הטבלה המחזורית

מואון

New member
הטבלה המחזורית

למה היא נקראת ככה? ב-electron configuration יש כל מיני אותיות:s,d,p, מה זה? אם למישהו יש עוד מידע מעניין אני אשמח לדעת תודה

ASHY

New member
למה? ככה:

הטבלה המחזורית נקראת כך משום שהיא מכילה 7 מחזורים (שורות). למה היא מסודרת כך? בשורות ובמחזורים? כי אם תשים לב יש לך בצד שמאל של הטבלה את המתכות ה"רגילות" בצד שמאל את האל-מתכות (יסוד שאינו מתכת). ובאמצע גוש הנקרא "גוש מעבר" המכיל מתכות לא כ"כ רגילות. (הן מתנהגות באופן שונה מהמתכות משמאל למשל חלקן יש תכונות של אל-מתכות ושל מתכות גם יחד (אני די בטוח בזה, אבל אני לא ממוחה)). s d וp הם אותיות המסמלות את דרך התנועה של האלקטורונים סביב גרעין האטום (אם אני לא טועה יש אחד שמסמל את הסיבוב בצורה 8, סיבוב רגיל ועוד אחד...). פססס...שיעורי כימיה כן משתלמים (LOL)

pelegs

New member
משום שהיא מעידה על מחזוריות

כל טור בטבלה המחזורית הינו בעל תכונות אופייניות, וזאת בשל סידור האלקטרונים מסביב לגרעין באטום. כך למשל, כל הטור השני מימין הינו ברובו מחמצנים חזקים(פלואור, כלור, יוד...), מכיוון שבקום זה ישנם אטומים ש"חסר" להם עוד אלקטרון אחד בודד בשביל להשלים את הרמה החיצונית שלהם ל-8 אלקטרונים(ובשל כך, להיות "יציבים", אפשר לומר). המתכות בטור הראשון הינן מתכנות מחזרות בצורה קיצונית(ליתיום, נתרן, אשלגן..), מכיוון שיש להן רק אלקטרון אחד ברמת האנרגיה החיצונית שלהם, והם "שואפים" להיפטר ממנו. קונפיגורצית האלקטרונים היא נושא קצת מסובך שקשור ברובו למכניקה קוונטית. האותיות השונות שציינת(s,d,p) הינן סימולים לסוגי צורות שונות של פונקצית ההיסתברות למציאת אלקטרון במקום במרחב בתחום נתון(שמסביב לגרעין, כמובן). אני אחפש אתר שמסביר על הנושא, ואשרשר אותו כאן.

יניב ריז

New member
ובצורה קצת אחרת :

נתחיל מהאותיות : s,p,d הינם צורות שונות שבהן אלקטרון מקיף את הגרעין(אילו הן צורות שנתקבלו ממודל מתמטי שמציין את ההסתברות למצוא אלקטרון מסביב לגרעין) הצורות האילו חוזרות על עצמן הרבה פעמים :אלקטרונים s= 2 ,אלקטרונים p= 6 ,אלקטרונים d=10 לכל טור בטבלה יש את אותו מספר אלקטרונים בקליפה האחרונה. כלומר לכל היסודות הטור הראשון יש אלקטרון אחד בלבד בקליפת ה-s האחרונה. וממשיכים כך עד ליסוד האחרון. הסיבה שהטבלה אינה מלבנית בלבד היא שלשלושת השורות הראשונות בטבלה אין את קליפת ה-d משיקולי אנרגיה. כיוון שתכונות של יסוד נקבעות לפי כמות האלקטרונים שיש לו בקליפה האחרונה קל להבין שליסודות באותו הטור יהיו תכונות דומות אך לא זהות (בגלל רדיוס אטומי משתנה) לדוגמא כל המתכות בטור הראשון יוצרות מלחים עם ההלוגנים של הטור האחד לפני אחרון. בנוסף ניתן גם לראות שיהיו תכונות מסויימות שישתנו בהתאמה לאורך שורה/טור. לדוגמא רדיוס אטומי : יקטן לאורך שורה אבל יגדל לאורך טור כמובן שמספר אלקטרונים בקליפה האחרונה : יגדל לאורך שורה אך נשאר זהה לאורך טור. להסברים נוספים רק תבקש :)

למעלה