היי, סופ״ש כבר כאן

ראיתי את זה... פורט כשר?

יש באמת יהודים בפורטוגל שמכינים פורט ברמה ודואגים להשגחת רב? בכל מקרה, אני מעריך שימכר בקלות. הסקרנות של חובבי הויסקי שומרי הכשרות לטעום פיניש כזה תגבר על המחיר (שאינו כזה נורא...)

yoavge

New member
תבלו יפה בסדנה

אשמח לשמוע סקירה מפורטת עם רשמי טעימות

סיכום שלי לטעימת טומינטול וגלנקדם

היום נפגשנו בנורמה ג׳ין לטעימה שארגן תומר, היה כיף גדול לפגוש את חברי הפורום - כאלו שהכרתי כבר, אלו שאני מכיר עכשיו, ואפילו כמה שהכרתי ממסגרות אחרות ומעולם לא קישרתי לשמות פה בפורום
רשמי טעימה קצרים שלי: טומינטול 10 ריח עדין, פירותי. אגס, תפוח, קצת וניל. סוכר ענבים. טעם מריר ויבש, עצי. ירקרק. אין הרבה מה להוסיף. פיניש קצר, מאלטי ויבש. טומינטול 12 אולורוסו פיניש דומה ל-10, מתוק יותר. אף שרי עדין. מתוק יותר, אבל פשוט ולא מורכב. פיניש דומיננטי יותר, עם צימוקים. די קצר. גלנקדם 10 צבע קש בהיר ריח עדין ונחמד, מתקתק. פירותי, מנגו? גוף מלא יותר, פחות מימי. חמצמץ. פיניש מאלטי מתוק, פופקורן. גלנקדם 12 פורט פיניש צבע ׳ורדרד׳ נהדר, ריח מתוק של תותים, וניל. קצת אלכוהולי. בפה אותו כיוון, קצת חזק ועוקץ. קרמי, שוב תותים, צימוקים. מאוזן מאוד. פיניש קצר אבל חזק, ייני (מרלו?) וויסקי טוב. טומינטול פיטי טאנג ריח כבול מתוק, בלי הרבה עשן, בלי מליחות. ברקע פרחוני. טעם חלק, שמנוני ונעים, מתוק. כבול נקי, שונה מאיילה. פיניש כבולי, טיפה אפר וגבינה מעושנת. נהדר, אם כי צעיר. טומינטול אולד בלנטרואן ריח כבולי ומעושן בעדינות, מתוק, תפוזי, קצת שרי (תחושה בלבד, לא חושב שיש יישון בשרי בערבוב). טעם מתוק, קצת מלוח, אפר וכבול. עוצמתי הודות ל-50%, טוב מאוד בסך הכל. אהבתי הכי את האולד בלנטרואן, וטיפונת מאחוריו את הפיטי טאנג. מהלא כבוליים אהבתי את הגלנקדם 12 בסיומת פורט. רוב החברים לשולחן העדיפו את הפיטי טאנג, והסכימו עם השאר. בכל הוויסקים לא היו תחכום או מורכבות רבה, אלא קו אחד ברור. בגלנקדם פורט ובכבוליים זה היה דווקא יתרון - ויסקים שיודעים מי הם ומה הם רוצים לתת. המחירים שנציג היבואן ציין קצת לא בכיוון, אולי הפיטי טאנג עם תג מחיר של 280 ש״ח (וחברים דיווחו גם על 220 בחנות) הוא הגיוני. לסיכום, היתה טעימה מהנה מאוד, תודה רבה לתומר על האירגון והביצוע - פשוט, יעיל, ולעניין. ישר כוח, מצפה לאירועים נוספים!

