הכשת נחש

• פותח הנושא jif
  • פורסם בתאריך

jif

New member
הכשת נחש

שאלה לי ומקווה שתוכלו לעזור: האם בהכשת נחש צריך לשים חוסם עורקים או לא? תודה מראש

אסור לשים חסם עורקים במצב כזה!

הטיפול הוא הרגעה, קיבוע של האיבר המוכש ופינוי דחוף ככל שאפשר. אסור להניח חסם עורקים, אסור לחמם, לקרר, לחתוך את המקום, לנסות למצוץ את הארס ובטח שלא לנסות לתפוס את הנחש! אני מקווה שאנחנו לא מדברים עכשיו על מצב אמת

mr oxygen

New member
הסיבה לכך

לא נשים חסם עורקים מכיוון שרוב סוגי הארס עוברים במערכת הלימפה, והחסם עורקים לא יכול לחסום אותה. אם משהו יכול להוסיף זה יהיה מצויין...

E M S

New member
בקשר למעבר של הארס

אין זה קשור ואתנו לא מעניין בעצם איך עובר הארס כיום לפי ספרי רפואת החירום בישראל לא שמים חוסם עורקים מסיבה אחת פשוטה אנו קרובים ברוב המקרים לבית חולים הנחת חוסם עורקים בשלב העתידי עלולה להביא לקטיעת האיבר עקב נמק... ושוב אני מזכיר עקיצת עקרב או הכשת נחש אסור למצוץ את הארס לחתוך את מקום ההכשה או העקיצה יש לקבע את הגפה לגוף ולנוע למתקן רפואי במהירות האפשרית ולהשתדל ללא תנועות מיותרות כל אלו ימנעו פעילות מיותרת של הגוף והזרמת הארס במהירות טובה יותר. חשוב מאוד אסור לנסות לתפוס את הנחש את זה נשאיר ללוכדי הנחשים אבל חשוב לנסות לזכור את האורך שלו את הצבעים של הגב שלו האם הם היו ישרים או בזיגזג כך שהגיעכם למתקן רפואי ואמרתם את צבעו של הנחש הטיפול יהיה יותר מהיר מכיוון שידעו איזה נוגדן לתת...

זה מאוד קשור

בעבד חשבו כי הארס עובר במערכת הדם ולכן יש לעצור אותו במצאעות חסם עורקים היום כבר הבינו שארס נחשים עובר דרך מערכת הלימפה ובשילוב עם קרבה לבית חולים ביטלו את ההוראה...

Daffynes

New member
רוצה להוסיף:

לפני כמה שנים הכיש נחש את קרובה שלי ביד. באותו זמן הינו בצידה המזרחי של הכנרת => זמן נסיעה לטבריה כחצי שעה. הגענו עם הנחש (אבא דאג לתפוס אותו..) ומיד טיפלו בה, אמרו שהנחש הוא צפע וגם שהגענו ברגע האחרון.. בכל מקרה, לא תמיד אנחנו נמצאים ליד בי"ח במיוחד בגלל שהכשות קורות בעיקר בטבע ובטיולים. ד"א- יש נחשים שהארס שלהם עובר במע' הדם ואפילו מונע קרישה..

