החזן הירושלמי

הומינר

New member
החזן הירושלמי

ר' זלמן ריבלין, בני גילי הירושלמים יודעים במי מדובר, ומי שיודע במי מדובר הוא בוודאי בן גילי, ומי שאינו בן גילי ובכל זאת יודע במי מדובר, הרי הוא מחוקרי ירושלים , ר' זלמן ריבלין היה המורה הגדול של חזנים בנוסח אשכנז, וניהל מקהלת ילדים ומבוגרים בשם שירת ישראל. קירבה משפחתית ביננו ובין ר' זלמן ריבלין, ואני כילד גם כן שרתי במקהלתו, ונזדמן לי ללכת עם אבי ז"ל לביתו של ר' זלמן, והוא בדיוק היה בדלת הבית על מנת לצאת, ונלווינו אליו, עימו היתה אחת מבנותיו, וכך אנו צועדים יחדיו, אבי מדבר עם ר' זלמן ואני עם ביתו, והנה מולנו יהודי אשר היה כנראה מודע לר' זלמן, עוצר לידנו, ושלם גדול בפיו לר' זלמן ולנו, ותוך כדי דיבור הוא שואל את ר' זלמן, מי הילדה היפה הזו, ור' זלמן משיב, זוהי ביתי מאשתי הראשונה, היהודי נדהם מהתשובה, שואל את ר' זלמן מתי זה קרה, האיש אשר הכיר את אשתו של ר' זלמן, ולא ידע כי קרה לה משהו כי הוא הבין שלר' זלמן אישה שניה, והילדה מהאישה הראשונה, ור' זלמן השיב לו, אשתי הינה אישתי הראשונה,

perhay

New member
עוד סיפור על חזן (גם הוא מבית אמי)

מעשה בחזן ספרה: שיינע בומאזשני רשם: יפרח חביב הסיפור נרשם באסע"י וכך ספרה אמי: "התקרבו הימים הנוראים ובעיר שבו גרנו לא היה חזן. הזמינו חזן מבואנוס איירס שהיה קרוב שלנו. כדי לא לשלם בבית-מלון, אמרו לו הורי: לון אצלנו בעשרת הימים הללו. נטל את חפציו ובא. אמר החזן לאמא : הכיני לי גוגל מוגל*. הוא בקש זאת, כדי שיהיה לו קול יפה. אכל האיש מעט, והקפיד על מזונו. הגיע ראש השנה. הלך החזן לבית-הכנסת, ושם נתאספו כל הקהילה הקטנה. כשחזרו הביתה, שאלה אמא את אבא: איך היה? השיב לה אבי: כמו שהוא שר, יכול היה לאכול כאוות נפשו!" הסיפור האמיתי הזה הפך ברבות הימים לסיפור עם. אמי ספרה שפעם הייתה בחתונה ושמעה בדרן אשר סיפר סיפור והתברר שזה היה הסיפור הזה. *גוגל מוגל : כני עממי לשקוי לרכוך הגרון עשוי מחלמוני ביצים, חלב חם וסוכר (או דבש).

הומינר

New member
אני מכיר את סיום הסיפור

באידיש, ואתרגם, מיט אזא דאווענען איז דער גוגעל מוגעל געווען ארויסגעווארפענע געלט, תרגום, עם כזאת שירה ה-גוגל מוגל היה סתם בזבוז כסף. סיפור יפה באמת

perhay

New member
הומינר, תודה על הסיפור

על פי התשובה שלו, רואים שאכן החזן הזה היה אדם מיוחד.

אכן, סיפור אופייני לר' זלמן

ואמנם אני צעירה יחסית, אך שמוע שמעתי סיפורים משעשעים על ר' זלמן מדודי שמואל ואהרן סגל שגם הם היו מתלמידיו המובהקים.

החזן הירושלמי-ריבלין.

היי כיון שנולדתי בשכונת אוהל משה הייתי מאוד קרובה למשכנה של משפחת ריבלין החזנים.שנים רבות שמעתי את מקהלת החזנים האשכנזית של משפחת ריבלין בצד שירת הספרדים בשכונתי.בשבילי החזנות של משפחת ריבלין היתה עולם ומלואו יפה מיוחד ומאוד מוסיקלי ושונה מפיוטי יהדות בבל בביתי ושירי לאדינו בשכונתי.נפלה בחלקי זכות גדולה ליהנות מכמה עולמות של מוסיקה עשירה מגוונת ויפהפיה.שירת חזנות מופתית של קולות יפים והרמוניים ששרו בחברותא וגם שירה מקצועית שהעשירה את נשמתי וידיעותי בתחום המוסיקה. תודה למשפחת ריבלין. פרי גן העדן.

הומינר

New member
ר' זלמן ריבלין

כילד קיבלתי את ר' זלמן ריבלין, כעובדה קיימת, לא יודע מאין בא ומהיכן, ואצל מי הוא למד, מהיכן לאיש ירושלמי הידע המופלג בתורת החזנות האשכנזית , הידע בקריאת תווים, ויותר מכך הידע בהקניית תורת החזנות לאחרים, עמד על כך כי מי שרוצה להיות חזן, חייב לדעת לקרוא תווים, למדו אצלו גם בעלי תפילה, אשר ידעו את נוסח התפילה מהבית, ובאו לר' זלמן ריבלין על מנת להוסיף ידע, לשיר במקהלה שלו, מהם הוא לא דרש ידע בקריאת תווים. לפני הימים הנוראים ראש השנה ויום כיפור, היתה בביתו המולה בלתי רגילה, חזנים אשר למדו אצלו, וכיום הם חזנים בבתי כנסת בארץ ובחו"ל, נכנסים ויוצאים בביתו, זה מבקש לרענן ניגון, השני מבקש מר' זלמן שיעור בפיתוח קול, שלישי אשר מתפלל כחזן בחיפה, מבקש מספר ילדים מתלמידי ר' זלמן שישמשו לו כמקהלה, ור' זלמן מכין אותם לקראת כך, חזרות עם הילדים ביחד עם החזן, ובלעדיו, בקיצור , מי שעובר ליד חלונות ביתו של ר' זלמן בימים אלו שומע מכל חלון שירה אחרת, וכולם מכוונים למטרה אחת, להנעים את תפילת עמך ישראל בימים הנוראים, ובעיקר שהחזנים ישמרו על הנוסח הנכון, והמנגינה הנכונה, אינו דומה קדיש של לפני ברכו בתפילת שחרית, לקדיש של לפני תפילת מוסף אחרי הנני העני ממעש, מי שאינו יודע זאת שלא יגש להתפלל כחזן. אבל מה שרציתי להדגיש, הוא, כי אנו מקבלים אנשים כמות שהם

למעלה