החייאה בטראומה

amitzahavi

New member
החייאה בטראומה

שלום, אשמח לדעת מה אתם עומרים על: אם רצוי לעשות החייאה בטראומה, אם זה אוזר בכלל, סיכויים, נהלים של מד"א לגבי זה ואם אתם יודעים עוד מידע בנושא. בתודה רבה מראש, עמית

amitp

New member
את דעתי

בנושא אני אנסח טיפה מאוחר יותר (אחרי המבחן ה"נחמד" בפרמקולוגיה). אבל בינתיים יתכן ותתעניינו בדיעותיהם של גדולים מאיתנו. מצורף קישור לדיון בנושא מאתר trauma.org - אתר נחמד ביותר, דרך אגב. מומלץ.

amitp

New member
ועוד קישור

או, זה מה שקורה כשמתעצלים ללמוד...

מער

New member
החייאה בטראומה...

אוקיי אני מקווה שזה יצא נורמלי אחרי משמרת קשה היום וכנה לקורס מדריכים בהכנה מה שלימדו אותנו שהנהלים כיום לגביי החייאה בטראומה הם מאד פשוטים - התחלת סכמה רגילה תוך שמירה על עמ"ש עמש"צ, קיבוע ראש כמו שמלמדים בקורס שישים דחיקת לסט/ הרמת לסט והנשמות בטראומה. עיסויים רגיל וכן עושים עיסויים! מקווה שעזרתי מער

e l a n i a

New member
מה שאני אומרת זה........

היי לעמית.... אני מאמינה בכך שיש לעשות החייאה בטראומה אלא אם כן זהו אדם **תחת הלם היפוולמי השוכב בתוך שלולית של דם של עצמו. **שעם הגיעך למקום אתה רואה שעורו קר וחיוור/כחול, לחץ הדם שלו יורד ודופק+ נשימות חלשות ונחלשות. **בעל קינמטיקה קשה מאוד. כמובן שישנם עוד מקרים שאיני מעלה בדעתי בגלל השעה המאוחרת אבל בכל מקרה זו היא דעתי.

paradan

New member
סליחה?!

בדוגמה שנתת למתי לא לעשות החייאה בטראומה מדובר באדם שעדיין חיי. לתשומת ליבך!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

e l a n i a

New member
אני יודעת....../images/Emo60.gif

כן כן אני יודעת אבל גם לי זה נשמע מוזר כשאמרו לי זאת! אולם במפגש שהתקיים לפני קורס תער"ן המדריך חזר על כל החומר והשאלה הזו הועלתה בדיון והמדריך שבמקרה גם פאראמדיק אמר שהמקרים שאותם ציינתי אלו מקרים שבהם הוא חושב שלא לעשות החייאה. ובנוסף אני רוצה לחזור שגם אני לא מסכימה עם כמה מהם אבל זה מה שהבנתי מדבריו!!!!!

e l a n i a

New member
כמעט ושכחתי......

אהה דרך אגב אני יודעת שזה לא קשור אבל רציתי להראות לכם תמונה מאוד מצחיקה שמצאתי איפושהו...... מצאתי שם עוד תמונות מהממות שאם תרצו אני אראה

amitp

New member
ההבדל שבין דיעה לסמכות טיפול

יכול (מאוד) להיות שהפאראמדיק צודק, ואם קראתם את הקישורים שהבאתי כנראה שנוכחתם שזו גם דיעה רפואית מקובלת (להחשיב פצועים הסובלים מדום לב טראומטי כ-DOA - Dead on arrival), אולם בעוד שרופא ביחידת טראומה יכול ליישם את דעתו ולקבוע את מותו של הפצוע, לנו כחובשים בשטח אין את הסמכות/"פריווילגייה" הזו, ואנו מחוייבים להתחיל בהחייאה בכל מקרה, בין אם נראה לנו ובין אם לאו. לכן, דעתו של הפאראמדיק טובה לדיונים רפואיים תיאורטיים, אולם לא רלוונטית בשטח, שם גם את, גם אני, וגם הוא (כיוון שפאראמדיק אינו רשאי להפסיק החייאה במקרה של דום לב כתוצאה מטראומה, ובכל מקרה אינו רשאי שלא להתחיל החייאה) - נבצע החייאה. ועכשיו, אני באמת חוזר ללמוד...

