החלק שלך כמספר...

guyscrown

New member
החלק שלך כמספר...

שוב שלום חזרתי מארץ הצבא המידברית... ויש לי נושא קטן לדיון... (בייחוד עקב ההתכתבות "סיפור על הבוקר" של קוקי10) אז ככה: אתה מספר את הסיפור, וכמספר יש לך את הכוונה, את המסר שאתה רוצה להעביר. אתה מספר, מדגיש את מה שמשרת את המטרות שלך, מוביל את הסיפור כך שמאזינך יחשבו אותו הדבר. אבל האם נכון בסוף הסיפור לקום ולומר "מוסר ההשכל הוא..."? מצד אחד חשוב לך שתהיה ברור בסוף. מצד שני לכל סיפור יש יותר ממשמעות אחת (פעם שמעתי שאומרים שיש מסר ניסתר ומסר גלוי, אבל אפילו מנסיוני הדל הבנתי שישנם הרבה יותר...) ובסוף כל מאזין מבין אחרת (כמו במקרה של "סיפור על הבוקר"), וההבנה העצמית הזו היא הרבה יותר עמוקה ונוגעת מאשר אותו מוסר השכל (או יש שיאמרו "הטפת מוסר") מפי המספר. אם כך: - האם אני מספר ושותק בסוף? משאיר את הסיפור בלי סיכום, או אולי מסיים ב"זה סיפורי ממני אליכם, יש בו מתנות רבות, פתחו אותן ואמצו אל ליבכם..." - האם "חשיפת" מוסר ההשכל תוליה בקהל מסויים (ברור שזה תלוי בקהל אבל..), פעם שמעתי שילדים אוהבים לשמוע את מוסר ההשכל בסוף ואילו מבוגרים אוהבים לחשוב לבד. - כמספר, יש לי בכלל זכות לקבע מישהו לפי מה שאני חושב? האם זה לא הורס את משמעות הסיפור? מחשבה שהייתה אצלי כבר זמן מה, אבל עקב הפולמוס הקטן שהיה "בסיפור על הבוקר" אני חושב ששווה לדון בזה...

perhay

New member
אכן, נושא מעניין לדיון

אני נוטה בדרך כלל להעדיף סיפור שהמוסר השכל שלו, נובע מתוך הסיפור ולא שמישהו יגיד אותו בתום הסיפור.

אני לא חושבת שאני צריכה לומר לאנשים

מה לקחת מהסיפור שסיפרתי. כל אחד הרי "מעבד" את הסיפור בתוכו אחרת ולוקח ממנו מה שהוא צריך ומה שהוא צמא לו. אני מסיימת את סיפורי בלי פנייה לקהל. מספיק לי להביט בעיניים של האנשים ולדעת , כבר במהלך הסיפור עצמו מה הם חווים.

חלקו של המספר במוסר השכל בסיפור.

היי בסיפורים למבוגרים לא אומרים את מוסר ההשכל.ברוב הסיפורים לילדים מוסר ההשכל נאמר במפורש בסיפור עצמו תוך כדי סופו או מהלכו של הסיפור.ויש סיפורים שהמספר לאחר שסיים לספר פונה לילדים ושואל ישירות או בעקיפין מהו מוסר ההשכל בדרך כלל הילדים אומרים מה מוסר ההשכל ואפילו צועקים אותו מרוב כיף. פרי גן העדן.

סיפור ילדים למבוגרים?

מספרת אחרת, בגישה, בטון, ואומרת שזה סיפור ילדים. יש סיפורי ילדים כמו האחים גרים שנכתבו במקור למבוגרים ושונו בהמשך, אפשר להחזיר אותם למקור. סיפו ילדים לרוב, אני מוסיפה אביזרים. לגבי מוסר השכל? לילדים אני אומרתלמבוגרים אני לעיתים רומזת ואם זה בקבוצה קטנה, זה פתח לדיון.

