הודעה לכבוד חנוכה

פראזניק

New member
במסורת...

התלמוד מביא מגדולי ההנהגה הרוחנית היהודית דאז (רבי יוחנן בן זכאי למשל) שאמרו כך, שללא הקנאות היהודית דאז, היה אפשר לשרוד את הכיבוש הזה בלא הזוועות ובלא חורבן בית המקדש. שמעתי פעם את עמוס עוז כמדומני, בתשעה באב ברשת ב´, אומר ש"זהו, די. היהודים עשו פעם שטויות, רבו עם יריב עצום ופישלו. נחרב הבית. על מה בוכים?" (אלו בערך היו דבריו). ואם החלק הראשון של דבריו אני מסכים לחלוטין. עשו שטויות, הרבה שטויות... אם לא היו ה"קנאים" אז מחליטים להתשחרר בכח מיריב שאז היה כמעט בשיא כוחו, אולי לא היו היהודים מגורשים מהארץ. אני חושב שהיינו חוסכים לעולם כמה סכסוכים עקובי דם... אם לא היו הקנאים רבים בינם לבין עצמם בכזו קנאות, אולי היה להם סיכוי לנצח? ואם כבר בענין זה. האם היה בכלל למורדים היהודים סיכוי לנצח? פלאביוס מקובל כדי אמין בתיאורים שלו, נכון? (לגבי תיאורו את ירושלים לפחות, כותב מאיר בן דובב ב"חפירות הר הבית" שהוא הוכח כצודק וכדייקן בכל תיאוריו). לפי תיאוריו, הרומאים היו ממש לפני נסיגה, אם לא שהיהודים רבו כך בינם לבין עצמם, אם לא שהשמידו את מאגרי המזון של עצמם. מה אתם אומרים? היה להם סיכוי?

Marinette

New member
אני יודעת מה דעתו של סרטוריוס על זה

הוא חושב שהטעות הייתה שלא תיאמו עם מלכים ומנהיגים אחרים באזור. אם כל (או רוב) המזרח היה מורד בבת אחת, היה לזה סיכוי טוב להצליח. כך טוען סרטוריוס, בכל אופן.

טרה10

New member
ההתרכזות היתרה בקורות יהודה

והלא אובייקטיבית מבחינה היסטורית, הרבה בגלל הנטיה להתעסק באמונה ובדת ולא בהיסטוריה, במקורות שלנו, יוצרת קושי לברור את האמת ההיסטורית. המון עמים נכבשו הוגלו, והושמדו באותה תקופה. ישנם המון עמים שפוט נעלמו, ובזה ייחודו של עם ישראל כמובן שהוא נותר כעם.גם בגלות העמים האלה נטמעו. מי שנותר אלה הפרסים, שלא הפכול לנוצרים אלא למוסלמים. או היוונים והסיבות ידועות. מאידך כנראה לא היו אלטרנטיבות אחרות. מי שלא מרד היו גם היוונים אם כי גם בזה יש כמובן הגזמה.מספיק אם ניקח את ההתנצרות של הרומאים והגרמנים וכל האירופים נבין שלעם ישראל יש ייחוד. כך שהדת היא הגורם העיקרי ולא צורת השלטון. לגבי המניע הרומאי- יש טוענים שהזהב בבית המקדש שיגע את הכובשים. ולא הרצון להיכנס דוקא לבית המקדש. לדעתי השאלה העיקרית היא מהיכן נשאבה הנחישות של טיטוס להרוס לחלוטין את ירושלים ואת בית המקדש ?. ולאפשר קיום מינימלי ביבנה.

למעלה