היום ה-11/10 הוא יום היציאה מהארון-
יום שמטרתו לציין אנשים בעלי זהות מינית או מגדרית ממיעוט, לה"טב, שבוחרים ובוחרות לחשוף את זהותם בפני משפחתם, מכרים והציבור. פעולת החשיפה הזו קיבלה את הכינוי 'יציאה מהארון' כביטוי להוצאה של מה שנחשב כסוד שיש להסתירו אל העולם הגלוי כזהות שיש בה גאווה ולא הסתרה.
והנה הישר מארון הספרים שלנו-רשימה של ספרות גאה לגיל הרך ולנוער.
כלבים לא רוקדים בלט/ קמם, אנה, אור-יהודה : כנרת, תשע"א, 2011.
זהו סיפורו של ביף, כלב מיוחד במינו הרוצה לרקוד בלט בכל מעודו. חברת המבוגרים מתעלמת או מתנגדת נחרצות לרעיון שכזה בשל היותו כלב, והרי ידוע ש"כלבים לא רוקדים בלט"!
הבחירה בכלב ממין זכר נושאת משמעות ויש לה קשר למסר המגדרי של הספר: כל אחד, יהיה מינו אשר יהיה, רשאי ויכול לעשות הכול. כולל לרקוד בלט.
בילי אליוט הגרסה הפרוותית. ספר מקסים ונוגע ללב.
שמלה מסתובבת/ פירון, מאירה, טל-מאי, 2021.
עַמִּי אוֹהֵב לָלֶכֶת לַחֲבֵרָה שֶׁלּוֹ וְלִרְקֹד אִתָּהּ. אֲבָל כְּשֶׁהוּא מִתְעַקֵּשׁ לִלְבֹּשׁ אֶת הַשִּׂמְלָה הֲכִי יָפָה וַהֲכִי מִסְתּוֹבֶבֶת, הִיא מִתְנַגֶּדֶת. עַד שֶׁהִיא רוֹאָה אוֹתוֹ רוֹקֵד בָּהּ. בן שלובש שמלות ורוקד בכלל לא מוצג כ"אישיו" בספר, היא רק מודאגת בהתחלה שהוא לא ילכלך לה את השמלה...
ספר ראשית קריאה.
זוג יונים בנים/ שכטמן, נדב , תל-אביב : צבעונים, 2010
"זוג יונים בנים" מחנך לקבלת האחר באמצעות סיפור אלגורי ויפה
כשנח מבקש מכל בעלי-החיים להביא את בת-זוגם לתיבה, היון יוני מתעצב ודואג - כי מה יעשה וחברו הטוב והאהוב הוא מני - וגם הוא בן? האמנם רק בגלל זה לא יוכל מני להינצל מהמבול ביחד איתו ?
את הסכמת נח להביא את מני איתו לתיבה הוא מקבל, אך שאר השכנים לתיבה מתנגדים נחרצות. עד שהיונה הצחורה פונה אליהם בקריאה נרגשת ומשכנעת אותם כי הגיעה השעה: "דעות קדומות להטביע במי המבול, ולהקים יקום חדש עם אהבה בו ללא גבול".
שלושה לטנגו/ ריצ'רדסון, ג'סטין, אור יהודה : כנרת, תשע"ב, 2012.
הספר מבוסס על מקרה אמיתי ומציג הורות אחרת. סילו ורוי, שני פינגווינים זכרים מגן החיות בסנטרל פארק, ניו יורק, הם לא כמו כל הפינגווינים. כשחבריהם מחזרים אחרי הנקבות ומביאים צאצאים לעולם, הם משחקים זה עם זה, משגיחים אחד על השני ואפילו מנסים לדגור על "ביצה" - אבן שגלגלו ל"קן" שבנו לעצמם. עובדי גן החיות מתרגשים מהאהבה ביניהם ומגניבים אל קינם ביצה אמיתית שננטשה ע"י פינגווינית אחרת בלהקה. סילו ורוי דוגרים עליה וכאשר בוקע מתוכה הגוזל, הם מטפלים ומגדלים אותו ויוצרים משפחה חדשה.
הסיפור על תכלת הצב ועל ילד מחמד/ גולדברג, תהילה, פשוש, 2014.
