הגה הדראולי

הגה הדראולי

אשמח לשמוע את דעת החברים על הגה הדראולי והשוואתו להגה מכני.

S K I P E R 2

New member
גש למלא טוטו/לוטו

נושא שרציתי להעלות כאן מחר. בדיוק מתחבט מה כדאי ומה עדיף?

העדפות

במפרשית אני מעדיף הגה מכני עם יחס העברת כח מתאים,כך שעדיין ניתן יהיה לחוש את הלחץ על להב ההגה. במנועית גדולה או עם מנוע אחד,אני מעדיף הגה הידראולי. במנועית עם שני מנועים,מי צריך בכלל הגה

soso_sami

New member
גם אני

חושב כמו אלון בדיוק למרות שזה גם פונקציה של גודל. במנועיות בלאו הכי כבר יש מערכות מורכבות ובעייתיות ורמה טכנית נדרשת גבוהה ומורכבות מכנית וטכנית אז עוד מערכת הידראולית זה לא סיפור כזה גדול ומה גם שהיא באופן יחסי - פשוטה. לגבי מפרשית בעיקר עד 50 או 60 פיט מערכת כוח טובה ומתוחזקת תיתן תשובה הולמת ונוחה לתפעול, אחזקה וטיפול לעומת מערכת הידראולית בה יש סכנת דליפות, טינופת, התגברות על תקלות בים וכד'

S K I P E R 2

New member
מה ההבדל בין המערכות מבחינה

טכנית וכיצד כל מערכת פועלת? מה ההבדל לגבי כל מערכת בהתקנת הגה אוטומטי? תודה

מאיר ריבא

New member
הגה הידראולי מול מכני

עמוס, בלי להעליב את חברנו שעל סירתו שטנו בשבת ביחד - סירה בגודל כמו שלו, כלומר 45 רגל, לדעתי עדיף לה הגה מכני. בהגה הידראולי, יש כמובן סיבוך טכני גבוה יותר. כל מערכת מתקלקלת מדי פעם וצריכה תחזוקה. בים עדיף ללכת על מערכת פשוטה שאתה יכול לטפל בה גם לבד וגם במקום רחוק מבית המלאכה. אם אתה שם מערכת מורכבת, כדאי שיהיה לה גיבוי פשוט יותר - למשל כמו בווינץ' חשמלי שאתה תמיד יכול להפעילו מכנית-ידנית. הבעיה השניה היא שבהגה הידראולי ההגאי מאבד את הרגש ואינו מרגיש את הלחץ על לוח ההגה. הוא רק רואה האם הסירה עולה או יורדת יותר מאשר הוא התכוון אבל אינו מרגיש את הכוח המופעל על הלוחית. זה בוודאי לא מתאים לשייט תחרותי (לדעתי לשייט תחרותי הכי טוב הגה מכני - ידית!). לעומת זאת, כשאתה מפליג למרחקים ולהנאה בלבד, הגה הידראולי מאוד נוח. אתה מאזן את הסירה ע"י המפרשים, מפעיל הגה אוטומטי שצורך מעט חשמל במצב כזה וקדימה לחצות את האוקיינוס (בתקווה שלא תהיה תקלה). להתראות ביום שישי.

השאלה שלי היתה בגלל ......

העלבון של חברנו כאשר העזתי להטיל ספק בהגה ההידראולי. הערתי ביום שבת היתה בגלל התחושה כפי שאתה כתבתה "בהגה הידראולי ההגאי מאבד את הרגש ואינו מרגיש את הלחץ על לוח ההגה". אבל רציתי לשמוע מהחברים - אולי אני טועה.

soso_sami

New member
לא בהכרח....

זו לא אקסיומה שבהגה הדראולי אתה מאבד את הרגש. זה כמובן תלוי במערכת וברגישות שלה. אין ספק שמערכת הדראולית למפרשית שתדע גם להעביר את "התחושות" שאנחנו מדברים בהן היא מורכבת יותר ובעייתית יותר. יחד עם זאת בואו לא נשכח שגם במערכת כוח מכנית התחושות האלה הולכות לאיבוד ואנחנו מתחילים את ההתמודדות רק בים קשה ובעייתי ועד אז רווח הכוח מפצה אותנו ואנחנו מנסים לקלוט את תחושות הים יותר דרך הישבן וכפות הרגליים (תגובות הסירה) ופחות מהלחץ על לוחית ההגה. התופעה של הגה מושך לעליה בים קשה או בקדמית תורגש גם בהגה הידראולי ותלוי במערכת ועד כמה נאפשר לה לתת לנו רווח כוח להתנגד ללוחית במצבים כאלה.

d19511

New member
מרכת הידראולית

עד כמה שאני מבין כמכונאי,לחץ ההידראולי במערכת ניבנה בעזרת משאבה הידראולית שמונעת מציר מנוע,ביאכטה מנועית העניין ברור המנוע תמיד בפעולה,מה קורה ביאכטה כאשר מפליגים עם מפרשים בלבד.?איך המשאבה ההידראולית מקבלת תנועה.?

