היפנוזה

Rinaty

New member
היפנוזה../images/Emo121.gif

האם טיפול נפשי בהיפנוזה הוא מומלץ? כיצב הוא נעשה? מה בדיוק קורה במוח שגורם לנו להיות מהופנטים?

שאלה טובה

אהבתי את השימוש באייקון הרוח. ובכן, לשאול "האם טיפול נפשי בהיפנוזה הוא מומלץ?" זה בערך כמו לשאול "האם טיפול רפואי של עירוי הוא מומלץ?". כל טיפול הוא מומלץ לאנשים מסויימים במצבים מסוימים, ולא מומלץ לאנשים אחרים במצבים אחרים. היא מתאימה למשל אם הייתה לאדם טראומה מסוימת בעבר (למשל אונס) שהוא הדחיק אותה ולא מסוגל להיזכר בה בטיפול פסיכולוגי רגיל, אבל היא משפיעה עליו היום (למשל חוסר אמון באנשים או פחד ממגע). קשה לפתור את הבעיה בלי להיזכר באותו מצב, אבל להיזכר בו זה כואב מדיי. היפנוזה זה משהו שנקרא "מצב תודעה שונה" (altered state of consciousness". כמו שיש מצב תודעתי שנקרא ערוּת ומצב תודעתי שנקרא שינה, אז יש מצב תודעתי שנקרא היפנוט. וזה משהו בין שניהם. האדם נראה ער (העיניים פתוחות, והוא מדבר) אבל הוא לא ממש מודע למה שקורה מסביבו. זה מאפשר לגרום לאדם להיזכר בפרטים של האירוע ובתחושותיו אז, כשהוא כאילו מורדם. המטפל (פסיכולוג או רופא בלבד מורשים לעסוק בכך) עוזר לו להיזכר, אבל גם "לשנות את סוף הסיפור". למשל לגרום לאישה לדמיין שהיא צועקת "לא! לא!". או אם מדובר באדם מבוגר שעד היום מרגיש חסר אונים כי כילד הוא עבר חוויות של ניצול והוא מאשים את עצמו (נפוץ אצל קורבנות) - אפשר להביא אותו "לדבר עם הילד שבו" ולהרגיע אותו שהוא בסדר ושהוא לא עשה שום דבר רע.

איך זה נעשה

(חתכתי לשניים למען קלות הקריאה). התהליך שנעשה בהיפנוזה נקרא סוגסטיה (או בעברית הַשָּׂאה). זהו מצב שבו אדם אחד (המטפל) משפיע השפעה מקסימלית על אדם אחר (המטופל). השפעה העצומה הזאת היא הסיבה שההיפנוזה שמורה היום מתוקף חוק רק לרופאים ולפסיכולוגים, ונאסרה למטרות בידור למשל - יש פה השפעה לטווח ארוך. דרוש אמון מקסימלי של המטופל במטפל - היפנוזה לא יכולה להיעשות בכפייה. כאשר נוצר האמון הזה, המטפל מכניס את המטופל להרפיה עמוקה ("הרגליים שלך נעשות כבדות יותר ויותר" וכו'). הוא בודק שהמטופל אכן לא ער, ומלמד אותו אות שלשמעו המטופל יידע מתי הוא יכול לצאת מהמצב. ואז הוא מתחיל את "הרצת הסרט" ושינויו. הרבה מהמטפלים בהיפנוזה הם רופאי שיניים דווקא, משום שבעזרתה ניתן "לטפל באדם שיש לו חרדה מרופאי שיניים ומזריקות. אף אחד לא יודע מה בדיוק קורה במוח בזמן היפנוזה (בכלל יודעים על המוח מעט מאוד). ב- EEG רואים שהגלים משתנים. נדמה לי שמופיעים גלי גמא, שמראים על הרפיה עמוקה, אבל אל תתפסו אותי במלה.
עפרה