תכלת הצב חי עם המשפחה שלו בגן מאיר. יום אחד הוא פוגש את גיא, ילד קטן וחמוד שהגיע לשם כדי לשתות שוקו עם האימהות שלו. תכלת מוקסם מהמפגש ומבקש לגדל את גיא, אני רוצה שהוא ילד ילד המחמד שלי! הוא מתחנן. האימהות של תכלת מסבירות לו שילדים מעדיפים לגדול עם המשפחות שלהם.
הנוכחות של זוגות האמהות (של הילד ושל הצב) מופיעה בספר כעובדה פשוטה וטבעית ולא כנושא שיש מה להתעכב עליו, הן פשוט שם.
ספורו של משלש ורוד/שקדי אסתי, קרית גת : דני ספרים, 2001.
מה קורה כשבארץ העיגולים והמרובעים נולד.. משולש? סיפורו של משולש ורוד בעולם שכולו מרובעים ועיגולים. אלגוריה המלמדת סובלנות וקבלת השונה.כאשר המשולש הורוד כמובן מרפרר לטלאי הורוד.
מהספרים הראשונים בעברית לילדים שנגעו בנושא הלהטבי.
לדנה שני אבות, בראונשטין, דורון, פתח-תקוה : מאיה מיה, 2011.
דנה שני אבות הוא סיפור ילדים על אהבה, על קבלה, ובעיקר על סובלנות.
ליה שואלת את דנה: "דנה, למה יש לך שני אבות?"
דנה חשבה, וחשבה וחשבה, אבל... לא מצאה תשובה.
רק אחרי ששאלה, הסבירו לה אבא תומר ואבא אורן איזה מזל גדול נפל בחלקה להיות קצת שונה, כי הרי כולנו שונים זה מזה, ושאהבה היא בסופו של דבר תמיד אהבה, ולא משנה אם הצורה שלה לפעמים קצת משתנה.
האבאים של גל ונועה/ פנקס, שוש, [רמת-גן] : רימונים, 2012.
לנועה ולגל יש שני אבות. איתי ויואב, שנקראים בשמות החיבה אבאתי ואבאיו. נועה וגל נולדו לזוג הורים גברים, בתהליך שנקרא פונדקאות, בעזרתן של שתי נשים יקרות שאפשרו את הגעתן של התאומות לעולם.
"בּוֹאוּ נְשַׂחֵק בְּ'אַבָּא וְאַבָּא', אָמְרָה גַּל בֶּחָצֵר לְמִרְיָם.
"אֵיךְ אֶפְשָׁר? מַה פִּתְאוֹם? מִשְׂחָק כְּזֶה לֹא קַיָּם!"
"בֶּטַח שֶׁכֵּן! בֶּטַח שֶׁיֵּשׁ!" נוֹעָה מִיָּד קָפְצָה בְּשִׂמְחָה,
"בּוֹא נְשַׂחֵק בְּ'אַבָּא וְאַבָּא', בְּדִיּוּק כְּמוֹ אֶצְלֵנוּ בַּמִּשְׁפָּחָה."
ביקור בבית של הדר : ששם (כמעט) הכל מותר/ רייך, דנה, תל אביב : הוצאת הקוסמת, 2017.
הילדה הדר מזמינה את הילדים הקוראים להיכנס אל ביתה ולהכיר את עולמה ומשפחתה. את הדר הקטנה, מלוות באהבה רבה שתי האימהות שלה. המבנה המשפחתי נחשף בטבעיות ובאהבה.
אמא בטן אמא לב /לי ראובני בר-דוד, הוצאת יובל, 2015.
דרך עיניו של עילי הקטן, אנו נחשפים למשפחתו שהיא גם רגילה וגם מיוחדת: הוא בן לשתי אמהות שמגדלות אותו באהבה גדולה. עילי מספר כיצד הכירו האמהות שלו, התאהבו, עברו לגור ביחד, נישאו וכיצד הביאו אותו לעולם. עילי מסביר כי הדרך בה הגיע לעולם, שונה מהדרך בה מגיעים בדרך כלל תינוקות במשפחות אשר בהן יש אמא ואבא, ובכך פותח בפנינו צוהר להיכרות עם משפחה מסוג אחר: משפחה בה שתי אמהות חיות יחד כבנות זוג ומגדלות ילדים.
אני רק רוצה להיות אני/ צוק, גלית, 2017 (ספר דיגיטלי)
אֲנִי רַק רוצה לִהְיוֹת אֲני הוא ספר הילדים הטרנסי הראשון בישראל.