Efraim

New member
תפקיד ההגאי=יצירת לחץ הידראולי ../images/Emo6.gif

בספינות בסדר גודל שאנחנו מדברים אין צורך במערכת הגברת לחץ. (מה שתיארת בספינות מנוע, ובספינות מפרש יכל להיות מופעל ע"י מנוע חשמלי שמיצר את הלחץ ההידראולי הנוסף שדרוש להזזת לוח ההגה.) כלומר כל האנרגיה (לחץ שמן) מיוצר במשאבה סיבובית ידנית שמחוברת לציר גלגל ההגה. ההגאי מסובב את ההגה והשמן זורם בלחץ מתאים ומזיז את לוח ההגה בעזרת הצילינדר (בודד או כפול). על עליזה (35 טון) אין שום צורך בתוספת לחץ (POWER ASSIST) ואפילו בתי נגה החזיקה הגה כאשר היתה בת 12. (זה חלק מיתרונות/חסרונות מערכת הדראולית לעומת מערכת מכנית) אם הייתי רוצה אז הנווט האוטומטי יכל לעבוד כהגה כח ע"י שימוש במשאבה החשמלית שלו להיגוי. כל מה שדרוש זה ללחוץ על כפתור הגוי
או הגוי
! (במשך 10 שנים לא השתמשתי באופציה הזאת אפילו פעם אחת!!!) אבל אז כמובן שאין שום משוב להגאי מלוח ההגה על מנת שיוכל להרגיש את הספינה יותר טוב.

תאור כללי וקצר ביותר

הגה מכני - התנועה עוברת על ידי כבלים המחוברים לציר ההגה ומעבירים את התנועה, דרך חלקים אחרים, עד למדף ההגה. הגה הידראולי - על ציר ההגה מחוברת משאבה שעל ידי סיבוב ההגה מזרימה המשאבה לבוכנה שמן שגורמת למדף ההגה לנוע לצד אחד. תנועה של ההגה לכיוון ההפוף מעבירה את השמן, דרך חלקים אחרים במערכת, מבוכנה זו לבוכנה נגדית שמניעה את מדף ההגה לכיוון הנגדי.

פשוט מאוד: ההתקנה הפשוטה ביותר: בוכנה שני צינורות לחץ ומשאבת שמן. בוכנה (צילינדר) שמורכב על לוח ההגה הבוכנה מקבלת לחץ שמן משני צדדים. כאשר לחץ שמן פועל בצד אחד יוצא מוט מהבוכנה. כאשר לחץ השמן מופעל בצד השני המוט חוזר פנימה. גוף הבוכנה מחובר לגוף הספינה ואילו המוט שנשלף ממנה מחובר ללוח ההגה כך שתנועה פנימה והחוצה תזיז את לוח ההגה ימינה ושמאלה בהתאמה. מהבוכנה מחוברים שני צינורות לחץ אל משאבה: במקרה הפשוט (והנפוץ בהיגוי מפרשיות) זו משאבה מיכאנית שנמצאת על עמוד ההגה ואליה מחובר גלגל ההגה ישירות. סיבוב מיכאני של ההגה ימינה ידחוס שמן בצינור אחד (ככל שנסובב יותר יידחס יותר שמן ויעבור יותר שמן מהמשאבה אל הבוכנה) סיבוב לצד שני ידחוס שמן בצינור השני כך מועברת תנועה סיבובית מההגה אל לוח ההגה. זה בקצרה לא נגענו ביתרונות ובחסרונות, בניקוזים, בספינות עם היגוי כפול ומשולש, בשילוב ההגה האוטומטי, בהיגוי חרום ובשסתומים שונים ותפקידם במערכת.

