היסטוריה בבית הספר

r o n n y s e r

New member
היסטוריה בבית הספר

לאור ההודעות והויכוח בשרשורים הבאים, אני מבקש קצת להרגיע, הויכוח סביב הנרטיב הציוני או הפלשתיני היה מנומק ועורר המון סמני שאלה, אבל כולם הסכימו ששיעורי ההיסטוריה בבית הספר הם דבר שמבוצע על ידי מורים מגוייסים של מערכת הממשל וברצונם לדחוס לתוך מוחות הנערים התמימים עובדות ונרטיבים גמורים וארוזים על פי מיטב המסורת הציונית. "לא מלמדים לחשוב" "אין כל נסיון לעורר סקרנות" ועוד, כמורה להיסטוריה בעל תארים אקדמאים (וכאלו יש לרוב חברי) שהיה באותם קורסים ושיעורים שנכבדי מדברים עליהם, אני פשוט מרגיש נפגע, השנה נכנסתי לכיתה ובקשתי מהתלמידים שאוהבים היסטוריה להרים את ידם, רובם לא עשו זאת, בסיומה של השנה בקשתי זאת שוב ובם עשו זאת בהתלהבות, אני חלק מגישה וממערכת שכן מבקשת לטפח חשיבה וסקרנות, עצם העובדה שחלק גדול מתלמידי מקליטים תוכניות בערוץ ההיסטוריה, מבקשים לעורר ויכוחים אפילו בהפסקה וממש ממש לא החסירו שיעור אומרת שלא הכתבתי חומר וזהו. רבותי אנחנו ממהרים לעלוב ולבקר את ציבור המורים, אני הלכתי ללמוד היסטוריה בעקבות המורה שלי, ואנ יודע שיהיו תלמידים שיעשו זאת בעקבותי, ואם נראה לכם שאני חריג, זה ממש לא כך. אני חושב שיש הרבה מה לשפר, מה גם שתוכנית הלימודים משתנה כמעט כל שנה, וכן יש לי כמה הסתייגויות מהתוכניות למניהן, אבל אתם ממש פסלתם באחת את כולנו כאילו זו עובדה מוגמרת וזה רבותי, יהירות, אני מאוד מעריך ולומד מכל אחד שכותב בפורום, אבל אל תהיו חלק מהציבור שפוסל אותנו כל כך בקלות ובהינף יד, אנחנו כולנו בעלי תארים ומשכילים להזכירכם.

Boogieman

New member
אנסה להבהיר,מהצד שלי בכל אופן

כמו שצינתי באחת ההודעות,היו לי 2 מורים מצוינים להסטוריה בבי"ס ואני יודע שישנם כאלה,עדיין. אני חושב שהטענות כאן הן לא נגד המורים באופן אישי אלא נגד המערכת באופן כללי,ידוע לי שיש יוצאים מן הכלל ויתכן שיש הרבה יוצאים מן הכלל אבל דובר כאן,בכל זאת על התמונה הגדולה. אתה צריך לזכור שכולנו היינו תלמידים ( יש כאן לא מעט תלמידים בהווה ) ואף אחד כאן לא מנותק לחלוטין מהנושא. הניחוש שלי הוא שהנושא עלה על רקע פלישת ילדי הבגרויות לפורום והייתי ממליץ לך לדפדף אחורה ולקרוא את ההודעות שהם מעלים. אתה תוכל לראות את הדרישות של מערכת החינוך דרך ההודעות האילו וכן את היחס הבלתי נמנע של התלמידים למקצוע ההסטוריה.

r o n n y s e r

New member
הבעיה היא במקצוע? רק במקצוע?