amitzahavi

New member
יצרתי קשר עם

מנהל חדר טיפול נמרץ בLOS ANGELES והוא אמר לי שאין למה לעשות החייאה כי הבן אדם "הלך" - DOA וגם הם כחדר טיפול נמרץ אפילו לא מתחילים החייאה - הם מקבלים את הפצוע, מחברים EKG וכשיש FLAT LINE הם ישר מכריזים על מוות.

paradan

New member
לא יכול להיות

אולי לא צריך להחיות (במשמעות הפשוטה של המילה. עיסויים והנשמות) כיוון שעדיין יש דופק ונשימה. אני לא מאמין שמישהו ברצינות יכול להעלות בדעתו שאם מדובר בקינמטיקה קשה אבל הפצוע עדיין חי לא לטפל בו. למה מה כל הפצועים קשה מתים?! ומה עם החייל מג"ב ההוא שהיה בהחייאה מלאה והפאראמדיק פינה אותו כשהוא תוקע לו אצבע בחור בלב וממשיך החייאה והיום הוא חי? (מצ"ב תמונה, שימו לב איפה ידו של הפאראמדיק...). לדעתי לא הבנת נכון את דבריו של אותו מדריך... אני ממליץ שכאשר לא מבינים משהו או שמשהו לא נשמע לכם הגיוני תשאלו שוב ואל תלכו הביתה אחרי קורס כשאתם חושבים שלא צריך לטפל בפצועים קשה! וכשמשהו אולי לא נכון זה לא תרוץ להגיד שפאראמדיק אמר לי. על פאראמדיק ואולוהים בטח שמעתם כבר...

nikonit

New member
צריך לשים ../images/Emo23.gif../images/Emo70.gif

אם הכוונה היא להנחת DOA, אזי אני חושבת שהנושא מוצה כבר בדיון. חשוב לי להדגיש ולציין, כי ישנה סוגיה נוספת בדיון, ועניינה עיסויי חזה לאדם בטראומה. הקישורים שעמית הביא מתייחסים לסוגיה זו, ולמיטב זכרוני לפני מספר שבועות היה דיון כאן בפורום בסוגייה זו (נדמה לי שזה לא היה הכותרת של הדיון, אלא עניין צדדי בתוכו), מי שאוהב לחקור את הפורום מוזמן לנסות להביא לינק לדיון ההוא. בכל אופן, השורה התחתונה היא שבמצבי טראומה לעתים (פרט למקרים מיוחדים) הלב עובד בצורה סדירה (מתכווץ) , והסיבה לכך שאין דופק היא ההלם ההיפוולמי, ואז ההחייאה עלולה ליצור בעיות קצב ופגיעות נוספות, לכן יש להימנע מהחייאה בשטח במקרים אלה. חשוב לציין כי הכוונה היא למקרה בו "הלכנו ברחוב וראינו טראומה", דהיינו - אין ברשותנו ציוד אבחון פרט לחמשת החושים שלנו. אם יש ברשותנו מכשיר אק"ג, ואנו יודעים מהי הפעילות החשמלית של הלב, הסיטואציה שונה. יום טוב לכולם, ניקונית.

paradan

New member
יש ספרון קטנטן כזה

אחד הגורמים לפעילות חשמלית ללא דופק (PEA) היא אכן היפוולמיה. אך מכאן לאיסור גורף או ניסיון להימנע מביצוע עיסויים בטראומה המרחק רב. תורת הטיפול המקובלת במד"א היא PHTLS וזאת היא נגזרת של הATLS. נהוג ומקובל גם לטפל על פיהם... כל אחד חוץ מרופא (המוסמך לקבוע מוות) נדרש לבצע עיסויים אם הם אפשריים פיזית ואין מניעה חד משמעית לביצוע שלהם (אובדן צלם אנוש או מוות וודאי אחר) גם במידה והם מטפלים בפצוע ללא דופק!

nikonit

New member
אצלנו בקורס לימדו אחרת...