perfectionist

New member
לגבי הנחשים הארסיים בישראל

בתור מגדל נחשים לשעבר, הנה כמה פרטים חשובים: לפני הכל הקדמה קצרה: סימני הכשת נחש ארסי הם: הסימן השכיח ביותר הוא סימן של 2 דקירות במרחק של כסנטימטר מבינהן, נפיחות, חום מקומי ואדמומיות ניכרת. בהרבה מקרים הנפגע יתחיל לחוש ברע (חולשה,סחרחורות, בחילות והקאות). למרות זאת, במידה ונראית דקירה אחת או הרבה דקירות,או אפילו אין שום סימן, אין לשלול הכשת נחש ארסי! מרמת הגולן עד לאיזור באר שבע, קיים סוג אחד בלבד של נחש ארסי, והוא הצפע הארצישראלי המצוי. זהו נחש מאוד נפוץ, אחד הנחשים הנפוצים בארץ. נחש זה נחשב לנחש המסוכן ביותר בארץ לא מפני שהוא הארסי ביותר, אלא בגלל היותו הנחש הארסי הנפוץ ביותר וכן כמות הארס שהוא מזריק בהכשה היא גדולה יחסית לשאר הנחשים הארסיים בישראל.כמובן הצפע מסוגל להכיש פעם שניה ברציפות! לכן אין להסיק מכך השנחש הכיש שהוא כבר לא מסוכן! אם הוכשתם ע"י נחש ארסי באיזורים שציינתי, 99% שמדובר בצפע (האפשרות היחידה לנחשים ארסים אחרים היא במקרה שנחש ארסי מסוג אחר ברח ממגדליו). ללא טיפול, קיימת סכנת מוות תוך 4 שעות אצל מבוגר וסכנה קטיעת גפה פגועה בזמן אף פחות מזה! סימני הזיהוי של הצפע הם: אורך עד כמטר וחצי, ראש משולש עם ציור בצורת V, על הגב יהיו מעויינים שמתחברים ויוצרים פס עקלתון חום. בקלות ניתן להתבלבל בין צפע לבין זעמן מטבעות, שצבעו אפור יותר ועל גבו אין פס עקלתון אלא מעין "מטבעות" לא מחוברות. כל סוג אחר של נחש באיזור זה של הארץ לא יהיה ארסי (שוב, ב99.9%). לגבי נחשים ארסיים אחרים: בהר החרמון קיים נחש מאוד נדיר שנקרא צפע חרמון. באיזור עין גדי קיים נחש שנקרא "שרף עין גדי". זהו נחש שחור קטן ונדיר. נחש זה הוא בעל הארס חזק ביותר, אך מפאת היותו נחש תת-ארסי (כלומר, נחש ששיני ההכשה שלו נמצאות בחלק האחורי של הלסת שלו, ומשתמש בארס בעיקר כדי להכניע טרף שנמצא בפיו זמן רב), אינו נחשב למסוכן כמו הצפע, נחש זה יהיה מסוכן בנשיכה ארוכה. באיזור הדרום עד אילת קיימים עוד מס' נחשים ארסיים. בינהם: האפעה המגוון(המסוכן ביותר מנחשי המדבר), השפיפון, העכן הקטן,העכן הגדול והעכן המקרין. כל הנ"ל הם ממשפחת הצפעוניים. אליהם נוסף נחש נוסף שנקרא "פתן שחור". נחש מדברי זה הינו בצבע שחור ודומה מאוד לזעמן שחור, שמצוי באיזורי התפוצה של הצפע הארצישראלי (ולא במדבר). הפתן הוא זן של נחשים ממשפחת הפתניים, משפחה שאליה שייכת גם הקוברה (לא קיימת בישראל, קיימת ממצריים ודרומה). גם הפתן השחור הינו נחש נדיר יחסית, אך מסוכן, אמנם פחות מהצפע. המסקנה מכל המאמרון הזה היא: הכשת נחש באיזורים של ב"ש וצפונה, הנחש הארסי היחידי שקיים סיכוי שהכיש את הנפגע הוא הצפע הארצישראלי. לעומת זאת, אם אנחנו מגיעים להכשת נחש באיזור הדרום, חשוב ביותר לזכור איך הנחש נראה, אם הרגתם את הנחש (לא מומלץ בכלל להתקרב אליו יותר), אז חובה להביא אותו, בכדי שבביה"ח ידעו באיזו נסיוב להשתמש. מקווה שנתתי מידע יעיל.

perfectionist

New member
ומה עושים?

כמו שאמרו כאן אחרים: קודם כל מה לא לעשות: לא לעשות מה שרואים בסרטים!!!!! כלומר, לא לחתוך את הפצע ולמצוץ את הארס, כי זה לא יעזור, וגם ככה אתם הורגים את עצמכם, כי יש אחלה של ספיגה בחלל הפה. לא לשים חסם עורקים ושום חסם אחר! הדבר יגרום להאצת האופציה לקטיעת הגפה....וכאשר יורידו את החסם (ויורידו- זה או להוריד את החסם או להוריד את הגפה), כל הרעלים שנוצרו מהגפה החסומה+ הארס שנמצא בה יכנסו לגוף ויחמירו עוד יותר את הפגיעה! מה כן לעשות: להשכיב את הנפגע במקום נוח, להרגיע אותו כמה שיותר, יש לקבע בעדינות בלי להזיז יותר מידי , את הגפה הפגועה ולהשאיר חשוף את מקום ההכשה. אני לא יודע אם עושים זאת במד"א, אבל כך נהגנו בצבא- פתיחת וריד ומתן עירוי בטפטוף איטי בגפה אחרת (!!!). נסיון לזיהוי באיזה נחש מדובר, ופינוי בהול לביה"ח!

