הותר דמנו

../images/Emo60.gif יוווווווו

אז בבקשה תעזרי לי. את מוכנה?
דמייני אותו במבט מלא תחינה וחסר ישע.

../images/Emo60.gif יאאאאא

איזה כיף לי
זה לא ש.ב פשוט יש לי מחר מבחן על כל מיני נושאים וזה חלק קטן מתוך מרוכבים ואני לא מבינה מה הפונט בזה. אני מבינה את הנוסחא אבל לא את השימוש בה. יש לך אולי אייסי? לא נראה לי שזה מעניין את כולם פה.

198528844

אין לי בעיה לעזור לך, אני אוהבת מתמ', אבל אני מזהירה אותך מראש שיש לי עשר שנות לימוד ומעולם לא למדתי כלום באופן מסודר.

בפעם הבאה בה אתה -

א - תכתוב הודעה עם .. שמתיימרות להיות כותרת. ב - תכתוב//תגיד//תחשוב//תקרין מנטלית "מוהאהאה" אני אגרום לך כאב. זהו.

המ,

האם מבחינתה של *מדינת ישראל*, חייהם של אזרחים פלשתינאים חפים מפשע צריכים להיות שווי ערך לחייהם של חיילי צה"ל? אני מאמין שלא. השורה האחרונה בהודעתך שנונה ומשעשעת, אין ספק, אבל האם לא עברת טיפה את הגבול אם שכחת שגם אתה, בסופו של דבר, צד בויכוח הזה? פעולות גרילה שמבוצעות על ידי הפלשתינאים כנגד חיילי צה"ל בשטחים אינן מוגדרות לשיטתי כ"טרור" ואף לא בהכרח כלא לגיטימיות. אף על פי כן, אני מאוד מקווה שמדינת ישראל תפעל על מנת למנוע פעולות כאלו (בין אם על ידי סיום הכיבוש, ובין אם על ידי פגיעה פיזית בארגונים האחראים לדבר), בין היתר, מפני שבחלק לא מבוטל מהזמן אני נמצא בסטטוס של "חייל ישראלי בשטחים". נכון, כל תפיסת מוסר שמעלה באופן גורף את ערך חייהם של בני עם אחד מעל לערך חייהם של בני עם אחר היא גזענית. אולם, זוהי חובתה של כל מדינה לדאוג קודם כל לאזרחיה. נכון, נשמע כמו סיסמא ימנית נבובה, אבל מה לעשות, לפעמים זה גם עלול להיות נכון.

והיכן עובר הגבול?

אמת כי חובתה של כל מדינה לדאוג קודם כל לאזרחיה, אך זו איננה השאלה כאן. היה ויווצר מצב היפותטי בו מדינת ישראל יכלה להקצות פחית שימורים לאזרח (או אפילו חייל) ישראלי או לפלסטיני, אז אפשר היה לומר כי זו "חובתה לדאוג קודם כל לאזרחיה", והמשוואה תהיה נכונה. אולם אין בנוהל שכן מן הדברים האלה, היות ובמקרה הזה אין זה התייחסות בלתי שיוויונית בין תושבי ישראל לתושבי השטחים, כי אם פעולה פיזית שמטרתה לסכן את חייו (ובעצם כמעט בוודאות להביא למותו) של תושב השטחים לצורך הגנה על חייל צה"ל.

תלוי,

נוהל שכן אכן מביא בודאות למותו של החף מפשע שאתרע מזלו לדור בשכנות עם מחבל? אני קיבלתי את הרושם שהמטרה היא לא להשתמש בשכן כמגן חי, אלא למנוע, בעזרתו, אפשרות שהמחבל יפתח באש על הכוחות הבאים לעוצרו. יש בידך נתונים שמראים כי נוהל שכן מביא כמעט בודאות למותו של השכן? אם כן, אז בוודאי שאני מתנגד לנוהל.

הדבר נכון לשני הצדדים.

אם יוצאים מנקודת הנחה לפיה שימוש בנוהל שכן לא יביא למותו של השכן, הרי שבאותה מידה הוא לא יביא למותו של חייל צה"ל. אתה משער שמחבל לא יפתח באש באם יוודע לו כי פלסטיני נמצא על סף השער, אולם אם שלום הפלסטינים (ובטח שלא כאלו הנתפסים כמשת"פים) היה לעניינם של ארגוני הטרור הם לא היו פועלים מתוך אוכלוסיה אזרחית מלכתחילה, או מבצעים פיגועים במקומות המסכנים ערבים-ישראלים, וכן הלאה. בכל אופן אתה לא נוגע בנקודה שניסיתי להעלות. בניגוד למצב בו ישנה אפשרות "להעדיף" חיי ישראלי על חיי פלסטיני, כאן נעשית התערבות הכופה את הפלסטיני לסכן את חייו במקום חייל צה"ל. אם מדיניות החיסולים המביאה פעמים רבות למותם של חפים מפשע היא גורם נתון למחלוקת, הרי ש"נוהל שכן" הוא מהלך חמור בהרבה יותר: זו איננה פעילות אשר במסגרתה נפגע פלסטיני "שלא בכוונה" או מתוך גישה של "אם כבר" (ע"ע דן חלוץ) כי אם פעילות מכוונת שבעצם חוטפת פלסטיני חף מפשע ומנצלת אותו כמגן אנושי. כבר רשמת בשרשורים אחרים שאתה לא רואה מקום מוסרי לבצע שימוש ב"מגנים אנושיים". האם נוהל שכן לא לוכד את עיניך ככזה?

תגובה

אני לא בטוח שההוכחה הפורמלית שלך לכך שלמחבלים לא אכפת מחיי הפלשתינאים בהכרח תקפה במקרה שלך נוהל שכן. יש לא מעט אנשים בעולם הזה שהם פשוט מטומטמים ולא עקביים, ולא תהיה להם כל בעיה לקיים פעילות טרוריסטית בתוך אוכלוסיה אזרחית מחד, אבל כן תהיה להם בעיה לירות בפלשתינאי השכן שנאלץ ללכת לפני כוחות צה"ל. אני לא יודע מה התשובה, באמת, לכן אני חושב שהדבר טעון בדיקה. כתבתי כבר שעצם השימוש במגן אנושי חורה לי, אבל אם מדובר בנוהל שמביא למספר קטן יותר של הרוגים, הרי שהרבה יותר חורה לי מצב בו לא משתמשים בנוהל שיכול לצמצם את מספר ההרוגים. כאמור, אני לא יודע את התשובה.

למעלה