הילדה שמתה בשל לבוש לא הולם...

הילדה שמתה בשל לבוש לא הולם...

התפרסמה כתבה מזעזעת (מכל בחינה) על הילדה בת ה- 14 מלוד שנרצחה ע"י בני משפחתה ביריה בשנתה בשל לבוש לא הולם ועל מסלול הדיכוי האיום של הנשים באותו בית. הכתבה במוסף השבועי של ידיעות. לי היא היתה קשה לקריאה והשאירה בי תחושה חזקה של חוסר אונים ויאוש - מהתופעה, מהאמפטיה לנשים שם, מאוזלת היד של רשויות החקיקה והאכיפה והענישה במדינתנו המתוקנת - מהכל. אין לי אפשרות להביא את הכתבה כי היא אינה באינטרנט וסריקה מלאה היא עבירה על זכויות יוצרים. ממליצה לקרוא, להגיב - ומותר גם מותר לצטט מובאות מתוכה. חנה

קראתי

וחשבתי על נושא שעלה כאן אבל לא עורר תגובות של ממש "האשה במיגזר הערבי" ואולי בגלל שאין כאן נשים ערביות. מצבה של האשה הערבייה-הישראלית הוא בכי-רע. רק אחוז קטן מאד מהן גדל במשפחות נאורות ומתקדמות ומתאפשר להן לחיות חיים מלאים. רוב הנשים הערביות-ישראליות מדוכאות בדרך שקשה להאמין שהיא הנוהגת במדינה הדמוקרטית והנאורה שלנו וכן, אני צינית. הזכרתי את ההיתקלות שלי עם משטרת ישראל וברור לי שזו הבעייה. כששוטר אכול בדעות קדומות שוביניסטיות-זכריות, אמור להגן על נשים לא משנה מאיזה מיגזר, הוא עושה זאת בדרך שהוא מבין. למשל:"למה את עושה צרות לבעלך? הוא חולה וזקן", וזה ציטוט נבחר אחד מרבים שהיה עלי לשמוע כשבאתי להתלונן על תקיפה ואיומים ברצח. אז מה תעשה אשה ערבייה שלפני שהיא מתה פיזית היא מתה אלף אלפי פעמים מפחד-מוות?

four seasons

New member
במסגרת עבודתי אני נמצא בקשר

עם נשים במגזר הערבי, אני עובד בחברה סלולרית, לחיוב כדאי לציין שהמשכילות דוברות עיברית רהוטה שנשמעת ממש כמו מוסיקה, אז ככה יש לנו לקוחה שכל פעם שאנו לא שומעים ממנה זמן רב אנו דואגים ויש מיקרים מעצבנים שאני מדבר עם לקוחה ופתאום איזה גבר שנמצא איתה לוקח את הטל´ ומחליט עבורה ושואל שאלות, כמובן שאני לא נותן פרטים חוץ מללקוחה, אבל יש מקרים שאין בררה והיא מבקשת פרטים לכתובתו, היה מקרא כזה שאחר כך היא התקשרה וביקשה לא לשלוח את הפרטים. מפני שהטל´ נעשו ע"י צעירה קטינה שאילו נודעו פרטים היא היתה חוטפת מכות ואף יכולה להיות בסכנה, לא קל לנשים משכילות שם, מזל שהומצא הת.ד נקווה לעתיד טוב יותר כדברי אורין ק´

אכן לצערינו גם במסגרת האפלייה

של המשטרה נגד נשים מתלוננות - יש שוות ושוות פחות. המשטרה לא אוכפת גם דברים שקשורים ליהודיות מפאת הכבוד הרב שהם רוכשים "לאוטונומיה של הקהילה" ול"הרגליה" - נישואי בנות 14 בקהילה הפרסים, בעילת קטינות ממוצא רוסי, ועוד כהנה וכהנה. הדוגמה שהבאת לגבי האחים מחדדת את תפיסתי זו. חנה

Boojie

New member
חנה, אני חושבת שצריך לבדוק את זה,

כי למיטב זכרוני, סריקה או צילום של כתבה לצרכי מחקר אקדמי, למשל, זה בסדר גמור. אז אולי צריך לבדוק ברצינות לאיזו נישה נכנסים הדיונים שלנו כאן - אולי סריקת כתבה לצורך דיון בפורום זה כן חוקי.

