הדתות

totony

New member
הדתות

כל דת מתחלקת לקבוצות: יהדות: אורטודוקסים, רפורמים, קנסרווטיבים, קראים. נצרות: אורטודוקסאלים, קטולים, אנגליקאנים, קלוויניסטים, לותרנים. איסלם:סונים, שיעים, דרוזים, בדואים. כל הדתות המונוטואיסטיות הגדולות האלה מחולקות לקבוצות שונות, אז יש לי שאלה פילוסופית קטנה: למה אתם חושבים שכל דת נוטה להתחלק לגירסאות שונות? ולמה דווקה הנצרות התחלקה ליותר קבוצות מאשר היהדות והאיסלם? וגם: למה הבודאיזם, הדת בעלת המספר הרב ביותר של מאמינים, לא התחלקה? אני אתן לכם לענות על שאלה זו, מהסיבה הפשוטה, שאיני יודע עדיין את התשובה אליה...

Henryf

New member
הבודהיזם

רק לחדד את נקודת הבודהיזם. הבודהיזם המקורי (נפאל, טיבט) זו לא דת, זו פילוסופיה, אין אמונה באלוהים. בהינדואיזם שהתפתח ממנה יש הרבה אלים. ההינדואיזם התפתח להרבה מאד כתות בודהיסטיות שונות.

totony

New member
זה משהו חדש שלא ידעתי

אני מכיר טוב את היהדות, הנצרות והאיסלם, אבל אני בור לגמרי בידע שלי על הבודהיזם....

more

New member
שאלה להנרי

מה השם המקורי של דת הבודהיזם? זה נראה לי סותר, ששם הדת בא משמו של האל בודהה, ולעומת זאת אין בה אמונה באלים. אז שאלתי אליך, אם אתה יודע, מה השם המקורי של הדת, ומה הקשר לבודהה אם לא כאל?

Henryf

New member
בודהיזם

בודהה אינו אל אלא אדם, פילוסוף גדול. לצערנו בודהה לא כתב אלא רק לימד כך שאין לנו שום אינפורמציה ישירה מתורתו, אולם לבודהה היו הרבה מאד תלמידים שלמדו אותו בשקיקה ורשמו אח"כ את דבריו, וכניראה בדייקנות רבה, וספרות זו חיה איתנו היום, והפילוסופיה הבודהיסטית מתפתחת בקצב מדהים. די לזכור שבזמנים מסוימים כ 20% מתושבי נפאל וקטמנדו חיו במינזרים, שפרושו ללמוד ולפתח את הפילוסופיה הבודהיסטית (אינני יודע אם קיבלו שיחרור צבאי). היום בבודהיזם הכוונה במושג "בודהה" הינה לאור הפנימי, להגיע לאותה רמה פילוסופית עליונה שבודהה הגיע אליה. הנרי

dvofgael

New member
איזה בלאגן עשית בין הדתות

ההינדוהיזם היא הדת הקדומה ביותר בהודו, משערים שהיא החלה ב 12000 לפנה"ס זמן כתיבת המהבארטה, אך יתכן שהיא קדומה יותר... הבודהיזם החל עם גאוטאמה סידהרטה (בודהא) במאה החמישית לפני הספירה. יותר מאוחר הבודהיזם החל להתפשט ברחבי דרום מזרח אסיה והפך להיות יותר פופולארי שם מאשר בהודו עצמה. במקרה של טיבט הבודהיזם השתלב שם עם הדת המקומית שנקראת BO או BON זו דת מאגית מהאחרונות ששרדו על פני כדור הארץ. מהשילוב של השניים נולד הבודהיזם הטיבטי שמכונה VAJRAYANA - מרכבת היהלום, שםזה מרמז שבבסיס של פילוסופיה זו קימת הנחת יסוד שלכל אדם יש יהלום פנימי צלול ומבריק = נשמה. עלינו ללמוד כיצד לנקות את הבוץ והלכלוך = הרגלים לא נכונים, תשוקות, יצר רע, שעוטף אותו כדי שיחזור להבריק ולהיות שקוף.