Efraim

New member
הגה הידראולי

עליזה היא ספינה כבדה וגדולה (33 טון ללא דלק שזה עוד 4 טון. ו 54 פוט על הסיפון.) ואחת הנקודות החשובות שלה היא ההיגוי הכפול (הגה עליון על הסיפון ועמדת הגה פנימי בסלון) הגה כפול מהווה בעיה מכנית די רצינית ולכן הנטיה שלנו היתה לבחור בהגה הידראולי. לגבי החסרונות, נקודת הרגשת ההגה (לטענת מלחים שמשתמשים במערכת מכנית ויכולים להרגיש יותר טוב את לחץ המים על לוח ההגה) והנקודה השניה שלהגה מכני יש נקודת "אמצע" (סימון על גלגל ההגה שמאפשר לך לראות מתי הלוח של ההגה נמצא במרכז כלומר לא פונה לאף צד.) לגבי הנקודה הראשונה לא ברור לי אישית שאכן יש הבדל ניכר בענין. אני מסוגל להרגיש את ההגה די טוב בשביל שיוט וכוון מפרשים. אין לי הרבה נסיון בספינה גדולה עם הגה מכני אבל שטטתי על ספינות קלות באורך של 32 פוט ולדעתי רוב ההבדל נובע מהבדלי משקל וגודל ולא מסוג ההגה. לגבי מירכוז ההגה (נקודה 2) זה דבר חשוב מאוד ומקל הרבה על תימרונים בעיקר בתוך מרינות ומעגנים קטנים. אני פתרתי את הבעיה על ידי הוספת הנווט האוטומטי שיש לו מערכת משוב הגה (RUDDER POSITION FEEDBACK) בנוסף לשמירת מסלול טובה הנווט נותן לי קריאה מדוייקת במעלות של מיקום לוח ההגה. לגבי יתרונות המערכת כמובן שהעיקר זה פשטות! אני יודע שמספר חברי פורום כתבו שמערכת מכנית פשוטה יותר וקלה יותר לתחזוקה... נסיוני האישי של מסע חובק עולם ו10 שנות שייט עם עליזה מראים דבר שונה לחלוטין. לתקלה היחידה במערכת היתה הצורך לתחזק את הצילינדר של ההגה עקב זה שאחרי 8 שנים של שימוש היתה נזילה קטנה מאוד של שמן מהאטם. קניתי סט אטמים ותוך שעתיים הסיפור היה גמור. יש לציין שלא ביצעתי אפילו שעה אחת של תחזוקה מונעת ב10 השנים! (אפשר לומר שאים הייתי מחליף אטמים לפי הוראות היצרן אחרי 5 שנים לא היתה לי אפילו בעיה אחת!) פה המקום לשאול את בעלי הספינות כמה זמן של תחזוקה מונעת הם עוזים למערכת מכנית? ושאלה שניה,כמה תקלות של קפיצת כבל קרו להם (זה מה ששמעתי שקורה הרבה, בנוסף להחלדה של הכבלים וקריעה שלהם לרוב תחת לחץ רב כלומר במצבים שזקוקים מאוד להגה.) בקיצור לדעתי המערכת ההידראולית לא מסובכת (בסך הכל צינור שזורם בו שמן) ומאפשרת להעביר את הצינורות בקלות יחסית במקומות שמערכת מכנית דורשת גלגלות לכל שינוי כוון (וכל גלגלת זה תוספת של חיכוך והתנגדות בנוסף לנקודה שדורשת טיפול מונע רב בים בגלל הלחות והמים – צינור השמן שעשוי מגומי מחוזק ברשת מתכת פנימית לא מחליד והשמן כמובן מספק הגנה נוספת) ומספקת כוח רב יחסית למערכת מכנית – כמובן הדבר תלוי בתכנון המערכת לפי דרישות הספינה והוראות היצרן. בעינין אחר שקשור להיגוי ומהווה יתרון זה הנווט האוטומטי. במשך 10 שנים שעקבתי אחרי סיפורים של שייטים שחצו אוקיאנוסים קולם התלוננו על אמינות המערכת. אם בנושא נפילות וצורך לתקן + צורך בגיבוי של נווט נוסף. וכלה באי יכולת לשמור על מסלול ישר ברוח גבית חזקה או קידמית חדה מאוד, עם מפרשים מצומצמים ב40 קשר או עם ספיניקר אסימטרי ב5 קשר. אני שמח להגיד שהנווט של עליזה (יחיד, הגיבוי זה אני על ההגה) עשה מלאכתו נאמנה 10 שנים ובכל זוויות ומהירות הרוח שהפלגנו. הפשטות של הוספת הנווט (מנוע חשמלי עם משאבה הידראולית במקביל למשאבת ההגה) ותיפעולו היא אחת הסיבות להצלחת המסע ואיכות החיים של הצוות. בתמונה המצורפת ניתן לראות מימין את סט האטמים (בצלחת הלבנה) את ציר ההגה במרכז כמימינו מערכת מיקום (משוב) ההגה ומצד שמאל הצילינדר ההדראולי שמזיז את ההגה. כל זה מתחת למיטה בקבינה האחורית. מי שמעונין לבדוק אישית מוזמן לבקר את משה שורץ במעגן הקישון ולקבל נסיון אישי של המערכת.