2_be

New member
ומוסיפה

בבידקות בהן רשמו את גלי המוח ב-EEG התגלה שמה שמקבלים קרוב הרבה יותר למצב ערות (ואם להיות מדויקים אז למשהו שבין שלווה לחלימה בהקיץ=בין גלי אלפא לגלי תטא) מאשר למצב שינה . < קצת על גלי המוח: ניתן לסווג אותם ל-4 תדרים עיקריים: 1. גלי ביתא -13-30 הרץ, מהירים, מאפיינים מצב של עירות וריכוז. 2. גלי אלפא - 8-12 הרץ מאפיינים מצבים של רגיעה. 3. גלי תטה - 4-8 הרץ מאפיינים מצב של לפני שינה, חלימה בהקיץ, מקשים על יכולת הריכוז. 4. גלי דלתא - 0-4 הרץ, איטיים, מאפיינים מצב של שינה עמוקה. >

Rinaty

New member
תודה../images/Emo141.gif

השאלה שלי, כמו התשובה שלך, מתחלקת לשני חלקים, אז הינה ההמשך: כשהייתי בת 10 אחי וחבר שלו עשו עליי ניסוי בלי שידעתי והיפנטו אותי.. אני חושבת שזה היה כתוצאה מהיפרוונטילציה: הם אמרו לי לנשום עקום במספר קבוע של נשימות ביחידת זמן.. ספרו 60 נשימות או 70 כאלה ואז כשנגעו בעורף שלי נירדתי.. אני זוכרת שניזכרתי ב'משבר' הכי גדול שהיה לי עד הגיל הזה,שרבתי עם חברה טובה.. בכל מקרה אני רוצה לדעת אם זה היה מסוכן והאם באמת הפנטו אותי פעם אחת ולתמיד..

תודה ל- be2

רינת, אני לא בטוחה שהבנתי בדיוק מה קרה שם. מה קרה כשנגעו בעורף שלך? בכל מקרה, היפר-וונטילציה זה לא היפנוזה. היפרוונטילציה (איוורור יתר) מופיעה כאשר נושמים נשימות עמוקות מדיי או מהירות מדיי, ונוצר עודף בפחמן דו חמצני וחוסר בחמצן. המצב הזה גורם לחרדה גדולה ואף פחד מוות. ייתכן שמרוב חרדה נזכרת באירוע הכי טראומתי שהיה לך עד אז בחיים.

Rinaty

New member
../images/Emo13.gifמה שקרה..

זה שנירדמתי, ואני לא יודעת אם זה היה חיצ עילפון כזה בגלל ההיפרוונטילציה, או שאכן היפנטו אותי.. טוב.. לא משנה אני מניחה שאי אפשר להסביר במילים מה בדיוק הרגשתי.. ד"א ממה שאני יודעת היפרוונטילציה זה ההיפך, עודף בחמצן, ולכן שחיינים נושמים נשימות עמוקות כאלה ומגיעים להיפרוונטילציה ברמה נמוכה כמובן, ע"מ שריכוז החמצן יעלה בדם וכך הם לא יצטרכו להרים את הראש הרבה לנשום..... אבל.. יכול להיות שאני טועה..

צודקת

כרגע בדקתי- היפרוונטילציה נגרמת מחוסר ב- CO2. אני חושבת שמה שהצולנים עושים נועד למנוע שיכרון מעמקים - שקשור דווקא לחנקן. אולי מישהו אחר זוכר יותר טוב איך זה עובד... בכל מקרה נראה לי שקצת קשה לדעת מה קרה לך אז.