צודק אתה - ושני זרמים לבודהיזם

דרך אחת פופולרית בלאוס, תאילנד וקמבודיה נקראת "טרבדה", השניה ככתוב בהודעה מעלה. אגב... בודהה בעצמו אסר בפירוש שימוש בפסל דמותו, אבל מעריציו לא שעו לבקשותיו.

The_Mighty_Perr

New member
תודה

בס"ד כמו שטענתי פעם, באחד הפורומים בתפוז, בודיהיזם אינה דת, אלך אמונה ודרך חיים. בברכה...

auvremale

New member
הבודאיזם כן מתחלק

לבודאיזם יש בארצות שונות גרסאות שונות אך בגדול ישנו הבודאיזם המקורי שדומה לשיטתו של בודהא שטען שהוא יודע את הדרך להגיע להאהרה וישנה גירסה אחרת שבה מופיעים עוד דמויות "מיתולוגיות".

more

New member
לדעתי דתות מתחלקות

פשוט מהסיבה שיש אנשים שהם יותר קיצוניים ויש כאלה שפחות. יש אנשים שרוצים ונוח להם לאמץ חלק מהדת המקורית, ואת חלקה האחר לא נוח להם לאמץ. 1. השוני הוא באנשים, 2. השוני בקבוצות וקהילות שמסגלות להן תרבות שבהתגלגלות הזמן הופכת לשונה מעט מהקהילות האחרות. 3. הזמן והמודרניזציה מצריכה הסתגלות גם של הדתות. יש אנשים שמפחדים לשאול שאלת ולא מטילים ספק בדת שלהם. ויש זרמים שמנסים להראות את הקשר המהותי בין החיים והדת, שקיים בכל זמן. הזמן דורש שינויים, קידמה, הסברים ולא בורות. 4. מרחק גאוגרפי. העולם נראה אחרת ממקומות שונים.

The_Mighty_Perr

New member
תשובה מאוד לא אובייקטיבית

בס"ד התשובה הבאה מאוד לא אובייקטיבית, אבל מאוד מדוייקת: היהודים האותודוקסים מגדירים אתה עצמם כיהודים אמיתיים ושוללים את הקראים, הרפורמים והקונסרבטיבים מסיבה מאוד פשוטה: בתורה(שהיא הבסיס של היהדות) רשום שהמצוות לא ישתנו, אבל הרפורמים שינו את המצוות, ולכן זו אינה יהדות, אלא חיקוי. הקונסרבטיבים מחשיבים את עצמם כזרם בין הרפורמים לאורתודוקסים. הנצרות, כיהודי קשה לי להגיב על זה, אבל ממה שאני יודע על הלותרנים, הוויכוח בינם לבין הקתולים היה במקור על הפוליטיקה הפנימית של הכניסה, כלומר רעיון ה"מחילות", שאפשר לקנות, החיים הנוחים שהמבוססים על סבל המעמד העני וכו´... המאבק היה פחות דתי, מאשר רעיוני. איסלאם, אני לא יודע על האיסלאם כמעט כלום אבל: בדואים אינן מוסלמים, הם ערבים, אבל לאו דווקא מוסלמים. הדת הדרוזית היא דת נפרדת ושונה. ההבדל בין הסונים לשיעים הוא בערך כמו ההבדל בין היהדוים האורתודוקסים לקראים(הסונה היא כמו התורה שבעל-פה של המוסלמים). התרגום של המילה סונה, הוא, אם אני לא טועה "המסורת", כלומר מסורת המצוות והחוקים שנמסה ממוחמד. בברכה...

totony

New member
כאן דווקה אני לא מסכים איתך

1. באותה מידה קראי יכול להגיד שהאורטודוקסים הם לא נחשבים ליהודים כי הם עשו תוספות לתורה(התלמוד, המשנה). 2. לגבי הנוצרים: לא משנה אם החלוקה היא פחות דתית מאשר רעיונית, כי עובדה היא שכעת הם נחשבים כדתות ניפרדות. 3. הבדויים הם מוסלמים אבל כאלה שעירבבו את הדת שלהם עם אלמנטים של עבודת אלילים, הדרוזים(לפי דעתי הם הערבים הכי נחמדים, והם גם צעצעי יתרו, חתן מושה) בתקופת האימפריה המוסלמית נחשבו כמוסלמים, ולכן גם המוסלמים לא פגעו בהם, ולא כפו עליהם את הקוראן.