ידידי כאחד שעוסק בחינוך אחת עשרה שנה (ולא רק הוראה ממש לא רק) אני חייב לציין שהבעיה היא בחוסר הרצון של הילדים היום להיות סקרנים להרבה דברים (ואני כמובן מכליל כי יש המון שכן מתעניין) ספר היא מילת גנאי בחלק גדול מהכיתות, תרבות הפנאי די ריקנית והתנדבות למען הקהילה או לעיתים למען חבר היא מנימלית. המערכת מנסה (לעיתים היא נכשלת לעיתים היא מפספסת) להחדיר לילד הלומד בה מכלול של עובדות בסיסיות כדי להופכו לאדם עם ידע כללי מינימלי, קרא את השירשורים ותראה כיצד ילדה מבקרת את המערכת על כך שהיא צריכה לדעת מי זה היטלר! מי זה היטלר! לא טוקידדס לא הרודוטוס שלדעתי בהחלט חשובים להיות בידע כללי מינימלי, אלא בדמות שיש לה חלק גדול ומשמעותי בעברו של העם אליו היא משתייכת, אני ממש לא רוצה להישמע מטיף וקלישאי, אבל שספורו של דיויד בקהאם מעסיק את אותה נערה חביבה יותר מבקהאם אני לא מוצא אשם דווקא במדיניות ההוראה או בבחירת חומרי ההוראה או הנרטיב בהיסטוריה. יש פוליטיקה והיא תמיד משפיעה, אני מבטיח לך שהנראטיב הנלמד בבלגיה מציג את הבלגים באופן מאוד חיוור או בכלל לא בקורתי לגבי שליטתם בקונגו, כנ"ל צרפת באלג'יר או בריטניה בהודו, אפילו שואת האינדיאנים נלמדת בוודאי על פי הנראטיב האמריקני או הדרום אמריקני באופן מאוד מסויים שבוודאי היה מעורר מחלוקות לא קטנה בקרב היסטוריונים רבים. מערכת החינוך צריכה להתמודד עם כל כך הרבה גירויים ויתכן שהדרך הנכונה היא לגייס את הטכנולוגיות הנכונות ולשנות פרדיגמות מסויימות, אבל אל תפסלו אותנו באופן גורף, במיוחד אם לכם אין שיטה ברורה ואחרת להורות כך שתווצר סקרנות טבעית. סתם לצורך הדיון אני מזמין אתכם לתת רעיונות איך ללמד היסטוריה אחרת, הכל פתוח בתנאי שתציגו רציונאל מאחורי הצעותיכם.

האזרחק

New member
בוא נתחיל בכבוד הראוי

לאחד המקשים המרשימים ביותר במקלדת - מקש ה ENTER, או כפי שהוא נקרא בעבר (אנחנו בפורום היסטוריה...) RETURN. קשה מאוד לקרוא בלוקים של טקסט, בטח שלא לעקוב אחרי התוכן ואז לנסות ולנסח תשובה. אתה צודק בזה שהדור הצעיר (מי שישמע, אני בסה"כ בן 27) מגלה פחות עניין בלימודים - אבל אתה לא חושב שלמחנכים (למערכת...) אין בזה חלק? כמות החומר הולכת ויורדת - מיקודים? הגרלות? הורדה של חומר? המורים משחקים לידיים של התלמידים ומאפשרים להם להשפיע על היקף החומר ובקרוב הם ישפיעו גם על הרכב החומר. אל תתפלא אם בעוד שנה שנתיים תגלה שתולדות חייו של בקהאם ("ע"ע יומן בקהאם 2004") יהפוך להיות חלק עיקרי בחומר לבחינת הבגרות, במקום עליית הנאצים לשלטון ומלחמת העולם השניה. ("מי רוצה לשבת עם חברה ולדבר על היטלר?") כנראה מדובר בשני תהליכים מקבילים שמזינים אחד את השני, מצד אחד נותנים לתלמידים יותר ויותר כוח לשנות ולהשפיע, ומצד שני נותנים להם פחות ופחות כלים כדי לדעת לבחור באפשרות הטובה יותר... נו, אז איך קוראים לאישתו של בקהאם אתה כבר יודע?

r o n n y s e r

New member
המערכת? מה היא משתנה עם כל שר?

