הבעת דיעה

tkhri

New member
הבעת דיעה

יום כיפור. ישבתי בבית דודי, קראתי ספר על מנת להעביר את זמן הצום. שתי קומות מתחתי(הוא גר בוילה) ישב בן דודי עם חברו וראו סרטים בטלויזיה, קומה מעלי ישב דודי ושמעתי קולות של מוזיקה שירדו מחדרו,בת דודתי חזרה ממפגש עם חבריה כשבידה הפלאפון שלה והיא משוחחת עם ידיד(כל המוזכרים כאן צמים). ההרגשה הייתה מוזרה,נדמה לי שהרגשתי כפי שדתי היה מרגיש אצלי בבית ביום שבת...להדליק אור ביום כיפור פעולה פשוטה כביכול אבל מסיבה שאינה ברורה לי אין אני מסוגל לעשותה לא יודע אם זה פחד או כוחו של הרגל או קדושת היום באמת שאנני יודע. וכך ישבתי וחשבתי(בין לבין נכנסתי לשירותים{כמה ששתיתי חח} בחושך כמובן) משעשע את עצמי בהרגשה של דתי בבית חילוני[אני לא דתי] ופתאום חלחלה אלי המחשבה שככה זה כל יום שבת אצל דתיים/חרדים(בהקשר לשאלה ששאלתי לפני מספר ימים אם זכור לכם),לא לכתוב,לא לנגן,לא חשמל,לא טלויזיה,לא רדיו,לא נסיעה,לא טלפון,לא...לא...לא...לא...לא...לא...לא ולא ולא ולא ואסור ואסור ואסור(וכמו כל חילוני טוב אני צריך להיות קטנוני ולהביא לדוגמא את עניין החיטוט באף וחיתוך נייר טואלט
). ופתאום יום שבת נראה לי יום כל כך עצוב,יום מדכא יום שהפך מדבר של טוב ומנוחה, הפך לדבר של אסור ,דבר שגורם לאדם למגבלות רבות. אולי הבעיה אצלי,אולי אני לא יודע מה המשמעות האמיתית של שבת, אבל לפי מה שאני יודע שבת אמורה להיות יום מנוחה לא? יום שאלוהים הביא לאדם ולמען האדם לא? אז למה אדם שבמשך כל השבוע צריך לעבוד לפרנסתו ונניח שאותו אדם אוהב לנגן,בשביל הנשמה שלו,למה אסור לו לעשות את מה שהוא אוהב ביום שבת,ביום שאמור להיות שלו ובשבילו? זה כל כך לא הגיוני..ועזבו לא הגיוני...זה כל כך לא הוגן. --->איציק<---

tkhri

New member
הבהרות

"כמה שתתי חח"<----לפני תחילת הצום. לא הלכתי השנה לבית כנסת מכוון שאני מוצא את זה כצבוע. במשך כל השנה כף רגלי לא דורכת במקום הזה ופתאום "בגלל יום כיפור" אני הולך לשם? וביחוד התפילה...הרי אני יודע שאני לא אשנה את דרכי ולא אחזור בתשובה,אמשיך "לחלל" שבת ולנהוג כחילוני כמו שאני כיום. עצם ההליכה לשם רק ביום כיפור ולבקש סליחה על דברים שאני יודע שאני אמשיך לעשותם מזכירה לי שיעורים בתנ"ך בבית הספר שבו המורה היתה מספרת לנו על זה שבני ישראל היו באים לבית המקדש מתפללים לאלוהים מבקשים סליחה על חטאיהם ולאחר מכן היו חוזרים ועושים את אותם דברים(אין לי כוח ללכת לחפש עכשיו במחברת דוגמא אבל אני בטוח שאתם יודעים על מה אני מדבר). אתם יכולים לשאול אז למה אני גם צם....ואם תשאלו אולי אני אענה לכם. --->איציק<---

איש יקר !!!