אני מבינה שדם ילדה קטנה אינו "ניוז"

יותר אולם הייתי שמחה אם הנושא היה תופס פה לפחות את אותה סערת רגשות שתפסו ציצי שערותיה של האישה החרדית שכן או לא מתגלחת בחתונתה. סליחה על הציניות, גבירותי, אבל אני בטוחה שרבות מכן חושבות כמוני וגם אלו שלא - מן הראוי שיעלו לדיון את מחיר הדמים שמשלמות חלק מנשות העולם הזה על עצם הוולדן ממין נקבה ובזמן ובמקום ובמשפחה ה"לא נכונה" ואולי גם במדינה הלא נכונה שאינה עושה דבר למען בטחונן. חנה

ציפי ג

New member
כחלק מאי כניסתי למקומות שלא

תואמים את אורח חיי, איני קונה ידיעות. (הפרסומות שם פשוט תת אנוש, והמלל, וואי וואי המלל). לכן איני מכירה את הספור. אני מבינה שמדובר בבחורה הערביה שנרצחה לפני מספר ימים על ידי קרוב שלה? איני מבינה מאיפה הוא שאב את עוז הרוח לרצוח אשה בשביל זה, אני יכולה להבין התנגדות ללבוש לא צנוע במכלול, וגם התנגדות שמי מבנות המשפחה הקרובה ילך בלבוש לא הולם, אבל בין התנגדות, ובין רצח המרחק גדול.

מדובר בילדה בת 14 שהגברים במשפחתה

הוציאו "חוזה" על 20 נשים וילדות במשפחה שנראות להן דעתניות מדי. הילדה הספציפית הזו נהגה ללבוש ג´ינס וטישרט ולפי עדות קרוביה לא בסגנון חשוף אלא שמרני למדי. כמו כן היא למדה בתיכון (ערבי) מעורב. הנשים בחמולה חוות התעללות קשה, הגברים הם השליטים הבלתי מעורערים בחייהם וגם במקרים קיצוניים המשטרה מתייחסת לזה כארוע משפחתי פנימי, משהו שבחברה הישראלית הם מכנים אותו כ"סכסוך בין בני זוג", "רצח על רקע רומנטי" ושאר הגדרות שאנחנו יוצאות נגדן כאן די בקביעות (ולא רק אנחנו, ולא רק כאן).
אגב - ציפי - הערתי לידיעות אינה גדולה משלך...אני קונה אותו (או קוראת אצל הורי) בשבתות רק מפני שזהו העיתון היחיד שאינו מופיע ברשת. וגם בו יש לפעמים גילויים וכתבות ראויות כמו הביקורת של אורית קמיר שהובאה כאן אתמול על "התשמע קולי" והכתבה בה אנחנו דנות כעת.

ציפי ג

New member
טפול באלימות במשפחות

אני חוששת, שטפול המשטרה באלימות במשפחה, הוא לא תמיד הפתרון. אני לא חושבת שצריך להתעלם מהנושא, חלילה וחס, אבל המשטרה היא לא גורם מטפל אלא גורם אוכף. לפני שנותנים לאדם עונש יש קודם כל לטפל בו, ולראות אם אפשר לפתור את הבעיה בדרכים אחרות. רק כדבר אחרון - המשטרה זה הפתרון. במקרה של אנשים כאלה, שהם ללא ספק דתים ומונחים על ידי הדת, היה מקום להפגיש אותם עם אנשי דת, שאני מקווה שהיו מכניסים להם מעט דעת. אני לא מכירה את הדין המוסלמי, ואני מקווה, שעל פי הקוראן אין רשות לרצוח, רק כי לא לבושים בצניעות. אני מקווה, אבל ממש לא יודעת.

