האם לעז יש בחירה או לא??

• פותח הנושא siag
  • פורסם בתאריך

siag

New member
האם לעז יש בחירה או לא??

אז למה אמרו חז"ל אין בן חורין אלא מי שעוסק בתורה?

preacher

New member
מנין לנו למה חז"ל אמרו מה שאמרו?

תן לי הגדרה שימושית ל"בחירה חופשית" ואענה לך.

רון סי

New member
דוקא לרובוטים יש יופי של יכולת

בחירה. מחשב (כמו זה שמותקן ברובוט) שיש לו יכולת לחוש את סביבתו, יכולת למידה (באמצעות מודל של רשתות נוירונים למשל, אבל יש עוד שיטות), וסט קריטריונים לעיבוד של אלה, יכול בהחלט לבחור בין כמה אפשרויות שניצבות בפניו.

preacher

New member
כלומר?

איך אתה מגדיר רובוט? שאין לו בחירה? זה עדיין לא אומר כלום. הדרך שאני רואה את זה היא כזאת: דבר ראשון, צריך לדעת מה אתה יכול לבחור ומה לא. אתה לא יכול לבחור מה אתה רוצה או מרגיש. אם אתה אוהב שוקולד, אתה לא יכול לבחור לשנוא שוקולד. אם אתה שונא מוזיקת פופ, אתה לא יכול לבחור לאהוב אותה. אם אתה לא מאמין, אתה לא יכול לבחור להאמין. אתה יכול למלא מצוות ואפילו לטעון שאתה מאמין, אבל בפנים לא תאמין. את ההרגשה שלך יכול לשנות או התת-מודע שלך או ארועים חיצוניים: אדם יכול להחזיר אותך בתשובה, ארוע חיצוני יגרום לך להאמין (אבל בלי שתחליט להאמין קודם). שוקולד מקולקל שאכלת יכול לגמול אותך משוקולד לתמיד, או אולי תשמע פתאום שיר פופ שכן תאהב. הבחירה שלך מתבטאת רק בפעולות חיצוניות - אתה יכול לבחור להרים או לא להרים את היד, למלא או לא למלא מצוות, לאכול שוקולד או להמנע מזה, אפילו שאתה נורא רוצה. עכשיו, יש שני סוגים של בחירה. בחירה מושכלת ובחירה שרירותית. בחירה מושכלת היא כזאת שנעשית ע"י מחשבה על המצב. בחירה כזו יוכל לעשות גם רובוט אם יהיה חכם מספיק. הנתונים שלך הם המצב החיצוני (העולם) והמצב הפנימי (מה אתה רוצה להשיג, מה אתה מרגיש). היות שעל שניהם אין לך שליטה, אתה כאילו "מחויב" להגיע למסקנה מסוימת ולפעול לפיה. כמובן שאף פעם לא קורה במציאות שאותו מצב חוזר בדיוק. אפילו שינוי קטן בקטנים יכול לגרום להחלטה שונה. בחירה שרירותית היא בחירה כשאין לך מספיק נתונים להחליט: זו בחירה רנדומלית לחלוטין. איבדת את דרכך, אתה מגיע להתפצלות בכביש, ורנדומלית אתה בוחר את אחד הכיוונים ופונה אליו. ההבדל בין חיה לאדם הוא לא בחופש הבחירה אלא באינטיליגנציה ובסוג הדחפים- רצונות. הרצונות של חיה מאוד פשוטים ואלו של אדם מסובכים. האדם גם מודע להרבה יותר משתנים ועובדות ויכול לחשוב עליהם בצורה יותר טובה. אבל אין ממש הבדל איכותי בחופש הבחירה.

siag

New member
בחירה חופשית באמת

היא רק אם תוכל לעשות ההיפך מהתיכנות שבו תוכנת אופייך. כמו שאתה עצמך הסברת, אם אני אוהב לאכול שוקולד אהבה זו מחייבת אותי לאכול שוקולד. לכן לעז אין בחירה כי היא לעולם לא תוכל לאכול בשר. וכן הוא אצל מי שאינו מצווה בשום מצווה, או אצל מי שקיום מצווה מסויימת היא אצלו בטבע, כמו למשל מי שאוהב מטבעו לעשות חסד, זה אין לו בחירה בנקודה הזו. נמצא שהמיצוות שסותרות את הטבע של האדם הם הופכות אותו לבעל בחירה. ועל זה אמרו חז"ל: אין בן חורין אלא מי שעוסק בתורה ומקיים מצוותיה, ודווקא אלה שסותרות את אופיו.

