הדרת נשים מהרכבת

אבי רוד

New member
באותה מידה הם יכלו לבקש מגבר לזוז

נניח מקרה בו יש שם גבר ששומע מוזיקה חזק באייפוד שלו (לפעמים גם מבעד לאוזניות זה מפריע) והם יכלו לבקש ממנו לזוז. אני חושב שכן יש להתחשב במקרים כאלה במידה וכן יש מקום שאפשר לעבור אליו. הבעיה כאן נובעת מכך שהבקשה לעבור נובעת מעצם היותה אישה. אם נניח הבקשה הייתה באה לא בגלל היא אישה (נניח היא הייתה מדבר בסלולארי כך שזה מפריע) אז לא הייתה שום בעיה לדעתי עם הבקשה. במקרה כזה היא יכלה להתחשב. חבל שזה לא המקרה...

KO74

New member
יש לגיטימציה לבקש מגבר לזוז

תמיד אפשר לבקש, בעדינות ובנימוס, אבל לא חובה עליך להסכים.

cwen

New member
גם אסור להם לבקש מגבר לזוז.

הסיבה היחידה שעולה בדעתי לבקש ממישהו לפנות את המקום, זה אם הוא דרוש עבור קשיש/נכה או שמדובר במשפחה שרוצה לשבת ביחד. אם יושב שם גבר ששומע מוסיקה חזקה, אפשר לבקש ממנו, שים לב, להנמיך את המוסיקה! כמובן, צריך לזכור שגם התפילה הקולנית שלהם היא לא שיא השקט.

אבי רוד

New member
לך יש את הזכות לסרב

הם ביקשו ולך יש את הזכות לסרב. אבל אם מבקשים יפה, אפשר גם ללכת לקראתם (שכן, באותה סיטואציה הם היו הרוב) ולהתחשב בהם. אין לנו ויכוח לגבי המקרה הספציפי הזה שבו ביקשו מהאישה לעבור מקום רק בגלל שהיא אישה. אני מדבר על מקרים שהם לא כאלה.

אבי רוד

New member
דוגמא

אם נניח אותה אישה הייתה מדבר בפלאפון בקול רם ומפריעה לתפילה. זה אפילו מתבקש לבקש ממנה לעבור מקום, שם היא תוכל לדבר בלי להפריע והם יוכלו להתפלל בשקט. אפשר גם לכבד את הרצון שלהם להתפלל

cwen

New member
זה בדיוק אותו דבר כמו הגבר ששומע מוסיקה

אפשר לבקש ממנה להנמיך את קולה בזמן התפילה. אני מסכימה שאם היא גם תשאר במקום וגם תמשיך לדבר בקולי קולות כשהם מנסים להתפלל זה יהיה מאוד אגואיסטי מצידה. ואז כהתחשבות היא יכולה באמת לדבר מאוחר יותר, לדבר בשקט או ללכת למקום אחר שבוא היא לא תפריע, אבל זו צריכה להיות בחירה שלה באיזו פעולה לנקוט כדי להתחשב בהם. אבל שים לב, הדוגמאות שאתה נותן לי הן דוגמאות למעשים שמפריעים. (כשאנחנו מתעלמים מעצם העובדה שגם המתפללים מפריעים לאנשים שנוסעים ברכבת). הבחור שביקש ממנה לעבור לא ביקש ממנה כי היא עשתה משהו שהפריע לו. הוא ביקש ממנה כי היא אשה והוא לא רצה לראות אותה כשהוא מתפלל. עצם הנוכחות שלה כאשה היתה הבעיה. הקיום שלה. אתה לא רואה את ההבדל בין השניים?

someboddy

New member
הוא רואה את ההבדל בין השניים, והוא כתב במפורש

"הבעיה כאן נובעת מכך שהבקשה לעבור נובעת מעצם היותה אישה. אם נניח הבקשה הייתה באה לא בגלל היא אישה (נניח היא הייתה מדבר בסלולארי כך שזה מפריע) אז לא הייתה שום בעיה לדעתי עם הבקשה."

אבי רוד

New member
כפי שציטטו אותי,

אני שם לב טוב מאוד להבדל. העובדה שרוצים שהיא תעבור בגלל שהיא אישה - מקוממת. אם הם רוצים שהיא תעבור כי היא מפריעה - זה לגיטימי. אני מכוון את דברי לסוגיה של - להיות פתוחים לאחרים גם אם הם מתפללים באמצע הרכבת. זה הרי חלק מהמות של אתאיזם - קבלת האחר. אני מוכן לפנות להם את התא ולעבור לתא אחר אם הם יקימו שם בית כנסת נייד. יותר מזה, אני אפנה את התא עוד לפני שהם יבקשו כי זה יפריע לי הרעש שלהם וההמולה. עצם העובדה שהאישה לא עברה מקום משחקת על הרעיון של "לעשות דווקא". לא היה קורה כלום אם היא הייתה עוברת מרצונה. זה היה סוג של "להראות להם". וכן, במקרה הספציפי הזה - היא צודקת כי המהות של הבקשה לא לגיטימית.

