הכנה לכיתה א'

פלגיה

New member
לגו

בעזרת הלגו הוכחתי בגן חובה שסכום של שני מספרים אי זוגיים הוא מספר זוגי
לגו הוא בהחלט כלי חשוב בלימוד חשבון.

פלגיה

New member
בגן של הבן שלי למדו הרבה חשבון בגן

וזה בלי קשר לדעתי האישית שלימוד פורמלי של חשבון לא צריך להתחיל לפני כיתה ג' (כלומר לדעתי גם בא' ב' צריך להמשיך ו"לשחק" חשבון) המצב היום הוא שידיעת החשבון של הילד מותנה בידיעת הקריאה שלו, וזה מאוד חבל.

פלגיה

New member
לפרט על מה? על למידת חשבון?

חשבון הוא שפה. כמו שידיעת אנגלית לטעמי צריכה להיות קודם בשימוש באנגלית (דיבור, משחקים שירים) וכתיבה בשלב מאוחר יותר, כך גם נראה לי שלמידת חשבון צריכה להיות תוך תרגול יומיומי של הוספת כמויות, החסרת כמויות וכדומה, ולא בכתיבת כמה זה 4+3, שזה דבר ערטילאי למדי. לאחר שימוש יומיומי כזה בפעולות החשבון, הלימוד הפורמלי הוא קל מאוד, כי הילדים כבר גיבשו אצל עצמם תובנות מספריות, ואז אפשר בתוך שנה ללמד "חומר" של 3 שנים ויותר. זה על קצה המזלג (אני בעבודה) ולפי איך שאני רואה את זה - בספרים של "חשבון10" שותפים לדעתי.

התכוונתי למשפט הזה:

"המצב היום הוא שידיעת החשבון של הילד מותנה בידיעת הקריאה שלו, וזה מאוד חבל". אגב גם אני אוהבת את חשבון 10, אבל גם לו כמובן יש את המגבלות שלו.

פלגיה

New member
כדי להתקדם בחשבון ילד צריך

לדעת לכתוב ספרות לקרוא את ההוראות (אחרת הוא לא יכול להתקדם בחוברת לבד) לקרוא את השאלות המילוליות שבספר ועוד ועוד. ילד יכול לא לדעת לקרוא, להיות מתמטי מאוד, ולהיכשל בחשבון בגלל בעיית הקריאה שלו.

זה נכון שאי אפשר לנתק את המתמטיקה

מהשפה. בעיות מילוליות זה עוד מילא, היום נדרשים הילדים להסביר מילולית את הפתרונות שנתנו, מה שמוריד באופן משמעותי את השגיהם של ילדים לקויי למידה. יחד עם זאת, בכתה א', ילד שמגלה יכולות טובות מאד בחשבון, יכול להסתדר מצויין גם בלי לקרוא, חוץ מהבעיות המילוליות. אני עובדת עם חשבון 10 בחינוך מיוחד. יש לי ילדים בכתה ב' שעדיין אינם קוראים קריאה איכתית ולא מפגרים בחשבון. הכל תלוי בנכונות של המורה עם המגבלות האוביקטיביות של הכתה.

noa_f

New member
אבל זה בעיקר בגלל שיטת לימוד

של עבודה עצמית מול חוברת. כדי להעביר חשבון באופן מילולי, צריך לעבוד מול התלמידים כקבוצה, או בבודדים - ומה יעשו אחרים, אם הדרישה היא לעבודה יחידנית? הייתי פעם בפגישה, כששקלנו לשלוח את הילד לבי"ס אנתרופוסופי. הם בכלל מתחילים מחשבון ומהכנה לכתיבה. הקריאה מגיעה אח"כ. המורה סיפרה שהם לומדים חשבון "דרך הגוף". הרבה מאוד תנועה, משחקי ספירה, ספירת צעדים - קדימה ואחורה, וכו'. הם גם לומדים בבת אחת את 4 פעולות החשבון כבר בכתה א'. זה נשמע נהדר, אבל אי אפשר לעשות את הדברים האלה בבתי ספר רגילים, בכתות עמוסות ועם מורות שהמנטליות שלהם היא ללמד "לפי חוברת".

