האם לשם עצם יש שורש?

תודה על ההתייחסות המושקעת, ועל התיקונים

לדבריי. להקלה בעונש: פתיח דבריי היה זה "ובשליפה מן השרוול (סתם ע"י התבוננות סביבי):...". ודרך אגב, גם את תזדקקי לטיעון או שניים להקלה וגו'
, וזאת על דברייך: "אני חוזרת וטוענת שאין שום חובה שיהיה דווקא פועל ברשימה.". שכן אני לא אמרתי דבר בעניין הצורך בפועל במשפחת המילים של השם שבודקים, האם משוֹרָש הוא אם לאו. נהפוך הוא, וציטוט מדבריי יוכיח: "ובאמת, אף אני סבור, שכל עוד אין משפחה לשם העצם (משפחה היכולה לכלול כל חלק דיבר - פועל, תואר ואולי גם חלקי דיבר אחרים), אין שום טעם וגם אין היגיון בייחוס שורש לשם העצם".

trilliane

Well-known member
מנהל
אין צורך בהקלה, וקראתי את כל מה שכתבת

כולל השליפה מהשרוול והעובדה שלא טענת לגבי פועל בהכרח; אבל הדיון בנושא התחיל מהטענה שהביא לשונאי ואליה התייחסתי. בפרט, אין רלוונטיות לחלקי דיבר אחרים מכיוון שמלבד "פעלים" ו"שמות" (כולל שמות תואר ושמות פעולה) שאר חלקי הדיבר (מילות יחס, מילות קישור, כמתים, כינויים) לא מבוססים על שורשים בלאו הכי (והם גם רשימות סגורות ולא נוטים להתרחב) אז הם לא רלוונטיים לנקודה. אפשר אולי להוסיף את "תואר הפועל", אבל גם הוא לא נוצר בתצורת שורש+משקל (אם הוא קרוב משפחה, זה יהיה בדרך של בסיס+צורן). בקיצור, אם לא שמות (לסוגיהם) חלק הדיבר האחר היחיד שרלוונטי ליצירת מילים חדשות בתצורת שורש+משקל הוא הפועל.

trilliane

Well-known member
מנהל
אין צורך בהקלה כי אין עונש, כמובן... ../images/Emo98.gif

GnomeBubble

New member
אלא אם לוקחת בחשבון מילות יחס מורכבות

כמו "מסביב" בתור מילות יחס. כי אז יש להן שורש.

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל לא לוקחים בחשבון הרכבה (בסיס+צורן)

כי אנחנו מדברים רק על מילים שהן בתצורת שורש+משקל; מכאן שלא ניתן לטעון ש"מסביב" מרחיבה את המשפחה של "סביב" מבחינת השימוש בשורש, ולכן זו לא דוגמה רלוונטית לנקודה.

daviduuu

New member
לצד השורש שקט- מספר פעלים.

משקיט, נשקט, שוקט. (מילון אבן ספיר) ביחס למילה "גג" אני חושב שבקרוב המילה "מגגה" תתפוס תאוצה, ודברי פרופ' ממן יתבדו. ("שמע, הבן אדם מגגה ברמות"= הבן אדם נוסק למקומות גבוהים) "השאיפה שלי היא לגגות"= להגיע למקום הכי גבוה. "אדוני, שמע, כבר הגגת את המשכנתא מבחינתינו". אכן, זה יכול להיות נחמד לגזור פעלים משמות
אבל ראו, בינתיים עוד לא קיבלתי את חוות דעתכם בנוגע למילה "שמים", מה השורש שלה לדעתכם?

סליחה.יש מקצוע בשם גגן בונה גגות והוא כמובן

הגגן מגגן.הפועל לגגן.גיגנתי גגנת תגגן מגגנים מגגנות וכו. זה מזכירר לי שיר על הגננת הגננת מגוננת על כל הילדים ויש לה גינונים ממש מיוחדים צ'י

GnomeBubble

New member
אז למה לומר של"גג" יש שורש?

אם אין עוד מילה נוספת שקשורה ל"גג" אך נוצקה בתבנית אחרת, כיצד אנחנו יכולים לטעון שיש ל"גג" שורש? כמובן שאם מ"גג" נגזור פתאום את הפועל "לגגות" אז כבר יהיה אפשר לומר שיש לה שורש, וזאת בדיוק התופעה שנקראת "סחיטת שורשים". שורשים אפשר לסחוט גם ממילים לא-עבריות בעליל, ולכן אנחנו כולנו יודעים לטלפן, לפקסס ולסמס.

לשונאי10

New member
זה מה שפרופ' ממן טוען

שלהלכה יש שורש למילה גג, למשל, אך למעשה אין לו שימוש ולכן אין לו ערך.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא, הוא טען לגבי *פועל*, נום כתב *מילה* נוספת

"שקשורה ל"גג" אך נוצקה בתבנית אחרת" שזו בדיוק הטענה שלי: ודאי שהשורש לא מעניין סמנטית אם הוא יחידאי אלא רק אם יש מילים נוספות מאותו שורש, אבל הן לא חייבות לכלול גם פועל.

הגיג (ה)ג(י)גי

ידעתי זה כבר על קיומה של המילה גגן (מתקין גגות), עוד מימי בנותי את ביתי. והנה בעקבות הדיון השורשי שהתנהל כאן פניתי אליו סתאם, פניתי למילון וארְא: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ הסבר מלא למילה גַּגָּן שֵם ז' אדם שמקצועו בניית גגות, בעיקר גגות רעפים. • תשגיח שהגגן יניח את הרעפים היטב. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ אמנם לא "אקדמית" היא מילה זו, אך אם מילון מכובד סופף אותה בצל קורתו - מילה היא. ובבן, אליבא דמגיני על כבוד המשפחה, משעה שזכתה מילה יחידאית בְּמשפחה מייד ניכר בה ששורשית היא, אם כך גג זה - מה שורשו?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא רוצה לקלקל, אבל זו דווקא לא דוגמה טובה

מכיוון שלהערכתי "גגן" לא נוצרה בתצורת שורש+משקל (כלומר, לא נעשה שימוש בשורש של "גג", יהא אשר יהא) אלא בתצורת בסיס+צורן (גג + Xן) כמו בעלי מקצועות אחרים (כגון חלילן, להטוטן, יהלומן, כלכלן) בפרט בסיסים שאינם עברית במקור ואין להם שורש – פסנתרן, צ'לן, טרקטורן וכו'.

למעלה