הזמן

ענתי44

New member
הזמן

אצל חולי אלצהיימר יש שיבוש בזמנים. אמא שלי יכולה לענות נכון לשאלה כמו מה קוראה למים במאה מעלות? אבל לשאלת טרוויה " היום שאחרי מחר" היא תענה אתמול. היא תתעורר בשלוש לפנות בוקר ולמרות שבחוץ חושך תהיה בטוחה שעכשיו בוקר וצריך לקום " לעבודה" כמו שאמרה לי לפני כמה שבועות הגם שהיא מזמן פנסיונרית. גם אצלי השתנו הזמנים. כמו בטירונות כל דקה חשובה ואפשר להספיק בה הכל, אני תמיד לחוצה לקראת הזמן שיש הסעה ממרכז היום, רצה מתרוצצת להספיק להיות בזמן. למדתי לייעל את הזמן כי יש שעות מוגבלות שהמטפלת עם אמא וצריך להספיק. ואז, לפני כשבועיים, ברגע אחד של ברקס פתאומי, עצר הזמן בשבילי. לכל יש את הזמן שלו, השעות שבתור לאחות, לרופא או לרנטגן. הקצב צליעה שלי לעבר המקום שלוקחים מספר לתור, ותמיד יצוצו לפניי שלושה ארבעה אנשים שבצעדים קלילים יעקפו אותי ויקבלו מספרי תור לפניי, עוד עשרים דקות המתנה עבורי, והצליעה למונית כשפתאום אדון ממהר ירוץ יכנס ויגנוב את המונית. והלחץ שלא אספיק להגיע בזמן לפני ההסעה של אמא. הרי זה כבר לא תלוי רק בי ואי אפשר להחיש צעדים לפי מחוגי השעון. ואם אין מונית, אז עומדים ומחכים ולחוצים. פתאום כל שניה מקבלת משמעות.

ענתי, הלוואי והבעיה הכי גדולה היית

שיבושי הזמן אצל המטופלים שלנו, אנחנו כבר מזמן הפסקנו להתייחס לשיבושים אלה, לפני שבו שבועיים שאל אותי בקשר לפגישה שהית לנו בדיוק לפני שנה, מהפגישה הזאת חזר חולה והגיע לבי"ח, וכשניסיתי לענות לו בקצת הגיון הסתבכתי עם הדימנציה ומהר מאוד שיניתי נושא. ובקשר לשעון שמתקתק אצלנו, זה סיפור בפני עצמו, זה שעון שקשור משום מה רק לכל מה שקשור לחולה, מעט מאוד דקות נשארו נטו לנו, כך אני מרגישה בכל אופן,וגם עם יש לנו את השעות האלה לעצמנו אז הם קשורות בעקיפין למטופל, ומה יהייה איתו בשעות האלה. שיהייה בשורות טובות, ושבוע טוב, ניצה.

ענתי44

New member
אצל אמא שלי

אין לה צל ירוק של מושג איזה יום היום, חודש או שנה, לא בת כמה היא במדוייק. אבל אם אומרים לה תאריך של יום הולדת של אחד מאיתנו היא יודעת וזוכרת. כמובן שאם אומר לה עכשיו שהיום יש לי יום הולדת היא תהיה בטוחה שכבר אפריל. ובאשר לזמן המועט העומד לרשותינו המטפלים את כמובן צודקת.

ניצהלה יקרה , כמה את צודקת

חיינו סובבים סביב סדר היום המתאים להם. הם מעירים אותנו בלילה , אצלך להחלפת כלי מיטה וחיתולים וסתם נהמות ואצלי לשירותים או סתם. אנו יושבות בבית כי אין למי ללכת ואין חשק ללכת ואין כח לזוז , במיוחד במזג האוויר המגעיל הזה. הילדים התפזרו והבית ריק וקצת משעמם, אהרון כבר החל בנמנום שלו ואני מנסה לעשות קצת סדר בבית. ענתילה , אצלי , גם אם יש זמן , אין תמיד חשק לעשות משהו וזו הבעייה החמורה. מחר אתחיל חוג פיסול קרמי והלואי שיהיה לי כיף ומעניין. ענתילה, שולחת לך המון חיבוקים והלואי והזמן יאט מלכת ותוכלי לנצל אותו הכי טוב שאפשר לכל המטרות החשובות שלך ולהנאות ובילויים, נשיקות לשתיכן, להתראות, טובה

ענתי44

New member
טובהלה אצלי תתקבלי בברכה

מתי שיהיה לך זמן פנוי לקפה והמון המון המון סימפתיה. אנחנו צריכות להבין שכל דקה פנויה יקרה מפז ולא תחזור. אם כי אני מבינה את המקום הזה, לפעמים גם לא לעשות כלום הוא פינוק שאנחנו זקוקות. ביום שישי לפני האזכרה נסעתי עם אחותי לקנות מלאי חודשי של טיטולים, גיסי בא אחרינו ברגל עם אמא. אחותי הורידה אותי ליד החנות וחנתה רחוק. כשסיימנו לקנות היא הציעה שאעבור את הכביש והיא תגיע עם הרכב כדי שלא אצטרך ללכת הרבה. עברתי במעבר חצייה, כמובן בקצב של בת 100 וממש צמוד אליי עבר במהירות אוטובוס שהנהג העריך שאני כבר אספיק לעבור. הייתי חסרת אונים ואם הייתי מתעכבת עוד שבריר שניה הייתי נדרסת. עכשיו נאלצתי ללכת לשפוך פח כי אין אף אחד שעוזר לי היום, ומרוב פחד חיכיתי כמה דקות עד שלא היה שום כלי רכב סבסיבה. מה שמעודד במצב הזה ששרדתי את רוב המשבר ומכאן אני רק אתחזק ואחלים. ואולי אפילו בזמן פנוי אוכל לנסוע לנהריה כפר סבא.

