הבונסאי כדרך חיים

הבונסאי כדרך חיים

שלום לכולם הכוונה בשאלה הזו היא כזו ביפן כששותלים עץ בונסאי קדים לו קידה ומתפללים שיתחזק ויסתדר בהרמוניה של הטבע ,וכמובן שהכול קשור בזן בודהיזים היפני,למה דרך חיים,לפני שבוע ביקרתי בגן הבוטני בירושלים ראיתי את הבונסאי וקצת נחרדתי ביפן לא היה קורה דבר שכזה הגדר בסדר גם העצים בסדר, אבל השער רבותי השער פשוט, וכלכך ישראלי,שמעתי שהיה שם יום עיון על הבונסאי מישהו ממכם השתתף? בשבילי בונסאי זה דרך חיים כמו דברים אחרים שאני עושה הקשורים בתרבות היפנית,אנחנו יכולים לזלזל בכך,עכשיו אבל בסוף זה יפגע גם בנו.וגם את פינת הבונסאי בגן אפשר לשפר.

הבונסאי כדרך חיים

בוקר טוב איתי, מהידע הדל שלי בתרבות היפנית והיותר דל באומנות הבונסאי, מעולם לא ידעתי ו/או ראיתי יפני שותל עץ וקד לו. יום העיון בגן הבוטני נערך בשתוף עם חוג חובבי הבונסאי השמח לקבל חברים חדשים - מידע כאן בפורום. אני מאמין שהגן הבוטני ישמח להתיחס להצעותיך לשיפור גן הבונסאי. http://www.botanic.co.il/hebrew/contact/index.htm למיטב ידעתי מרבית העוסקים באומנות הבונסאי בעולם, לרבות ביפן וסין, אינם קושרים את הבונסאי לדת כל שהיא, ובפרט בישראל. נשמח אם תעלה לפורום תמונות של יצירות הבונסאי שלך. תודה, משה.

משה כרמי שם מעניין.

כרגע אני לא מתעסק בצד הפיזי של הבונסאי,חוץ מעץ אחד.אני מטפל בשיאצו על פי דרכי, טיפול בשיאצו זה סוג אומנם אחר אבל כמו בונסאי,טיפוח העץ ליצירת הרמוניה בטבע,ובהקבלה שיאצו לפתוח את הסתימות שלנו ולהיות בתוך ההרמוניה,עם כל מה שכרוך בכך. כלכך הרבה שנים התעסקתי והתעמקתי בתורת הזן היפנית ובכלל שנים רבות אני מתאמן באומנויות לחימה בחלקן יפניות,ובאמת לא חשוב מאיפה באת, חשוב מה אתה לוקח מזה,ואם אתה מרגיש טוב עם זה.זה בעיני מה שחשוב.והתפילה היא הקשר בין כל הדברים הללו,אני לא ממליץ לך לקרוא,אלא להתנסות באומנויות יפנייות סיניות תאיות ועוד. רק מההתנסות בנושאים דומים תוכל להבין למה כוונתי. ובקשר לגן הבוטני,פינת הבונסאי יפה,ומתחילה לפתח שורשים,אבל לא תמיד מוכנים שם באמת להקשיב למה שאתה מציע,כמו שאומר משוור הייקו ותיק: העץ שואף למעלה והשורשים עוזרים לו למטה.

גיא קרן

New member
לא מובן לי....

סתם כדי להבין: מה בדיוק הפריע לך בחלקת הבונסאי בגן הבוטאני? השער? מה בשער לא בסדר לתפיסתך? אם כבר אומרים משהו עדיף לטעמי שיהיה ברור ולא ברמזים

הסבר לרמזים.

טוב גיא אם כל הגדר מסודרת בצורה אחת למה השער צריך להראות לא שייך בכלל,אין פה שאלה של התגרות יש פה משפט אחר שאומר אין לנו כסף לשער מתאים,אז שמנו שער מכוער כשעובדים מתוך אסתטיקה אין שאלה לגבי השער העיצוב של החלקה צריך להתחיל ולהגמר בשער במקרה הזה רק הגדר מפריעה ביננו ולגן עצמו.