DEM

New member
אי דיוקים בקשר לדרוזים

העם הדרוזי הוא עם שקיבל את האיסלם בתקופת הגל האיסלמי. אך עוד לפני שהאיסלם נתפס הגיע נביא שגורש מימצרים (לא דרוזי) ולימד את העם הדרוזי, שתמיד היה קטן,את הדת שהיא קיום הדת של הדרוזים. המוסלמים לא שמחו שהופיעו הכופרים ורדפו אותם. משיחתי אם אדם דרוזי מדליית אל קרמל, אשר מנהל מוזיאון קטן לתרבות הדרוזית, הדת הדרוזית קרובה יותר ליהדות מאשר לאיסלם. אבל אני לא בטוח כמה זה נכון.

The_Mighty_Perr

New member
המ....

בס"ד אנחנו קצת סוטים מהנושא של הפורום, אבל בכל-מקרה... 1. ישנו פסוק שאומר שללכת ל"שופט שיהיה באותם ימים" ולשאול אותו מה עושים במקרה שלא ידוע, כלומר כבר ניתנת סמכות בידיהים של שופטים/נביאים/כל דבר בסגנון. 2.התלמוד הוא הסבר ופירוש של המשנה, אז עולים שלב אל המשנה: המשנה היא: *דינים שעברו מדור לדור, *דינים נוספים שנפסקו במהלך הדורות. ביהדות(האורתודוכסית) העניין של דברים העובדרים מדור לדור נחשב מאוד(ויש דרכים לטפל באי-דיוקים). 3. על דרך הפשט(הקראים...) קשה מאוד, ולמען האמת בלתי-אפשרי לפרש פסוקים רבים... "והיו לטוטפות בין עיניך", לדוגמא, מהן טוטפות בכלל?!? כנ"ל לגבי "פרי עף הדר" של סוכות שהוא אתרוג, למרות שזה לא רשום. הנוצרים השונים לא נחשבים לדתות שונות לגמרי, אלא לפלגים, זרמים שונים בנצרות. למרות שההבדל בין נוצרים שונים גדול יותר מההבדל בין יהודים אותודוכסים שונים, הוא לא גדול יותר מההבדל שבין היהודים האורתודוכסים לרפורמים לקונסרבטיבים... 1. הבדויים אינם מוסלמים. הבדויים הם חלק מהגזע/עם הערבי שנודד במבדבריות במזה"ת, חלק מוסלמים וחלקם לא. 2. הדרוזים אינם מוסלמים אלא דרוזים, פשוט עד כדי כך. גם לגבי היהודים והנוצרים היו הקלות(במקור) באיסלאם, בניגוד לעובדי האלילים. היהדוים והנוצרים נחשבו לעמי-הספר כי האמינו באל אחד(שהוא פחות או יותר אותו אל ב-3 הדתות הנ"ל). בברכה...

DEM

New member
הסיבות לפיצול הדת

לדעתי הסיבה שדתות (ואני התיחס רק לנצרות, איסלם ויהדות) מתפרקות לפלגים היא שילוב של בעיקר מרחק והעובדה "שדיברי האל" ניתנים בחידות ומשלים. כאשר הדת מתפתחת תשובות שונות ניתנות לאותם שאלות. ליהדות אין זרמים רבים כי היא הסתגרה מאז שהעם היהודי הוגלה וממילה לא היתה גדולה ליפני כן. הנצרות התפלגה כלכך הרבה מפני שהיא דת מיסיונרת, לפחות זרמים מרכזיים בה כן, המרחק העצום שעליו פרוסה והאוקינוסים שמפרידים בין היבשות. בנוסף המבנה של הקנסיה הקטולית יצר הרבה חילוקי דעות בין ממשלות וגופים בתוך הכנסיה. לבסוף יש את הבעיה שלא כל עם שקיבל עליו את הנצרות זנח לחלוטין את הדת הקודמת. בקשר לאיסלם אני לא בטוח למה הוא כמעט לא התפצל. הוא לא נפרס על תרבויות כל כך שונות כמו הנצרות ואולי לחץ יותר על הזנחת הדת הקודמת ואולי הקוראן יותר ברור מאשר כתבי הדת של הנצרות והיהדות. בכל אופן זה רק השארות.

