הבן החמישי

אין שום קשר,

תוכן ההודעה שלי הייתה שבנושא הזה הבנים נחשבים בדיוק כמו הבנות (א) וכן שאין כאן שום הסתה (ב) זה הכל

אפילו הנשים הדתיות עמדו על הבלוף

הזה וכיום יותר ויותר מהן חותרות לשיוויון ולזכויות. הן עושות זאת במסגרת הדתית שמראש מכתיבה להן מגבלות והן עושות זאת תוך מאמץ לשמור על אחדות המשפחה והקהילה. אבל... אפילו הן רואות, מבינות וחיות את הבלוף הזה יום-יום ושעה שעה. הגיע הזמן, שאתם, הדתיים, תסירו את הבלוק מנגד עיניכם, תראו תבינו שהגזמתם. ובנוסף, כולכן כאן, נא לחדול מהביטוי ´חילונים´ שבשפת הדתיים הוא מביע זילזול ובוז. יחי החופשיים ובעיקר החופשיות. אז לכבוד חג החירות, אני מצהירה כאן, קובל עמה ועדה, שאני, אורין, אשה חופשייה, המנהלת את אורח חיי כראות עיני וכמיטב הבנתי, תוך שירה על חוקי המדינה ומאבק לחברה ראוייה יותר.

augustus

New member
ברור שהסבירו לנו

שבן=יהודי=בן אדם. שפניה במין זכר היא פניה לשני המינים, שגברים בכנסת מיצגים גם את הנשים, שתמונת גבר בספר ילדים או ספר לימוד היא בעצם תמונתו של בן אדם. הסבירו. אבל כמה מאיתנו, אלה עם החשיבה העצמאית, לא קנו. מה לעשות.

אה,

טוב נו, התחלנו עם ההעלבות. את באמת רומזת שאין לי חשיבה עצמאית? חה... הטענה שלך מופרכת מיסודה והדוגמאות שהבאת לא קשורות בכלל. התלונה שלך פה שווה בדיוק לטענה המגוחכת לפיה "היפיפה הנרדמת" הוא ספר שובניסטי... מה, הרי הבחורה לא עשתה כלום, רק נרדמה, בעוד הבן הגיבור הציל אותה, במעשה בעלות שובניסטי של נשיקה (ועוד יכול להיות שבניגוד לרצונה! הוא לא שאל אותה!) איך מלמדים דברים כאלה שובניסטים ילדים בגן? בארבעה בנים דיברה התורה, בחכם, ברשע, בתם ובשאינו יודע לשאול. מה שובניסטי בזה לכל הרוחות והשדים? אפשר לתקוף את הדת היהודית על סקסיסטיות נוראית, אולי אפילו על שובניסטיות... אבל את הקטע הזה? פראנויה.

nirdagan

New member
ירית לעצמך ברגל חביבי

היפהפיה הנרדמת זה הרבה יותר שוביניסטי מההגדה של פסח. נראה לי שלא הבנת את הסיפור היטב, או שהתפיסה השוביניסטית שלך היא כל כך חזקה שאתה לא מסוגל להבין מדוע היפהפיה הנרדמת זה סיפור שוביניסטי. ניר

augustus

New member
תראה את המכלול

אני לא יודעת אילו מסרים הייתי מגלה ב"יפיפיה נרדמת", לו היה הסיפור היחיד המוכר לי מאותה תקופה. כרגע, "יפיפיה נרדמת" הוא מבחינתי חלק מהרצף של סיפורים ואגדות, שהאישה בהם תמיד פאסיבית, תמיד נבחנת על פי יופיה, אף פעם לא גיבורה אלא מוענקת כפרס לגיבור. האגדות האלה משקפות נאמנה את המציאות העצובה מאוד של פעם, שלא השאירה מקום וביטוי לנשים, מבלי לקרוא תיגר על הסדר הקיים. אותו דבר גם עם ההגדה של הפסח. כמקטע תלוש, היא לא עד כדי כך חמורה, אבל כחלק מתרבות שמבטלת נשים (ולא במקרה הזכרתי גם את הפנייה בלשון זכר) היא דוגמא טובה מאוד.