בספר שלושה סיפורים מחורזים. שניים מובאים מנקודת מבטם של ילדים טרנסג'נדרים, והשלישי מנקודת מבטה של ילדה לאישה טרנסג'נדרית המתמודדת עם אביה שיצאה מהארון כאשה טרנסג'נדרית.
שלושת הסיפורים מבוססים על אירועים שקרו במציאות ומבטאים התמודדות עם הדיסוננס בין נפש לגוף. בסוף כל סיפור מוגשות שאלות למחשבה ולדיון.
יום של גאווה/ יולדוס-וייס, רועי
הספר הראשון המספר בעברית על מצעד הגאווה.
משפחות פארק הירקון/ חן שבתאי
אלסה-מרי והאבאים הקטנים/ לינדנבאום, פיה, משכל, 2018.
לאלסה מארי יש אמא והמון אבאים קטנטנים, היא מתביישת שהם יבואו לאסוף אותה מהמועדונית. האם זה באמת יהיה כל כך נורא?. ספר ראשית קריאה מקסים, כמו שהשוודים יודעים לעשות.
כמה שיותר משפחה, ברג, אורית, הקיבוץ המאוחד, 2019.
ספר לגילאי ראשית ביה"ס יסודי, מתאר חברות בין שתי ילדות, האחת בת לאם יחידנית והשנייה בת לזוג אבות גאים.
ספרים על סוגי משפחות:
-כל אחד והמשפחה שלו/ אטלס, יהודה, 2000.
-שני אבאים/ בן נאה, מקדה, מי-לי, 2003
-ספר המשפחות הגדול/ הופמן, מרי, כנרת ואיגואנה, תשע"ג, 2012.
-משפחות, משפחות מיליון לפחות!/ טלמור, לימור, רימונים, תשע"א, 2010.
-המשפחות שלנו/ ניסימוב, חנה, תל-אביב : גוונים, תשע"א, 2011.
-איך נוצר תינוק?/ סילברברג, קורי, מטר, תשע"ט 2019. (ספר לידה לכל הדגמים)
-כל צבעי הקשת/ שיר, סמדר, תל-אביב : ידיעות אחרונות וספרי חמד, 2010.
************* המלצות לספרות להט"בית לנוער*****************
*סיימון מוצא את דרכו/ אלברטלי, בקי, תל-אביב : מטר, תשע"ו 2016.
סיימון ספיר, בן שש-עשרה והומו-די-בארון, מעדיף להשאיר את הדרמה למחזמר של חוג התיאטרון בבית הספר. אבל כאשר מייל מפליל נופל לידיים הלא-נכונות, מתעוררת סכנה שהסוד שלו ייחשף לעיני כול. עכשיו סיימון נופל קורבן לסחיטה: אם לא יעזור לליצן הכיתה מרטין להתחבב על ידידתו, זהותו המינית תיוודע לכולם. וגרוע מכך - גם פרטיותו של בלו, שם העט של הנער שהוא מתכתב איתו, תיפגע. כשמצד אחד שינויים שמטלטלים חברויות ותיקות ומצד שני התכתבות אלקטרונית עם בלו שנעשית פלרטטנית יותר מיום ליום, כיתה י"א הופכת פתאום למסובכת מאוד. סיימון שונא השינויים צריך למצוא דרך לצאת אל העולם האמיתי בכוחות עצמו לפני שמישהו יוציא אותו לשם בכוח - והוא צריך לעשות זאת בלי להרחיק מעצמו את חבריו, בלי לסכן את עצמו ובלי לפספס את ההזדמנות לאושר עם הבחור הכי מתעתע והכי מקסים שהוא לא פגש מימיו.
*ארי ודנטה מגלים את סודות היקום/ סאיינז, בנג'מין אלירה, תל אביב : טל-מאי, 2016. משכל - הוצאה לאור מיסודן של ידיעות אחרונות וספרי חמד.
ארי הוא נער כעוס ומבולבל שחי עם אמא מגוננת ועם אבא מרוחק, ואת פשר הריחוק הזה הוא מנסה להבין. דנטה הוא נער שנון בעל תפיסה ייחודית ואופטימית של החיים. כשהשניים נפגשים בבריכת השחייה, נדמה שאין להם דבר במשותף מלבד מוצאם המקסיקני. אבל ככל ששני הנערים המתבודדים מבלים יותר זה עם זה, נרקמת ביניהם חברוּת מיוחדת, עמוקה והרת-גורל. דרך החברות הזו יגלו ארי ודנטה את האמיתות החשובות ביותר על עצמם ואת הקשר שבין אהבה לסודות היקום." -- כריכה אחורית
*וויל גרייסון, וויל גרייסון/ ג'ון גרין ודייויד לויתן, הכורסא ומודן, 2020.
