מס' 3: רופאים מבינים משהו בחיסונים?
וקסי שלנו מזדרז להודיע לכל מי ששואלת בפורום שאלה על חיסונים, שלא כדאי לה לשאול. (בחור נחמד שכזה - רוצה להקטין את התעבורה לפורום בו הוא משתתף). ומה כדאי לעשות? לפנות לרופא כמובן! חברים, "טה-דה-דה-דם..! רופא! (במילים אחרות, אלוהים עלי אדמות). בניסוחו השנון של וקסי: "לכי לרופא אפילו לכמה רופאים, ואם את לא שקטה אז לרופא שלישי." ואני אומר למה רק לשלישי? לכי לרביעי וחמישי ושישי - העיקר שיהיה רופא גאד-דמיט! רופא, את שומעת!
ביקורת שלי על "סמכות" הרופאים לייעץ על חיסונים למרות חוסר הידע שלהם כמובן זכתה להתחמקות של וקסי בטענה שאני "הזוי".
אז הנה אני חוזר על הביקורת שלי שוב בתקווה לראות איך את הדרך האלגנטית בה וקסי יתחמק הפעם.
אה מה רופאים יודעים על חיסונים? אתרכז ברופאי ילדים/משפחה, כי ברור ששאר הרופאים (למעט מומחים למחלות זיהומיות ודומיהם) לא יודעים כמעט כלום.
ובכן, רופאי ילדים ומשפחה בישראל לא יודעים הרבה על חיסונים, וגם המעט שהם פעם למדו - הם שכחו. הנה הסיבות:
1. רופאים לומדים במהלך התואר רק מספר קורסי מבוא מצומצמים בתחומים הקשורים ישירות לחיסונים.
2. חומר הלימוד הוא דוגמטי ואינו מביא בחשבון כלל גישות השוללות את החיסונים, יעילותם ובטיחותם. כלומר, כבר בשלב הלימודים מגבילים את חופש המחשבה של הרופאים ומאלפים אותם לדוגמה של הממסד.
3. בכל מקרה, גם החומר המועט יחסית שנלמד בנושא החיסונים נשכח מהר מאוד מסיבה פשוטה: הרופאים כמעט אינם עוסקים בעבודתם בתחום החיסונים (חיסונים בכלל ניתנים רובם ככולם בטיפות-חלב). כידוע לכל מי שלמד תואר ראשון לא בתחום עיסוקו הנוכחי - מה שלא עוסקים בו, נשכח מהר.
4. גם מעט הידע שמועבר לרופאים בנושאי חיסונים בהרצאות או השתלמויות ספורדיות, הוא בד"כ ידע שמגיע מחברות התרופות השוכרות רופא זה או אחר להעביר את האג'נדה שלהן לקהל רופאים בנוגע לחיסון חדש זה או אחר. חברות התרופות מאכילות בכפית והרופאים אוכלים בתיאבון (בולט במיוחד אצל רופאי נשים שהפכו פתאום למומחים לחיסונים מאז שנכנס החיסון לפפילומה).
והסיבות העיקריות לכך שרופאים אינם יודעים הרבה על חיסונים היא:
5. מש' הבריאות שולט ביד רמה על תחום החיסונים. הוא זה שקובע את תוכנית החיסונים מאלף ועד תו ובעצם לא משאיר לרופא בביה"ח או במרפאה שום מרווח החלטה. ישנם נהלים והמלצות וצריך לעבוד לפיהן (ראו דוגמה להלן). מצב זה אינו יוצר מוטיבציה לרופא ללמוד את הנושא באופן אישי, כיוון שאין לו כמעט חופש החלטה ואין לו שום תמריץ ללימוד (בשביל לצטט כמו תוכי את ההמלצות של מש' הבריאות - לא צריך ללמוד).
6. רופא שיעיז לחרוג מנהלי מש' הבריאות בנוגע לחיסונים צפוי לסנקציות קשות מצד קולגות ומנהלים. רופא כזה לו ימשיך בסורו, צפוי לאבד את משרתו (או להיפגע קשות במעמדו) בתוך זמן קצר. זאת, הסיבה, למשל, שבזמן שפעת החזירים 2009 רופאים רבים סירבו להתחסן אך אף אחד מהם לא הסכים להתראיין בשמו ולהסביר לציבור בישראל את מניעיו (למעט רופא צדיק אחד בסדום).
---------------------
לקינוח, הנה דוגמה אופיינית בה רופא משפחה נשאל שאלות טיפה מעמיקות לגבי חיסון השפעת, וכיוון שאין לו את הידע המבוקש, מסתפק במלמול "ההמלצה היא...".
http://www.doctors.co.il/forum-1/message-810669#message-810669
---------------
וקסי היקר, אשמח לתשובה מדעית מלומדת. אנא תקן את טעותי במהרה. אולי שי לך מחקרים המראים שאני טועה? אולי תשאל את פרופ' סומך מה דעתו בענין?