יש פה עוד, על תקליט המופע עם אצ´י
על העטיפה שלמה ארצי ואצ´י שטרו יושבים על כסא בשורה הרביעית במועדון צוותא, תל אביב. ארצי נשען על כתפו של חברו, הבאסיסט המזוקן, שמשלב ידיים, שולח מבט מלוכסן לכיון השני. רגע של חברות גברית. סוג של אינטימיות שנצרבת בדרכים, כשמפרקים ומרכיבים במות לבד, חורשים את הארץ עם גיטרה, טייפרקורדר וגיטרה באס. הזמן הוא היום לפני עשרים שנה. זמן מלחמה. אז זה היה בלבנון. עכשיו זה בכל מקום. לפני 20 שנה. שלמה ארצי בן 32 וחצי. אחרי שייצג את ישראל באירוויזיון, אחרי שהיה כוכב להקה צבאית, כיכב בסרט "חסמבה" והוציא תקליטים עם שמות מצחיקים כמו "יש לי אשה, ילדה ולמברטה" ו"משחקי 26", אחרי שהקליט שירים באידיש של איציק מאנגער וקיפץ על במות כשמאחוריו להקת "גברת תפוח". שלמה ארצי היה זמר השנה, זוכה בפסטיבל הזמר עם "ברוך ג´מילי". הוא היה הכל -ולא כלום. תקליטים שלו יצאו, אך לא נמכרו. הוא הוציא ספר שירה ב-1980. אף אחד לא התייחס אליו ברצינות. גם אחרי "גבר הולך לאיבוד" ו"דרכים" ו"מקום", עוד לא זכה שלמה ארצי להכרה שייחל לה. הוא היה מפורסם, אך זה הכל. אישית, ראיתי אותו בהופעה במתנ"ס בקיראון, עם אצ´י שטרו, באוגוסט 82´. היו באולם 72 איש. שורות ריקות ומייאשות נמתחו בין שלמה ואצ´י לבין ראשון הצופים. "אתם יכולים, בבקשה, לעבור לשורות הראשונות?" ארצי ביקש, כמעט בלחש. "אנחנו נרגיש יותר טוב להופיע ככה". מילאנו את הבקשה. אז "שלמה ארצי ואצ´י בהופעה חיה ב´צוותא´" הוקלט אז, כסיכום של סיבוב ההופעות המשותף שלהם, בארבע השנים בין 1978-1982. הצלחה לא היתה שם. הרבה ייאוש - דווקא כן. * * * ולתקליט הכפול עצמו: "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא", כך ארצי פותח, אחריו רצף שירי משוררים וכותבים ארץ-ישראלים:נעמי שמר (טיול לילי), נתן אלתרמן (לילה לילה) ושאול טשרניחובסקי (אומרים ישנה ארץ). סוגרים ב"שינויי מזג האויר", ששלמה ארצי כתב והלחין בהשראת ז´אן לוק פונטי הצרפתי צד ב´: יום אחד, אני נושא עמי שליעקב אורלנד ודוד זהבי, אף פעם לא תדעי, ששלמה ארצי כתב והלחין. צד ג´: גבר הולך לאיבוד, בואי ונתיר, ופתאום שלא באת וסוגרים ב"אני חייל" (טקסט שנלקח ממכתבו של נמרוד גאון ז"ל, שמוכר כ"אני שומע שוב", מתוך ´דרכים´) צד רביעי ואחרון: במטוס סילון. צוותא. הרדופים, עוד שיר משוררים - הפעם של נתן יונתן, שמסכם. ארבעה צדדים. הוקלט במועדון צוותא בספטמבר 1982, על ידי הטלוויזיה הישראלית. גיטרה באס ושירה. זה כל מה שיש שם. אלבום נזירי, לא מופק, חד פעמי, מצומצם אבל כואב, פשוט אבל לא פשטני, צורם לפרקים, אך אותנטי. שלמה ארצי שנא את עצמו, יום אחרי שהאלבום יצא לחנויות. האגדה מספרת שהוא עבר ואסף בחזרה מהחנויות את כל העותקים שהגיעו. לא בטוח שזה נכון, אבל לבטח הוא מנסה להשכיח את קיומו של התקליט הכפול הזה שלו, שמעולם לא עלה על דיסק, וגם לא יעלה. זהו שלמה ארצי כפי שלא הכרתם, אם אתם בני 25 ומטה. אין פה הפקה. אין סולואים של אבי סינגולדה, אין ריקודים עם הקהל ובכלל. אין מגלומניה. יש אמן מבולבל, בצומת קריטי בחייו המקצועיים, מבוהל אפילו, עם גיטרה ומקרופון וחבר באסיסט, מזוקן ושתקן - שעוזר לו לנסות ולשבור את הקיר הזה שחוצץ בין אמן - כל אמן - לבין ההצלחה הגדולה.. רגע אחרי האלבום הנשכח והיפה בדרכו המוזרה, עם הסאונד העקום והרגש הנקי, האמיתי, שנשפך בו - רגע אחרי כן, שלמה ארצי כבר חבר ללואי להב ויחד עם עיבודי הקלידים הנקיים והמופקים עד בלי די של רמי לוין, הוציא את "תרקוד" ששבר את הקיר. "תרקוד, היא אמרה לי, תרקוד". התקליט נמכר מצויין. אחריו יצא מיד "לילה לא שקט", ונמכר ב-130 אלף תקליטים. ארצי הגיע לפארק הירקון. השאר הוא הסטוריה. אבל אני, אהובה עלי דווקא ההופעה ההיא, בצוותא, על חולשותיה. אני שומע את ארבעת הצדדים של "שלמה ארצי ואצ´י בהופעה חיה ב´צוותא´" כבר חמישה ימים, ומצליח להתרגש. מאוד, אפילו... איך שלמה ארצי היה פעם - לרגע קצר בקריירה שלו - על המשבצת של טום וויטס מקומי, כמעט, שבור ומכונס וכאוב. לא נחרץ, לא אמן מיינסטרים שיש מחלקה שלמה על שמו ב"הד ארצי".