החוק וצה"ל

• פותח הנושא egas
  • פורסם בתאריך

אביא

New member
שכחתי נקודה אחת פעוטה

ואני מקווה שהיא לא חשובה לגבי הגורם. יותר קל להתקבל לבי"ס לרפואה בתור עתודאי.

מניסיון...

ראשית כל, אני רופא שיניים בצבא, עתודאי שסיים לימודיו לפני שלוש שנים וקצת... ועכשיו, הדברים הטובים בעתודה ברפואה הם: 1. לא, בהחלט לא יותר קל להתקבל לעתודה במקצועות הרפואה. אוניברסיטאות לא עושות הנחה לעתודאים, ובשנים בהן היה ביקוש גבוה, היה יותר קשה להתקבל לעתודה ברפואה מאשר לכל סטודנט רגיל לרפואה. לעומת זאת, חשוב לזכור שסף הקבלה לרפואה עולה בכל שנה, ואם בתך יכולה להתקבל עכשיו כעתודאית, לא בטוח שהיא תוכל גם בעוד שנתיים, כסטודנטית רגילה. 2. החל מלפני שנתיים, הצבא מציע הטבות לא מועטות לעתודאים לרפואה - החל ממימון שכר הלימוד, מימון מעונות לאלו שלומדים רחוק מהבית ועד לשכר של 3000 ש"ח בזמן שירות החובה למי שמשרת בבסיס מרוחק. מעבר לכך, הטבות כמו קיצור תקופת השירות והמרת שירות חובה לשירות קבע מוצעות למי שמשרת בתפקידי שדה. 3. יותר קל ללמוד כשהראש רגיל ללימודים, מיד לאחר התיכון... אז אולי לא "מתאווררים", אבל יש בזה יתרון שאין לזלזל בו... 4. ניתן לרכוש ניסיון בזמן השירות הצבאי במקום סתם להעביר את הזמן. 5. המשכורת של רופאים בקבע גבוהה בהחלט לעומת המשכורות של רופאים זוטרים בבתי החולים. הדברים הפחות מוצלחים הם: 1. לא קל ללכת במסלול הפוך לכולם, להיות הכי צעיר באוניברסיטה והכי מבוגר בצבא... 2. בגיל 25+, זה יכול להיות די מדכא לחלק אקמולים לחיילים ולחשוב שבשביל זה למדת כל השנים... 3. לרוב מתחילים בתפקיד מרוחק ולא מגיעים הביתה יותר מדי... זה לא חובה, אבל אם רוצים לקבל את הצ´ופרים שצויינו, צריך לעשות את זה. נדיר שהצבא מכריח עתודאיות לרפואה לשרת בתפקידים מרוחקים אם הן לא רוצות, בטח לא אם יש להן בעל וילדים. 4. כן, גם בנות הולכות לתפקידים קרביים. למזלן, התפקידים שלהן קצרים יותר משל הגברים, והצ´ופרים שהן מקבלות כוללים תפקיד שני מוצלח במיוחד, כמו תפקידי מחקר וכו´. 5. לא פשוט להסתמך על ההורים גם בגיל מבוגר, כי 3000 ש"ח בחודש הם לא המון כסף... ואם לא עושים תפקיד מרוחק מדובר בשכר של 700 ש"ח בלבד... אני מקווה שעזרתי... אתה מוזמן לשלוח אימייל אם יש לך שאלות נוספות!