ידידי. המערכת מונהגת ונתונה לתכתיבי פוליטיקאים המבקשים לגזור קופון על גבי המורים עיון שטחי בירחוני מורים יצייר לך תמונה בה המורים מאוד מתנגדים לכל ההקלות וזילות החומר. על היטלר לא מדברים עם החברה, גם אני והקולגות שלי מדברים על דברים אחרים בעת שיחת חולין, אבל אמור לי מדוע אתה יודע את העובדות הבסיסיות (לפחות) של ההיסטוריה ובטח שבטח זו הנוגעת לנו? מה שונה בך משאר חבריך לגיל? אני משוכנע שזה משהו שבא מהבית. אין מה לעשות בית הספר היה ויהיה חינוך משלים ונותן למרותם של הפוליטיקאים. אבל אני לא מסכים שאת מלוא האחריות ואפילו לא את רובה יש לגלגל לפיתחם של המורים שעושים עבודה ממש קשה במינימום תגמול אגב אינני יודע מה שמה של אשתו של בקהאם (ויקטוריה אולי?) נ.ב מומלץ לקרוא את דברי מנהל בית הספר גלילי בכפר סבא שמחזק את דברי באתר ארגון המורים קישור מלווה

טרה10

New member
אף בוגר תיכון לא יוצא דוקטור

להיסטוריה.בכלל יש הנחה שלאחר קריאת מאמר או ספר זוכרים רק שמונה אחוז מהחומר. כל חומר. אלא אם כן לומדים אותו לעומק.ואז זוכרים יותר. וזו המטרה שלתלמיד שלמד היסטוריה ושמע בשיעורים יהיה מושג כולל על מה שאירע בעבר. שידע כיצד לגשת לחומר ושאם ירצה לדעת יותר ממה שזכר- יהיו לו הכלים לכך. והפרטים- הרי גם אנחנו מתווכחים עליהם. אפילו על מה שקורה היום- ואתמול אין הסכמה. לכן מה שחשוב זה הכלים. ולא התוכן. התוכן נמצא בספרים. והיום גם באינטרנט..אגב. ועצם הויכוח מראה על נחיצות הלימוד של המקצועות השונים.

r o n n y s e r

New member
מה הקשר?!!

איך הויכוח מוכיח שצריך ללמוד מקצועות אחרים? מי אמר שלא? ומה העניין עם זכרון המידע מהספרים הדיון נסוב סביב השאלה האם המערכת מסרסת את הסקרנות הטבעית של הילד ללמוד, או שמא כל החברה מובילה לכך וכמו כן האם יש לכם להציע שיטות ודרכים טובות יותר, אי כשלעצמי מאאמין שיש עתיד מדהים לשיעורים המקוונים

טרה10

New member
הילד הסקרן מטבעו יזכור רק חלק

מהמידע.זה שהשיטות בבי"ס הם מיושנות ומבוססות על ציטוט ושינון-לא רלבנטיות.עובדה שלא המציאו שיטות אחרות.באותה מידה ניתן לאמר שיש להוציא את הילד מהבית כדי שההורים לא יקלקלו לו את תמונת העולם שמסביב מחוץ לבית. מה שטענתי זה במילא הוא יזכור רק חלק קטן מהלימודים והעיקר זה הכלים שביה"ס מקנה. דוגמא אחת היא למשל שאם לא ילמד זמרה בבי"ס-הוא בכלל לא ידע שניתן ללמוד את המקצוע. ושיש ניואנסים שונים במוסיקה החל מזמרה שירה ונגינה. וכך זה בכל מקצוע. השאלה היתה למה בדיוק צריכים היסטוריה- והתשובה כדי שהילד ידע בסיימו את הלימודים שיש מקצוע כזה ושניתן לעסוק בו כמקצוע או כתחביב. ביה"ס הוא מוסד שנועד להכין את חניכיו לחיים. כפי שפנימיה צבאית יש לה את המטרות הייחודיות שלה.

האזרחק

New member
למה היא משתנה באמת?