אנסה לענות לך על כל הנושאים עליהם כתבת ומקווה כי תמצא תשובה מספקת.. עצם לבטיך ומחשבותיך אומרים כי יש הרהורי לב בך.שבת וכיפור הם מועדים שונים. את השבת נתן השם לאדם לגופו ונפשו לנוח מכל מלאכה ועשייה.זהו יום חג בו אנו שרים מזמורים אוכלים וכאילו מעין חוגגים את סיום בריאת העולם כשם שבקב"ה עשה ."וישבות ביום בשביעי מכל מלאכתו..."זהו יום קדוש ליהודים המסמל ברית בין עם ישראל לבין הקב"ה "ושמרו בנ"י את השבת...ביני ובין בני ישראל אות היא לעולם...". יום הכיפורים כשמו כן הוא גם אם אינך הולך לביה"כ יום יום או בכלל יש לך הזכות ללכת ביום הכיפורים ולהתפלל ולבקש מהקב"ה שיסלח לך ויכפר לך על מה שעשית ולא עשית כל השנה.זהו היום בו כל אחד ואחד מאיתנו עומד עם התיק השנתי שלו לפני בורא עולם ומחכה למשפטו.ביום הזה השם מוחל וסולח לכל עוונות עמו ישראל כמו שכתוב "כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם.מכל חטאתיכם לפני השם תטהרו."כל אדם ואדם יש לו זכות מחילה ביום הזה.השם לעולם לא ירצה במות רשעים כי אם בחזרתם לדרך הישר. ישנם אין ספור דוגמאות וציטטות אך לא אלאה אותך כאן. זכור רק דבר אחד ! את השבת קיבלנו עלינו ולנו בשמחה ובאהבה ולא כעונש. שומרי השבת עושים את כל מה שציינת לעיל בימי החול ובצאת השבת ולפני כניסתה בכל זמן שיש העיקר לא בשבת. חשוב!! תסתכל על זה כך: השבת היא הזמן בו המשפחה יכולה ליהיות ביחד. תחשוב על זה אם כל אחד עובד כל השבוע ובשבת עושה את עיסוקיו לעצמו אז ... מתי תיהיו ביחד ב"ה שיהיו לך ילדים\אישה תרגיש את זה ממש. מקווה שהצלחתי במעט לסדר את מחשבותיך ולכוון אותך במעט שבמעט. והעיקר כמו שאני אומר תמיד את המצוות והשבת יש לאהוב ולעשות הכל באהבה והשם יתן לך בריאות ואושר ואריכות ימים, לך ולבני משפחתך חג שמח!!

tkhri

New member
תודה על תשובתך אבל

אתה אומר שאני יכול ללכת לבית כנסת להתפלל ולבקש שיסלח לי ויכפר לי על מה שעשיתי/לא עשיתי. נכון,פיזית אני יכול אבל נפשית לא. הסיבה היא שאני יודע שבמשך השנה הבאה אני אתנהג באותה צורה ולמעשה בקשת הסליחה שלי ריקה מתוכן(אם אנחנו מדברים על המובן הדתי-בין אדם למקום, בין אדם לחברו אני מנסה לשנות את ההתנהגות שלי במקומות שטעיתי). --->איציק<---

א77

New member
אני בדיעה שאין טעם שתלך לבית הכנסת

או בכל דרך אחרת לבקש סליחה מהקב"ה ולא מכל אדם בעולם, בזמן שאתה יודע שאינך מקבל על העתיד. הרי זה זלזול ולעג מעין כמוהו באדם שממנו הנך מבקש סליחה בזמן שאתה בטוח שתמשיך לחטוא לו. אמנם כל יהודי שמבקש סליחה ביום הכיפורים, הרי אשתקד גם ביקש, וביום הכיפרים בשנה הבאה גם יבקש בעז"ה שיהיה בריא ויחי'. אבל לפחות בשעת בקשת הסליחה צריך לחשוב בחרטה על העבר וקבלה על העתיד. אם אין כזו מחשבה, הרי שאין זו בקשת סליחה כלל ועיקר. וחושבני שכדאי לך לא לנתח עצמך מדי הרבה, אלא לקבל על העתיד ולפחות להשתדל, ופתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם פתח כפתחו של אולם. הרגשתך הכללית והנפשית תהא יותר טובה אם תשוב לפי הנ"ל.

tkhri

New member
לא הבנת

כשאני מבקש סליחה מאדם אני מתכוון לזה. אם אני חושב שפגעתי במישהו ואני מצטער על זה אני מבקש ממנו סליחה(לרוב אני משתדל לא לחכות ליום כיפור). אני דברתי רק על הצד הדתי....שאני רואה בזה צביעות לבוא לבית הכנסת בכיפור ולבקש סליחה על הדברים הדתיים שלא עשיתי,בידעה שאני לא הולך לעשותם בעתיד. נדמה לי שאנחנו באותה באותה דיעה. --->איציק<---

א77

New member
מדוע לא הבנתי?