הכשות נחשים ושאר מזיקים

ללא קשר למערכת הלימפה, פשוט לא ניתן לשאוב את הארס ממחזור הדם. בנוגע להנחת חוסם וורידים - כמובן שאם מרחק הפינוי הוא יחסית סביר, אז למעט קיבוע של הגפה, מניעת טילטול ושתיית אלכוהול או נוזלים חמים (ממריצים את מחזור הדם) והתקנת עירוי בגפה אחרת (במידת האפשר כמובן) - אין להניח חוסם וורידים מהסיבה שהוזכרה לעיל (הארס נמצא במקום אחד, ועלול לגרום לקטיעת הגפה). מאידך, אם ברור מלכתחילה שמרחק הפינוי הוא שעות (יכול להיות בכל מיני מקרים), אז עדיף גפה קטועה מאדם מת. בכל מקרה, במידה וקורה מקרה כזה במקום מרוחק, כדאי להרים טלפון למרכז רפואי.

הובא לתשומת ליבי, ע"י אחד

מיקירי הפורום
, שהשתמע מהודעתי שאני ממליץ על מתן שתיה חמה ואלכוהול. למעט הסר כל ספק, שתיה חמה ו/או אלכוהול, אסורים למתן במקרה של הכשה ע"י זוחלים. הם ממריצים את מחזור הדם (וגורמים לארס להתפשט במחזור הדם ולהגיע ללב). סלבו, שכותב את ההודעה הזו אחרי משמרת ליל שימורים, חילוצים עם מכבי אש ודימומים מהריאות...

כן, אני מניח שהיה קשה (למנוף מכבי

האש)... למזלנו, צוות רגיל מלא היה שם לעזור - וגם נסע איתנו לבי"ח לעזור להוריד את החולה. לפי חוות דעתך על העוגה אני מבין שגם את היית בתחנה באותו ערב...

afiksambol

New member
מה לגבי חסם לימפטי ???

על פי אותו תו"ל ישן נושן, נטען כי ניתן להניח חסם כזה (מדל"ד מנופח ל70 מ"מ כספית...). עדיין קיים ???

amitp

New member
'סדר...

ארס יכול להתפשט דרך מערכת הדם או הלימפה. מערכת הלימפה פועלת בלחץ נמוך הרבה יותר מאשר מערכת הדם (אין שם משאבה בכלל), ולכן חסם עורקים יחסום גם יחסום את דרכי הלימפה (למען האמת אני חושב שהוא יחסום כל מה שזז, מדבר או עושה מו). עקב מרחקי פינוי קצרים נתגלה כי כל מיני חוסמים למיניהם יגרמו יותר נזק מאשר תועלת, ולכן הם הוצאו מן התו"ל. במקרה של זמן פינוי ארוך (שעה ומעלה) הטיפול הוא כפי שסלבו ציין. אנקדוטה קטנה, מתקופת הסדיר שלי.. כשהייתי חובש קרבי קיבלנו יום אחד ליחידה איגרת קרפ"ר שעסקה בטיפול בפגיעות בעלי חיים. צויין שם שלעקיצת עקרב צריך להניח חסם לימפתי (למה בבקשה אל תשאלו אותי, נסתרות דרכי הצבא). איתרע מזלנו ובדיוק יום אחרי זה אחד החיילים ביחידה שלי נעקץ על ידי עקרב. פקודות זה פקודות, פינינו אותו לסורוקה עם אגד אלסטי בצורת חסם לימפתי, בדיוק כמו שלימדו בבה"ד 10 (ואני מקווה שהיום כבר לא מלמדים... דני?). הרופאה שמקבלת אותו במיון, מסתגלת על האגד האלסטי על היד שלו, מסתכלת עלי ועל הרופא שלנו, מסתכלת עליו עוד פעם... "מה זה???" ולך תסביר לה, שלצבא יש פקודות משונות... לחייל, דרך אגב, שלום (ולהתראות).

למעלה