Sophalin

New member
מממ לא

דבר ראשון לבקש ממישהו לעבור מקום במקום ציבורי כמו רכבת כי הרעש מהאוזניות שלו עשוי להפריע לתפילה גם לא לגיטימי. כאמור הרכבת אינה בית כנסת. אם הם רוצים לעשות שם טקס כלשהו - הם יצטרכו להתמודד עם מה שבא שם. בדיוק כמו שאם אני אחליט שאני כטבעוני לא אוכל לבקש ממשהו לעבור מקום רק בגלל שהוא אוכל סנדביץ' עם נקניק למרות שהדבר מעלה בי קבס. חוץ מזה אתאיזם לא מדבר על קבלת האחר אלא על אמונה ותו-לא. אין באתאיזם סובלנות או סבלנות כלפי דתות או אמונות שונות ממנה. אם כבר להיפך - האתאיזם לועג ומזלזל באמונות באשר הן. עצם העובדה שהאישה לא עברה בגלל שהם בקשו ממנה לעבור עקב היותה אישה הוא בהחלט לגיטימי ואפילו אסור היה לה לעבור "מרצונה" ויש בהחלט להראות להם. כי כל האירועים הללו מתחילים להצטבר יותר מדי בשבועות האחרונים. הדרת נשים אינה לגיטימית והנשים צריכות להתחיל לעשות דווקא כדי שהטרוריסטים האלה יבינו שאין להם ברירות יותר!

אבי רוד

New member
למה גם אתה וגם הבחורה שהגיבה לי

חוזרים לנקודה של "הדירו אותה כי היא אישה!" , אני הסכמתי עם זה מההתחלה. לא על זה הדיון. אני דיברתי שאם מבקשים, אפשר להתחשב. זה כן לגיטימי לבקש. זו בקשה ולך יש את זכות הסירוב. וכן, בעיניי, אתאיזם מכיל סובלנות כלפי האחר. זו חלק מההגדרה שלי לאתאיזם, לא מעניין אותי הגדרות מילוניות.

Sophalin

New member
לא אתה זה שחוזר לאותה נקודה

אני אומר שגם לבקש מאדם ששומע באוזניות לעבור מקום היא חוצפה. כמו שאמרתי הקרונות ברכבת הן מקום ציבורי. הייתי אומר שאולי לגיטימי לבקש להנמיך את המוזיקה באופן כללי כי היא רועשת במידה והם לא יעשו רעש בעצמם (למשל אם רופא מתמחה חזר לאחר תורנות של 26 שעות בביה"ח ורוצה קצת שקט בדרך הבייתה) אתה זה שרשם "היא בסה"כ הייתה יכולה לעבור ולא לעשות מהומה" ואני אומר שאסור היה לה לעבור בגלל שסיבת המעבר הייתה מה שהייתה. וזה שבעיניך אתאיזם=סובלנות זו בעיה שלך. אין קשר בין שני הדברים גם אם אתה נורא רוצה שיהיה ההגדרה שלך לאתאיזם היא אולי הגדרה אישית אבל לא נכונה - בעיקר בגלל שאתאיזם זו הגדרה מקצועית (ואף אחד לא דיבר על הגדרות מילוניות - מי כמוני יודע עד כמה מילונים לא יודעים לתת הגדרות מקצועיות כמו שצריך).

