הגולם מפראג

Rivendell

New member
הגולם מפראג

אני קוראת עכשיו את קוואליר וקליי (תענוג. פשוט תענוג!), והגולם משחק שם תפקיד דיי חשוב בחלק הראשון. הבעיה היא שאני דיי בורה בעניין ולא ממש מכירה את הסיפור, ועכשיו זה ממש מציק לי. למישהו יש אתר עם הסבר פשוט? ניסיתי למצוא והגעתי רק לכל מיני פלפולים ודיונים וכאלה, שזה לא מה שאני רוצה
.

Ayelet S

New member
אני אנסה. הסיפור קשור בדמותו של

המהר"ל, הלא הוא הרב לב, דמות היסטורית-פולקלוריסטית בפראג, ולא רק בין היהודים. המהר"ל נהג להתפלל בבית הכנסת הישן-חדש, הנקרא "אלט-נוי".(ישן-חדש באידיש) לסיפור הגולם יש כמה וכמה גרסאות. יש הטוענים שהיה זה מעין "רובוט", "בובה" שהמהר"ל נהג לרשום על פתק דברים ולשים מתחת ללשונו של הגולם ע"מ שזה יבצע אותם. אף טוענים ששמו היה יוסל'ה. פעם, בערב שבת, כששכח הרבי להוציא את הפתק (יש אומרים האבן) התחיל "הגולם" להשתולל וגרוע מזה - לחלל את השבת. הרבי כעס, סילק את השם המפורש, וכך בא קיצו של הגולם. לפי האמונה, גופת הבוץ שלו מונחת עד היום בעליית הגג של האלט-נוי. עד כאן האגדה. כשביקרנו - אני ובן זוגי - בבית הכנסת, לפני כשנתיים, הרב המקומי שהתלווה אלינו סיפר שמי שעלה לעלית הגג בחיפושים אחר שרידי הגולם, לא מצא אלא כמה רהיטים ישנים ושבורים. אך כדרכם של אגדות,הסיפור מזין את דמיונם של רבבות התיירים אשר פוקדים את המקום. ריו - מקווה שעזרתי במשהו.

rigoletto111

New member
למען האמת

המהר"ל הוא דמות היסטורית , שידוע מתי חי, והותיר אחריו ספרים רבים של הגות דתית מעמיקה. בית הכנסת, על פי הפולקלור, נקרא "על-תנאי שול" (כלומר "בית הכנסת על תנאי" - נבנה באורח זמני בחו"ל על תנאי שיועבר לארץ ישראל עם בוא המשיח). לא הצלחתי לברר אם השם "אלטנוי" הוא המקורי ו"על תנאי" הוא מדרש, או ש"אלטנוי" זה בכלל שיבוש.

גם לי היתה אותה בעיה ../images/Emo13.gif

והסתכלתי ב"תענוגות של פראג" (עמ'54) אז אני אסכם בקצרה. רבי לב (המהר"ל) ערך במאה ה-16 ניסויים בחומר ובמים בפראג. לפי האגדה הוא יצר את הגולם כדי להגן על יהודי פראג מפני רדיפות והתנכלויות. מין סופרמן קבליסטי שהיה אמור להציל את היהודים מכל צרה. המהר"ל לפי האגדה יצר את הגולם מארבעת היסודות: מים, אדמה, אש ואוויר. הוא ערבב את כל היסודות, נתן לגולם צורה, סובב סביבו שבע פעמים נגד כיוון השעון, ציטט את הפסוק השביעי מפרק ב' ספר בראשית, הניח את השם המפורש כתוב בכתב יד על קלף מגולגל בתוך פיו של היצור, ויוסל'ה הגולם קם לתחייה. הגולם שירת את המהר"ל ולפני כניסת השבת הרבי היה מוציא מפיו את הקלף והגולם היה הולך לנוח. בערב שבת אחד, הרבי כבר היה בבית הכנסת, הוא שכח להוציא את הקלף מהפה של הגולם. הגולם התרגז שהרבי לא אפשר לו לנוח בשבת. הגולם יצא מבית הרב והתחיל להלך בדמותו המפחידה ברחובות הגטו. קמה מהומה והגולם נהנה להבהיל את האנשים. הוא השתולל והרס כל מה שנקרה בדרכו. הגיעו שליחים לבית הכנסת להזעיק את הרב. אבל הרב היה באמצע תפילה ולא רצה לחלל את השבת. אחרי ששכנעו אותו שמדובר בפיקוח נפש הוא יצא מבית הכנסת רדף אחרי הגולם שברח והסתתר בעליית הגג של בית הכנסת הישן-חדש. שם הצליח לתפוס אותו ולהוציא את הקלף מפיו. הגולם התמוטט בו ברגע והפך לרגב אדמה. הרבי יצא וליתר ביטחון נעל את עליית הגג עם מפתח. עליית הגג סגורה ומסוגרת מאז ואיש לא נכנס לשם היום מרב פחד. חוץ מעיתונאי אחד סקרן קיש שעלה לשם יום אחד כדי לבדוק מה יש שם באמת. אומרים שקיש ראה שם רק גרוטאות וערימות ספרים. אבל היו מי שהיו מוכנים להישבע שקיש ירד לבן כמו קיר ולא הסכים לספר לאיש מה הוא ראה. זקני פראג מספרים שבלילות החורף נשמעים עד היום צעדיו הכבדים של הגולם.