פברואר

New member
כשדת ופוליטיקה רוכבות ביחד

לא יכול לצאת מזה שום דבר טוב. כל הנושא של חקיקה מתאימה והוראות ברורות למשטרה כיצד לנהוג במצבים בהם אזרחים פונים למשטרה בבקשת עזרה והגנה לוקות בחסר בלשון המעטה במדינה שלנו. בחברה הערבית ולא מעט גם בחברה הישראלית החוק מקל מאוד בכבודן ובחייהן של הנשים בתוך ביתןומחוצה לו. ולמה דת? כי החברה המוסלמית בשם הדת כופה על נשותיה להתכסות וכמה שיותר וכל המרבה הרי זה משובח. ופוליטה? כי ישראל 2001 מעדיפה להתעלם מרצח נשים בחברה הערבית בתואנה שהיא מנסה כמה שפחות להתערב במנהגי הדת ובתרבות של הערבים. והאמת? עד לפני שנים מעטות גם נשים יהודיות ישראליות בבואן לבקש את הגנת המשטרה מבעל מכה,נשלחו הביתה בבושת פנים עם מסר שמדובר פה בסכסוך פנימי ותוותרי והבעל זכה בנזיפה קלה עם קריצת עין. היום אומרים המצב השתפר. אני לא רואה את זה. כולנו יודעות כמה נשים יהודיות נרצחו בשנים האחרונות. וממש לא איכפת לי אין מכנים את זה רצח בגלל כבוד המשפחה או או רצח על רקע: היא עזבה אותי ואני לא מוכן להשלים עם זה ומותר לי לקחת את חייה (או בעברית תקנית: רצח על רקע רומנטי) כבר אמר מישהו השבוע שיש פה במדינה הזו ביטויים ותפישות מעוותות של שימוש בשפה. משהו כמו- שאפילו במוות אנחנו מבחינים בין הרוג קל והרוג קשה. האמת המוטחת בפנינו שוב ושוב היא אחת: אנחנו מדינת עולם שלישי, כושלת, שכבוד האדם וחירותו נמצאים בה בבור תחתיות. חנה, אני נענית לקריאתך להגיב אחרת לא הייתי כותבת את הדברים האלו נלאתי. אנחנו אפילו לא יודעים כחברה כיצד להגן על הילדים שלנו. האינטרס שלנו כחברה חייב להיות הגנה על הילדים שלנו אחרת זה לא שווה כלום בעיני. האווירה והרקע לרציחות האלו של נשים הם ברחוב, בבית, במסדרונות הכנסת ובבתי- המשפט. כאשר ילדה צעירה בת 10 או 17 מתלבשת בצורה חושפנית זה בסדר גמור בעיני. מה רע היא עשתה למישהו? היא מתבגרת והיא מתחככת עם המיניות שלה. התפקיד שלנו כחברה בוגרת זה לאפשר לה את זה לתמוך בתהליך ההתבגרות שלה ולא לאנוס אותה, להכות אותה ואף להרוג אותה כפי שקורה היום. כל המצב הקיים הוא תעודת עניות לנו כחברה. זה חוצה גבולות, תרבויות, ואמונות.

ספיר ק

New member
לא היה ברור מהכתבה שהגברים דתיים

הרבה מהם היו עבריינים, נדמה לי בעבירות סמים, וזה בוודאי מנוגד למצוות הקוראן. אני קיבלתי את הרושם שהם סתם פרימיטיבים, לאו דווקא דתיים במיוחד.

אני מסכים לגבי כבודן אבל

אני לא חושב שיש זלזול בחייהן של הנשים יחסית לגברים. נשים לא נשלחות להתאבד בפיגועים בחברה הערבים בניגוד לגברים. בכלל בקטע של חיי אדם הטבע יצר אפליה נגד גברים והעובדה היא שגברים חיים פחות מנשים. האם אתן בעד פעולה כלשהיא לתיקון אפליה בנושא הזה? האם ראוי לדעתכן להקצות תקציבים גדולים יותר ברפואה למחקר על איך לטפל במחלות סופניות של גברים?

עם כל הצער על המקרה

אני חושב שמחיר הדמים שגברים משלמים על היותם גברים גבוה יותר מהמחיר שנשים משלמות. נדמה לי שעל כל רצח של אישה בגלל מנהגים ברברים שנהוגים בחברה הערבית הקרויים בטעות כבוד המשפחה יש גם רצח או התאבדות של גבר. גברים ערבים קיבלו חינוך שדחף אותם להתאבד בגלל שהם גברים כאשר נשים לא מתאבדות למען אותן מטרות. המצב הבטחוני של נשות העולם הזה מבחינת סיכוי לשרוד עדיין טוב יותר מהמצב הבטחוני של הגברים בעיקר מסיבות אחרות(גברים בממוצע נחותים מנשים בנושא של יכולת הישרדות גם בלי מלחמות),והעובדה היא שבכל גיל ההסתברות של נשים לשרוד עוד שנה גבוהה מההסתברות של גברים לשרוד עוד שנה. אין לי התנגדות להעלאה לדיון של המקרה המזעזע של רצח ילדה בגלל לבושה ,ואפשר להעלות לדיון את חוסר הסובלנות כלפי לבוש של נשים בחברות מסויימות אבל ההקשר של מחיר הדמים אינו הקשר שיש בו אפליה נגד נשים.