guyscrown

New member
לעיתים המוסר השכל בלתי נמנע

לדוגמא: היה היה פעם שיח' נכבד ורם מעלה ולו היה חבר יהודי חכם, הרי יהודים הם תמיד חכמים... מדי פעם היו נפגשים השיח' והיהודי ומדברים, ומשום שהיו חברים כ"כ טובים היו לא פעם צוחקים זה על זה ומקניטים זה את זה, ובכל פעם שלשונו של היהודי הייתה מנצחת היה השיח' מזהיר אותו בחיוך "אתה יודע, אני אוהב אותך אבל שמור על לשונך כי יום יבוא והיא תוליך אותך לחבל התליה".וכך היו שמפגשים בין השניים שמחים ועליזים. יום אחד כאשר השניים רק נפגשו והתיישבו לשולחן אמר השיח' ליהודי "ידידי, אתה אדם חכם, למה לא תמיר את דתך ותהיה מוסלמי גאה ותשב עימי כאן?" היהודי הסתכל על חברו התיישב וכהרף עין נושא השיחה התחלף לענייני היום יום.. במהלך השיחה אומר היהודי לשיח' "ידידי היקר האם תוכל לתת לי את טבעת היהלום שלך כדי להסתכל מקרוב?" "ודאי" ענה השיח' ובלי לחשוב פעמים נתן ליהודי את הטבעת. (ובלי קשר לסיפור אתם אף פעם אל תעשו את זה... היהודי ידאג שהטבעת תשאר אצלו...) הזמן חלף והצל התארך והנה הגיע הזמן לעזוב,והשיח' פונה אל היהודי ומבקש ממנו את הטבעת חזרה... היהודי שולף את טבעת הנחושת שעל ידו ומוסר אותה לשיח'. "מה זה?!" התרעם השיח' "תחזיר לי את הטבעת שלי!" "מדוע שלא תיקח את שלי?" שאל היהודי "אתה עוד שואל?! משום שהטבעת שלך עשויה מנחושת ושלי עשויה זהב ומשובצת יהלום!!!" "אהההה... אם כך ידידי, כיצד ציפית שאחליף את תורתו של משה החקוקה באבן וכתובה בידי אצבע הה', בתורתו של מוחמד הכתובה על עור גמל ובדיו מחיק?" ---" הזהר ידידי יום יבוא והלשון שלך תוליך אותך אל עמוד התליה" אמר השיח' עכשיו מוסר ההשכל כאן (העיקרי...) הוא מובנה בסיפור ולא לספר אותו פוגם בסיפור, זה גם מסוג הסיפורים שכולם אומרים "אהההה" בסוף, אבל האם בזה לא מפספסים פה עוד משהו מעבר... ואם הייתי מסיים את הסיפור בכך שהשיח' תולה אותו? זהו לסופ"ש... עד שבוע הבא שיהיה לנו שבוע נהדר!! להשמע...

KOOKI10

New member
לגייסקרון, אהבתי מ א ו ד

את הסיפור ותודה רבה. ואני חייבת להגיב: לפי הסיפור הזה, אם היהודי היה יושב ומתווכח איתו בצורה פילוסופית, היה לשיח' הרבה מה להגיד, אבל באמצעות הטבעת השיח' יכל להבין היטב את המשמעות של הדת היהודית. לפעמים רק ע"י משל או סיפור אפשר להבין מסרים הרבה יותר טוב מאשר מדיון תיאורטי!!! היהודי אכן חכם שלא התווכח עם השיח' אלא הראה לו במוחש את ההבדל העצום בין הדתות. הסיפור הזה העלה לי חיוך רחב כשקראתי אותו! ודרך אגב הרבה פעמים במקורות היהודיים מסבירים עניין על-ידי סיפור/משל. אשמח "לשמוע"ממך עוד סיפורים דומים. ושוב: תודה.

כנראה שלא הבנתי..

האם אתה מתייחס ל "הזהר ידידי, יום יבוא והלשון שלך תוליך אותך אל עמוד התליה" אמר השיח' כמוסר השכל?

KOOKI10

New member
שלום לכולם

בהמשך הדיון על המסקנות מהסיפור: קשה להבין באופן מדוייק את כוונת המשורר אם הוא לא מציין אותה בפירוש כי כל אחד יכול להסיק אחרת, לפי הבנתו. אם מצביעים בדיוק על הנקודה המכוונת (למה התכוון המספר), אז אין בלבול וחוסר הבנות, והמבין יבין למה כוונתי ולמה חזרתי על זה כאו.

אהבתי את הסיום של...

זה סיפור ממני אליכם, יש בו מתנות רבות... אכן הסיפור הוא מתנה וכל אחד משתמש בה כראות עיניו.

KOOKI10

New member
בוקר טוב ושבוע טוב לכולם,

רציתי גם אני להגיב ולהשתתף בדיון. ובכן... למעשה איני מספרת-סיפורים במקצועי, אלא אחת שאוהבת לשמוע סיפורים... הבנתי שרובכם מעדיפים שלא להזכיר מסרים של הסיפור, כמספרים, אולם אני כקהל שלכם כן מעדיפה לשמוע את המסרים בפירוש כי לפעמים לא כולם חושבים אותו דבר, ז"א כל אחד יכול ללמוד מסר אחר מהסיפור, אולם אם מצביעים על מסר מסויים, ועדיף גם כמה מסרים להעביר בסיפור, אז יש הפריה הדדית. במילים אחרות, אפשר להסיק מסקנות רבות מסיפור אחד, וזה לטובת כל הצדדים, כי יש הפריה הדדית. כל אחד מבין את הסיפור אחרת, ואם יש מגוון דעות זה נותן להבין את הסיפור יותר טוב. לפעמים כקהל אני "משוחדת" מהסיפור ומהעלילה עצמה, וזה מקשה עלי להסיק מסקנות, לכן אני מעדיפה הכוונה מפורשת. לפי דעתי זה לא מזיק ולא מוריד מערך הסיפור, אלא להפך - מוסיף לו נופך רציני ואמיתי (ולא סתם סיפורי סבתא)

הומינר

New member
שני דברים בסיפור אחד

היהודי והשייח, 1 הישמר בלשונך זה יביא אותך לתליה, יש לנו את זה במקורותינו, שומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו, 2 נסיונו של השייח להעביר את היהודי מדתו, והוא כביכול ידידו של היהודי, מה מוסיף הקטע של החלפת הטבעות לחיזוק טענתו של היהודי, היהודי אומר דתי חקוקה בסלע, ודתך הוא זהב ואבן טובה, ואני מעדיף את הסלע? תמהני, אבל זה רק סיפור

למעלה