שר חינוך בישראל נישא כל כתפי תלמידים בזכות העובדה שהוא פטר אותם מללמוד על המלחה"ע השניה לבחינות הבגרות - מי מזלזל במקצוע שלך יותר אדוני המורה: התלמידים, או השר? אני בטוח שאם יבוא שר חינוך ויגיד שבכל חודש הוא יגריל את משכורות המורים אתם תזעקו עד לב השמיים. (ורק אז נשמע שהוא מזלזל במקצוע שלכם וכו')

r o n n y s e r

New member
ארוגנטיות - אורסון וולס היה מתבייש

אני מצטער שיש לאדוני בעיה בהבנת הנקרא, הרי זו בדיוק הייתה טענתי, ועל כך תמצא מורים שמלינים לא רק בפורום הנוכחי אלא גם באתר ארגון המורים ובירחונים המתפרסמים מה בדיוק הקשר בין הזלזול של שר החינוך במקצוע שלי למה שאמרת, אתה מנקה את החברה מיצירת מצב שבו לנער אין כל חובה אמיתית לעבוד קשה בגלל שהשר מנסה להוציא הצלחות מלאכותיות, ואז בדמגוגיה אתה כמובן מזכיר את משכורות המורים, המשכורת כמובן... אנחנו נזכיר למורה שהוא מעין אוכל חינם ואז נחזק את נקודתנו בויכוח. אז ככה אזרח כ. אני נגד הגרלות (שכבר מזמן נגמרו) אני נגד לעשות הכל רק לעבור, אני בעד דרך לימוד שתעורר את סקרנותו של התלמיד, ובטח בטח אני חושב שמורים צריכים להרוויח יותר. אני לא אתנצל יותר על מקצועי, אני טוב חברי טובים כולנו למדנו קשה בשביל להגיע לתואר שיקנה לנו את הזכות לעמוד בכיתה. כמו שאתה לא בא להאשים את הרופאים במערכת הבריאות המתדרדרת, אני לי אסכים יותר שכמוך יזלזלו בי או בשותפי העושים עבודה באמת קשה. די נמאס לי מהדמגוגיה הזולה שלך ושל כמותך ועכשיו ם יש בפורום אנשים רציניים ולא דמגוגים בגרוש (סליחה על ריבוי המלה זה פשוט כל כך הולם את דברי קודמי) אני רוצה דיון רציני על הדרך לשפר, על אמצעים להפוך את המקצוע למה שהוא בעיננו - משהו מרתק, רב גוני ועמוק.

האזרחק

New member
מעולם לא טענתי שמורים הם אוכלי חינם

אל תכניס דברים בפי. אני מודע היטב לעליבות משכורות המורים ואני יודע שלפני העלאת סף הכניסה לסמינר הקיבוצים (שעומד כיום על לקבל לכל היותר 300 בבחינה הפסיכומטרית) יש להעלות משכורת זו. אמרת בעצמך "הרי זו בדיוק הייתה טענתי, ועל כך תמצא מורים שמלינים לא רק בפורום הנוכחי אלא גם באתר ארגון המורים ובירחונים המתפרסמים" מתפרסמים איפה? אתר ארגון המורים וירחונים? מי קורא אותם מלבד עוד מורים? ההרגשה בציבור הייתה ונשארה שאפילו המורים לא ממש מאמינים בעקרונות המקצוע שלהם - אולי כדאי להפטר מהמורים שמטפחים את הסטיגמה הזו מוקדם ככל האפשר? (אבל אי אפשר, יש ארגוני מורים על\תת\ובין יסודיים שישאירו את המורה הגרוע ביותר בעבודה, רק כדי לא לאבד מעט מהכוח שלהם) הטענה היחידה שלי כלפי המורים היא שהם לא נלחמים מספיק על כבוד המקצוע שלהם ומקבלים את היחס המזלזל של ההורים, התלמידים והממשלה (ושר חינוך אחד במיוחד) כמובן מאליו. ואם אתה רוצה להפוך את ההיסטוריה בפרט למקצוע מרתק, רב גוני ועמוק אולי כדאי להתחיל מהחלפת המורה שמככבת באחת הפרסומות בחודשים האחרונים... מורה מייצגת, אתה לא חושב? (כזו הייתה המורה שלי להיסטוריה, מזל גדול היה לי שידעתי את מרבית החומר "מהבית", אחרת הייתי מסיים את התיכון עם ידע כללי "ממוצע" - שואף לאפס)

r o n n y s e r

New member
איך?