הרשמים שלי

אודה ואתוודה שאני לא מחובבי ההמצאות והחידושים שנוחתים עלינו לאחרונה מכיוון החלק הסקוטי של בריטניה הגדולה... כל מזקקה של מטר ורבע מוציאה פתאום ביטויים שמתחרים אחד בשני ברמת הביזאר אליה הם מגיעים ומרוב דובים לא רואים את הנחל. מצד שני, אני חובב את הקהילה ההולכת וגדלה של מוקירי הוויסקי בישראל ותמיד שמח לפגוש א/נשים שמוכנים להשחית מזמנם על אחד התענוגות הבודדים שעוד נשארו. ובלי קשר - כיף לי מאוד להגיע ולתמוך בחברנו תומר שעומל ומשקיע ועל כך הוא ראוי לברכה ולתודה. טומינטול (אגב, לדעתי זה לא Tool כפי שנאמר אלא יותר בכיוון של Owl) וגלנקאדאם הן מזקקות שלא זרות לי, ויצא לי לשתות בעבר ביטוי או שניים משתיהם, אבל אני לא זוכר רושם חיובי במיוחד כך שלא הגעתי עם ציפיות גבוהות. וזה מצוין, כי ככה לא התאכזבתי מרוב הביטויים. טומינטול 10: לא משהו לכתוב עליו הביתה, אלא אם כן בבית שלך אוהבים ויסקי אנמי וחד-ממדי (מה שמשותף לכל הביטויים של המזקקה הזו, כנראה). אפילו הצבע שלו נראה צעיר ואני מוכן להמר בכבודי המקצועי שהביטוי הזה לא ראה יום יותר מ-8 שנים. ריח של תאנים וענבים, טעם לימוני עדין מדי, פיניש נינוח וגבינתי שלא הרשים. אומינטול 12 אולורוסו פיניש: הצבע בבקבוק שונה משמעותית מהצבע בכוס (הבקבוק פשוט מרמה). בריח יש יותר מדי אלכוהול וקצת פירות יער כהים. הטעם שלו הוא משהו שהייתי מתאר כ"טחב" אם הייתי כותב את "עליסה בארץ הפלאות" ועל הפיניש שלו עדיף לא להרחיב (לא קיים). גלנקאדאם 10: אני מעריך מזקקות שלא משתמשות בקרמל ושלא מסננות בקירור (NCF), אבל זה לא מספיק. זו הסיבה שחיבבתי למדי את הנוזל הצהבהב הזה, שטעמו כגלידה או מרשמלו ושהפיניש שלו רק ומתקתק. לא הייתי קונה בקבוק, אבל גם לא הייתי מתנגד לשתות אותו בבר. גלנקאדאם 12 פורט פיניש: אם הייתי רוצה לשתות יין, אולי הייתי עושה את זה. ריח של חמוציות ושוקולד, טעם פשוט מלוכלך ופיניש שמזכיר שאריות של יין (הפתעה!). אכזבת הערב, אבל אני משוחד. טומינטול פיטי טאנג: אם היה עולה 30% פחות מלפרויג, היה על מה לדבר. תומר אומר שהכבול שלו מהספייסייד, אבל לי זה נראה כמו חיקוי סביר של לפרויג. הוויסקי הלא שמנוני הזה הריח כמו ביסלי רגיל (רושם שגם חברנו נמרוד הגיע אליו בנפרד, אז לא העתקתי). בטעם היה קצת מנטה, לדעתי, אבל זה היה נחמד. הפיניש נחמד מאוד ובכלל הביטוי מפתיע. אני מניח שהיבואן ימכור אותו ב-900 ש"ח או משהו כזה, אבל ב-200 ש"ח הייתי קונה בקבוק. טומינטול אולד באלאנטרואן: נוזל עכור למדי שמוצע ב-50% אלכוהול. ריח של אציטון (כן, אני יודע להבדיל בינו לבין ריח אלכוהול עוצמתי) ושווארה עגל. הטעם דווקא דבשי אבל הפיניש די גרוע. לא מוצא בו כבול או עשן, או עניין. לסיכום - הפיטי טאנג נחמד וראוי להתמודד בכבוד מול ביטויים אחרים שמהווים חיקוי לאיילה (בחייאת רבאק, למה לקנות סינגל מאלט מאיזור הספייסייד אם אוהבים כבול?). כל השאר לא מי יודע כמה, לרבות איזה שניים שלא היו (לדעתי) נותנים פייט לג'וני ווקר אדום. אני סבור שהסתדרנו בארץ יפה מאוד בלי שתי המזקקות הללו, וסביר להניח שגם בעתיד נסתדר. אני מניח שהיה נחמד אם נציגי היבואן היו מציגים את עצמם או אומרים מילה וחצי, אבל המזקקות הללו לוויסקי הן מה שהחורטיצה לוודקה. היה נחמד לפגוש את כל החבר'ה (כולל חדשים). מקווה שהעסק ימשיך וניפגש כל חודש בשמחות כאלה. חג שמח.

לא מחיר תחרותי, בעיניי

דוקטור יאיר לפיד כתב פעם בשיר "חיה בשנקין, שותה בקפה תמר". אני אמנם עדיין לא הוסמכתי, אבל הם "חיים סרט, שותים בקפה תמר". שעשע אותי שבזמן הטעימות מישהו שם אמר: "650 ש"ח, אבל בשבילכם 600" או משהו כזה. במחיר הזה אני נוסע ל"שר המשקאות", קונה בקבוק לגבולין ומקבל עודף לכוס גלנקירן. הסיכוי שאוציא בארץ אפילו חצי מזה על איזו גלנקאדאם שווה לסיכוי שאתמנה למנהל קידום המכירות של מזקקת ארדבג ביפן (קרי, לא גבוה). חשבתי ש"צרפת ישראל" יש רק אחת, אבל מסתבר שהגזלן מהצבא (מוכר רק כוס אחת של לימונדה ביום, אבל במאה שקל) מצא עבודה באזרחות.