רון סי

New member
לפי זה

לחתולים יש בחירה חופשית כשהם נכנסים למים, שהרי חתולים כידוע מאד לא אוהבים מים. בנוסף, אפשר לנתח את המניעים לקיום מצוות סותרות-אופי כדי לגלות שהן בעצם מבוססות על דחף שמתבסס על טבע האדם ומתאים לו.

preacher

New member
זה כבר דיון על אופי האדם

אם ניקח את דוגמת השוקולד, תלוי מה אני רוצה להשיג. אם אני רוצה לעשות דיאטה, וגם יש לי רצון לאכול שוקולד, אני פשוט בודק איזה מהם יותר חשוב לי ופועל בהתאם לו. אם אתה עושה ההפך מהאופי שלך, תמיד תמצא סיבה. מי שעושה דברים הפוך סתם כדי לעשות דווקא לא נחשב בעיני לדוגמא שצריך ללכת אחריה. אם ברצונך מצוות הסותרות את אופי האדם, תמיד יש את השיעים שמכים את עצמם, את ההודים שלא אוכלים פרות, המוסלמים שלא שותים יין, ועוד כהנה וכהנה דוגמאות.

siag

New member
´אלהים אתם ובני עליון כלכם´

המצוות חולשות על כל תחום בחיי האדם. בהנהגת גופו, במלאכתו, בנישואיו, בימי השבוע, בחגים, בהנהגתו בשירותים, ואפילו איזה נעל לנעול בבקר ראשונה, כל דבר ודבר יש מצווה שאומרת לך תעשה או לא תעשה. לכן ליהודי יש בחירה על הכל ממש, כל פרט בחייו. לכן גם אם החלטת לעשות דיאטה ולא לאכול שוקולד, - אף שאתה לא יודע מזה - אתה תחת ציווי ממצוות התורה: ´ונשמרתם לנפשותכם´ למשל. לעומת זאת ההולך אחר טבעו - אף שהוא אומר כך בא לי וכך אני רוצה ובוחר - האמת שהטבעים שבהם נולד הם הכופים אותו לנהוג כך, כמו העז. אתה מניח לפניה שקית מלאה דולרים והיא אפילו קריצה לא זורקת לכיוון והולכת על הקש. המכנה המשותף לכל המצוות, הם העול שמונח על צוארך והוא סותר את הטבע של כל אדם שאומר אני רוצה להיות משהו בעולם שתהיה לי איזה ישות, ואני יחליט, ואני רוצה חופש ולא כפיה וכו´, ועל זה כל המלחמות הפרטיות והכלליות שבעולם, המלחמה שה´אני´ שלי יהיה לו קיום. כי הוטבע באדם רצון להשרדות, כלומר שיהיה לי ´אני´. ועלינו להבין, שה´אני´ הזה הוא דמיון, כי כאמור אין לי ´אני´, כי כל ה´אני´ שלי הוא תיכנות (גנים וכיוצ"ב). בא התורה ואומרת: ´אדם אתם´...- ´אתם קרויים אדם´ (ולא עז), כי אדם הוא רק מי שיש לו בחירה, מלשון ´אדמה לעליון´. ואיך תגיעו לזה? ע"י ביטול הדמיון הזה, מה שנדמה לך שיש לך ´אני´. וכשהצלחת לבטל אותו ממילא הפכת להיות בעל בחירה כמו בורא העולם, וזה ´אדמה לעליון´ וכן ´אלהים אתם´, וכן ´משה איש האלהים´ - ´חציו ולמטה איש חציו ולמעלה אלהים´, כי ´והאיש משה ענו מכל האדם´, ביטל את האני שלא עד שנכלל באין, והפך להיות חלק מן האין סוף, ואעפ"כ עם מציאות שכביכול נפרדת מהאין סוף. וזה התכלית וכל עבודת האדם בעולם הזה מה שנקרא עבודת ה´, היינו להיות כמוהו.