אילנא

New member
אפרים שלום. אני מניח שאתה מתעד

כל פעולה במצלמה, כך שלכול שאלה שעדין לא נישאלה בפורום, לך, כבר יש תשובה מצולמת? ומחוסר ידע בהגה הידראולי. איזו סוג משאבה יש ליד ההגה? (משאבת גלגלי שינים?) בזמן הפעלת היגוי אוטומטי, האם להגאי הסירה יש נטיה לרצות להסתובב?

Efraim

New member
לשימחתי ../images/Emo31.gif לא לכל שאלה

(תקלה או בעיה טכנית) יש לי תמונה! התמונות הן רק של תקלות ובעיות שהיו לי על עליזה ב 10 שנים האחרונות
ואני בטוח שלאור כמות ואיכות משתתפי הפורום יהיו פה הרבה שאלות שלשימחתי לא קימת תמונה בנושא
אבל, הנסיון של ההגה ההידראולי כמו דברים אחרים מתועד עם הרבה תמונות (ראה מצורף האטם הבעיתי) מתוך כוונה שביום מהימים יהיה לי זמן לכתוב ספר על המסע וכמובן על פתרון בעיות במעגנים מופלאים ומקומות נידחים (שלא לדבר על באמצע האוקיאנוס) – תיקון ההגה הנ"ל היה בהונולולו בהוואי.
לענין שאלתך השניה הרי שמשאבת ההגה בנויה בצורה שלא תזדקק לתחזוקה מונעת (בניה ללא אטמים פנימיים) ונדמה לי שהמבנה הפנימי הוא משאבת גלגלי שינים. ראה קישור לאתר WAGNER שיצרו את המערכת. משאבת ההגה גם בנויה בצורה שלחץ שמן ממשאבה אחת לא תסובב משאבה שניה כך שגלגלי ההגאים לא מסתובבים אלא אם ההגאי מסובב אותם. (גם כאשר הנווט האוטומטי עובד
גלגל ההגה נשאר יציב
) כמו שהוסבר היתרון של מערכת הידראולית היא שיש משאבה בצד אחד שתי צינורות שמן שאפשר לכופף ולהעביר בכל מקום בספינה וצילינדר הפעלה על ציר ההגה. מערכת מכנית דורשת גלגלת בכל נקודה שמשנים את כוון הכבל שעובר בן גלגל ההגה לציר ההגוי. (לדעתי מינימום של 3 גלגלות בכל צד) ובעיה לשמן/לגרז את הכבל לכל האורך שלו מהווה בעיה בספינה גדולה ובעלת קבינה אחורית שציר ההגה מתחת למיטה. (נקודה נוספת היא שהמיטה אצלנו משמשת לאיחסון ואפשר להניח שק מפרשים על צינור הידראולי אבל לא הייתי ממליץ להניח שום דבר על כבל מכני.

פרטים נוספים כדי שתשובתך תהיה יותר

ספציפית למקרה עליו אני מדבר. 1) מדובר ביאכטה 45 רגל קל מאד - 7 טון. 2) מדובר בהפלגה בעת שיוט תחרותי. שבה המרחק ממצוף למצוף הוא כ- 2-3 מייל לא יותר. 3) בהגה הספציפי הזה היה צריך לעשות כשתיים ורבע סיבובים של ההגה לפני שהבוכנה מתחילה להגיב. (האם אפשר להקטין את התנועה הזאת?). 4) בעת שימוש בנווט אוטומטי אכן גלגל ההגה עצמו אינו זז והיאכטה יציבה מאד. אך בתחרות כידוע צריך להחזיק את ההגה ביד. מעניין לשמוע את עמדתך בהתחשב בנתונים נוספים אלה. תודה

אילנא

New member
בנוגע לסעיף3) "בהגה הספציפי הזה

היה צריך לעשות כשתיים ורבע סיבובים של ההגה לפני שהבוכנה מתחילה להגיב. (האם אפשר להקטין את התנועה הזאת?)." התשובה תמיד במערכת הידראולית-ניקוז אוויר!!! בועת אויר גדולה, שנימצאת בצנרת השמן, נידחסת לנפח קטן יותר בזמן יצירת הלחץ, והתנוע אינה עוברת כראוי.

למעלה