totony

New member
אבל גם היהודים התפרסו על יבשות רבות

למשל: יהודים היו בסין הרבה לפני שהאירופאים היגעו לשם(אפילו התפתחו יהודים-סינים במקום). ולמרות זה, היהודים התחלקו לקבוצות מעטות יחסית.

אהרן5

New member
בראשית ברא האדם את האלוהים

והאדם היה תוהו ובוהו. האדם המציא את האלוהים עקב הפחד מהמוות, מהבלתי נודע, ועקב הסבל הרב בחיים, השאיפה לצדק, והכלל הכואב על פיו צדיק ורע לו רשע וטוב לו. זהו צורך טבעי ועל כן הומצאו כל כך הרבה דתות, כל כך הרבה כתות, וכל כך הרבה אמצעים מיסטיים אחרים. לצערי אין צדק בעולם, ואחרי שמתים פשוט נעלמים. בעוד מאה שנה תרגישו בדיוק כפי שהרגשתם לפני מאה שנה: כלום! אגב, הדתות הן ההוכחה החותכת שלי לכך שיכולה להיות חכמה אדירה שהיא כולה שגויה: אם יתברר שהיהדות נכונה הרי שהאיסלאם והנצרות נופלות, וכך הלאה... הנמשל הוא השמאל הישראלי: אידאולוגיה שיש בה הרבה חכמה רק שהבסיס שגוי מבסיסו...

אהרן5

New member
מיהו שמאלני

טוב, רבות כתבתי בנושא, אנסה לתמצת. שורה תחתונה, מה שמפריד היום בין ימין ושמאל הוא: השמאל מאמין שמאבקו של האויב צודק. מי שבבסיס חושב שמאבקם של הפלסטינים צודק, הוא שמאל, גם אם הוא חושב שהוא ימין. ==== מעבר לכך: השמאל היא אידאולוגיה אשר כמו דת היא מבוססת על אמונות ותקוות. אין לה שום חיבור להגיון ולרציונאליות. היא שואפת לכניעתה של ישראל לטרור. היא מאמינה שרק כניעה תביא שלום. לשם כך היא נאבקת בכל נימי נפשה ומאודה. השמאל היא האידאולוגיה האווילית ביותר בהיסטוריה האנושית משום שהיא נאבקת למען השמדת עמה ואיננה מבינה... היא שבויה בקונספציות רבות מכאן ועד להודעה חדשה, כולן שגויות. היא האליטות, אז יש לה כח חברתי והיא משתמשת בו: בעזרת התקשורת היא משתיתה טרור רוחני בנסותה לכפות את תפיסותיה האוויליות על הציבור כולו. וכך הלאה. הכל זה רק על קצה המזלג. למזלנו אנחנו בעיצומו של תהליך התפכחות ובקרוב היא תעבור לעולם שכולו חלם (מתוך רחמים כמובן), כיאה לה.

Henryf

New member
יחי הבורות!

אני מרגיש עצמי שמאלי, ואינני מסכים עם אף הגדרה בודדת שהגדרת את השמאל. המאמר שאתה מפנה אליו הינו עלבון לאינטליגנציה, גם של הימין החושב. לא במיקרה שאלתי אותך מהיא הגדרתך לשמאל, מתוך הכרותי הבנתי שאתה לא מסוגל להעלות אף הגדרה, או משפט, בעלי הגיון.

למעלה