זו בדיוק נקודתי, איך, אתה מכיר את הניסוי שנקרא "עוז לתמורה" ארגון המורים מנפנף בזה כבר שנתיים, זוהי תוכנית שמיישמת חלק גדול מהמלצות ועדת דברת. מורים רבים מוחאים על זילות המקצוע והחומר. אבל תגיד לי אתה, איך אני אתמודד עם מנכלי"ת משרד החינוך או השרה, עם המפפ"ר להיסטוריה (שהוא באמת מגוחך). אנחנו את שלנו אומרים בכל הזדמנות. והנה למרות הכל אנחנו מנסים ליצור לימוד אחר קל יותר ועניין הרבה יותר, מגרכה מרתק. אבל אני רוצה שתזכור שגם באקדמיה חלק גדול מהקורסים משעמם, לעיתים המרצה מתרכז בתחום צר שבו הוא מומחה ואתה ממש לא מקיף את כל מגוון האפשרויות. לימוד ככלל הוא בעייתי. ולא תמיד עונה על סקרנות טבעית. בסופו של דבר תמיד זה מרוץ עבור תעודה

montgomery

New member
סליחה?!!!!!!!

אתה רוצה להוציא את זה החוצה? תקשיב טוב, טוב. מה שאתה רואה כוחסר רצון ללמוד זה תוצאה של שיטת לימוד של לפני מאה שנה(כיתה, מורה, תלמידים והכתבה). ילד הוא חוקר מטבעו. כל ילד כשמגיע לגיל מוסיים מתחיל לשאול למה? מפה זה שאלה של מה קורה, האם הילד מקבל תשובות והוא מעודד לחקור או שהוא מקבל תשובות כגון "ככה". בנוסף יש גם את התעמולה החברתית של מרד בהורים ובמנהל(ראו ערך "המורדים" וטלנובלות אחרות).

קוכולין

New member
אני לא מכיר את שיטת ההוראה שלך

אבל כאחד שעשה בגרות לא לפני הרבה שנים, הבעיה היא בעצם שיטת הבגרויות. יכול להיות שאתה מורה מצויין, וגם לי היו מורים מצויינים להיסטוריה. אבל כל המורים הנפלאים האלה חייבים להתאים את עצמם לבגרות, שמיועדת להקאה של כמה שיותר חומר, ששוכחים אותו מספר ימים לאחר מכן. רק כאשר הגעתי לאוניברסיטה ראיתי מה זה באמת היסטוריה, וכיצד מלמדים אנשים לחשוב באמת ובתמים. אם הייתי שותף בתכנון תוכנית הלימודים בהיסטוריה, היה לי הרבה יותר חשוב שתלמידים יוכלו להביע דעה ביקורתית על מאמר או לנתח סוגיה היסטורית (למשל- האם הטרור היה חלק בלתי נמנע מהמהפכה הצרפתית, או האם הגזענות הנאצית הינה בינלאומית או גרמנית ספציפית), מאשר שידעו עוד פרט על מלחמת העולם השנייה, המלחמה הקרה או העלייה השנייה. אם המערכת תוכל לפתח לתלמידים חשיבה היסטורית, פרטים כמו מה זה בדיוק הפרוקטוראט של בוהמיה ומוראביה או מה קרה בדיוק בועידת ואנזה הם יוכלו כבר להשלים אחר כך.

masorti

New member
אני לא מסכים איתך...