Boojie

New member
בח-ייך.

מבחינתך התאבדות זהה ללקיחת חייו של אחר??? ברצינות? ונשים שחייהן נלקחים מהן שלא מרצונן זהות לגברים שטורפים את נפשם בכפם מבחירתם? ולא נראה לך שמשהו קצת דפוק בטיעון שלך?

החברה הערבית דוחפת גברים להתאבדות

החברה הערבית לא דוחפת נשים להתאבד וקראתי בעיתון שמספר נשים ערביות שביקשו להתאבד בפיגועים לא קיבלו אישור לזה כך שהנקודה שלי היא שמבחינת החברה היחס לחיי גברים לא יותר טוב. לא עשיתי השוואה בין מקרה בודד של אישה שנרצחה למקרה בודד של גבר שהתאבד אלא השוואה של היחס הכללי של החברה לחיי אדם.

פברואר

New member
אורי, אתה מסיט את הדיון

יתכן ולא נוח לך עם נושא של נשים הנרצחות מסיבות שנראות לגברים כסיבות הנכונות. אך אין טעם בדיון כואב ומהותי כזה לנו כנשים להכנס למעין התנצחות ותלונה על כך שבני מינך מתים פה יותר. זה פשוט לא הנושא. גם לא שיעורי ההתאבדות של גברים פלסטינאים. אה נו, וגם ולא תוחלת החיים של הגבר הישראלי מול האישה הישראלית במזרח התיכון.

אין לי בעיה עם דיון על הנושא אבל

השיטה הקיימת היא שהודעות חדשות יכולות להעלם תוך זמן קצר כך שכל נושא שקשור גם אם יש בו קצת הסטה של הנושא יכול להיות מועלה כתגובה. אינני מבקש לחסום את הדיון הכואב שמהותי לכן כנשים,ואתן מוזמנות לדון על הנושא במקום הרלבנטי שאינו תגובה להודעותי. לא הייתי מעלה את הנושא בתגובה אלמלא ההערה שערך חיי אישה נמוך מערך חיי גבר. יש הרבה נושאים שאתן מקופחות אבל חיי אדם אינו אחד מהן. העובדה שבעיקר גברים אשמים במוות של גברים לא משנה כי הטענה לא היתה שגברים נותנים לחיי נשים ערך נמוך יותר מהערך שנשים נותנות לחיי גברים(זאת טענה שאני מסכים איתה). הנושא של תוחלת החיים של גברים הוא נושא שהגברים מקופחים לעומת נשים שלא באשמתכן אבל הוא בהחלט נושא רלבנטי אם מדברים על שויון כי אם אתן רוצות שאנחנו ניתן לכן יותר זכויות יהיה לכן קל יותר לגייס תמיכה מאיתנו אם תציעו לנו לפחות אידיאולוגית(אין לכן דרך מעשית לפעול כשאתן לא בשלטון) גם לתת לנו את הזכות לחיות יותר ולהכיר בזה שבחברה שויונית העלאת תוחלת החיים שלנו צריכה להיות יעד מועדף על העלאת תוחלת החיים שלכן.

אורי, זו התקשקשות דמגוגית.

הרשה לי לענות לך באותו סגנון - אולי אם תחיו כגברים (כולם כמובן) חיים פחות רוויי טסטוסטרון, אלימות, תחרות וכולי תחיו יותר. כלומר - חיים שוויוניים יאריכו לכם את תוחלת החיים. כדאי, לא ? (ולפני שגאולה לוקחת ברצינות תהומית כל אמירה שלי ומנסה לייחס לה את מה שאין בה ולקשר אליה חודשיים אחר כך ומחוץ להקשרה - מדובר בתגובה צינית שלי על אמירה של אורי
)

למעלה