Ayelet S

New member
תאמרי לי, ריווי - את מוכרחה לשבח

את הספר ?
יענו לגרום לי - בכל מחיר - להוסיף אותו לרשימת ה"מכולת" שגם כך הולכת ותופחת ?? מה יהיה, מה יהיה ? חוץ מלקרוא ספרים, לא נעשה כלום ? אגב, "קרון הנשים" - עדיין לא מניע. אני לא יודעת, או שזאת אני (והראש שלי קצת לא מחובר) או שהספר הזה נע בעצלתיים ולא מצליח "לתפוס" את הקורא. אני, בכל אופן, אתן לו עוד צ'אנס ונראה מה יהיה בהמשך.

Rivendell

New member
כפרה, אם זה לא היה טוב, לא הייתי

משבחת
. והלוואי. אבל אי אפשר. צריך ללמוד, ולעבוד, ולאכול מדי פעם, ואם יש זמן עודף אז גם לישון. אוף.

Ayelet S

New member
cherie, את הרי יודעת שזה היה

סתאאם בצחוק. אבל - זה בהחלט בא להביע את התיסכול שתוקף אותי מול התיאבון שאיננו יודע שובע כשמדובר בעוד ספר טוב.

ILet

New member
אני מרגישה בדיוק כמוך../images/Emo7.gif../images/Emo63.gif../images/Emo63.gif

Mנטה

New member
או בקיצור עוד יותר תמציתי

סיפור נורא דומה ל"שולית הקוסם" מפנטזיה. "הגולם שקם על יוצרו" וכל זה.

דוסטו

New member
רק שהגולם מפראג קדם

לשוליית הקוסם. מה לעשות מזמן לזמן גם "סיפורי מקור" הם מקוריים.

דדאלוס

New member
נונסנס

אם כבר אז "פרנקשטיין". למיקי אין שום קשר לעניין - בסה"כ הנפשה מקסימה למוסיקה של דוקא ע"פ גתה. הההפקה הכי עדכנית: הפרק "קדיש" ב"תיקים באפלה", בו מאלדר מתמודד עם אגדת הגולם.

een ogenblik

New member
זה ממש לא בסדר

לכתוב "תענוג. פשוט תענוג!", גם אם בסוגריים, על ספר שאני מחכה לו בכליון עיניים, ולא סביר להניח שיגיע לני חנוכה לידי, זו התעללות. על הגולם כבר סיפרו לך, אז אני רואה עצמי פטורה.

Rivendell

New member
בעברית, והתרגום מצויין.

טוב, אמין ומעביר את התחושה. לקחתי כי זה מה שהיה בספרייה, אבל אני לא מצטערת על זה
.

בתרגום נוספו גם הערות המתרגמת

שלי לפחות עזרו למצוא את הידיים והרגליים בתולדות הקומיקס

Rivendell

New member
דווקא ההערות משגעות אותי.

אני שונאת לרוץ כל הזמן לסוף לחפש את החלק המתאים ומספר הכוכבית המתאים. זה ממש מבלבל. למה אי אפשר לשים את ההערות בתחתית הדף? זה היה ממש מקל על הקורא.

למעלה