זה לא תירוץ, אבל מה האמת?????? דני שלום! תודה רבה על תגובתך. בחודש האחרון עברתי קורס מע"רים 44 בחברה פרטית, המדריך היה יוצא בה"ד 10, וזה אחד הקורסים האזרחיים הראשונים שלו (לטובת ליווי טיולים). זהו קורס שני שלי, הקודם היה לפני 6 שנים. אחד החידושים שהוצגו בקורס זה, היה השוני בין סכימת הטיפול בנפגע טראומה, לבין ח"ה שלא על רקע טראומה (או על רקע טראומה מסוג: טביעה, התחשמלות, מכה כהה בחזה וכיו"ב, אירועים בהם יש סיכוי לבעיה קרדיאלית). הטיעון היה כי בשלב ה-C של הטיפול בנפגעי טראומה מהסוג הראשון, אין לבצע עיסויים!!! מהטעם שפירטתי בהודעה הקודמת (סיכוי ליצירת הפרעה חשמלית במקרה שקיימת פעילות לבבית חשמלית). כמובן, פתיחת דרכי אוויר והנשמות יש לבצע, וכן עצירת שט"דים. מכך אני מסיקה שהקו המנחה של מנסח הפרוטוקול הזה (אינני יודעת מה מקורו. אולי צבאי?) איננו הנחת קביעת מוות, אלא ניסיון להעריך איזה טיפול עלול לגרום יותר נזק / באיזה טיפול עשויה להיות יותר תועלת. אם שמעת, או מישהו אחר שמע על פרוטוקול כזה, וידע להאיר את עינינו, אשמח לשמוע. יום טוב, ניקונית.

paradan

New member
6 שנים זה יותר מדי...

למה ריענון רק פעם בשש שנים?! זה יותר מדי זמן...
אם יורשה לי לשאול: לאיזה צורך עברת את הקורס? ולעניין עצמו - אין שום הגיון במה שאת אומרת או מה שאמרו לך. במצב בו אין דופק אדם נחשב למת קלינית. עד שיהיה מת בצורה "מוחלטת" זה עניין של עוד כמה רגעים. באותו רגע לא מעניין אותך אם "זורם חשמל בלב" או לא, אלא זה שהוא לא מתכווץ לך (משמע לא מגיע חמצן למוח). אם לא תעשה עיסויים, אותו פצוע פשוט ישאר מת. לצמיתות... אני אולי אשמע כתקליט שחוזר על עצמו לכמה מכם, אבל הנה לפנינו עוד דוגמה לחוסר סדר שמתחולל בתחום הטרום בית חולים. עד מתי איש הישר בעיניו יעשה? איך ייתכן שחברה א' מלמדת דבר אחד וחברה ב' משהו אחר ושניהם בכלל לא מתקרבים לדברים הנכונים.אף אחד לא מבין שמישהו עלול למות בגלל זה?! עד שלא יהיה חוק, ולא יהיו רשיונות לנותני שירות ורשיונות למדריכים וכו' הדברים האלו יימשכו! תתארו לעצמכם שניקונית (לא אישי כמובן) היתה נמנעת מלעשות עיסויים על פצוע כשלזה היה בכלל MI ובגללו התאונה. הא לא אשמה כמובן. זה מה שלימדו אותה... מישהו חייב להתעורר...

paradan

New member
תוספות ששחכתי

א. כשאמרת לטובת ליווי טיולים התכוונת שעברת את הקורס לצורך זה? ב. בנוגע לאפשרות שהלב מתכווץ אבל את לא מרגישה דופק בגלל היפוולמיה: זה לא ניתן לקביעה בשטח, אף לא על ידי רופא. וגם במקרה כזה אם לא תעשי עיסויים הוא פשוט ישאר מת. עם הפרעות קצב עוד אפשר לנסות להתמודד אח"כ אבל עם זה שהמוח מת אי אפשר... זהו.

nikonit

New member
קצת תשובות (יצא ארוך, סליחה..)

