החתול במגפיים

החתול במגפיים

עם אילו בעיות הוא בא להתמודד? נראה לי שניתן לקבל ממנו מסירם שליליים - של תאוות בצע. אילו מסרים חיוביים יש בו?

שלום לאביבית 007 ../images/Emo140.gif

מעניין אותי לדעת אם ראית את הדיון שהתפתח אודות פינוקיו ואם היה לך לעזר כלשהו. בעניין החתול במגפיים וכל סיפור עממי אחר מן הסוג הזה: לסיפורים יש גרסאות רבות וכדאי לציין לאיזו גרסה את מתייחסת. מחנכים ומתווי דרך בכל תקופה לקחו לעצמם את החירות לעשות שינויים בסיפורים כראות עינם ולפי מה ששרת את המסרים שרצו למסור. האמת היא, שסיפורי עם אינם נמצאים של כדי למסור מסר מדוייק אלא כדי לתת חומר למחשבה בלי להתוות מסר מראש. אז לשאלתך - אילו מסרים חיוביים יש בסיפור "החתול במגפיים" נראה לי שאלה כמה מהם: כוחן של היוזמה והמקוריות לשפר את חייך, שימוש במיומנויות קיימות בתחומים חדשים, הישרדות, לדעת להתכופף כשצריך, חשיבותה של תכנית פעולה מפורטת, מי שעושה מגיע למשהו, לא לפחד מבעלי שררה, לכל אחד יש כישרון וכדאי להשתמש בו. ודאי שיש עוד...

תודה ושוב תודה

ראיתי את הידון אודות פינוקיו, והוא היה מאלף. רק עתה נחשפתי לעולם המסרים הסמויים של האגדות, ועיניכם הרואות, כי אני צמאה למידה. החשיפה נבעה מצורך לכתוב עבודה, שאותה בינתיים כבר סימתי (ודווקא בחרתי לעסוק בבת הים הקטנה). תודה

אולי מפני שלא למדתי ספרות

הגישה שקראתי כאן לניתוח סיפורים, נפלאה מבנתי. אבל קודם לכל, מנסיוני, המרצה, או המורה, לא רוצה את מה שנכון בעיניך וגם לא גישה מקורית. רוצה ציון טוב? כתבי מה שהמורה חושב. את זה כתבתי בכדי למנוע סכנה שמישהו יקח אותי ברצינות וציונו יפגע. יש הבדל מהותי בין פינוקיו לבין החתול במגפיים. אגדות מסוג החתול במגפים נועדו לשעשע. פינוקיו נועד מלכתחילה להעביר מסר. החתול במגפים - תארו לעצמכם בקרקס חתול מדבר ועוד נועל מגפים. יש יותר מבדר מזה? הסיפור לא יעמוד בשום ניתוח הגיוני עקבי, מפני שהוא נועד להיות פנטסטי. מסרים שצינת הם מלאכותים. אפשר גם ההפך. למשל הפחד שהחתול מפיל על האכרים בשם השררה. אם יש מסר חיובי, זאת התקוה למסכנים. גם אם אחיך הגדולים עשקו אותך, ואתה חסר כל וכל מה שיש לך זה דבר לא נחשב כמו חתול - תוכל להשיג את בת המלך, האושר והעושר. אלא מה, בשביל זה צריך נס ונסים מתרחשים באגדות. אז מה נשאר? מותר לחלום. ודרך אגב, פינוקיו אינו סיפור התבגרות. בסוף הסיפור פינוקיו הילד באותו גיל כמו פינוקיו הליצן. אלא מה? עבר מהפך חינוכי. הוציאו לו את השטויות מהראש והוא מבין (ואולי לא מבין, אבל לומד בדרך הקשה) שעליו לקבל את העולם כמו שמבוגרים ממנו רואים אותו. ואם קראתם וסבלתם, אפצה אתכם בסיפור שקראתי בספר לימוד ערבית - והוא נוסף לשרשור של השד מבגדד, כי מתרחש בבגדד.

עוד כמה מילים בנושא../images/Emo8.gif

פינוקיו אכן מכוון למסירת מסר אבל לא בהכרח למסר מפורש. כך גם החתול במגפיים. העובדה ש"העטיפה" מוגשת כשעשוע מאפשרת לטפל בתכנים קשים מקרוב ללא הרגשת סכנה. המסרים הצפונים בסיפור לא נדחים באופן מיידי משום שהסיפור הוא כביכול "קליל". הסיפור בהחלט עומד בניתוח של מבנה סיפורים ואופן הולכת קוי העלילה. העובדה שתוכנו אינו מציאותי היא רק טכניקה של הגשה. אם הסיפור הוא בגרסה קרובה למקור, לא יהיו שתולים בתוכו מסרים מפורשים. המסרים שאנחנו מבינים מתוך הסיפורים הם שלנו, של כל אחד בנפרד ואין בהם דבר מלאכותי אם מי שמפיק את המסרים הללו מתוך הסיפור באמת רואה אותם. המאזין או הקורא יכולים להעיד אך ורק על עצמם. זו אחת התכונות היפות של סיפורי עם לטעמי - צא וחשוב ותבין את מה שאתה זקוק לו. הסיפור אינו מורה לנו באיזה כיוון לחשוב. אכן, באותה מידה שמצאתי מסרים חיוביים בסיפור יכולתי למצוא בתוכו מסרים שליליים. הכל רלוונטי. תפקיד הפנטזיה בסיפור הוא יותר מאחד: להסעיר את הדמיון, לתת חומר למחשבה, לרמוז שחלק ממה שקורה קורה במישור הבלתי מודע, לשנות פרספקטיבה אל מחוץ למציאות כפי שאנו חווים אותה, להעצים דמויות ויכולות כדי להדגיש את חשיבותן או כוחן. אף ילד בגן לא חושב שאבא שלו "יותר גבוה מהשמיים" אבל בכל זאת משתמשים בביטויים כאלה שמטרתם להדגיש את נקודת מבטו של הדובר. פינוקיו הוא סיפור על הדרך שיש לעבור כדי להתבגר לא על שינוי בגיל בהכרח. הסיפור יכול להתאים גם לבני שישים שעדיין לא נפרדו מתבניות חשיבה והתנהגות של בני עשר. אחד הקשיים הגדולים ביותר בנתיב התפתחותו של מספר סיפורים הוא הפנמת התובנה שלא כדאי למספר למסור מסר מכוון שכן אז הוא "נועל" את שאר רובדי הסיפור בפני מאזיניו. אין זה מעניינו של המספר מהו המסר שנקלט בראשו של המאזין, הוא מספר הסיפור, לא פחות אבל גם לא יותר. ודרך אגב, גם אני לא למדתי ספרות. אפילו לא בתיכון... בברכה,

העבודה היא בתחום הביבלותרפי

ולא עבודה בספרות. לכן, כל מסר מלאכותי, התקבל אף הוא בברכה, וכל ראיה סוביקטיבית של האגדה, הרי שהיא משובחת. המרצה הזה דווקא מעודד חשיבה מקורית, פשוט מאז שנחשפתי לנושא, רציתי להכיר עוד אגדות. כאמור בסופו של דבר, כתבתי על בת הים הקטנה ושוב תודה

בינקיס

New member
סיפורי-עם ומסרים

גם אני סקרנית. אשמח אם תשתפי אותי במסרים שעלו לך מ"בת-הים הקטנה" או מכל סיפור עם אחר. אשמח גם לשתף אותך.

למעלה