wasaby

New member
מאז שאני זוכרת את עצמי

אני ומשפחתי (וכל הקיבוץ) חוגגים את פסח עם ההגדה של הקיבוץ הארצי (שאני מקווה מאוד שהדפסתה לא תופסק עכשיו עם איחוד התנועות הקיבוציות). ההגדה כוללת את מרבית הקטעים מההגדה המסורתית אך אינה כוללת למשל את "שפוך חמתך" בנוסף בחלק מהמקומות במקום "הוציאנו מארץ מצרים" מופיע "יצאנו". ההגדה הקיבוצית שמה דגש על אלמנט החירות של החג (נדמה לי שיש כוס שמוקדשת למדוכאים באשר הם אבל לא בטוחה) ועל אלמנט האביב. היא כוללת שירים של ביאליק ("..לא אוהל תוהו ועליות שחקים...") לצד שירים מתור הזהב בספרד (כותנות פסים). אני לא בטוחה שהגדה זו נקיה לחלוטין מפניות שוביניסטיות אבל היתרון שלה הוא בגמישות היחסית שלה ובהשתנותה. למשל ההגדה של אבא שלי ישנה בהרבה מזאת שלי וכוללת בעמוד מול "זכור את אשר עשה לך עמלק" את שיר הפרטיזנים היהודיים. נדהמתי בשנה שעברה לקרוא את רון מייברג (או שזה היה דנקנר?) מקונן את הפסחים הפטריארכים של ילדותו כשהאבא היה יושב כמלך בראש השולחן וקורא בהגדה. אצלנו מאז ומעולם קריאת ההגדה התבצעה על ידי אנשים רבים ושונים כאשר כל אחד מהם קם/ה בתורה/ו ומפלס/ת דרכה/ו אל המיקרופון הקרוב אליה/ו (ושאר הקיבוץ מנסה לנחש לפי הקול ולראות מהצד השני של חדר האוכל העמוס מי קורא).

skito

New member
ידעתי

שאני גם הבן החמישי שתקתי מתבייש ובז לחוסר ההבנה אימו של מפיץ הפלייר קיבלה עותק?

peace and love

New member
אבל זה תמיד היה ידוע

שההלכה היא דבר שוביניסטי מאוד."ברוך שלא עשני אישה", "ברוך שעשה בי כרצונו" ולא חסרות עוד דוגמאות... אבל מה שאני מנסה בעצם לומר זה שבתנ"ך עצמו האישה לא מתוארת כנחותה והיא מוזכרת לדוגמא דבורה הנביאה, יעל וכו´. ההלכה והתושב"ע הן אלה שהופכות את מעמד האישה לנחות כל כך. אני חושבת שהדת של היום היא בכלל לא הדת האמיתית. הדתיים בכלל לא מבצעיםאו מבינים את חוקי התורה כפי שצריכים להיות.

nirdagan

New member
החוק המקראי הוא לא שיויוני בכלל

לא בין גברים ונשים, לא בין עבדים לחופשיים, ולא בין עבריים וזרים. גם התיאורים ההיסטוריים במקרא מתארים חברה פטריאכלית שבה האישה במעמד נחות. זה שיעל הרגה את סיסרא, זה כנראה אמת היסטורית, אבל לא הופך את המקרא לספר פמיניסטי. יעל לא היתה חיילת, אלא אישה בעורף, וסיסרא השובינסט התרשל בתפקידו כחייל ולא שמר על עירנות, כי חשב שאישה לא תעשה לו כלום. דבורה הנביאה פיקדה על כח צבאי, אך עשתה זאת בשיתוף עם הגבר ברק בן אבינועם. כמו כן היא היתה חריג. ניר