קודם כל, לצורך ליווי טיולים, אכן התכוונתי בשביל זה (לא כעבודה, אלא כמדריכה בחו"ס וכאלה, שלעתים משמשת גם כמע"רית של הטיול, יחד עם מלווה בוגר נוסף). וכן, 6 שנים זה יותר מדי, בגלל זה לא יכולתי לעשות רק רענון, אלא הייתי צריכה לעשות שוב את כל הקורס (לא משנה שאני באמת שרוטה, וזכרתי מספיק כדי פחות או יותר להחליף את המדריך, ולפחות מאוד עזרתי לו לזכור מה הוא צריך להעביר, בקיצור, מבחינת ידע - רענון בהחלט היה מספיק). הסיבה שעברו 6 שנים היא שבאמצע פשוט טיילתי, אבל לא כמדריכה, ולכן לא נזקקתי לתעודת מע"ר ברת תוקף, ועכשיו חזרתי לזה, אז גם הייתי צריכה לחדש את התעודה. בלי שום קשר, יש לציין שבשנים שעברו התחלתי ללמוד לתואר ראשון במדעי הרפואה הבסיסיים בי-ם (המסלול המחקרי שלהם), וחוץ מזה קראתי ואני קוראת המון חומר רלוונטי, ועברתי השתלמויות ע"ר, לכן זכרתי כל כך הרבה מהחומר. ואם כבר מדברים - אני לא מצליחה להיזכר מי אתה דני (חוץ מזה שאתה מנהל הפורום), האם תוכל למען חדשים (או ישנים, עד שמוטי עזב, הייתי נכנסת די הרבה לפורום בוואלה) כמוני להוסיף למכתב של ענבל כמה מלים עליך, כדי שנכיר טוב יותר את מנהל הפורום? ולנושא עצמו - אני לא חושבת שיש חברה פרטית שמוסמכת לקבוע פרוטוקולים. הפרוטוקול הזה לקוח מאיפה שהוא. הבעיה היא שבחלק מהמקרים (ונתקלתי בזה בעוד עניינים) המומחים לרפואת חירום חלוקים בדיעותיהם, ולכן כל פעם יוצא פרוטוקול מעודכן... לפי הדעה של המומחה שכתב אותו! לכן אני הנחתי בטבעיות שב-6 שנים, עשויים להיות שינויים בפרוטוקולים (כמו זה הנידון). אני חושבת שאם באמת הטיעון הבסיסי שעשיית עיסויים במקרה הזה עלולה לגרום לחולה יותר נזק מתועלת, נכון (ואת זה צריך להוכיח המומחה שכתב את הפרוטוקול), אזי התיקון חשוב. בכל אופן, המע"ר בשטח צריך להפעיל שיקול דעת (תאונת דרכים שעלולה להיות על רקע MI הוזכרה כאחד מ"התוויות הנגד" לגישדה הזו), ולא לפעול כמו תוכי. כמו בהרבה מקרים, החשדות והטיפול צריכים להיות מותאמים לסיפור המקרה, ולמידע שהצלחנו לאסוף על הנפגע ומצבו. אני חוזרת ואומרת, למיטב זכרוני נושא זה נידון בעבר בפורום, אני אראה אם אצליח להביא את הדיון ההוא, וכן אם עוד מישהו מבאי הפורום ישתלב בדיון. לילה טוב, ניקונית.

paradan

New member
ויכוחים יש באקדמיה

ויכוחים תמיד יש ותמיד יהיו אבל כל עוד הויכוח נמשך בדרך כלל קובעים איזה פשרה שעובדים על פיה עד להכרעה. דווקא בנושא הזה מעולם לא היה ויכוח או דיון. אם כבר החלטנו להנשים פצוע וגם אין לו דופק אז ננסה גם לעשות עיסויים. אחרת, כאמור, אנחנו סתם מנשימים גוויה. הויכוח הוא אם בכלל לנסות לעשות החייאה ולא עם לעשות עיסויים או לאו. לצערי הרב, אני בטוח שהפרוטוקול הזה לא לקוח משום מקום. לבטח מדובר בחוסר הבנה ובטעות שהתגלגלה מאדם לאדם. וזה מה שקורה כשאין חוק וכל הישר בעיניו יעשה. מקומות שונים מכשירים בצורה שונה וברמה שונה אנשים האמורים להיות לכאורה באותה רמה לפחות. אין מישהו שמוודא איזה רמת סף מינימום. ניכר מאוד מדבריך שהידע שלך הוא יותר ממע"ר ממוצע ועל כך כל הכבוד. לא כולם טורחים אחרי הקורס להתחדש ולהתרענן. וקצת על עצמי: אני דני, מתנדב מד"א וסטודנט לרפואת חירום באוניברסיטת בן גוריון, מסיים שנה שניה ונבחן היום באחד וחצי בקורס טראומה ששוויו 5 נק"ז... ביי בנתיים, יום נפלא לכולנו.

למעלה