה משכפול של תא "רגיל"

moran f

New member
כמה תיקונים

גם בחיידקים בד"כ מדובר על סליל כפול, פשוט בצורת טבעת. אצלנו לא הכל הוא במבנה של סליל בטא - יש גם הרבה אלפא הליקס. טלומר, לא טלומראז - טלומראז הוא האנזים שמחדש את הטלומרים. היום מקובל להניח ששיגלה היא אי קולי (סוג אחד שלו) ואלו לא שני חיידקים שונים. עמידות לאנטיביוטיקה עוברת (לפחות בד"כ) על פלסמיד. לא ידוע לי על חיידק שעמיד לכל האנטיביוטיקות. תאי המין עוברים תהליך של מיוזה (חלוקת הפחתה) ולא של מיטוזה.

elfsong

New member
אה כן?

את בטוחה שלא שמעת על חיידקים שעמידים לכל האנטיביוטיקות? כי אני שמעתי על לפחות 3 מיקרים. ובנוגע לאחרים...כמו שאמרתי ביולוגיה זה לא התחום שלי

moran f

New member
ל*כל* האנטיביוטיקות שיש?

אפשר בבקשה לקבל קישור? או לפחות תיאור של המקרים?

elfsong

New member
אני לא זוכר בדיוק

אבל היו מקרים של פשעת העופות הסינית אם אני זוכר נכון שחלו כמה אנשים אבל לא מעבר כי החיידק לא הצליח לפתח את היכולת לעבור מאדם לשני, ואם אני זוכר נכון יש מס' מקרים של סטפטוקוקוס עמיד לכמעט כל האנטיביוטיקות והיו מקרים שלכולן, תשאלי בפורום ביולוגיה האם יש להם מאמרים או קישורים על "חיידקים עמידים לאנטיביוטיקות" או שתחפשי בגוג'ל דרך אגב אלפא הילקס הוא RNA,בטא זה DNA, וגמא היליקס זה חלבונים ובנוגע לקטע של סלילי כפול לחיידקים, לא אמרתי שאין להם אמרתי שהוא בעל מבנה טבעתי ולכן הם תכנית חיים לנצח, ונגיפים הם הריי מזריקי אלפא היליקס

moran f

New member
ממש לא

אלפא הליקס הוא מבנה שבו DNA יכול להסתדר, כמו גם beta sheet. נגיפים יכולים להכיל DNA או RNA. סטרפטוקוק בהחלט יכול להיות עמיד לאנטיביוטיקות המקובלות, אבל יש דרכים להתמודד איתו (כרגע, כמובן - עמידות מתפתחת).

elfsong

New member
מזל"ט

בכל אופן כפי שאמרתי זה לא התחום החזק שלי ביולוגיה, וסטרפטוקוקים יש לי היכרות ארוכת שנים עם המציקים הללו והיה לי פעם זן שהיה עימד לאחת האנטיביוטיקות,ואיך DNA אמור להסתדדר באלפא בדיוק? אלפא זה גדיל יחיד לא? ונגיפים בד"כ מכילים RNA אם אני לא טועה כי יותר קל להשפיע על התא איתו מאשר עם DNA יותר קל כי רק צריך למצוא את הריבוזומים

moran f

New member
על מה?

לא טענתי שאין זנים עמידים. ברור שיש, אחרת לא הייתה בעיה. אני חושבת שיש לנו כאן בלבול במושגים. אלפא הליקס שבו ה-DNA מסתדר הוא צורת ארגון של הסליל הכפול. אני לא יודעת מה זה האלפא שאתה מדבר עליו. יש נגיפי DNA. על הרפס שמעת? ועל הפטיסטיס B? שניהם נגיפי DNA מקבוצות שונות. יש גם נגיפי RNA מהסוג שהריבוזום לא יודע לקרוא (סיב שלילי) ולכן הם צריכים לדאוג להפיכה של ה-RNA שלהם ל-RNA מתאים, למשל נגיף השפעת.

למעלה