הורי דורי היקרים, תאונת הצלילה שלי
לא כל חברי הפורום יודעים זאת, אבל ביומי האחרון בקורס הכוכב השני, בצלילת העומק ל- 30 מטר, עברתי חוויה לא קלה של תאונת צלילה שבנס הסתיימה בלא נזקים. במהלך צלילת העומק, עליתי מ- 30 ל- 29 כדי להתבונן במבנה סלע שתפס את עיני ובשלב זה, קבוצת הקורס כולל המדריך שמנו כ- 8 צוללים חלפה מתחתי כמקשה אחת. הבועות שהוציאו חברי הקבוצה, שבתור צוללים חדשים בהחלט שאפו ונשפו כמויות אדירות של אוויר, עלו כמובן למעלה, ובאופן מדהים, לקחו אותי איתם. התחושה היתה של סחרור בג´אקוזי עם בועות ענק. (בתחילה אגב מהרתי להאשים את עצמי, אבל הובהר לי על יד לא מעט מדריכים שזו תופעה שאכן קוראת - כושר ההצפה של נשיפת האוויר הוא לא מבוטל כלל וכלל) עמי ואהובה, עפתי מעומק של קרוב ל- 29 מטר אל פני השטח בכחמש שניות או אולי טיפה יותר, שנראו כמו נצח. במהלך העליה, ניסיתי לשמור על קור רוח, מה שהיה קשה מאוד, נשפתי אוויר ורוקנתי את הריאות כאילו אין מחר... ניסיתי להתיישר ואף הצלחתי והשתמשתי בשני שסתומי שחרור לרוקן את המאזן, ובאיזהשהו שלב, אף ניסיתי לצלול ברווז כדי לא לעוף אל פני השטח. כל זה לא עזר, עפתי מחוץ למים כשהמאזן שלי מרוקן, כמעט ללא אוויר בריאות אבל כושר ההצפה של בועות הצוללים שמתחתי פשוט הטיס אותי אל מתחת למים, ואז כמובן, התחלתי לשקוע חזרה. עוד כשאני על פני המים, נפחתי את המאזן ולקחתי לריאות את כל האוויר שיכולתי כדי לבסס ציפה חיובית ולא לשקוע, ראשית להבין את מצבי ולנסות לחשוב מה אני עושה עכשיו... מחשבה מאוד מאוד לא נעימה. ציפיתי לראות איזה מדריך מופיע מן המעמקים אחרי כמה דקות קצרות של עליה מבוקרת... נניח 4-5 דקות, אבל זה לא קרה. יש לזכור כי אפילו לא הייתי צולל מוסמך. לאחר שראיתי שהמדריך לא מופיע, החלטתי לרדת על חבל העוגן לעומק של 3-5 מטר כדי לעשות מיני חניית דקומפרסיה מאוחרת ואולי לראות את הקבוצה ולנסות לסמן להם שמשהו קרה, כי מבחינתי, אף אחד לא שם לב שנעלמתי. כשהגיעה הקבוצה מאוחר יותר, שאל אותי המדריך אם הכל בסדר, סימנתי לו שכן, הוא סימן לי להשאר על החבל ואחרי שהקבוצה סיימה את חניית הבטיחות יצאנו כולנו אל הסירה (ומשם המשכנו לאתר צלילה ל-12 מטר שאותה בצעתי כרגיל). כששאלתי את המדריך מדוע לא עלה אחרי כשראה מה שקרה, אמר לי שראה אותי נח ומזיז את רגלי על פני המים והניח שמצבי תקין. שתי שאלות שעולות אך ורק מן הסיפור הזה הן: איך הצהיר המדריך על ראות של 30 מטר בים תיכון מול חופי ת"א הוא פריט מידע שנשגב מבינתי. ובנוסף, תנועת רגליים יכולה לבשר גם על רעידות או שאר סימפטומים ולא על מצב בריאותי תקין. אהובה ועמי, בנס לא קרה לי כלום, אבל זה היה קרוב מאוד מאוד. אני רק יכול לאמר שהפעולות שבצעתי, הוצאת האוויר מהמאזן, נשיפת האוויר מהריאות וביסוס ציפה חיובית באמצעות המאזן על פני המיים הם שהצילו את חיי כנראה. שרשרת המקרים שהביאו לאסון הנורא בו אבדתם את בנכם היקר כורכת בתוכה גם את אחריות הרשות, המועדון, המדריך והצולל. אין לי מלוא המידע על התאונה עצמה, אבל אני יכול לאמר שלו דורי היה נוקט בחלק מהפעולות אותן בצעתי, אולי הסיטואציה היתה שונה, ולצערינו אי אפשר לדעת זאת. אין אני מכריז על עצמי כגאון צלילה בעל ידע מלא, אבל אני יודע היכן יש לחלק את האחריות בין פעולות האחראים עלי ובין הפעולות שלי. מה שאני רוצה לאמר בהודעה זו, הוא שיש לבצע הפרדה ולהבין את מלוא שרשרת האחריות בכל מקרה או תאונה. המדריך והמועדון שבו צללתי מודעים היטב לפעולותיהם ולמיטב ידיעתי תקנו את שגיאותיהם. בחרתי שלא להביא את הדבר בפני הרשות מכיוון שאני מאמין בכל ליבי שהערותי נקלטו היטב ואף הובנו ולקחים יושמו. אגב, אותו מועדון שחרר אותי כצולל עם בעיות הפרדה ובדיקה אחת פשוטה של ריקון מסיכה, דבר שמדריך אחר בפורום עבד עליו איתי באופן פרטי כדי לשפר, או כמו שהוא אמר לי: "כדי שאוכל להיות בטוח ורגוע כשאני צולל איתך" ואני מסכים איתו בכל פה. אם אתם, אהובה ועמי, רוצים לקחת את מקרהו של דורי כדוגמא ולהפוך אותו כקרדום לנגח את הענף המסוכן שגבה את חייו של בנכם היקר, לצערי, אתם תתקלו בחומות של בירוקרטיה וכיסוי ומאמציכם ייכשלו. אם תציבו לעצמכם מטרות הגיוניות יותר וברות השגה כגון חינוך, בקרה הדוקה יותר על רמת ההדרכה והמדריכים רבים מחברי הפורום יצטרפו אליכם כשגרירים. הערותיכם, האוהבות והכואבות עד מאוד, המאיימות על סגירת ענף הצלילה, פוגעות בצוללים בפורום אשר אוהבים ומודעים לסכנות שבענף הספורט הזה. אנא חשבו שוב על מטרותיכם, אני בטוח שישנן אפשרויות רבות יותר להנציח ולשמור על זכרו של דורי. פעולות אלו כוללות הרצאות, הדרכות, פגישות ונסיונות ליצירת לובי משפיע להפיכת עולם ההדרכה והחינוך התת מימי לבטוח יותר. אני גם בטוח ומשוכנע, שתוכלו למצוא את שרקי וקותי שותפים נאמנים לקבלת מידע אמיתי, הוגן ובלתי משוחד מהם. מקווה שתהיה לכם שנה טובה במידת האפשר, ואם תזדקקו למשהובתחום פעילותכם בו אוכל לעזור, אשמח להיות לעזר. גמר חתימה טובה לכם ולכל הפורום