shaio

New member
לא אוכל לסרב

העתודה בפירוש משתפרת. כשאני באתי בשעריה (לפני 7-8 שנים) היא היתה מוסד שזלזל עד אין קץ בעתודאים. לא נעשה מאמץ ללכת לקראתם. כשהייתי צריך אותם (יחד עם כולם) הם השאירו את הטלפונים פתוחים ובמשך יומיים של שיא הלחץ קיבלנו רק צליל תפוס (ניצלתי את הפקסימיליה, אז מכשיר נדיר בבתים פרטיים, כדי להשחיל את דברי למשרדם; וטילפנתי לרשויות הממונות כדי להתלונן ועוד). עתודאים רבים הגיעו בזמנו לתחושה שקציני העתודה הזוטרים הם "עבד כי ימלוך". הכללים שנקבעו היו נוקשים ללא כל צורך, והסטיה מהם היתה שרירותית, או לפי עוצמת הצעקות. למשפטנים חיכה טיפול גרוע יותר: הם תמיד קיבלו פי שלושה עד ארבעה משפטנים ממה שהיה דרוש לתקניהם. לא היה לכך כל סיבה, והדבר לא היה ידוע לנו כשחתמנו, שלמעשה 60-75 אחוזים מאיתנו לא יועדו כלל לשרת במקצוע. בבסיסה, מדובר ברוב המקצועות בעסקה גרועה. צה"ל מקבל קצונה איכותית (נתונים גבוהים והסכלה אקדמית). אבל הוא שומר לעצמו "חוזה אופציה" פתוח -- כאשר אתה, הפרט האיכותי, הוא המתחייב כלפי הצבא, ולא להיפך. אי-הסימטריה הוא בכל: צה"ל אינו מסייע כלל ללומדים, צה"ל אינו חייב להעסיקם במקצוע, ואם העסיק אותם -- יתכבדו וישלמו לו שלוש שנות שירות קבע. כלומר, מעצם העובדה שהצבא מעדיף לשים אותי במקצוע שלמדתי, שיבוץ שעדיף לטעמו (באופן מוחלט וללא כל מחויבות), אני צריך לשלם. מה נתן לי הצבא? דחיית שירות בת שלוש שנים? רק את זה ותו לא. האם על זה מגיעות לו שלוש שנות קבע? הצבא סוחר בפחדיהם של ילדים בני 17 מן השירות הצבאי. התמריץ לשרת במקצוע בצבא מועטים. הנסיון הנרכש בצבא הינו חסר ערך במקצועות רבים. ביחידות הדגל של הצבא ממילא אין צורך להיות עתודאי כדי להתקבל. המדובר באוכלוסיה טובה אשר לא היתה מתקשה למצוא נסיון טוב בשוק האזרחי. אמנם יש יתרונות למערכת במספר נקודות, אך הן זניחות (בפרט במשפטים, וכנראה גם ברפואה). על כן לדעתי מדובר בראש ובראשונה בהסדר נצלני. [[להשוואה: ההסדר בצרפת, שבו החייל בוחר האם ללמוד לפני או אחרי שירות החובה, והגעתו לצבא כ"חייל משופר" עם תואר אקדמי איננה נזקפת לחובתו.]] התמורה שהצבא נותן אינה שקולה כלל כנגד דרישותיו, ומבנה "חוזה האופציה" חותם זאת סופית כניצול. דברים אלה מוחמרים בשל היחס של מוסדות העתודה לחיילים. אמרתי שהעתודה משתפרת. הסיבה היא שבשיא התהליך, היה אפילו אתר אינטרנט שקרא שלא להתגייס לעתודה (בשלב מאוחר יותר גם פורום ב-IOL זצוקלל"ה). מספר הנרשמים לעתודה ברפואה ירד.. עד.. אפס! ורפואנים הם אפילו אנשים שנוטים לשים אידאלים לפני תנאים חומריים או יחס נאות. הצבא נזעק. מערך הרפואה הצבאי עמד ועומד בפני קריסה. מסע הפרסום "קצין ודוקטור" הוא תוצאה אחת. האחרת היא שיפור ניכר ב"התנהגות" של העתודה (בכל המקצועות, בפרט ברפואה ומשפטים); לרפואנים הם אפילו מממנים שכר לימוד. לצד כל זה יכולתי לשאול גם שאלות כמו מה בוער ללמוד תואר כל כך מוקדם, למה לא לשרת שירות קצר ורגיל במסגרת הצבאית הלא-סימפטית, למה לרוץ במשעולי הקריירה כבר בגיל 17-18, או לציין את בעיית שכבת הגיל באוניברסיטה (צעיר מאוד מאוד) ובחזרה לצבא (מבוגר מאוד). זה בערך. בהצלחה לביתך בכל דרכיה...

כעתודאי לשעבר, אני חולק...