אולמוס

New member
חלקת הבונסאי בגן הבוטני

ככל שידוע לי חלקה זו היא במקום זמני ומיועדת לעבור לשטח גדול יותר באזור סמוך אליה שיוקדש גם לגנים יפניים בשנים הקרובות. ממקורות יודעי דבר שמעתי שאכן יהיה תכנון נאות ויוקדשו לכך המשאבים המתאימים. כן- השתתפתי ביום העיון גם כמרצה. והיה זה מעמד מכובד ומענין. באשר לבונסאי - מעיון בספרות העולמית ומהתרשמות מאתרי אינטרנט - מאז שנפוץ הבונסאי בעולם שמחוץ לסין ויפן משלהי המאה ה- 19 עבר פה ושם תהליכים של התאמה ושינוים אלה או אחרים בתפיסות ובהתייחסות בהתאם לאזורים ולתרבויות שאליהן הגיע החל מהבונסאי באירופה דרך אמריקה ועד דרום אפריקה. אז מה אם היפנים למדו מהסינים והתאימו לעצמם לפני מאות בשנים? זה אומר שאחרים בעולם אינם יכולים לשנות מעט ולהתאים מבלי לשכוח את השורשים? למיטב ידיעתי כל מי שעוסק בבונסאי בארץ, לפחות אלה שאני מכיר - מעריכים ומוקירים את השורשים - מיפן וסין. אך מכאן ועד לעיסוק במחוות המוזכרות כאן כלפי הבונסאי - ארוכה הדרך...

אף אחד לא בא נגדכם בטענות

בסך הכול נאמר שלתורה 70 פנים אז כמה יש לבונסאי? בקשר לגן הבוטני כל חלקה היא זמנית שם גם בעוד100 שנים יגידו לך שזה זמני והשער ישאר שם כמו שהוא אני מקווה שעד אז העצים יגדלו והעובדים יקבלו משכורות כמו שצריך ולא כמו שקורה עכשיו .אז תמשיכו לטפח את הבונסאי שלכם,ואל תשכחו את עצמכם.

tanei 1

New member
אף אחד לא בא נגדכם...

לטובה סאן:נראה לי שאתה מתחפר יותר מדי בקיבעון שלך. כדאי לך לנער במקצת את האבק ולנסות לבדוק את מקורן של הנחות היסוד, ועל זה אמר איינשטין:הרבה יותר קל לפרק אטום מאשר לפרק דעה קדומה" שיהיה לך יום טוב-איתן

שיר היקו

תודה עמחי, בקשתי מאיתי את הציטוט המלא לשיר ההיקו שנכתב ע"י "משורר ותיק" ממנו הביא "ציטוט" חלקי. משה.

erezbt

New member
בקשר לתרבות יפאנית ובונסאי "ישראלי"

דעתי בנושא: מי שמכיר את התרבות היפאנית (שאני מאד אוהב ומוקיר) יודע שבחלקה לפחות היא כולל מוטיבים שאומצו מתרבויות קרובות אחרות (בעיקר הסינית). מובן שכולנו יודעים ספציפית לגבי הבונסאי ששורשיו בסין. הנקודה היא שלגבי רוב הדברים שאימצו היפאנים הם לא לקחו אותם כמות שהם אלא התאימו אותם, שיכללו אותם ובקיצור שינו כך שיתאים להם. אז למה לנו כישראלים אסור לאמץ מוטיב כמו הבונסאי ולהתאים אותו בצורה שנראית לנו? חוץ מזה עד כמה שאני יודע ה"דת" ביפן היא מאד פלורליסטית ולא נדיר למצוא יפאנים ש"מאמינים" במספר זרמים (בודהיזם, שינטו ועוד). מה שמשתמע מדבריך הוא שיש "דרך חיים" אחת מוגדרת, דוגמטית וברורה ואם לא נלך בה "בסופו של דבר זה יפגע בנו". כל מה שרציתי לסיום דברי הוא לומר שגם היפאנים ברובם בתפיסתם הרבה יותר פלורליסטים בנוגע לאמונותיהם ממה שמשתמע מדבריך (למרות נוקשותם והדוגמטיות שלהם בהרבה מובנים אחרים בחיים).

הבונסאי הישראלי

מותר לך לעשות הכול,ברומא אומרים תתנהג כרומאי לא בגלל השפה אלא בגלל התנועה המקובלת אצלנו כחכה שנייה שם זה לך תחפש מי....{וזה במילה מנומסת} ובמיוחד להפוך את הבונסאי לישראלי אבל אל תשכח מאיפה הוא בא,וכל השאר תעשה מה שבראש שלך.

amihaye

New member
הבונסאי כדרך חיים:

שלום איתי, הבנתי שאתה מגדל עץ אחד,האם אתה קד לו או מתפלל אליו? השאלה נשאלת מתוך סקרנות ולא קנטרנות חלילה. עמיחי

tanei 1

New member
הבוסאי "הישראלי"