medichi

New member
לא סגור על המנגון

אבל אני חושב שצוללנים מכנסים את עצמם למצב של היפרוונטילציה מאחר ו כשיש ירידה של פחמן דו חמצני בדם,הזיקה של המוגלובין לחמצן עולה זאת כאמור השערה בלבד יכול להיות שזה גם קשור לשיכרון מעמקים אם כי שיכרון מעמקים קשור למסיסות של חנקן ברקמות (לחץ בבמעמקים גורם ליותר חנקן להתמוסס לדם,זה גורם לשיכרון מעמקים וגם יכול להצטבר ברקמות כמו בפרקים בתור בועות של גז ואז זה גם כואב)-ואני לא רואה איך היפרוונטילציה קשורה לחנקן

medichi

New member
זה עודף פחמן דו חמצני

בעצם היפרוונטיציה קוראת כאשר ה pH של הדם יורד (חומציות עולה) ומה הקשר ל פחמן דו חמצני (CO2) : רוב ה CO2 בדם מובל כחומצה קרבונטית (בניגוד לחמצן שרובו המכריע מובל ע"י ההמוגלובין) ,כשיש עודף של פחמן דו חמצני בדם יורד ה pH (החומציות עולה)-כי כאמור הפחמן הדו חמצני הופך לחומצה בדם והגוף בניסיון לסלק את ההודפים (של ה CO2) נכנס למצב של היפרוונטילציה (נשימת יתר). זה קורה במחלות ריאה,מחלות כילייה מסוימות (שגורמות לעלייה בחומציות),סכרת וכו' זה גם קורה כחלק מהתקף חרדה-למרות שהמנגון שמביא את החרדה להיפרוונטילציה לא ידוע לי ,ואשמח אם מישהו יעדכן אותי

medichi

New member
זה מסוכן

עד כמה שיודע לי לגרום לעצמך היפרוונטילציה יכולה להגמר לא טוב

הי עפרה

ממה ששמעתי הטיפול עלול להיות מסוכן לפעמים כשבבת אחת מציפים זכרון שלא בכדי הודחק והנפש עדיין לא מסוגלת להתמודד איתו באחת = רע.

שמיצית

New member
מסוקרנת להתנסות בזה, אבל....

איך עושים היפנוזה לחירשים
שאלה מסקרנת לכשעצמה....

Aisha

New member
מצאתי משהו בנט

הפנוזה בטיפול פסיכולוגי. אולי זה יסביר כמה דברים אני אישית לא כלכך בעד. ידוע שהפנוזה איך שהוא עוברת את מחסות התת מודע ומאפשרת לו לעלות למודע. לדעתי זה כאילו לפתוח תייבת פנדורה. אי אפשר לדעת מה יש שם ושזה יוצא אי אפשר להחזיר את זה אחורה. לדעתי לא מומלץ אבל מצד שני זה כן יכול לעזור בטיפול בגמילה מעישון למשל או להורדת משקל. צריך ללכת למשהו שמתמצא בטיפול מסוג זה

מוּסקט

New member
אישית - אני לא מחזיקה מהיפנוזה

אנשים מדחיקים את התת מודע שלהם דברים לא בכדי. ההדחקה היא מנגנון הגנה מוצלח - אולי אחד היותר מוצלחים שיש. אם קיים משהו בנבכי העבר שמאוד מפריע להווה - ומחלצים אותו בכוח באמצעות היפנוזה - יש לקחת בחשבון שהאדם לא ממש ירגיש הקלה לכשיפגש עם הג'יפה שהודחקה... נהפוך הוא. לכן את המהלך צריך לעשות בפיקוח ובאמצעות אנשי מקצוע שיודעים לא רק לשבר את ההתנגדות, אלא גם לאסוף את השברים אחר כך כדי שאפשר יהיה להמשיך לחיות. זו לא חכמה לנפץ הגנות ולהשאיר את האדם חשוף לתכנים וזכרונות מכאיבים.

תשמעי

יש אנשים שזה מתאים להם ויש אנשים שלא. יש בעיות שזה מתאיםלהן ויש בעיות שלא. אני מכירה מישהי שטוענת שנפטרה מ- OCD בעזרת היפנוזה. כנראה שלה זה התאים.

אה...

אני רואה שיצאה לי הודעה ב"טון" חסר סבלנות. קצת קשה לשמור על טון באינטרנט. זה היה אמור להיות טון נונשלנטי כזה.. לא יודעת איך להסביר...כזה של "לכי תדעי". עפרה

למעלה