"הכירו את ויל גרייסון. החבר הכי טוב שלו הוא הומו ענק בשם טייני קופר. הוא סטרייט, חתיך במידה סבירה, ונחוש בדעתו להישמע לשני הכללים שקבע לעצמו - לא להתרגש ולסתום את הפה. ככה לא מסתבכים בצרות גדולות מדי. הכירו את ויל גרייסון. הוא הומו, הוא דיכאוני והוא מאוד בודד. יש לו ידידה אחת בלבד שגם אותה הוא לא ממש מחבב, ויש לו יחסי צ’אט עם בחור בשם אייזיק וסביבם סובבים חייו. בערב קר, בפינה מפוקפקת בשיקגו, ויל גרייסון נתקל ב... ויל גרייסון. שני נערים עם אותו שם מגלים לפתע זה את זה. מכאן ואילך חייהם יתפתחו בכיוונים חדשים ובלתי צפויים, עד שיגיעו לשיא במחזמר המהמם ביותר שעלה אי פעם על במה באודיטוריום של בית ספר תיכון.
*מצד לצד/ גלבוע כרמית, הוצאת רימונים, 2019
כשאביה של אריה עוזב את הבית לטובת אישה אחרת, עולמה מתהפך. בזמן שכל אחד מהוריה עסוק בבניית חיים חדשים משלו, היא נאלצת להתבגר במהירות ולדאוג לעצמה ולאחותה הקטנה והמרדנית. על רקע משפחתה המתפוררת, מתמודדת אריה עם שאלות של גילוי עצמי וקבלה, ונסחפת למסע סוער בחיפוש אחר זהות ושייכות, שבמהלכו תגלה כי לאהבה יש יותר מצד אחד.
*אני שונאת את כולם חוץ ממך / גבי דאן ואליסון רסקין
ג׳ן ואווה הן החברות הכי טובות והן מקפידות לשמור על קשר אחרי שג׳ן עברה ללמוד בקולג׳ בחוף המזרחי ואווה נשארה בקליפורניה. הספר כולו הוא חלופת מיילים והודעות טקסט, שכוללות עדכונים, עקיצות, ריבים ואמוג׳יז . הן מתמודדות עם קשרים מיניים ורומנטיים, דיכאון, חרדה וocd, יציאה מהארון ויחסים עם ההורים.
*גאות/ גורן, ליאת, תל אביב : גוונים, תשע"ה 2015
לירון היא נערה מתבגרת בת שלוש־עשרה מתל אביב שעולה לחטיבת הביניים, שואפת להיות תלמידה טובה ובת טובה, הולכת לצופים בקביעות, ומנסה לשרוד את גיל ההתבגרות וראשית הפיכתה לאישה בכמה שפחות סבל ובכמה שיותר הנאה. מגיל צעיר יודעת לירון שהיא שונה: היא אינה חווה את העולם סביבה כפי שאחרים — ובהם גם אחותה התאומה — חווים אותו. קרן אור בחייה המבלבלים של לירון היא רעות, חברתה הטובה מכיתה ג. חברותן עומדת למבחן לאורך הסיפור, ובסופו היא מתהדקת והופכת לסיפור של אהבה ראשונה. קרן אור נוספת בחייה של לירון היא הזמרת קיילי מינוג, שפסקול שיריה מלווה אותה, ומסייע לה להשלים עם מי שהיא ולקבל החלטות. הפסיכולוגית ענת, המחנכת טליה ואמה של לירון, הנמנות עם הנשים המשפיעות בחייה, מסייעות לה גם הן להחליט, להתבגר ולהתגבר על קשיים. גאות הוא ספר על תהליך ראשוני, מהותי ומרגש המתחיל בשנת 1989 ומסתיים בשנת 2009, השנה שבה לירון נדרשת שוב להחלטות חשובות בחייה, ערב הרצח ב"בר נוער"’. -- כריכה אחורית
*נעמת לי מאוד/ גדליה, עמי, תל-אביב : ידיעות אחרונות, 2003.