רון סי

New member
לזה אתה קורא בחירה?

נו טוב. אני קורא לזה משהו אחר: עינוי עצמי, השפלה עצמית, שלילת החיים והאדרת הסבל והמוות. כל אלה מטרתם להכניע את הפרט ולעשות אותו בורג צייתני במכונה הגדולה של החברה הדתית.

siag

New member
חבל ידידי שכל דבר צריך להסביר אותו

כמה פעמים. היית חוסך לי מאמץ אם היית יודע איך ללמוד. כשניגשים ללמוד חומר צריך לדקדק בכל מילה ואות, ולידע שאין מילה מיותרת בטקסט, ואז יכולים להבין כוונת הדברים. אבל כשלוקחים הכל שטחי ובמבט ראשון על הטקסט אתה סומך על שכלך לחשוב שהבנת, זה יוצר אח"כ את הקושיות. אתה לא מבין: ´אלהים אתם וכו´ אלהים אתם.... רוצים להעלות אותך למדריגה של בעל בחירה בן חורין. אתה לא קולט שעז אינו בן חורין כי המידות שלו והטבעים שלו מכריחים אותו להיות שפוט שלהם?

רון סי

New member
המידות והטבעים של העז

הם הם העז. הבחירות שהעז עושה לפי הטבע שלו, הם הבחירה החופשית שלו. זה נכון גם לגבי אדם. הקריטריון שהבאת לגבי עשיית משהו כנגד הרצון הטבעי לא מקובל עלי לפחות כהסבר למהי בחירה חופשית. אמרתי מה אני חושב שזה (שלילת החיים וכ"ו). אם אתה רוצה לקרוא לזה "בחירה" או "קופיקו" זה ענין שלך. אבל אז אנחנו לא מדברים על אותו דבר, זה הכל. גם האדם נדחף ע"י הטבע שלו, ובזה כלולים גם כל הדברים שהוא עושה למראית עין נגד הטבע. כמו שחתול נכנס למים כשאין לו ברירה, או כלב חוצה כביש סואן כשאין ברירה ככה גם האדם יכול לעשות דברים שלא נעימים לו כשיש לו מניע מספק. הכל זה יצרים ואינטרסים בסיסיים.

siag

New member
אתה צודק!

צדקת: ´אבל אז אנחנו לא מדברים על אותו דבר, זה הכל. ´ אם מישהו הבין את ההסבר הנ"ל, אולי יוכל להסביר לרון סי בשפתו .

רון סי

New member
אתה מתחמק מדיון

הראיתי לך יפה שההסבר שלך ל"בחירה חופשית" זה לא הסבר למה זה "בחירה חופשית" אלא משהו אחר לגמרי. אם יש לך מה להגיד לענין, תגיד. אם אין לך, תשתוק.

siag

New member
אענה לך אחרי שתענה לי...

איזה מאכל אתה הכי אוהב ואיזה אתה הכי שונא?

siag

New member
אתה מתבייש להגיד אז תגיד איזה...

מידה הכי טובה אצלך שראוי לכלם לחקות אותך בזה, ואיזה הכי רעה שלדעתך צריכה תיקון.

רון סי

New member
מתבייש? אמרתי: X ו-Y.

X אני הכי אוהב ו-Y אני הכי שונא. אתה לא מסוגל להמשיך עם שמות המאכלים האלה?

siag

New member
איפה הבחירה שלך

מהו הכח הכופה אותך ומונע אותך לדבר פשוט למשל, שבאופן הגיוני ופשוט היתה יכול לחסוך מילים וכו´, ואתה עושה נגד ההגיון הפשוט כי יש כח שכופה אותך ונוטל ממך את הבחירה, מהו?

למעלה