עופר ב.ה

New member
ראשית, אין "חוק מקראי" אחד

יש גישות שונות בחוק המקראי, שנובעות מתקופות שונות שבהן נחקקו החוקים. כך, החוקים בספר דברים הרבה יותר מתקדמים סוציאלית מהחוקים בספר שמות (למשל, חוק זהה לעבד ולאמה בספר דברים) כיוון שהם גם יותר מתקדמים כרונולוגית. אני לא מצפה מהחוק המקראי להיות שוויוני ואין לי ספק שבקריטריונים של היום הוא לא שוויוני, אך החוקים נוצרו בתרבות שאינה שוויונית ויש להסתכל עליהם בפרספקטיבה זו, מתוכה גם ניתן להצביע על חלק מהחוקים שהיו מתקדמים יותר מחוקים מקבילים בקרב עמי האזור. אני חושב שפרודוקטיבי יותר לפעול למען הכלת ערכינו בחברה הנוכחית מאשר לנזוף בטקסט היסטורי בן כ- 2600 שנים ומעלה. אני לא מוצא עניין רב בניתוח פמיניסטי של הטקסט המקראי מנקודת מבט "מוסרית" מנותקת מהקשרה הכולל (בניגוד לנקודת מבט ספרותית, שתמיד יכולה להיות מעניינת).

nirdagan

New member
לא נזפתי במקרא

אלא שללתי את טענת קודמי שהמקרא מציג א הנשים בצורה שיויונית. ניר

כשהחושף היה ילד קטן

וכל הכיתה הלכה לכפר חב"ד הוריו פשוט לא הירשו לו ללכת. במקום יום בכפר חב"ד הוא קיבל יום בבריכה או משהו כזה. ושנה אחרי זה קרה המקרה המדהים שאחת מהמורות שמעה שהחושף לא הולך לכפר חב"ד היא התקשר להוריו ואמרה לאמו משהו כמו "תבואי איתו ותראי שזה לא מה שאת חושבת." אמו של החושף לקחה את היוזמה בשתי ידיים והלכה. התוצאה: כל הכיתה של החושף יחד עם הכיתה המקבילה נשלחו אחרי כעשר דקות לשחק בכדור בדשא כי אף אחד מהחבד"ניקים לא הסכים ל"טפל" בקבוצה עם האישה שלא מפסיקה לתקן אותם בחוכמה ובידע שהם היו מתים שיהיה להם. אחר כך החושף היה גיבור היום כי אמא שלו הצילה את כל כיתה מההרצאות המשעממות. ובכלל מלבד המקרה הזה לחושף לא הירשו ללכת לשום בילוי כיתתי שהיה קשור לכל מיני דתיים עם נטיות שטיפת מוח. והחושף ממליץ לכל הורה למנוע מילדו מללכת לכל מיני מקומות כאלו.

דליה.ד

New member
הי חושף! אתה יכול להלוות לנו את

אמ´שך?????? אייזן בטון! פשוט אשה כלבבי!

מירי,

New member
שטיפת מח?

אולי , אולי כמי שכן שלכה את בנה לממ"ד אני רואה את קצת אחרת<- חנה המאמרים שקיבלת ממני הועברו אלי מגננת בממ"ד , והוזזו הצידה ע"י הגננת בפעוטון החילוני...> אני זוכרת שבתקופת מגורי בקצרין (גילאי 11-8 בערך) היו לנו במערכת שיעורי יהדות , אם איני טועה עם מורה מחב"ד למרות שאני באה מבית חילוני , אמא שלי שמחה על השיעורים הללו אני מאוד אהבתי אותם , אני עדיין חילונית , הם לא שטפו את מוחי הקטן , אבל הם כן לימדו אותי להקשיב לצד השני גם אם אני חושבת שהם טועים לגמרי , הרי שזו זכותם! אם אני חושבת שהיהדות מפלה נשים זו ה"בעיה" של אותן נשים שמתמשות ונוהגות לפי אותם חוקים , ה"מלחמה" שלנו צריכה להיות לא לתת להם לאלץ אותנו להשתמש בהם , הקשבה לצד השני (במקרה הזה חב"ד) לא שוטפת את מוחפ העדין של הילדים - הם בהחלט חייבים להכיר את כל צידי היהדות. ושאלונת קטנה - אם היו מביאים לגן פלסטינאי שהיה מספר שכמו המיצרים בבני ישראל במיצרים גם אנחנו נוגשים בהם - האם גם אז כולם היו נזעקים גוואלד?

למעלה