על מנת להעמיד את הדברים על דיוקם-הבונסאי בא מסין! היפנים אימצו לעצמם את הענין (כמו הרבה דברים שהם לקחו מן הסינים) ויש אומרים שהפכו זאת לדרגת אמנות גבוהה יותר. ואם ברומא ,כפי שאתה אומר:תתנהג כרומאי,למה בישראל לא להתנהג כישראלי? כפי שציין משה כרמי,העיסוק באמנות הבונסאי אינו קשור בדת כל שהיא ואני בהחלט מסכים לדעתו. תאר לעצמך שאמנות הבונסאי {רק בתור דוגמא) היתה מגיעה מסקוטלנד , האם היה עלינו לנגן להם בחמת חלילים סקוטים? הבה ונשאיר ליפנים להיות יפנים ואנחנו נישאר-ישראלים! בל לא נשכח שאנחנו מגדלים את עצי הבונסאי לא משום שהם באו מיפן או מסין אלא בגלל ההנאה האמנותית והאסתטית,היפי והסיפוק שבאמנות זאת שאינם נופלים במאומה מן הפולחנים השונים הקידות והתפילות וכ"ו... שיהיה לך יום טוב-איתן

jarnon

New member
שלום איתי

נראה לי שהגעת למקום הלא נכון - חוג חובבי הבונסאי אינו עוסק ברוב הנושאים שצינת, אלא בבונסאי בלבד. לא כל היפאנים עוסקים בבונסאי ולא כל מי שעוסק בונסאי חייב לעסוק גם בטאי צ'י ודומיו. למעשה, רוב העוסקים בבונסאי בעולם אינם יפאנופילם, אינם מתפללים לעצים ולא עוסקים באומנויות לחימה, לעומת זאת כולם מתענינים בעיצוב, באסטטיקה, באומנות, בצילום , בגינון ובעוד מספר רב של טכניקות . בתערוכה הקודמת שהייתה בגן הבוטני פגשתי ישראפנית (דומה לך, כנראה,) שבכלל נחרדה לעצם הרעיון לעשות תערוכה של בונסאי, היא שאלה אותי האם אנחנו עושים תערוכה מהילדים שלנו? הנסיון למצוא מה שהוא משותף לתרבות היפאנית ול"ישראליות" נידון מראש לכשלון, אבל לא כל מה שיפאני הוא גם טוב, למשל המנהג המוזר לאכול דגים חיים - מה הם עוד לא גילו את האש? כדי לעסוק בבונסאי ולהפיק הנאה רבה מאוד מהעיסוק בו אין שום צורך להתפלל או להשתחוות לעץ או לנפנף בחרבות , אבל זה מותר, אם זה עוזר לך. אני מקווה שהצלחתי להעביר לך את הרעיון העיקרי - שאין קשר הכרחי בין הבונסאי והיפאניות. בברכה יונתן

לפי הדברים שכתבת

הבנתי שאתה לא ממש רציני בבונסאי וזאת לא פגיעה ,כל אחד הולך עם התחביב שלו לאן שהוא לוקח אותו אבל חשוב להדגיש ולזכור מאיפה הוא במקור,הקידה קשורה בכל האומנויות,התפילה.כשאתה מתעסק בבונסאי זה לא רק הטבע המינאטורי זה גם אתה עצמך הסביבה והחיים שלך.תחשוב על זה ככל ולא כפרט.שיהיה לך בכייף

erezbt

New member
לא רציני?

א. ליונתן שאליו התייחסת כ"לא רציני בבונסאי" יש עצי בונסאי שאפשר רק להתקנא בהם. אם אני זוכר נכון הוא מטפח עצים אלו לא מעט שנים ותוך כשרון רב. אני לא חושב שאתה יכול לקרוא לעצמך יותר רציני בבונסאי בגלל שאתה "קד קידה" או "מתפלל" לעץ הבודד שלך (מוצלח ככל שיהיה). ב. אומנות הבונסאי כבר שנים רבות (עשרות שנים לפחות) איננה נחלתם של היפאנים בלבד. ג. שוב אתה טוען למקור היפאני של אמנות הבונסאי למרות שניסו פה לומר לך לא מעט אנשים שמקור האמנות הזו בסין. ד. אומנות הבונסאי כוללת אספקטים רבים: עיצוב, גננות וכו' ויש מספיק מה ללמוד ולהפנים כשמתייחסים לאמנות הזו. כדאי שתקרא קצת מספרות הבונסאי הענפה שיש. קידות ותפילות לא זכורות לי שם...

למעלה