איני חושב שאדם דתי מגיע לבית כנסת למשך יום שלם, תוך כדי עינוי הגוף והנפש ומתפלל גם בדמעות ברגע שאינו מקבל על העתיד. אני מכיר את יושבי ומתפללי בית כנסת. לא ראיתי צבועים עליהם אתה מדבר.

tkhri

New member
שוב...אתה לא מבין את כוונתי

1)לא דברתי על אדם דתי. 2)דברתי רק על עצמי. 3)אולי לא הסברתי את דברי טוב אז אני אתן לך דוגמא: אדם חילוני,לא שומר שבת,לא מתפלל וכו'. ביום כיפור בא לבית הכנסת "אלוהים חטאתי,פשעתי,עשיתי טעות שלא שמרתי שבת,חטאתי כשאכלתי לא כשר הלכתי בדרך פסולה...אני מצטער על שהלכתי בדרך זו" וכו'. וביום שבת שאחרי ממשיך אותו אדם להדליק אור,לראות טלויזיה,אינו שומר על כשרות...וממשיך לעשות את מעשיו באמונה שביום כיפור הבא ישוב לבית הכנסת ,ישוב לבקש סליחה ומחילה ומאמין שאלוהים יסלח לו כל שנה מחדש. מעשה זה הוא בעיני צביעות. ביום כיפור אני משתדל לעשות את הצד החברתי,בין אדם לחברו,לבקש סליחה במי שפגעתי ומשתדל ללמוד מטעויות וכו'. בהקשר לצד הדתי אני חילוני,אני יודע שאני לא הולך להיות דתי ולכן אני לא הולך לבקש סליחה ומחילה(לא שאני חושב שאני צריך אבל זה כבר דיון אחר) על המעשים הדתיים שעשיתי/לא עשיתי....כי אני יודע שאני אמשיך לא לעשותם. בקשר לצביעות....לא אמרתי שיושבי ומתפללי בית הכנסת הם צבועים אבל אני אספר לך,למשל,על ילד אחד שלמד איתי בבית הספר. אותו בחור היה מקלל,מרביץ...הוא היה מהילדים "הטובים" בבית הספר. יום אחד הוא בא עם כיפה על הראש. כמובן שהוא המשיך להתנהג אותו דבר אבל! לפני שהוא שתה משהו או אכל הוא בירך. בעיני זאת צביעות ובעינך? --->איציק<---

א77

New member
אתה תתעקש שלא הבנתי

ובכל אופן, מה שאני מבין ואני טוען שהבנתי הוא שאין לך מה לבקש סליחה בזמן שאתה משוכנע שאתה לועג עליו בכך שאתה מתנצל אבל בלבך אתה ככלב השב לקיאו וחוזר על החטאים. ו... ניתן לעבוד על אדם. הקב"ה יודע ללב, וסליחה ללא חרטה על העבר וקבלה על העתיד, אין זו צביעות כלל. זו שטות. כי 'צבוע' תוכל להיות כשתתנצל לפני אדם בדעה שתמשיך לחטוא לו והוא לא יודע לליבך. כשתתנצל לפני הא-ל היודע ללב וכמובן גם לליבך בו אתה יודע שתמשיך לחטוא ואין בזאת קבלה על העתיד, הרי ההגדרה 'צביעות' אינה נכונה. כי אין בזה צביעות שלך כלפי הקב"ה וכנ"ל. פתקא טבא.

tkhri

New member
כלב השב לקיאו? חחחח

נראה לי שהפעם הבנו זה את זה. --->איציק<---

א77

New member
אל תיפגע בבקשה

חז"ל אמרו שבסוף תפילת העמידה יש לפסוע שלושה פסיעות לאחור, כיוצא מהמלך. אח"כ יש להמתין מעט ורק אז לשוב את הג' פסיעות. כי לולא זה הרי זה ככלב השב לקיאו. זה משל ידוע ומקובל. לא כוונתי חלילה אליך בפרט. אבל השתמשתי במושג מקובל. והפעם אם 'לא הבנת' אז אני מתנצל.