ענתי44

New member
אני אשתדל למהר ולהחלים לשמוח אני כבר עכשיו

ותדהמה לפני שעה קלה. אמא כבר מזמן אינה קוראת שעון ואף הורידה את שעון היד. אמרתי לה אחרי שסידרתי את המיטה שלה " השעה 11 בלילה ואם תרצי לישון אני אקח אותך" היא אמרה שהיא רוצה להשאר עוד. ואז לחצתי על השלט כדי לראות מה התוכנית הבאה והיה שם שעון דיגיטלי. אמא אומרת, וכמעט מפילה אותי מהספה מהלם " השעה עשר חמישים ושמונה. עוד לא 11 חסר שתי דקות." מי אמר שאין הפתעות???

גם לי היו הפתעות מדהימות עם אלפי לגבי שעון

עד לפני כשנה אלפי היתה עונה נכון לשאלה מה השעה. יש לנו שעון קיר והיא היתה מביטה ואומרת. אבל מזה זמן רב שאינה יודעת. זה אגב הנסיון הכמעט יחידי שאני מנסה לעתים רחוקות, כי כבר אין טעם לבדוק. לאחרונה, לא רק שבלי לשאול. היא אמרה ביוזמתה מה השעה ורצתה שנצא. בהזדמנות אחרת ששאלתי הביטה על היד שלה ואמרה "אין לי משקפיים אני לא יכולה לראות". וזו תשובה מעניינת, אפילו מפולפלת. ולמה? כי מזה שנתיים שאחרי בלגנים בלתי פוסקים החבאתי ממנה את כל שעוני היד, ומזמן אינה זוכרת שהיו לה שעונים. גם עם משקפי קריאה היו בלגנים ומאחר שמזמן אינה קוראת ממש, גם אותם החבאתי ושכחה על קיומם. רק משקפי שמש עניינו אותה. ופתאום היא נזכרה בשני הדברים באותו הקשר (ובמקביל שכחה שיש שעון קיר).

ענתי44

New member
אמא שלי נתנה לי את שעון היד שלה

וביקשה שאשמור לה. ושכחה ממנו לגמרי, הוא עדין בתיק שלה. היא שואלת לפעמים מה השעה ואני עונה ואז היא שואלת לפעמים אם זה שתיים בצהריים או שתיים בלילה. לא מקשרת שיש למשל שמש בחוץ. אבל אם אסב את תשומת ליבה היא תענה שהיא יודעת שאור בחוץ וזה יום.

האמת שלא חשבתי על זה

אני מניח שהיא עדיין מבינה שיש קשר בין יום ללילה ובין קיץ לחורף אבל יתכן מאד שאינה יודעת שבקיץ חם ובחורף קר ושבלילה חושך וביום אור. עוררת נקודה מעניינת.

עולם הפוך

המנגינה מתנגנת לי בראש אבל מצאתי רק את המילים... בקיץ קר, בחורף חם, שועל טיפש, חמור חכם. עיור מביט, חרש מקשיב, עתיקה היא תל-אביב… השלג צבעו שחור; מנעים זמירות עורב צחור. באלסקה יש חמסין, תורה לומדים בארץ סין. דגים שטים על העצים; החתול מטיל ביצים. כל תלמיד אוהב שעור, וזה לא שיר, כי אם ספור… (עולם הפוך: (שיר עם, תורגם ע"י אוריאל אופק, צ'וקובסקי, 85, עמ' 94- 95 )

ענתי לה יקרה , אני יודעת

גם אני הייתי באה אלייך אם היה יותר קרוב, אך אחרי נסיעות לירושלים או ת"א כבר אין כח יותר. את חייבת להזהר מאד בחציית כביש כי התופעה הזו של הנהגים שכמעט לא מאטים אלא "בונים" על כך שנספיק לעבור אך ממש חותכים קרוב מאד להולכי רגל, מכעיסה אותי. זה מאד כוחני וגורם להולך הרגל להרגיש כאילו הוא מטרד. אני בתור נהגת לא עושה דברים כאלה, כך אני משתדלת כי זה גם מסוכן וגם לא הוגן. כל הכבוד לך שהתגברת על הנפילה ובע"ה תחלימי מכל הבעיות שיש לך ותחזרי לשיגרת עבודה. עכשיו שקט בבית, פסנג ואהרון הלכו לישון ואני הולכת למקלחת וכמו שכתבת , זמן האיכות הוא גם השקט שלי עם עצמי ועם ספר או טלויזיה או נמנום מולה. שיהיה לילה שקט ורגוע, נשיקות, טובה

למעלה