אבי רוד

New member
לא מעניין אותי גם הגדרות "מקצועיות",

ומה זה ה-"מקצועיות" שאתה מתאר, אם לא עוד הגדרה מילונית שגם אתה מתנגד אליה? לאתאיזם יש ערכים. וזה אחד מהם. אחרת במה אנחנו שונים מהדתיים למעט התשובה שלנו לשאלות קיומיות..? אז אתה יודע מה, רד מדוגמת האוזניות. האם זה לגיטימי לבקש מבן אדם שיעבור מקום כדי שהוא יוכל לשבת עם המשפחה שלו? למה זה לא חוצפה? למה ללכת לקראתם? ואתה מתעלם מהמשפט האחרון שרשמתי לאחר ה"היא הייתה יכולה לעבור". רשמתי בפירוש שהיא צדקה שהיא לא עברה במקרה הספציפי הזה. ואם היו אלה קבוצה של אתאיסטים שהיו משתלטים על הקרון בשביל להתאמן בנאומים, ואחד מהמשתתפים היה מבקש ממנה לצאת כי מביך אותו לנאום לידה (או כל סיבה אחת אחרת, אפשר להנפיץ אין סוף סיבות לצורך הדיון הזה). האם זה לגיטימי? נציג של הקבוצה האתאיסטית היה מבקש יפה, הבן אדם שביקשו ממנו יכול להסכים ויכול לא להסכים. אין כזה דבר "לא לגיטימי לבקש". זאת בקשה. אני יכול לבקש ממך גם לחתום לי ערבות בלי שאתה מכיר אותי - אתה מן הסתם תסרב, אבל זה לא אומר שלי אין את הזכות לבקש.

Sophalin

New member
יופי שלא מעניין אותך

אתה לא חי בתוך בועה. כשאתה משתמש במילה מסויימת היא מוגדרת על ידי הקבוצה דוברת השפה שאיתה אתה מדבר להגדרות אישיות אין משמעות. לאתאיזם אין ערכים - אל תמציא דברים. אתאיזם מבין שהתשובה לשאלות קיומיות לא מסתכם ב"כי ככה רצה X" וזה בעצם כל ההבדל. אתה יכול להגדיר את עצמך אתאיסט ואם יש לך ערכים אז גם כאידיאליסט אבל איך אתה תקרא לאדם שלא מאמין בשום אל ואין לו שום ערכים כאלו בכלל? איזה שם תמצא לחסר אמונה שלא מציית להגדרה הדימיונית שלך? אוקיי לבקש מאדם לעבור מקום כדי שהמבקש יוכל לשבת עם משפחתו זה לגיטימי רק אם יש מקום פנוי ממש ליד ואין נניח שולחן (אנחנו מדברים על הרכבת כן?) פנוי שכל המשפחה תוכל לשבת יחד. אבל זו לא דוגמא זהה. כי למשל אם נניח נשאר בכל ספסל רק מקום פנוי אחד ונכנס זוג אוהבים, לבקש ממני לעבור לאחד המקומות הפנויים כדי שהם יוכלו לשבת יחד נראה לי חוצפה. הבקשה לעבור מקום צריכה לנבוע ממקום של קושי ולא של גחמה אישית. ואם היו אלה קבוצה של אתאיסטים שהיו משתלטים על הקרון בשביל להתאמן בנאומים, ואחד מהמשתתפים היה מבקש ממנה לצאת כי מביך אותו לנאום לידה (או כל סיבה אחת אחרת, אפשר להנפיץ אין סוף סיבות לצורך הדיון הזה). האם זה לגיטימי? לא זה לא היה לגיטימי - כאמור גחמה אישית אינה סיבה מנומסת לבקשה כזו. נציג של הקבוצה האתאיסטית היה מבקש יפה, הבן אדם שביקשו ממנו יכול להסכים ויכול לא להסכים. אין כזה דבר "לא לגיטימי לבקש". זאת בקשה. אני יכול לבקש ממך גם לחתום לי ערבות בלי שאתה מכיר אותי - אתה מן הסתם תסרב, אבל זה לא אומר שלי אין את הזכות לבקש. נכון אתה בהחלט יכול לבקש - זה לא אומר שיש לך לגיטימציה לעשות זאת. כמו שאמרתי אתה גם יכול לבקש לשים את כל הנשים תחת סורג ובריח ומאחורי וילון שחור. זה לא אומר שיש לך את הלגיטימציה לעשות זאת.

Sophalin

New member
הא ועוד דבר אחד

לאתאיזם יש ערכים. וזה אחד מהם. אחרת במה אנחנו שונים מהדתיים למעט התשובה שלנו לשאלות קיומיות..? אחרי מחשבה קצרה - בזה בדיוק האתאיזם נבדל מהדתיים - בכך שאין בו ערכים. ואל תגיד "אנחנו" כי אני לא אתאיסט.

cwen

New member
לדעתי זו חוצפה בכל מקרה לבקש

זה לא בית כנסת. מותר להם להתפלל שם, אבל הם לא יכולים לדרוש מאנשים לפנות להם את הקרון כי הם החליטו שהם רוצים להתפלל בו. זה קרון רכבת! אם הם רוצים להתפלל שיתפללו. אבל כמו שמתפללים בקרון רכבת ולא בבית כנסת. אילו לרכבת ישראל היו עודפי קרונות, והם היו יכולים להרשות לעצמם להגדיר קרון אחד ספציפי כבית כנסת ולחלק אותו לעזרת נשים ועזרת גברים, אז זה היה לגיטימי לחלוטין לבקש מאנשים לכבד את רגשות המתפללים בקרון הספציפי הזה. אבל זה לא המצב, והאנשים האלה לא שכרו לעצמם את כל הקרון, ולא, אין להם שום זכות לבקש מאנשים אחרים ללכת לשבת במקום אחר.