אינני יכול להתייחס להתנהגותם של הקצינים האחראים על נושא העתודה בצה"ל, מן הסיבה הפשוטה שלא זכור לי שאי פעם פגשתי מי מהם. לדעתי, לעתודה תרומה חיובית וחשובה - הן לצבא (כפי שציינת אתה) והן לפרט כדלהלן: 1. העתודאי ממשיך את לימודיו האוניברסיטאיים מייד לאחר התיכון, כשהחומר שלמד בביה"ס עדיין טרי במוחו, וכך גם ההרגל לשבת וללמוד (יחסית, כמובן..). ראיתי כמה יותר קשה היה לאלו שבאו ללימודים אחרי שירות צבאי. 2. העתודאי מתחיל את שירותו בצבא כקצין. שלא לדבר על זה שתנאי השירות עצמם נוחים למדיי. 3. העתודאי המשרת במקצועו, רוכש נסיון שקשה מאד להשיג בחיים האזרחיים, ויוצא לשוק האזרחי עם 5 שנות ותק - מה שאין לחבריו שהלכו ללמוד אחרי צבא. 4. לפעמים טועים בבחירת מקצוע. עתודאי שטועה, יכול לגלות את הטעות במשך שנות שירותו הצבאי. ומעבר לכל זה, אני חוזר ואומר - השירות הצבאי נועד לשרת את הצבא ולא את המתגייס. לכן, אם המתגייס מקבל טובת הנאה מהצבא, אין כל סיבה מדוע לא יידרש לתת יותר (בייחוד שמדובר בשנתיים בתנאי קבע, ולא חלילה בתנאי חובה.

melly2

New member
החוק לא לנגד עיניי כרגע אבל

אני משוכנע (אויני עוסק בתחום זה בכלל) שתקופת המחיקה היא הרבה יותר ארוכה משצוין לעיל ואני משוכנע שצירך לפנות לנשיא כדי לקצר את תקופת המחיקה.

melly2

New member
אכן כך וכל עוד ישנו רישום

יש לו בעיה ולכן צריך לפנות לנשיא לקצר את תקופת המחיקה.

shaio

New member
לאחר התיישנות

לא ניתן להעביר את המידע ל"פוקד", אלא רק לרשויות בטחון שדה (ולכמה רשויות צבאיות נוספות שאינן קשורות, אני חושב, אבל החוק לא מולי). לכן נראה לי שההתיישנות מספיקה בשביל זה. אבל צריך לעיין בדיוק בגופים הצבאיים הזכאים לקבל את המידע במצב של התיישנות ובמצב של מחיקה. אגב, אם אני זוכר נכון, גם לאחר מחיקה יש מי שיכול לקבל את המידע. (ונדמה לי שרשויות בטחון שדה כלולות)

ה-שונית

New member
אמנם עברו איזה יום או יומיים

מאז הייתי בצבא, אבל למיטב זכרוני ניתן לבקש מחיקת רישום פלילי (אני לא זוכרת אם במהלך השירות הצבאי או לקראת סיומו). מאחר והליך זה קיים, למרות שאני לא זוכרת את הפרוצדורה ואת התנאים, שווה לברר אם ניתן לעשות זאת גם טרום שירות צבאי. הייתי מנסה תחילה בלשכת הגיוס עצמה.

shaio

New member
לא קשור לפרס

למרות שיש המבקשים פרס על עבר פלילי וציבורי חמור, וחלקם אף זכו בו. רשימה חלקית: אריה דרעי, יוסי גינוסר, אהוד יתום, ביבי נתניהו, מורשעי המחתרת היהודית.

egas

New member
המשך

המשפט התרחש לפני שנתיים על החזקת ריכוש גנוב. המשפט הסתיים ללא הרשעה עקב עיסקה עם התביעה אולם הוטל עלי קנס כספי. הייתי בסה"כ בן 16 וחשבתי לתומי שללא הרשעה "הרקורד" שלי ישארנקי. מסתבר שטעיתי. אני לא רוצה שום פרס אבל אני את העונש כבר שילמתי ואנני חושב שצה"ל צריכים לנקוט נגדי בסנקציות כל כך חריפות עקב מעידה חד פעמית ובטח ובטח בגיל 16. נ.ב כתובת של משכן הנשיא תעזור לי.

עבר פלילי

איזה עונש שילמת לחברה?לא ישבת יום אחד בכלא! גיל 16 הוא גיל די מבוגר להבחין בין טוב ורע למרות שהיית קטין!בארה"ב היית יושב כמה שנים! לפי דעתי אתה יכול לשכוח מטיס,שייטת,ודברים מהסוג הזה תסתפק בשרות קרבי מכובד על מנת לשנות את הדימוי!!!

דובי123

New member
זאת בדיוק הבעיה: *אין* לו עבר פלילי

המשטרה כך סתם משאירה רישום ללא הצדקה

למעלה