האם לשם עצם יש שורש?

daviduuu

New member
האם לשם עצם יש שורש?

הייתי שמח לקבל מע הסבר על שורשים ביחס לשמות עצם!... (לדוגמה ביחס למילה "שמים", האם אפשר לקרוא לה שורש מרובע?
). ידוע לי שיש אומרים כי לשמות עצם אין שורשים, ואותם אני שואל: "האם צורת הבנייה של שמות העצם במשקל סותרת את האפשרות שיהיה להם שורש?) לפני שכתבתי את שאלתי כאן חיפשתי מידע באינציקלופדיות החופשיות במרשתת, אך לא מצאתי מידע ברור בנושא. אודה מאוד למי שיעשה סדר בנושא.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo12.gif ודאי שלשמות עצם יש שורשים, הרי אחת מדרכי

התצורה הנפוצות ביותר בעברית בפרט ובשפות השמיות בכלל היא "שורש ומשקל". למשקלי הפועל קוראים "בניינים" אבל מלבדם יש משקלי שם רבים שאתה מכיר ללא ספק. חיפוש בגוגל הביא אותי לקובץ הבא (מצורף; רציתי להביא קישור, אבל לא הצלחתי להעתיק אותו כהלכה מהחיפוש בגוגל). וכאן תוכל לקרוא על תצורת שמות בדרך של שורש ומשקל: http://learn.snunit.k12.il/snunit/lashon/tovshem/tov2.html מכיוון שזו לא דרך התצורה היחידה, לא לכל שם יש שורש; אבל לרוב השמות שמקורם בעברית יש שורש (ואגב, אם אין, לא פעם סוחטים אותו כדי ליצור פעלים או מילים אחרות מהשורש שלא היה במקור).

daviduuu

New member
הכוונה

בין היתר, הייתה לשאול האם לכל שם יש שורש. ומהדברים הכתובים בתגובה לשאלתי משתמע שלא לכל שם יש שורש, וזאת בדיוק השאלה שלי, מדוע אני לא יכול להתייחס לדוגמה למילה שמים כשורש מרובע? עכ"פ תודה על העזרה שהצעת.

בוודאי שיש

בעברית רב המלים, כולל הפעילים והשמות, נגזרות משורשים. שמים זה צירוף של שם מים, כי בשמים יש מי גשם.

JeffLebowski

New member
לא נראה לי...

המילה קיימת גם בשפות שמיות אחרות (אכדית šamu, ארמית שְׁמַיָּא ונדמה לי שגם בערבית משהו דומה) והאטימולוגיה "שם-מים" היא נחמדה אבל לא נכונה.

לשונאי10

New member
לפי הפרופ' ממן

שם שאין בצדו פועל - אין ערך לשורש שלו כי הוא לא אומר הרבה. אבל בעיקרון לכל שם יש שורש, לעתים הוא לא אומר הרבה, כפי שטוען הפרופ' ממן.

trilliane

Well-known member
מנהל
למה "לא אומר הרבה"? ../images/Emo12.gif האם לשם אין זכות קיום

משלו ללא פעולה נלווית? אני חייבת לציין שזו קביעה תמוהה מאוד בעיניי.

לשונאי10

New member
ה"לא אומר הרבה" זה ניסוח שלי

לדבריו של הפרופ' ממן. פשוט אני זוכר שבאחד השיעורים הפרופ' אהרן ממן דיבר אתנו על שורשים, וטען ששם שאין בצדו פועל - לשורש שלו אין הרבה ערך אף שהוא קיים, מפני שאין לו משמעות. :)

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל למה שלשורש לא תהיה משמעות ללא פועל? ../images/Emo12.gif

יש הרבה מילים שהתחילו כשמות (או שמות תואר) לפני שהיה להם פועל, ועדיין לשורש שלהם היה ערך מכיוון שהוא היה משותף לשמות שחלקו איתם את אותו שדה סמנטי, למשל. נניח שלא היו לנו פעלים כמו "התיישר", "יישר" וכו'. האם לתואר כמו "ישר" ולשמות נוספים משורש יש"ר כגון יושר, ישיר, מישור, ישורת וכו' לא היה ערך?

trilliane

Well-known member
מנהל
(ב"ערך" הכוונה לשורש, לא לשמות עצמם, כמובן).

JeffLebowski

New member
../images/Emo45.gif אפשר לגזור פעלים משמות

וזאת דרך נהדרת להרחבת השפה... בתנ"ך אין פועל לצד כֶּלֶב ובעברית מודרנית יש לְהִתְכַּלֵּב, האם לפתע השורש כל"ב קיבל ערך?!