פלגיה

New member
אני מסכימה איתך בכל מילה

זה ממש קשה לבצע למידה של חשבון ללא חוברת, אלא "דרך החיים". חשבון עשר מנסים לעשות את זה ולנטרל ככל האפשר את לימוד ה"חשבון" בכיתה א', ובמקומה לתת תחושה והבנה כמותית. אפשר לנסות לשפר - אם היה בבית הספר "חדר מתמטיקה" ובו בעיקר משחקים. אם המורה היתה יודעת לפעול נכון בחדר הזה, אם כל כיתה היתה מקבלת לפחות שעה שבועית של משחקי חשבון - משהו היה זז. בהיעדר דברים כאלה בבית הספר - נראה לי שההורים צריכים לעשות את זה בבית. הורים מתמטיים וילדים עם נטיה מתמטית עושים את זה ממילא באינטראקציה היומיומית ביניהם. לגבי השאר - נראה לי שצריך להעלות מודעות לנושא. כל שאלה של "כמה" בבית (ולא "כמה קיבלת במבחן
) היא שאלה מועילה וטובה.

אצלנו יש../images/Emo3.gif עלה המון כסף ובקושי

מורות נכנסות אליו... תאמינו לי שיש בבית הספר יותר אביזרים ומשחקים ממה שאתן חושבות (כבר עברתי שלושה), הבעייה היא בעיני הלחץ שמשרד החינוך מפעיל עם כל המיצבים והמבחנים והמורה רק מרגיש במבחן כל הזמן ושהוא צריך שכולם ידעו את התרגילים ולכן ממלאים חוברות, שזה תרגול טכני ולא הבנה והתנסות ושוכחים את כל האמצעים הנפלאים שעומדים לרשותם.

noa_f

New member
וגם לא כל המורים בעלי שאר רוח

שלא לדבר על יכולת, אבל ביה"ס היה אמור לדרוש מהם. בשביל זה יש רכזות שכבה ורכזות מקצוע ומדריכות ומה לא... אני יודעת, שהרבה פעמים, אם אין "חוברת" המורה לא יודעת מה לעשות בשיעור. רע מאוד.

מסכימה לגמרי. את הביקורת של על

מורים, בעיקר בחינוך הרגיל, יש לומר, עדיף שהורים לא ישמעו, כי כולם יעברו לחינוך ביתי.

לורליי43

New member
תלוי בילד

ותלוי בבית הספר. אני אשלח את הבן להכנה- לא על מנת שילמדו אותו לקרוא. יש לו קושי גרפומוטורי, ואני חושבת שהוא צריך להתרגל לסגנון העבודה בכיתה א'- כי אחרת הוא יפתח תסכול שיעכב אותו בהמשך. בנוסף- ידוע לי שבבית הספר עובדים "במרץ". יש לא מעט דפי עבודה, וילד שקשה לו לכתוב (פיסית) לא יעמוד בקצב. לכן, אני מניחה שככל שהוא יתאמן יותר- הוא יתרגל ויהיה לו יותר קל.

זה כבר באמת סיפור אחר. ממליצה לך

על ריפוי בעיסוק ולא על מוכנות לכתה א'. הסיבה לכך היא שמרבית המורות להוראה מתקנת לא כ"כ מתמחות בתחום הגרפומוטורי מסיבה פשוטה, אין השתלמויות בנושא.

לורליי43

New member
זה גם וגם

אנחנו מטפלים גם בנושא בריפוי בעיסוק, אבל חשוב גם לטפל בנושא כיתה א' וסגנון העבודה.

למה את מתכוונת? אני לא רוצה שתבזבזי

את כספך לחינם. מרפאה בעיסוק טובה צריכה להכין אותו מההיבט שהזכרת קודם.

לורליי43

New member
יש לנו מרפאה בעיסוק מצויינת

בהכנה לכיתה א' עובדים יותר בכיוון של חוברות, דפים, צביעה, אותיות. אני רואה את ההכנה, כתרגול לקראת שנת הלימודים. יש ילדים שמאוד קל להם להכנס לכתיבה למשל- ואני רוצה שהוא יהיה כבר יותר מתורגל גם בצורת הלמידה. בריפוי בעיסוק אלה כל מיני משחקים שעוזרים לפתח את המוטוריקה העדינה ורק חלק מזה כתיבה.

לורליי43

New member
זה לא מספיק זמן

הוא עושה דברים ליד השולחן- גוזר, מדביק, משרטט. אבל יש את ליד השולחן, ויש משחקים, ויש את חדר הפעילות "המוטורית הגדולה"- וכל הטיפול הוא 40-45 דק'. הכנה לכיתה א'- זה יותר ממוקד וגם עובד על מוטוריקה עדינה.

הבנתי שזה פונקציה של זמן. אני מניחה

שהמפגש עם המרפאה בעיסוק הוא מטעם קופת חולים. בכל אופן כמו שאמרתי כל עוד את מרוצה זה מה שחשוב.

למעלה