אבי רוד

New member
השתמשת במילה "לדרוש"

וכל הדיון הזה אנחנו מדברים על זה שהם בכלל לא "דרשו". הם ביקשו. ומותר להם לבקש, ואת יכולה להתחשב ברגשותיהם (כבר הסכמתי איתכם שעצם העובדה שהם רצו שהאישה תצא כי היא אישה - זו סיבה בזויה. לא על זה הדיון). מותר להם לבקש. באותה מידה אלו יכלו להיות קבוצת אנשים מכל מגזר אחר. יכלו להיות קבוצת תימנים בדרך לתימניאדה, קבוצת רוסים שמתאמנים בשח מט (ואת מפריעה להם לריכוז..), קבוצת אתיופים, קבוצת מגזר אוכלוסיה שלא העלבתי.. אפילו קבוצת אתאיסטים. כל אחת מהקבוצות יכולה לעסוק במשהו (תפילה, אימון, דיון, וכו') ויכול להיות שהם יבקשו ממך לעבור לקרון אחר מאלף ואחד סיבות - אולי הם מתאמנים על משהו ואת תוציאי אותם מהריכוז, אולי זה בכלל משהו סודי, אולי סתם יש בעיה של מקום, אולי זה מביך אותם לעשות את זה לידך, אולי אלף ואחד דברים. הם יכולים ל-ב-ק-ש ממך לעבור. ואת יכולה להסכים. ואת יכולה גם לא להסכים. הבחירה שלך. זה לא משנה אם זה לגיטימי או לא שאת מפריעה או לא. וזה לא משנה שהמקום ציבורי והם אלו שעושים רעש לך. זכותם לבקש, ואת יכולה גם להתגמש איתם ולהסכים. כולה לעבור מקום ברכבת. אני רוצה לראות באמת, אם נניח מחר תהיי על רכבת ותרחיש דומה יקרה לך..אני רוצה לראות שתתעקשי.. לא מאמין שבן אדם יכול להיות כזה מיזנטרופ ולא להתגמש כלפי רוב שמבקש ממנו בדרכי נועם בסך הכל לעבור מקום (ולא בגלל שהוא אישה).

cwen

New member
ראינו את אותו סרטון?

כי הוא אמנם ביקש, אבל כשהיא סירבה הוא המשיך עוד ועוד, והיה ברור שהוא לא יעזוב אותה עד שהיא תעבור. המתפללים האחרים היו צריכים להתערב כדי שיעזוב אותה במנוחה. זו לא בקשה, זו דרישה, גם אם היא מנוסחת מאוד יפה. וזו לא בעיה שלי, אם מישהו מחליט שהוא רוצה לבצע פעילות פרטית בתוך קרון רכבת ציבורי. אילו הייתי עולה בתחנה, נכנסת לקרון ורואה שהם בדיוק שקועים בתפילה, לא הייתי מתעקשת להתיישב דווקא לידם ולהפריע להם בעצם המעבר. אבל אם אני כבר יושבת שם, לא אסכים לזוז רק כי למישהו לא נאה שאהיה שם כשהוא מחליט להתחיל להתפלל. אני בהחלט לא אפריע לו, ולא אפצח בזמרה באותו רגע, ואם הרעש מהאוזניות שלי יפריע, אני ברצון רב אשתיק אותו, אבל לא אזוז מהמקום ששילמתי עליו ושאני יושבת בו במלוא הזכות רק כי *הם* החליטו *על דעת עצמם* להפוך את המקום *שלא שייך להם* לבית כנסת. זה בדיוק ההבדל בין התחשבות לבין התרפסות. וזה נכון לגבי כל אחת מהקבוצות האחרות.

סליחה

בעיני זה חוצפה שמישהו חושב שהוא יכול להפריע את מנוחתי באמצעות תפילה בציבור. בלי קשר לשאלה האם מישהי צריכה או לא צריכה לעבור מקום. הם בכלל צריכים לבקש ממני רשות להתפלל בקרון הרכבת שלי

למעלה