לא אמרתי שתחרותי

מהסגנון הייתי קונה לדאיג (ככה אני מעברת את השם), בלאק באטל ושות' ומקבל עודף לבאומור לג'נד במבצע

nimrodrosen

New member
לא צריך להיות תחרותי

לדעתי, בתוך המערכת הכלכלית של מחירי הוויסקי בארץ- הפיטי-טאנג נותן תמורה טובה למחיר. הוא נהדר ויש בו את הייחודיות של מאלט כבולי צעיר עם גוף של מאלט מבוגר (לדעתי כך ערבבו אותו). הוא מציג פרופיל טעמים שונה מאוד מהוויסקי שמגיע מהאי איילה, למעשה הוא מאוד ייחודי בנוף- וככזה (בתנאי שהוויסקי איכותי והוא אכן כזה) שווה כל שקל ממחירו. לגבי 600 ש"ח- גם לגוולין עולה בארץ כך- ולא הייתי קונה גם לגוולין במחיר הזה- לא היבואן הוא האשם - אלא המדינה עם המס הגבוה על כהילים! - האצבע המאשימה צריכה להצביע על האשם ולא על הקורבן. דיברתי עם היבואן די הרבה במהלך הסדנא, וגם הוא היה רוצה להוזיל את המחירים- דבר שיתאשפר לו לעשות עם המס החדש על כהילים שיכנס ב-2014. עד אז כשאני רוצה לקנות וויסקי בארץ אני קונה איילה מיסט שבהחלט נמכר במחיר תחרותי ועל ידי אותו היבואן...

לא לגמרי מסכים, ומה ב-2014?

הפיטי טאנג נותן תמורה גבולית במחיר הזה לטעמי, יש מתחרים ראויים זולים יותר. אבל זה גם עניין של טעם - נשים אותו רגע בצד (זול משמעותית מאחיו לטעימה). המחירים של שאר הבקבוקים בטעימה לא סבירים בעליל, ואי אפשר להאשים רק את המס. כמה עובדות על המחירים של וויסקים שונים ויבואנים שונים: המחירים שלהם בעולם הם באותו איזור של גלנליווט 12, שאפשר למצוא בפחות מ-200. גם בלוויני 12 יותר יקר מהבקבוקים בטעימה, ונמכר בארץ ב-260. איך הם הגיעו למחירים מעל 400? גם אם היבוא קטן כי המותג לא מוכר, זה לא פער סביר. אם נחשוב על המחירים לפי יבואן נראה שבאופן כמעט גורף המחירים של הכרם ושקד הם תחרותיים יותר, עד הגבול של מתקרב לחו״ל (בלוויני, גלנליווט 12, קאטי סארק 18, דינסטון, בונאהייבן ועוד). בצד השני של הקשת יש את צרפת ישראל, שעושים פרימיומיזציה למקאלן וארדבג, כאילו הם עולים להם יותר מגלנמורנג׳י... אגב, לתקופה קצרה הם מכרו במחירים שפויים - היילנד פארק 12 היה פחות מ-300. למה זה קפץ למעל 400? מה רע ב-320 נגיד? (ישור קו עם דיאג׳ו למיניהם). לסיכום, אני טוען שליבואן יש הרבה מה לעשות, ולמחירים יש לאן לרדת. גם כשהמס הפסיכי נשאר כפי שהוא. ומה משתנה במיסוי ב-2014? חשבתי שהמעבר למס לפי אחוז אלכוהול במקום לפי מחיר נפל... (לפני שנתיים?)