הרגש העז שטליה חשה כלפי נערה אחרת היה חדש בשבילה. היא גם לא תיארה לעצמה שהקשישה ידיעות אחרונות, ספרי חמד נעמת לי מאוד עמי גדליה המרתקת שפגשה בבית האבות המקומי תשפיע כך על חייה. והרי בסך הכל הלכה להכין כתבה עבור הטלוויזיה הקהילתית. מי ציפה לפגוש שם אשה כמו אלזה? אבל שני המפגשים - עם נעמה, נערה עצמאית ונועזת, שלא חוששת להצהיר על אהבתה לבנות, ועם אלזה קראוס ,הקשישה המיוחדת מבית האבות - הופכים את עולמה של טליה
*סיפור ורוד/ זפרן, אילנה, תל אביב : מפה, תשס"ה 2005.
סיפור לסבי בקומיקס. משלב בתוכו את הכרוניקה האישית של המחברת בשילוב תיאור מקיף של תולדות הקהילה בארץ. מצחיק, מרגש ומלא בידע. לא נכתב כספר נוער אבל בהחלט יכול להתאים.
*אני אוהב את תמיר/ להר, אלי, תל-אביב : ספרית מעריב, 2005
בכיתה י´מגלה דני מרוז שהוא מאוהב, ולא באסנת שמחזרת אחריו ומבקשת ממנו חברות. בתמיר, החתיך של המחזור. אלא שדני עמוק בארון ומפחד לחשוף את עצמו ובטח לא בפני תמיר, שהוא סטרייט גמור, והימים הם סוף שנות השמונים והסביבה לא ממש עוזרת. גם לא הבית ובטח לא היועצת החינוכית של בית הספר שאליה הוא מנסה להגיע כדי לקבל ייעוץ. הכל מסובך ולא פתור, כי להתבגר זה לא פשוט, גם אם אתה "רגיל" ? ודני הוא ממש לא רגיל.
*חורף-קיץ, פניגר, שי, מטר, תשע"ב, 2012.
רומן התבגרות. "פעם החיים שלי היו מורכבים מנתיבים ישרים וברורים. כל בוקר מקרית מוצקין אל בית הספר לאמנויות בחיפה....קצת לפני החופש הגדול בין י"א לי"ב, החיים פתאום נהפכו לפלונטר מבלבל של חוטים פרומים. ...ובבית הספר יונתן שהופיע פתאום, עם השפתיים האלה שלו שהעתיקו לי את הנשימה והדיבור המתלהב על אמנות, ועדה עם הכוונות הטובות הכי לא נכונות, ואהרון עם הכנות הבלתי נסבלת שלו, ומעל הכל עבודת הגמר בצילום שריחפה מעלי לאורך כל השנה כמו ענן שחור, ומבפנים הסוד שלי, מאיים לפרוץ החוצה מכל הסדקים. ובאמצע כל הבלגן הזה: אני. אוֹרי במילרע שטיין. מנסה להיות אורי אחר, אורי-לא-שומר-על-עצמו-יותר, מנסה למצוא איזה קצה חוט שייקח אותי חזרה אל עצמי. "--(מעטפת חיצונית)
****דמויות להט"ביות הופיעו בשנים האחרונות גם בספרי ילדים ונוער שזו אינה התמה המרכזית שלהם******
משפחה עם אבות גאים בסדרה "חבורה של קוסמים"/ ניל פטריק האריס
משפחה עם שתי אמהות בספר "המבוך" של רינת פרימו
ניקו די אנג'לו מסדרת "גיבורי האולימפוס" של ריק ריירדן.
אלכס מסדרת מגנס צ'ייס של ריק ריירדן
אלק ומגנוס בסדרה "בני הנפילים" של קסנדרה קלייר
רייצ'ל וניקול בסדרה "תיכון לילה" של סי ג'יי דוהרטי.
רמזים למשיכה נשית בסדרה דברי ימי רוזווד: נסיכה בהסוואה ונסיכה בתפקיד/ קוני גלין
זוגיות לסבית מרומזת בספר "המלחמה שהצילה את חיי"/ קימברלי ברובייקר ברדלי
המתרחש בתקופת מלחמת העולם ה-2
****דמויות להט"ביות בקומיקס****
בסדרת קפטן תחתונים, כאשר הגיבורים רואים את האני הבוגר שלהם ומשפחתו, אחד מהם מצוייר עם בן זוג גבר וילדים.
בקומיקס "דרמה" של ריינה טלגמאייר
בקומיקס "הנער המכשף" /מולי נוקס אוסטרטג
בקומיקס "מג ג'ו בת ואיימי: רומן גרפי- הגרסה המודרנית של נשים קטנות" באדיבות ספריית בית אריאלה