הנחת העבודה שלך היא שלכולם יש מאגר ידע סביר, ומה שנשאר להשלים הוא הפרטים על הפרוקטוראט של בוהמיה ומוראביה. במצב כזה, אכן מה שחשוב הוא פיתוח החשיבה ההסטורית, הביקורתיות, יכולת הניתוח של טקסטים, וכו'. הבעיה היא שבית ספר אינו חוג להסטוריה, וכיום הבוגרים יוצאים עם קרוב לאפס ידע. אנחנו עדיין בשלב בו צריך להבטיח שישראלי שסיים י"ב יידע שאיטליה היתה בעלת ברית של גרמניה הנאצית, ושהפצצות האטומיות לא הוטלו על נורמנדיה וסטלינגרד. בעצם הגזמתי... יתכן בהחלט שנפוליאון הטיל את הפצצות האטומיות על בריטניה כדי לסיים את מלחמת 100 השנים. הפואנטה היא שלפני שדואגים לכישורי הניתוח ההסטורי של התלמיד, בוער לי יותר שהדור הבא לא יגלה בורות תהומית בהסטוריה בסיסית. והבעיה אינה בכך שמלמדים עובדות, אלא בכך שמלמדים הרבה עובדות משניות בלי לסנן ולהסתפק בדברים העיקריים + בכך שמנסים להגדיר הכול במונחים של "תן 4 סיבות ל..." או "כתוב 5 צעדים ש...".

r o n n y s e r

New member
אכן נכון

הבעיה בפורום (וזה טבעי) שכולכם עונים מנקודת מבט של שוחרי היסטוריה (וגם זה יפה) אחנו חייבים לזכור שמדובר בבית ספר שתפקידו להקנות מושגים בסיסיים, גם בתנ"ך או ספרות אין לומדים ברמת חקר אקדמית. חשוב לי יותר שתלמיד ידע מהם ממדיו ומשמעותו של הפתרון הסופי (במיוחד בהיסטוריה האנושית ופחות בזו היהודית). מה שכן הייתי רוצה לשפר בכל המערכת זה את עידוד הסקרנות, את הרצון של התלמיד לדעת יותר ולא את אותה הרגשה רעה שאי רואה בעיניהם בנוסח "למה עושים לי את זה" מיז צריך את זה" שאלות כמו "מה זה יעזור לי בחיים אם אני אדע מי זה צ'רצ'יל" וכד' הייתי רוצה שישלימו את מה שהם מקבלים בכיתה מתוך סקרנות, למעשה אפילו חומר כמו תוצאות מלחמת ששת הימים שיש לו השלכות אקטואליות מאוד להיום נראה בעינהם כמו עוד עונש של המפמ"ר להיסטוריה. אי התחלתי ליישם שיטות הוראה מקוונות וזה די עובד, התלמיד לומד בבית עם המחשב, מרוכז אך ורק בי, האם יש למשהו חשיבה נוספת בעניין שהי מוכן לחלוק אתנו?

montgomery

New member
פה אתם טועים....

הדור הבא כן יצא בורות טוטאלית, והוא כן ישכח את הכל אחרי הבחינה. צריך לעודד אותם לחשוב ולא לעכל מידע, מוח האדם הוא כלי נהדר ואו שאתה משתמש בו או שאתה מאבד אותו.... והדור הבא מאבד אותו, צריך לשנות את כל מערכת החינוך לדעתי

ronenaviv

New member
אסור להכליל

השקפתי הינה שרוב המורים מגיעים עם חוסר מצב רוח כולל, אין לאלו הכישורים המתאימים, או לחילופין היכולת להעביר מידע לתלמידים. אוכל למנות עבורך ידידי אחוזים גבוהים של מורים, גם בבית ספרנו שמגיעים למקום העבודה שלהם לעשות את השעות וזהו. לשמחתי, יש את אלו המעטים, שצר לי שעלי להגיד שהם אכן מיעוט, אלו שמגיעים אל המערכת, ומוסרים את עצמם אליה, אלו שלא יאבדו אף ילד בדרך ישנם מעטים בלבד, שמצליחים להחזיק אותי מרותק אל כסא, אם האדון מגיע להכתיב בלבד - איננו זקוקים לו, הספרייה עושה את זה טוב יותר, אני בהחלט מאמין ואני בטוח שאני מדבר בשם רבים, שאתה מיוחד וחריג, אתה נמצא עם המיעוט, אתה הצלחת להושיב על הכיסא תלמידים שלא ידעו מזה ללמוד. מכיתה ז, לא הצלחתי להבין למה מכל כיוון אני שומע שאם לא ארכוז השכלה לא אצליח בחיים, זה הרג אותי, הקנאות של המערכת , הביוקרטיה המצחיקה,מקומי לא שם:)

למעלה