GnomeBubble

New member
אבל משורש אפשר לגזור גם שמות עצם נוספים

ולא רק פעלים חדשים. למשל מהשורש כ-ל-ב נגזרה גם המילה "כלבת", ואני די בטוח שזה קרה קצת לפני שנוצר התחדיש המגניב "להתכלב".
השאלה המהותית בעיני אם לשורש יש באמת ערך עצמאי מחוץ להתבטאויותיו בפועל (פעלים, תארים ושמות עצם), ולעניות דעתי התשובה לכך היא "לא".

לשונאי10

New member
הוא דיבר על שמות

יחידאיים או נדירים, למיטב זיכרוני. למשל השם גג - שורשו ג"ג או גג"ג, לצורך העניין, אבל לפי הפרופ' ממן אין לשורש זה הרבה ערך פרט לעובדה שהוא קיים. המילה שקט שורשהּ שק"ט, אבל אין לשורש זה הרבה ערך פרט לעובדה שהוא קיים. כך לפי הפרופ' ממן, להזכירך.

trilliane

Well-known member
מנהל
אז זה לא קשור לפועל, אלא לכך שהשורש לא היה

בשימוש בשפה למעט בשם הנדיר הנ"ל, ולכן לא התקיים קשר סמנטי בין מילים שונות בעלות אותו שורש (כי לא היו כאלה). אבל, כאמור, אני לא רואה סיבה שהמילים האלה חייבות לכלול פעלים, והדגמתי זאת.

לענ"ד יש המוני שמות נטולי שורש

ובשליפה מן השרוול (סתם ע"י התבוננות סביבי): רצפה, קיר, שולחן, כיסא, ארון, מדף, נמֵר, פיל, פלפל, מלפפון, שום, ראש, אף, פה, יד, אבא, אימא, בטן, כינור, פסנתר, אילן, וכו' וכו'. ובאמת, אף אני סבור, שכל עוד אין משפחה לשם העצם (משפחה היכולה לכלול כל חלק דיבר - פועל, תואר ואולי גם חלקי דיבר אחרים), אין שום טעם וגם אין היגיון בייחוס שורש לשם העצם.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני חושבת שלא בחנת לעומק את דוגמאותיך:

רצ"ף: מרוּצָף, מרַצֵף, מַרצֵפה, מַרצֶפֶת, ריצוּף, רָצוּף, רציף, רָציף, רציפוּת, רֶצֶף, רַצָף, רִצפּה1, רִצפּה2, רַצָפוּת כנ"ר: כּונֶרֶת, כּינור, כַּנָר, מכַנֵר בט"ן: בִּטנָה, בָּטנָה, בָּטנֶה, בוטן, בַּטנוּן, בַּטנוּנַאי, בַּטְנוּנִי, בַּטנוּנִית, בּיטוּן (קיים גם במשמעות של "בטון"). רא"ש: מרַאֲשותַיים, רֹאש1, רֹאש2, רִאשון, רִאשונוּת, רִאשוני, רִאשונִיוּת, רָאשוּת, רָאשי, רֹאשִייה, רֹאשיש, רֵאשית, רֹאשָן, רֵישה, רָשוּת1 אנ"ף: אֲנָפה, אַף1, אַף2, אנפוף (שורש משני) אכן יש מילים נטולות שורש, רובן מילים שהגיעו משפות אחרות כמו מלפפון, אבא ואימא או מילים קמאיות כמו "יד". אבל אפילו להן יש שורש במקרים רבים (אם לא נוצרו מלכתחילה אז בדיעבד). למשל השורש שם "אֵם" הוא אמ"ם (לכן הדגש במ"ם, וקיים גם בערבית): אום1, אום2, אוּמה, אימָא, אימה, אימוּם, אֵם, אַמה לפעמים יש שורש אבל אין מילים נוספות שנושאות משמעות קרובה ממנו, למשל: או"ל: אֱוויל, אוּלָם3, איוֶולֶת, אֱייל, אילָן, אֵל שו"ם: נישום, שוּם1, שוּמה1, שוּמה2, שָם2 ואז אכן אין טעם לדבר על השורש כי הוא לא עוזר לנו, אבל זה לא אומר שהמילים האחרות מאותו שורש חייבות לכלול דווקא פועל; גם אם, למשל, השורשים רצ"ף או יש"ר לא יכללו פעלים, אי אפשר לומר שלשורש אין משמעות ושלא מבחינים בזיקה סמנטית בין המילים מהשורש הנ"ל. אני חוזרת וטוענת שאין שום חובה שיהיה דווקא פועל ברשימה. ------------- * אבא ואימא הגיעו מארמית. * כל הדוגמאות ממילון ספיר

למעלה