nimrodrosen

New member
לא צריך להיות תחרותי

כלומר- מחיר של מוצר מותרות כגון וויסקי לא צריך להיות מחיר תחרותי, לא טענתי שהמחיר הוא כן תחרותי). אתה בטח מכיר את ההיסטורייה של שיבס-ריגל בארץ- רק לאחר הכפלת המחיר שלו הם התחילו למכור בכמויות...כלומר רוב האנשים רוצים וויסקי יקר, הם לא מבינים באיכות אינטריזית אלא בכמה הם שילמו על הוויסקי- הרבה מותגים חזקים מאוד מתבססים על כך - ראה ערך גוני כחול. ועכשיו אל היבואנים. סביר שהם יצליחו למכור יותר בקבוקים במחיר יקר- כי זה יתפס אצל הצרכן הממוצא כסממן לאיכות דבר שיוריד את תפיסת הסיכון הפוטנציאלית בקניית מותג חדש ולא מוכר. אני לא קונה וויסקי בארץ, פרט לאיילה מיסט ובמקרים מאוד נדירים וגם אז אני לא אחרוג מ-200 ש"ח לבקבוק. אבל אני סטודנט תפרן ובעל טעם מוגדר שהתפתח עם הרבה ניסיון- הצרכן הממוצא רחוק מזה שנות אור (יותר כסף בכיף והרבה פחות ניסיון). למה צרפת ישראל? - לא יודע, לא איכפת לי ואני לא נכנס לכיס של אף אחד. למה א.ג.ד.ת? לא יודע - לא איכפת לי- לא נכנס לכיס שלהם גם כן. אם הם מוכרים במחירים הללו- ויש צרכנים שקונים- אז הם עושים בחוכמה. ואתה ואני ממש לא מיצגים את אוכלוסיית הקונים! מ-2014 המיסוי יהייה אחיד 80 ש"ח לליטר כהל ב 100%. כלומר 32 ש"ח לליטר וויסקי ב 40%. המס לפי אלכוהול לא נפל- הוא נדחה בשלוש שנים. כאשר היום אנו נמצאים לפי שיטת מתחור ביניים של מס גם ע"פ אחוז אלכוהול וגם ע"פ מחיר. בגדול הצרכן הישראלי היום משלם הרבה יותר מיסים על האלכוהול שהוא צורך מאי פעם...

nimrodrosen

New member
ולגבי הפיטי טאנג

אנו מסכימים שהטעם שלנו שונה ויש לנו העדפות אחרות, אבל האם אתה מכיר וויסקי שמציג את אותו פרופיל הטעמים כמו הפיטי טאנג? והאם אתה מכיר דוגמא מוצלחת כל כך לאותו פרופיל הטעמים? אני לא. אבל אשמח להתדיין על כך: לשמוע את ההצעות שלך- אם טעמתי להרהר עליהם ואם לא אז לנסות ולטעום- תמיד אשמח לגלות משהו חדש.

השאלה הזו רלוונטית עבור

מי שמעדיף את פרופיל הטעמים הזה, ואני לא נמנה על החבורה הזו. אני לא רואה צורך לחפש ויסקי מהספייסייד שמציג כבול (גם עם בהצלחה מסוימת) בדיוק מהסיבה שאני (ופה אשתמש באנלוגיה מאתמול) לא רואה צורך לבקש חומוס בסגנון אבו-גוש כשאני יושב בחומוסיה ביפו. לא אוהב לערבב שמחה בשמחה ומבחינתי כל העסק הזה די מפוקפק. מספיסייד אני רוצה פרופיל של ספייסייד ומאיילה אני רוצה פרופיל של איילה. אין צורך (בעיניי) לערבב ולא חסר לי משהו שמגשר על הפער. זה נכון שאני סבור שהתוצאה לא-מאכזבת במקרה של הביטוי הספציפי הזה, אבל למה לי לקנות בקבוק של משהו שלא-מאכזב אותי כשאני יכול לקנות בקבוק (גם אם עולה יותר) של משהו שמאוד משמח אותי ושלדעתי שווה את הפרמיה? אני מעדיף לשתות חצי מהכמות של לפרויג, למשל, באותו המחיר של כמות פיטי טאנג (אני מקווה שהובנתי כהלכה). אני לא נוטה להתחמק משאלות, אז אענה על מה ששאלת: האם אני מכיר ויסקי שמציג את אותו פרופיל הטעמים כמו הפיטי טאנג? לא, אבל אני בטוח שאם העסק הזה יצליח נראה לא מעט בקבוקים דומים. לצערי. האם אני מסכים שמדובר בדוגמא מוצלחת למי שאוהב את הפרופיל הזה? כן, אבל אני לא אחד מאלה (זה כמו שתשאל אותי האם ה-BMW החדשות הן דוגמא מוצלחת לנובורישים ערסים. כן, אבל אני לא כזה). הטעם שלנו שונה, אבל פה לא בהכרח מדבר ההבדל בין הטעמים, אלא יותר בהעדפות - אני שמרן בתחום הזה, ולא שש לנסות חידושים. גם כשהם סבירים +, אגב, אני לא רואה סיבה לשנות את ההעדפות הקודמות שלי. אני מסתדר יופי עם הקיים ועד שלא יגיע משהו שיעשה לי את זה באמת (בעולם הסיגרים זה קורה לא מעט) אני לא מתכוון לשנות רק כי זה אופנתי. אוסקר ויילד אמר פעם: Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.

nimrodrosen

New member
אתה באמת שמרן בדיעותך

ואני מאוד מעריך את זה אבל אני שונה ממך - אני מאוד אוהב חידושים - הקניות שלי לרוב נובעות מסקרנות.

למעלה