tkhri

New member
לא נפגעתי

תארתי לעצמי שזה פתגם שאני פשוט לא מכיר. --->איציק<---

asaf2000

New member
בקשר לילד המרביץ

כל פעולה של התקרבות לבורא עולם היא דבר טוב ואל תחשוב שלתקן את המידות הרעות זה דבר כל כך קל. ולגביך, למה אתה חושב שעבירות בין אדם למקום פחות חמור מעבירות שבין אדם לחבירו? למה לפני יום כיפור אתה לא משתדל לשמור שבת קצת יותר למשל?

tkhri

New member
זה לא בגלל חמור יותר או חמור פחות

זה בגלל שזה לא נראה לי הגיוני. מצטער....לא חשוב כמה פעם יגידו לי שכתוב כל מלאכה ולא כל עבודה אני עדיין מאמין שהכוונה היא למלאכת עבודה כלומר לפרנסה. אני מסרב להאמין שאפילו צחצוח שיניים(וזה נודה לי רק כאן) אסור בשבת...אני מסרב להאמין שכל מה שחשוב לאלוהים זה שאיציק לא יחתוך נייר טואלט בשבת...לבדוק אם אם ניגנתי ביום שבת נראה לי קטנוני יש כל כך הרבה אנשים מסכנים בעולם,רעבים,עניים,חולים,נשים מוכות,פושעים, אנסים וכו'...אני מסרב להאמין שבמקום שזה יעסיק את אלוהים מה שמעסיק אותו זה אם לחצתי יד לידידה שלי וכו'. אבל בגדול כן,לא שאני מתיימר להיות שלחו של אלוהים, נראה לי שלאלוהים חשוב יותר שאני אהיה מה שנקרא "בן אדם" ואנהג ואעשה מצוות שבין אדם לחברו מאשר המצוות הדתיות. אם אני לא טועה נינוה עמדה בסכנת השמדה לא בגלל חטאים לאלוהים אלא בגלל חטאים בין אדם לחברו לא? אז נכון שהם לא היו יהודים אבל עדיין. ולא שאני אומר שמצוות דתיות לא חשובות חלילה! פשוט לדעתי דתיים(אבל חרדים במיוחד) נותנים חשיבות גדולה יותר לחיצוניות מאשר לפנמיות..תהיה חרא של בן אדם אבל כל עוד אתה מניח תפילין,שומר שבת, מגדל זקן וכו' אתה בסדר(ראה מקרה דרעי). --->איציק<---

asaf2000

New member
לא...

מה אתה רוצה שאני אגיב? הבנתי אותך. להתוכח זה לא המקום.

tkhri

New member
לא להתווכח

פשוט חשבתי שיהיה לך(או למישהו אחר בפורום) משהו להגיד לי בתגובה. --->איציק<---

asaf2000

New member
מובן מובן

(אני לא מכיר את חטאיך אבל אני נותן דוגמא) כשאתה גונב מחבר או מעליב חבר אתה מרגיש שעשית משהו רע ולכן כשאתה מבקש ממנו סליחה אתה מתכוון לזה כי אתה מרגיש שמה שעשית זה לא טוב, אתה מתחרט, אתה מקבל על עצמך לא לעשות זאת שוב. לעומת זה כשאתה פוגע בבורא העולם שהוא בעצם אבא שלך שנתן לך לחיות ונתן לך הכל בחיים אתה מרגיש בסדר עם עצמך ושלא עשית שום דבר רע ולכן כשמגיע יום כיפור שאז יש לך הזדמנות לבקש מאביך שבשמים שיסלח לך ויכפר לך על העוונות ולעשות תשובה על חטאיך אתה יודע שבלאו הכי אתה לא מרגיש שאתה עושה משהו רע ולכן גם תמשיך לעשות אותו כל השנה ובגלל זה אתה לא רואה שום סיבה לצום וללכת לבית כנסת. אני טועה? במצב כזה אתה צריך להתחזק באמונה בקב"ה, זה שהוא קיים זה ברור, אתה צריך להרגיש את זה ולהכניס את זה לחייך שכל עבירה שאתה עושה מחריבה עולמות וגורמת עצב לקב"ה ומזיקה לכלל ישראל וכל מצווה או התקרבות אפילו הכי קטנה שאתה עושה משמחת את הקב"ה ועוזרת לכלל ישראל.

tkhri

New member
1)צמתי

2)אתה לא טועה 3)אולי זה יראה לך מוזר אבל מה שאתה רואה כחטא לא בטוח שאני רואה ככזה. --->איציק<---

למעלה